Nuffnang

Nuffnang

Isnin, 27 Januari 2014

....CERITA SEPANJANG MASA.....

Assalamualaikum........

alhamdullilah... masih bernafas di bumi yang indah ini..
alhamdullilah... masih diberi peluang untuk meneruskan lagi amalan..
alhamdullilah... Ya Allah.. Alhamdullilah..
sesungguhnyaaa.. engkau memberikan aku kenikmatan di dunia..
walaupun hanya sementara dan hanyalah pinjaman semata-mata..
alhamdullilah.. alhamdullilah...

hai semua.. harinie nak berceritaaaa..
terasa nak berceritaa dan terus bercerita..

aktiviti kami sekeluarga mungkin tak hebat seperti aktiviti korang semua
aktiviti kami sekeluarga mungkin bagi korang sangat membosan kan
aktiviti kami sekeluarga mungkin tak semewah macam orang lain

tapi bagi aku.. aktiviti begini setiap hari dan setiap minggu
sangat memberikan seribu makna pada diri aku sebagai seorang UMMI

harinie jiwa sikit sendu..
tak tahu kenapa.. pepagi lagi dah terasa sangat sendu..
harap-harap perasaan ini tak berlanjutan sampai ke petang

ok let's chill with my photo.. (ceh.. speaking lerr plakk kenn)

 Di Pagi hari cuti Thaipusam haritu.. macam biasa.. tak kemana.. anak-anak nak bersarapan.. so buatkan milo.. dan potong kan kek pisang yang aku buat semalam nyaa yang tersangat moist.. huh !! mencikkkk tau.. kek pisang nie kalau elok oven aku tu. sudah pasti cantik kejadiannyaaa.... huhuuhu.. nak kena mintak pak incik ganti nie hikss.. dan pagi tu.. memberikan kelainan, bila bersarapan di balkoni dan mengadap bukit saujana hijau yang memang sangat cantikk...


yeahhh.. itu laa dia taman saujana hijau.. ini pandang dari jendela kamar ku.. cewahh.. 
fresshhhh setiap pagi bila tengok tumbuhan menghijau nie kan.. baik untuk terapi mata jugak
ku lihat hijau...

kek pisang moistttt... nasib baik habis jugak ... bebudak nie tolak batu dengan kayu jerk.. heheh
 bila perut dah kenyang.. mata sudah tentu layu.. tengok style haziq tido.. dia suka sangat dok macam tu. tengah tengok tv.. tau tau berdengkur
masa bersama anak-anak yang sangat best.. abang haziq.. mintak ummi ajarkan cara nak guna mesin basuh.. so dia volunteer nak sidai kain jugak.. alhamdullilah.. dah boleh harap sangat-sangat anak bujang aku tu.. aiman pun tetap kena jugak belajar.. tugas aiman.. kemas katil dan rak kasut.. 

minum petang di balkoni lagi.. berkerusi kan bola kekdahnyaa.. dua orang nie. kekadang baik.. baaaaiikk sangat. tapi bila bergaduh.. masyaAllah.. riuh satu rumah.. aiman kalau dia nak lempang adik dia..memang dia lempang terus.. tak ada acah-acah.. kang meraung minah kecik nie.. 

apa laa yang cik nah mimpikan malam tu.. seawal pagi dalam kul 6.30 pagi dah bangun.. dok bergantung dekat pintu peti ais nak makan aiskrim.. ayoyoyoy. larang laaa ada dia kisah!! janji dia puas hati... lepas makan aiskrim terus memerut.. apa cita!!!! 

nom..nom..nom... sedapp sangat bendalah nie.. cadbury mars.. memang terbaik.. staff dekat opis dengan baik hati bagi aku sebotol.. makan sambil layan #ARIANAROSE.... sebab memang aku teringin sangat nak rasa.. ternyata sedappp .. terasa nak order lagi.. hikss.. sesapa nak order tu ada no.telepon.. try laa. setiap negeri dan daerah ada dealer nyaa..

shiput... nie aktiviti ummi dorang hari sabtu tu.. aiman dah lama request nak karipap.. tapi ummi nya tak buat-buat.. so sabtu tu..lepas hantar bebudak nie sekolah ganti sabtu tu.. terus berkintang kintung dekat dapur.. prepair lunch dan terus ke minum petang.. sekilo tepung dapat laa 70 biji.. frozen kan.. senang nanti anak-anak nak makan gorengkan ajer.

