Nuffnang

Nuffnang

Khamis, 27 Februari 2014

...... MENDIDIK ANAK DARA ......

Ulalalalalalallalalallalalala..

baru khamiss.. lambat plak rasa minggu nie bergerak.. 
selalu rasa cepat sangat.. nampak nau dok melanggok jerk 
sebab tu rasa masa berlalu lambat.. cer banyak ker.. sure rasa cepat sangat masa tu pergi 
kan...kan..kan.. betul tak..

hari nie tak ada resepi nak di tepek.. 
dah seminggu tak masak..
Gas dekat rumah kehabisan..
bagus jugak pak incik tak pergi beli gas
rehat banyak sangat laa aku.. 

beli jerk makanan.. 
lepas makan buang jerk , tak payah bergadoh gadoh saper nak basuh pinggan
aku sekarang nie memang pemalas.. 
unta padang pasir pun tak malas macam aku

Dah lama tak citer pasal anak dara kan
anak dara nie pun dah makin membesar ..
cepat betul.. tup tup dah nak masuk 4 tahun
rasa macam baru tahun lepas jerk beranak kan dia

budak lain 4 tahun dah hantar taska kan
tapi anak dara nie masih di rumah baby sitter
bukan tak mo hantar dia ker nursery belajar
kebanyakkan taska nak yang dah tak pakai pampers

ada gak yang terima kalau pakai pampers.. tapi mahal la plak
poket aku tak tebal.. dan bukan aku berkira pasal anak
tapi .......... biarlah itu ... tak payah nak citer semua kan
senang cakap.. seluk poket tanya tangan.. 

InsyaAllah tahun depan .. pasti dan mesti hantar
alhamdullilah jugak laa. anak dara nie dah hampir-hampir
lulus tak payah pakai pampers bila tidur.. 
so far tidur siang memang lulus 100%..

aku baru try 3 malam tak pakai dia pampers malam
sangat teruja bila bangun pagi .. seluar dia still kering
Berjaya!!!
tapi semalam kantoi. terkencing la plak.. baru nak bangga
tak per kaysah.. cuba lagi,, 

zaman haziq memang sangat senang nak ajar dia 
2 tahun memang dah free diapers
aiman liat jugak la 3 tahun baru betul betul lulus.. 
hannah kaysah nie plak macam susah sikit

insyaAllah kena didik selagi boleh kan.. harus kuat semangat.. 

 sekarang dah pandai pilih baju sendiri bila nak keluar..

Tentu kan plak style rambut .. macam mana ...

dan yang paling best.. dia lah BFF aku.
kami memang serasi bersama.. bleh gelak-gelak.. bleh gurau-gurau
kekadang dia yang tentukan baju apa aku kena pakai
kalau dia baju kurung .. baju aku pun kena baju yang sama

' sorry la baby.. ummi tak leh nak ikut style baju baby..
 bukan nak pergi mana pun.. nak pergi rumah nenek jerk.. 
nanti ummi kena masak.. panas'



 

Isnin, 24 Februari 2014

....LAKSA/LAKSAM KELANTAN.....

Haiii.. selamat pagi
sihat ker...
aku baru baik demam.. tongsil menyerang

3 hari berkursus di Langkawi..
hari kedua.. suara dah tak keluar..
hari ketiga.. langsung orang tak faham, apa aku cakap
memang panas sangat cuaca dekat langkawi

bangun pepagi.. tetiba badan panas..
pergi klinik.. doktor.. kata batuk selsema tak ada
bukak mulut.. tengok tekak..
tongsil bengkak.. 

kalinie hebat.. menyerang..
tongsil bengkak.. siap berdarah dan hilang suara lagi....
so dapat la mc 2 hari... khamis dan jumaat

dah mc 2 hari plus dengan cuti sabtu ahad.. otak dah blur tak tau nak buat apa dekat rumah
khamis sampai sabtu.. memang melepek jerklaa.. makan pun pak incik tolong tapawkan
ahad baru ada kekuatan bangun nak  memasak..
tengok dekat dapur .. laksa lebihan masak sabtu lepas dekat rumah cik senah ada lagi
so mintak pak incik belikan ikan.. nak try buat laksam kelantan plak..

lepas breakfast.. start laa sinsing lengan..
berbekalkan resepi yang cik senah dok cakap cakap
ingat dalam pala otak jerk..
akhirnyaaa.. menjadi laa kuah laksam

dan try jugak buat laksam ..
senang ghupernyaa .. tapi bersepah laa dapur sikit..
dan... semalam dapat pujian melambung dari pak incik..
dia kata.. untuk orang yang pertama kali buat..
memang terbaik sangat..

ok nanti bleh buat lagi
tapi harap-harap rasa tetap kekal sama
jangan buat kali kedua .. rasa dah K.O

#takadamoodnakberceloteh..

so nie resepinyaa..
aku letak..
resepi nie..bukan sekadar berkongsi dengan semua
tapi untuk rujukan aku jugak..
senang nak masak bukak jerk blog.. nak tulis malas



Laksam

3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam
1/2 sk garam


Panaskan pengukus.. leserkan minyak di atas tudung periuk.. tuangkan bancuhan tepung tadi.. masak selama 5 - 10 minit.. sampai lapisan tu mengelembung dan kemudian di gulung...(ada orang gunakan tudung periuk banyak.. so dia akan sejukan baru gulung.. macam aku ada satu tudung periuk.. so panas-panas aku dah gulung.., macam tu pun boleh)


 alhamdullilah.. menjadi laksam nyaa. anak-anak pun suka makan.. 


