Nuffnang

Nuffnang

Jumaat, 24 Januari 2014

... RE INDUCTION ATKINS DIET......


Salam Jumaat..
Al-fatihah buat kedua ibu bapa kita
Al-Fatihah buat mereka-mereka yang sedang bertarung dalam kesakitan
Al-Fatihah buat semua..

Hai korang...
Harinie nak citer lagi pasal Atkins Diet..
Lama tak bercerita..
nak bercerita macam mana.. kalau dah beberapa bulan asyik
melanggar peraturan atkins jerk
makan tanpa rasa bersalah.. actually tak menyesal pun bila aku dah makan
sebab memang aku teringin sesangat.. 10 bulan tahan napsu..

tapi tu laa kan.. bila kita dah kantoi banyak sangat
sudah tentu ler.. nak mulakan balik tu jadi lemau
memula dah bersemangat pagi memang dah ikut menu atkins
tapi bila balik petang .. terus ingkar
aku tewas bila pak incik goreng KEROPOK.. dan
bila nampak kaysah makan biskut depan aku..
ALASAN ek..
tapi itu ler hakikatnya
sebab selama aku cheat diet
memang aku makan semua tu jerk
nasi tak usik lagi

tapi bila dah beberapa harinie .. nampak susuk badan
macam dah kembang semacam jerk
terus rasa sendu
takut terlajak banyak sangat
aku tak timbang dah dekat sebulan lebih.. penimbang rosak
tak pergi beli beli lagi..

tapi semalam.. memang tahap sendu bila kain baju kebaya
yang aku pakai selama aku diet longgar gelugeleh.. bila pakai
semalam.. dah hampir ngam ngam nak melekat di pinggang.
huaarrrrrrggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....!!!!!!!!!!

menangis air mata darah la ko kan.. saper suruh tak jaga makan
sendiri buat salah.. sendiri melalak.. sendiri kuciwa!!..
menyesal tetap tidak!! hahaha..

patutnya aku dah start re induction dan dekat 7 hari.. tapi bila kawan opis bagi
coklat.. harus la aku makan. sebab aku memang teringin sangat..
so memang dah kantoi tahap laut dalam la kan.. dah alang-alang cheat .. aku cheat habis habisan laa
dengan keropok.. dengan kuih talam keladi aku bedal..

so rabu aku start balik induction aku puasa.. sambil berpuasa sunat....
harap harap tak tersasar lagi matlamat aku nie..
nak turunkan balik berat.. kalau boleh lagi 10 kg.. dan lepas tu.. start pregnant.. matlamat 2014.
yihaaaa... doakan aku ek..

so jom tengok menu re induction aku..
 
Menu memula aku buat re induction time nie aku puasa.. .. chicken ball dan sup tanpa bawang .. aku letak garam sikit jerk. campurkan cauliflower.. dan pecahkan sebiji telur.. nom.nom..nom.. sedapp kenyang..

Selasa 14 Januari 2014.. hari kedua berpuasa.. dan hari kedua berinduction.. malas nak reka reka menu.. so goreng telur .. ayam di goreng garing  dan salad. cicah sambal tumis atkins sikit.. (sambal tumis tanpa gula) 

Rabu 15 Januari 2014 - teringin sesangat nak makan burger.. so ambik dada ayam.campur serbuk lada hitam garam sikit. dan bawang hollad separuh.. blande kering.. pastu bentukkan macam burger.. so terhasil la pattie chicken. sangat nyummy.. berapa carbo.. aku tak pasti.. sebab aku tak reti kira carbo.. mayonis tu terlebih letak.. tapi tak habis kan.. so berbuka petang tu.. pattie chicken .. egg roll dan salad.. opss aku tambah cheese sekeping.. selera besarkan.. 

 Khamis 16 Januari 2014.. sepatutnyaa aku puasa haritu.. tapi tetiba macam rasa semacam jerk perut aku
macam makcik gastrik nak menyinggah jerk.. jadinyaa terpaksa ke cafe mencari makanan dulu.. 
terlanggar sikit menu induction.. sebab ambik hot dog.. telur.. dan sardin

 Tengahari time Lunch aku ambik sekali 2 ekor ikan keli tu.. harus weei.. sebab aku lapar.. 
lagipun ikan tu kecik jerk.. dan sikit sayur khailan..  menu tersebut berharga RM7 murah ke mahal..
ok kot kan..

hari yang sama.. dinner aku makan dua biji telur rebus.. ayam goreng dan salad.. nyumm nyumm
korang percaya ker aku makan tu ajerk.. hikhikhik.. bukan seketul ayam aku baham.. 3 ketul iolss telan uolss.. dan dengan sambal tumis sikit.. burrpp alhamdullilah.. lepas makan tersandar..

hari ke 5 induction.. jumaat 17 januari 2014... hari yang sama aku buat cakoi bantat tu.. tapi alhamdullilah aku tak makan sikit pun cakoi tu.. so itu adalah menu breakfast aku... oppsie bread.. guna telur putih dan cream cheese.. first time buat.. selama nie tengok para atkiners di group saje yang buat.. bila buat.. owwhh sangat yummy.. tapi aku ingkar cara masak.. patut kena bakar dalam oven.. aku plak bakar dalam magic pan.. kan oven aku rosak sambal tumis lagi.. sure korang kata.. tak kan hari-hari buat sambal tumis.. .hiks.. tak la aku buat bebanyak pastu simpan..

dan dinner pada hari tersebut.. adalah KANTOI.. bila aku makan KEROPOK.. kesian aku kan
iman nipis sangat.. bukan sedap sangat pun keropok tu.. 
huh!!..

day 6 - sabtu 18 Januari 2014.. kembali ke atkins semula.. porch egg.. (ejaan salah abaikan) sangat yummy.
sonok bila yang tetengah tu menjadi.. cair dalam mulut.. dapp..dapp..dapp.dappppp

Lunch menu yang sama..
 dan Dinner aku tak makan. sebab aku rasa perut aku kenyang sangat

Day 7 .. AHAD menu yang sama jugak dengan yang atas..
malas tahap dewa.. 

isnin 20 Januari 2014.. day 7.. menu nie dari pagi sampai ke malam aku makan.. ikan bilis goreng sangat yummy.. dan telur kucar kacir..

Selasa 21 Januari 2014.... KANTOI TAHAP DEWA.. bila aku makan setengah jar cadbury Mars .. kuih talam keladi dan keropok..  sedapppp


 nampak tak pipi kite dah kembung.. dagu sudah tak runcing.. kain sudah ketat sikit.. 
so
Rabu 22 Januari 2014... aku berpuasa.. dan menu berbuka adalah ikan bilis dan ikan goreng sahaja..

Khamis 23 Januari 2014.. still berpuasa.. dan menu berbuka ayam bakar .. sayur sayuran.. 
sangat kenyang..

dan menu untuk pagi ni Jumaat 24 januari 2014.. telur rebus.. dan brocoli.. 

harap harap tak kantoi lagi. nak kena kuatkan hati dan semangat lagi..

3 ulasan:

Cho Zila berkata...

ala bestnyer tengok menu orang beratkinsni.. nampak kreatif untuk memastikan perut terisi walaupun berdiet.. teruskan usaha... nampak kurus dah pada akak....kalau akak tak dietler...

S. Faezah berkata...

akak pon buat DA yer..chaiyok2!!

Hurein berkata...

Cantiknya bibir u! Br nak start DA.. Bole ty.. Since u byk sgt langgar tu.. Ade kesan x induction ni?