tengah umminya di dapur mengentel karipap tetiba dengar minah nie meraung.. tunjuk jari darah menitik tak berhenti.. dia main dekat basikal aiman.. kena apa pun tak tau.. tapi yang pasti kuku terbelah.. uissshhh sakitnyaa.. menangis tak berhenti.. dengan aku sekali menangiss.. kesian anak ummi..

hari ahad pepagi dah bangun prepair breakfast.. sebab nak ber breakfast di kampung.. hikssss.. kampung lembah jaya.. cik senah dah sentap lagi sekali.. anak bongsu tak balik.. ayoyoyo. cik senah nie.. baru 2 minggu lepas anak bongsu balik hantar keropok tau.tu nak manja-manja dengan kite ler tu.. 
tengah prepair breakfast.. sekali.. tangan terhiris.. potong isi ayam.. terpotong isi sendiri.. haaa apa cita!!.. meraung ler beb..darah keluar macam air paip hannah cakap.. 'haa! kan dah sama dengan jari hannah'... menu yang sempat aku buat pagi tu.. beehoon kicap.. cik senah request .. kuih kaswi dan karipap.. aiskrim pun ada jugak.. tapi mak hincik terlupa dalam peti  ais..


tengah potong isi ayam nie ler mak hincik ternampak jin.. hahaha dah macam citer raja bersiong ler plakk.. 
nie sarapan untuk mak hincik.. kan mak hincik tengah induction.. so itu adalah pattie ayam dan telur dan salad.. pattie tu buat sendiri tak pakai ayam hancur segera tu tau.. #menu atkins.. nom..nom..nom.. lepas makan jadi raja bersiong.. huhuuh

sampai rumah cik senah.. tengok cik senah tengah masak rendang paru campur daging.. kuah kacang pun ada.. dan nasi impit.. tetiba rasa macam balik raya plak.. aikk cik senah nie perli anak bongsu ke.. hehehe.. 
so makan makan breakfast dengan cik senah.. aku ajak pak incik pegi beli ikan.. mana bleh makan benda tu semua.. rosak induction  mak hincik hokay.. pergi beli ikan cencaru suh sik senah buatkan ikan sumbat.. #halal atkins... cik senah redha tolong masakkan ikan sumbat itu.. sebab jari anak bongsu dah injured..
terbaikkk ikan sumbat cik senah.. hilang kempunan anak bongsu nak makan masakan bonda terchinta
 
pic selfie anak beranak harus ada... baru kena dengan trademark.. shimazahar syiok sendiri kan.. 
 itu ayat akak aku.. suka hati ler..sakit plak hati dia ek... bluweeekk!!

amacam.. terliur tak.. nie bukan nak menjual ek.. nie untuk santapan anak cucu cik senah petang hari.. sekilo tepung dapat 67 biji donut.. time menguli semua lari.. tapi time mengoreng.. berderet dok belakang bontot mak hincik nak ... opsss sorry.. tunggu dulu.. kasi goreng semua.. susun leklok buat air.. baru makan ek.. mengamuk cik senah tengok anak bongsu susun donut atas penutup periuk.. hahah.. konon nak kreatif kan.. 
67 biji donut sekali hadap.. dengan cucu cik senah.. 11 orang.. orang lain sempat makan  sebiji jerk.. kot laa kalau semua cucu ada petang tu memang tak cukup ler sekilo tepung.. kena 2 kilo kot.. 
macam nie nak g beli dekat kedai.. celah gigi jerk ler....


Jumaat, 24 Januari 2014

... RE INDUCTION ATKINS DIET......


Salam Jumaat..
Al-fatihah buat kedua ibu bapa kita
Al-Fatihah buat mereka-mereka yang sedang bertarung dalam kesakitan
Al-Fatihah buat semua..