KUAH LAKSAM
1 kg ikan  - rebus ambik isi dan kisar (aku guna ikan pelaling dan ikan selayang)
1/2 kg santan pekat 
1 gelas air utk tambahan (utk sesuaikan pekat/cair)

Dikisar
10 ulas bawang merah 
2 ulas bawang putih 
1 inci halia 
2 btg serai - ketuk 
1 sk serbuk lada hitam
3 keping asam keping 
Garam 
Gula secukup rasa.

Satukan semua bahan di atas dan masak di atas dapur sehingga mendidih dan masak. Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa dan kepekatan, bolehlah diangkat. Jika terlebih pekat, masukkan sedikit air panas.

Ulam 
Kacang panjang 
Daun kesum 
Timun batang 
Bunga kantan
Kubis
Tauge 



Sambal
Cili padi
Cuka
Garam
Gula

Kisar kesemua bahan di atas

Bahan lain
cili kering tumbuk atau blander kering
Belacan 
Garam



alhamdullilah.. berbaloi baloi masak laksam nie.. pak incik makan 4 kali menambah.. malam sambung lagi 2 kali.. anak-anak pun sama.. makan beriya sangat.. hilang sakit mak dorang.. bila tengok anak-anak happy..

Jumaat, 14 Februari 2014

KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE

salam  uolsss.
salam penghulu hari..

lama nau tak merepek dekat blog nie kan.. berminggu haa..
ala biasa la kan shimazahar memang  begitu ..
minggu lepas.. 4 hari cuti CNY.. pastu aku sambung cuti sendiri 2 hari..
pastu.. naik kerja.. kelam kabut bukak email.. ghupernya kena attend kursus 2 hari
nasib baik dekat jerk.. kalau tidak harus meraung..

lepas kursus masuk kerja.. atas meja dah banyak kerja-kerja yang nak kena siapkan
macam cacing kepanasan ler.. menyiapkan paper yang boss dah bagi dateline.

so .. harinie  nak citer pasal.. masak.. memasak.. membaking..

pompuan nie .. kalau duk rumah memang tak leh dok diam..
ader jerk benda yang dia nak godek..
kain baju tak plak dia rajin nak melipat
opssss..

aku suka memasak.. mengemas.. bleh laa. jugak.. kira rajin laa jugak
tapi kalau bab kain baju memang mak hencik pemalas nauzubillah
unta padang pasir pun tak malas macam mak hencik.
nasib baik pak incik rajin bab kain baju.. hiksss.. lap u pak incik.

so.. hari bila entah.. aku dah tak ingat..
aku tengok dalam peti ais ada cream cheese..
dah lama beli tapi tak guna lagi..
konon nak buat kek cheese meleleh tapi...
bahan untk cream cheese meleleh tu tak ada
nak keluar malas.
so buat apa jerk yang boleh

godek lagi resepi.. jumpa kek nie
KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE
haa memang kena laa.. kukus mengukus nie..kan rumah mak hencik oven rosak
pak incik tak ganti ganti lagi.. almaklum ler.. pak incik tak dapat bonus tahun nie
so tunda laa dulu nak beli oven..

nak kata senang tak laa jugak..
nak kata rumit tak jugak laa
kira boleh laa... yang pasti dapur memang bersepah



 rentasan kek yang tak cantik.. orang lain buat cantik jerk.. 
 atas kek tu aku tambah coklat ganache.. sangat yummy

nie resepi aku ambik dari blog Secubit garam...
kalau korang nak try.. sila ikut resepi nie..
memang sedappp dan tak menghampakan..




KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE


Bahan utk lapisan cheese:
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
25 ml air
1 sudu besar tepung gandum

Cara :
Pukul cream cheese bersama dngn gula.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum.
Biarkan sebentar.

Bahan utk kek: 
Bahan A
1 cwn tepung gandum
1/3 cwn serbuk koko
1/2 sk soda bikarbonat
1 sk b/powder

Bahan B
1 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1/2 cwn myk masak @ butter dicairkan (shimazahar guna butter. sebab bau butter lagi sedap)
1/2 cwn air panas suam
1/2 sk coffee/mocha emulco
1 biji telur A

Cara
Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn B dan gaul rata
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.

Cara membuat Kek Lapis Kukus Cream Cheese:
Panaskan air dlm periuk pengukus hingga mendidih.
Balut penutup periuk dgn kain  utk mengelakkan air wap menitik ke dalam kek.
Tuang 1/2 bahagian kek coklat ke dalam loyang 7" yg dah digriskan dgn mentega dan dialas dgn baking paper.
Kukus selama 15 minit.
Tuangkan adunan cream cheese dan ratakan. Kukus selama 15 minit.
Kemudian tuangkan baki adunan kek coklat dan kukus lagi selama 20 minit (atau sehingga masak)
Biarkan sejuk dan keluarkan dr loyang.
Tuangkan ganache di atasnya dan biarkan seketika di dalam peti ais.
Sedia utk dihidangkan.
GANACHE SIMPLE
Bahan:
150gm coklat masakan~ dipotong kecil
1/4 cawan susu cair
1 sudu besar minyak (sayuran/masak) atau mentega

Cara:

Panaskan susu (kaedah double boiler) &  coklat masakan.
Padamkan api dan kacau hingga coklat cair.
Masukkan minyak/mentega dan kacau sebati.  Ketepikan.
 
 tapi korang kena betul betul sejukkan kek nie sebelum dipotong tau.. kalau boleh biarkan dalam peti ais dalam 4 atau 5 jam atau lebih baik semalaman.. kalau korang potong  dalam 2 atau 3 jam.. atau kek tu tak betul betul set.. bila potong kek tu lembik.. macam aku nie laa. tak menyabar nak potong.. bila potong .. ambikkk selekeh.. dah macam kek leleh plak kekdahnyaa..