Hai korang...
Harinie nak citer lagi pasal Atkins Diet..
Lama tak bercerita..
nak bercerita macam mana.. kalau dah beberapa bulan asyik
melanggar peraturan atkins jerk
makan tanpa rasa bersalah.. actually tak menyesal pun bila aku dah makan
sebab memang aku teringin sesangat.. 10 bulan tahan napsu..

tapi tu laa kan.. bila kita dah kantoi banyak sangat
sudah tentu ler.. nak mulakan balik tu jadi lemau
memula dah bersemangat pagi memang dah ikut menu atkins
tapi bila balik petang .. terus ingkar
aku tewas bila pak incik goreng KEROPOK.. dan
bila nampak kaysah makan biskut depan aku..
ALASAN ek..
tapi itu ler hakikatnya
sebab selama aku cheat diet
memang aku makan semua tu jerk
nasi tak usik lagi

tapi bila dah beberapa harinie .. nampak susuk badan
macam dah kembang semacam jerk
terus rasa sendu
takut terlajak banyak sangat
aku tak timbang dah dekat sebulan lebih.. penimbang rosak
tak pergi beli beli lagi..

tapi semalam.. memang tahap sendu bila kain baju kebaya
yang aku pakai selama aku diet longgar gelugeleh.. bila pakai
semalam.. dah hampir ngam ngam nak melekat di pinggang.
huaarrrrrrggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....!!!!!!!!!!

menangis air mata darah la ko kan.. saper suruh tak jaga makan
sendiri buat salah.. sendiri melalak.. sendiri kuciwa!!..
menyesal tetap tidak!! hahaha..

patutnya aku dah start re induction dan dekat 7 hari.. tapi bila kawan opis bagi
coklat.. harus la aku makan. sebab aku memang teringin sangat..
so memang dah kantoi tahap laut dalam la kan.. dah alang-alang cheat .. aku cheat habis habisan laa
dengan keropok.. dengan kuih talam keladi aku bedal..

so rabu aku start balik induction aku puasa.. sambil berpuasa sunat....
harap harap tak tersasar lagi matlamat aku nie..
nak turunkan balik berat.. kalau boleh lagi 10 kg.. dan lepas tu.. start pregnant.. matlamat 2014.
yihaaaa... doakan aku ek..

so jom tengok menu re induction aku..
 
Menu memula aku buat re induction time nie aku puasa.. .. chicken ball dan sup tanpa bawang .. aku letak garam sikit jerk. campurkan cauliflower.. dan pecahkan sebiji telur.. nom.nom..nom.. sedapp kenyang..

Selasa 14 Januari 2014.. hari kedua berpuasa.. dan hari kedua berinduction.. malas nak reka reka menu.. so goreng telur .. ayam di goreng garing  dan salad. cicah sambal tumis atkins sikit.. (sambal tumis tanpa gula) 

Rabu 15 Januari 2014 - teringin sesangat nak makan burger.. so ambik dada ayam.campur serbuk lada hitam garam sikit. dan bawang hollad separuh.. blande kering.. pastu bentukkan macam burger.. so terhasil la pattie chicken. sangat nyummy.. berapa carbo.. aku tak pasti.. sebab aku tak reti kira carbo.. mayonis tu terlebih letak.. tapi tak habis kan.. so berbuka petang tu.. pattie chicken .. egg roll dan salad.. opss aku tambah cheese sekeping.. selera besarkan.. 

 Khamis 16 Januari 2014.. sepatutnyaa aku puasa haritu.. tapi tetiba macam rasa semacam jerk perut aku
macam makcik gastrik nak menyinggah jerk.. jadinyaa terpaksa ke cafe mencari makanan dulu.. 
terlanggar sikit menu induction.. sebab ambik hot dog.. telur.. dan sardin

 Tengahari time Lunch aku ambik sekali 2 ekor ikan keli tu.. harus weei.. sebab aku lapar.. 
lagipun ikan tu kecik jerk.. dan sikit sayur khailan..  menu tersebut berharga RM7 murah ke mahal..
ok kot kan..

hari yang sama.. dinner aku makan dua biji telur rebus.. ayam goreng dan salad.. nyumm nyumm
korang percaya ker aku makan tu ajerk.. hikhikhik.. bukan seketul ayam aku baham.. 3 ketul iolss telan uolss.. dan dengan sambal tumis sikit.. burrpp alhamdullilah.. lepas makan tersandar..

hari ke 5 induction.. jumaat 17 januari 2014... hari yang sama aku buat cakoi bantat tu.. tapi alhamdullilah aku tak makan sikit pun cakoi tu.. so itu adalah menu breakfast aku... oppsie bread.. guna telur putih dan cream cheese.. first time buat.. selama nie tengok para atkiners di group saje yang buat.. bila buat.. owwhh sangat yummy.. tapi aku ingkar cara masak.. patut kena bakar dalam oven.. aku plak bakar dalam magic pan.. kan oven aku rosak sambal tumis lagi.. sure korang kata.. tak kan hari-hari buat sambal tumis.. .hiks.. tak la aku buat bebanyak pastu simpan..

dan dinner pada hari tersebut.. adalah KANTOI.. bila aku makan KEROPOK.. kesian aku kan
iman nipis sangat.. bukan sedap sangat pun keropok tu.. 
huh!!..

day 6 - sabtu 18 Januari 2014.. kembali ke atkins semula.. porch egg.. (ejaan salah abaikan) sangat yummy.
sonok bila yang tetengah tu menjadi.. cair dalam mulut.. dapp..dapp..dapp.dappppp

Lunch menu yang sama..
 dan Dinner aku tak makan. sebab aku rasa perut aku kenyang sangat

Day 7 .. AHAD menu yang sama jugak dengan yang atas..
malas tahap dewa.. 

isnin 20 Januari 2014.. day 7.. menu nie dari pagi sampai ke malam aku makan.. ikan bilis goreng sangat yummy.. dan telur kucar kacir..

Selasa 21 Januari 2014.... KANTOI TAHAP DEWA.. bila aku makan setengah jar cadbury Mars .. kuih talam keladi dan keropok..  sedapppp


 nampak tak pipi kite dah kembung.. dagu sudah tak runcing.. kain sudah ketat sikit.. 
so
Rabu 22 Januari 2014... aku berpuasa.. dan menu berbuka adalah ikan bilis dan ikan goreng sahaja..

Khamis 23 Januari 2014.. still berpuasa.. dan menu berbuka ayam bakar .. sayur sayuran.. 
sangat kenyang..

dan menu untuk pagi ni Jumaat 24 januari 2014.. telur rebus.. dan brocoli.. 

harap harap tak kantoi lagi. nak kena kuatkan hati dan semangat lagi..

Khamis, 23 Januari 2014

.... CAKOI BANTAT DAN PRETZEL CICAH CARAMEL SOS.....

Salam Khamis Uolssss...

ok.. tak mo berceloteh panjang.. yuk nak bercerita..
cuti Thaipusam tu tak pergi kemana.. cuti cuti melepak di rumah kekdahnyaa
so.. bila dah duduk dirumah.. haruslah aktiviti ke dapur tu kerap berulang..
kejap kejap masuk dapur.. kejap kejap petik api dapur..

tetiba terasa macam nak buat CAKOI..
ingatkan nak buat bulan depan.. bila aku dah habis buat induction..
aku re induction balik nie..dah lama sangat bersalah dengan atkins.
asyik makan tak ikut peraturan atkins dah..
entah laa kenapa entah.. makin payah plak nak ikut peraturan bila dah kantoi..
so bila baju dah hampir nak sendat.. maka terpaksa ber induction semula

so..petang tu.. bila pikir pikir balik..
tak per la buat jerk laa untuk anak-anak  dan pak incik untuk minum petang
so buat jugak laa CAKOI tu..
dengan resepi yang ada.. mula membancuh..
uli punya uli.. dan terus uli.. dan terus gelekkan buat pendek pendek.. dan konon pro
ambik lidi dan celup air tangkupkan dua.. dan tarik.. goreng...

godek godek dalam kuali.. keluarkan..
sekali... alaaaaaa bantat laaa..
tak ada rompong rompong tu pun
dah macam roti jerk kejadiannyaa...


tambah lagi soda bikarbonat
uli lagi.. bila goreng.. huh.. pun sama..
tak menjadi..

dah bila tak menjadi.. terus uli buat bentuk pretzel..
kreatif sangat laa kononnyaa.. tapi pretzel tak bakar..
aku goreng jugak..


lantak ler.. janji leh makan yer tak..
pastu buat plak sos caramel.. untuk cicah..
walaupun cakoi bantat tetap habis..
ada peminat yang bantat ghupernyaa


so itu laa menu minum petang di hari thaipusam..
bantat pun bantat laa.. janji habis..

akan diusahakan lagi ...  supaya cakoi tu menjadi
nantikan laa ek.. kemunculan cakoi kali ke2.. adakah tetap bantat
kalau kali ke 2 pun bantat.. redha jerk laa.
buat donut jerk laa lepas nie..

Rabu, 15 Januari 2014

.... KUIH KASWI BERSALJI....

Assalamualaikum....

salam Maulidur Rasul... dan salam hari rabu yang indah...
Dah dekat setengah bulan baru terhegeh-hegeh nak buat entry..
so nie first entry untuk di tahun baru 2014.. 

so harinie nak citer pasal Kuih muih tradisional.. 
errrmmm aku memang pengemar kuih muih yang manis-manis dan lemak-lemak nie.. 
memang menjadi pembuka selera pada anak tekak aku nie.. 
memang harus hilang lah diet semua.. semua diet aku humban ke laut.. hikss.

hari sabtu baru nie.. aku try google kuih kaswi.. 
dah lama teringin nak makan.. tapi tak mo yang beli. 
sebab kekadang yang beli nie tak sedap.. ada satu tempat yang sedap
tapi orang tu berniaga time bulan puasa jerk.. bulan lain dia tak menjual
hampa kan.. 

so meh kita google.. resepi.. aku pernah laa buat sebelum nie tapi tak menjadi
LEMBIK!!!..
tapi gigih jugak nak try sekali lagi.. mana la tau menjadi plak kali nie kan.. 
so dah google.. dan tengok bahan dalam gobok ada semua.. so moh kita start buat..
tetengah malam mengukus kuih.. hikss hikss.. 

see.. menjadi kata ko.. elok kejadian nyaa.. dengan rasa lemak.. kenyal.. manis-manis.. oohhhhh sangat ohsemm.. mungkin jugak sebab aku nie dah tua .. so aku lebih gemar ke kuih muih tradisional kot.. so percubaan yang tak sia-sia.. walaupun mulut dua anak bujang aku agak choiiiii malam tu.. tapi mak korang membukti kan hasilnyaaa menjadi.. 

si aiman.. dengan selamba.. "errmmm..kuih apa nie plak. bau busuk laaa ummi.. nie mesti tak menjadi"... mulut si anak kan.. sekali bila dah siap.. dah di gaul dengan kelapa.. ambik ko.. sepinggan dia sorang.. hahah haziq pun sama.. alhamdullilah buat satu loyang setengah.. habis .. dan semalam kena repeat buat sekali lagi.. aiman request.. 

aku ternanti-nanti komen dari pak incik.. sekali gigit.. hanya mengangguk.. tanpa kata-kata.. 2 kali gigit.. pejam kan mata... 3 kali gigit.. baru komen.. TERBAIKK.. MENJADI.. SEDAPPP.. .. 

so meh aku kongsi resepi dengan korang ek.. resepi nie aku ambik dari blog kak ratna .. saper-saper yang nak try apa-apa jenis kuih muih dan resepi lauk pauk.. bleh rujuk blog kak ratna nie.. memang tak menghampakan.. sedapppp...


Kuih Kasui / Kaswi
Resepi MaDiHaA aka Ratna
 
Bahan2
3 cawan tepong gandum
1 1/2 cawan gula merah (aku guna 3 keping gula melaka campur dgn 3 senduk kecik gula)
1/2 cawan tepong ubi
7 cawan air
2 helai daun pandan
3 sudu kecil air kapur (masukkan 1/4 cawan air dalam bekas kapur mkn & kacau2 sikit gunakan jari untuk menghasilkan air kapur yg  sederhana pekat, kemudian baru di sukat)
3 sudu besar kicap manis (untuk warna & untuk menaikkan rasa lemak)

Bahan salut
1 biji kelapa yang agak muda di parut putih
sedikit garam halus
(kukuskan kelapa sebentar untuk mengelakkan ia cepat basi)

Cara menyediakan
1. Masak gula merah bersama dengan 3 cawan air & daun pandan sehingga gula larut. Tapiskan & campurkan dengan 4 cawan air lagi.  
2. Panaskan periuk kukusan.
3. Campurkan tepong gandum dengan tepong ubi dalam satu bekas & gaulkan.  Tuangkan air gula sedikit demi sedikit sambil di kacau rata menggunakan whisker.  Campurkan air kapur & kicap & kacau sehingga tiada berbintil.  Tapiskan adunan ke dalam loyang saiz 10".
4. Kukus kuih sehingga masak lebih kurang 45 - 55 minit dengan penutup periuk kukusan dibalut dengan kain bersih. Jika ada air dipermukaan kuih, bolehlah dibuang dengan merengkan sedikit loyang & cedok dengan sudu. Boleh juga ambil tuala dapur bersih/tisu dapur & lapkan permukaan kuih.
5. Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dipotong & disalut dengan kelapa parut untuk hidangan pagi atau minum petang.  Kuih boleh dimasak waktu malam untuk dihidang keesokkan harinya.
kuih kaswi bersalji katanya..