Nuffnang

Nuffnang

Isnin, 27 Januari 2014

....CERITA SEPANJANG MASA.....

Assalamualaikum........

alhamdullilah... masih bernafas di bumi yang indah ini..
alhamdullilah... masih diberi peluang untuk meneruskan lagi amalan..
alhamdullilah... Ya Allah.. Alhamdullilah..
sesungguhnyaaa.. engkau memberikan aku kenikmatan di dunia..
walaupun hanya sementara dan hanyalah pinjaman semata-mata..
alhamdullilah.. alhamdullilah...

hai semua.. harinie nak berceritaaaa..
terasa nak berceritaa dan terus bercerita..

aktiviti kami sekeluarga mungkin tak hebat seperti aktiviti korang semua
aktiviti kami sekeluarga mungkin bagi korang sangat membosan kan
aktiviti kami sekeluarga mungkin tak semewah macam orang lain

tapi bagi aku.. aktiviti begini setiap hari dan setiap minggu
sangat memberikan seribu makna pada diri aku sebagai seorang UMMI

harinie jiwa sikit sendu..
tak tahu kenapa.. pepagi lagi dah terasa sangat sendu..
harap-harap perasaan ini tak berlanjutan sampai ke petang

ok let's chill with my photo.. (ceh.. speaking lerr plakk kenn)

 Di Pagi hari cuti Thaipusam haritu.. macam biasa.. tak kemana.. anak-anak nak bersarapan.. so buatkan milo.. dan potong kan kek pisang yang aku buat semalam nyaa yang tersangat moist.. huh !! mencikkkk tau.. kek pisang nie kalau elok oven aku tu. sudah pasti cantik kejadiannyaaa.... huhuuhu.. nak kena mintak pak incik ganti nie hikss.. dan pagi tu.. memberikan kelainan, bila bersarapan di balkoni dan mengadap bukit saujana hijau yang memang sangat cantikk...


yeahhh.. itu laa dia taman saujana hijau.. ini pandang dari jendela kamar ku.. cewahh.. 
fresshhhh setiap pagi bila tengok tumbuhan menghijau nie kan.. baik untuk terapi mata jugak
ku lihat hijau...

kek pisang moistttt... nasib baik habis jugak ... bebudak nie tolak batu dengan kayu jerk.. heheh
 bila perut dah kenyang.. mata sudah tentu layu.. tengok style haziq tido.. dia suka sangat dok macam tu. tengah tengok tv.. tau tau berdengkur
masa bersama anak-anak yang sangat best.. abang haziq.. mintak ummi ajarkan cara nak guna mesin basuh.. so dia volunteer nak sidai kain jugak.. alhamdullilah.. dah boleh harap sangat-sangat anak bujang aku tu.. aiman pun tetap kena jugak belajar.. tugas aiman.. kemas katil dan rak kasut.. 

minum petang di balkoni lagi.. berkerusi kan bola kekdahnyaa.. dua orang nie. kekadang baik.. baaaaiikk sangat. tapi bila bergaduh.. masyaAllah.. riuh satu rumah.. aiman kalau dia nak lempang adik dia..memang dia lempang terus.. tak ada acah-acah.. kang meraung minah kecik nie.. 

apa laa yang cik nah mimpikan malam tu.. seawal pagi dalam kul 6.30 pagi dah bangun.. dok bergantung dekat pintu peti ais nak makan aiskrim.. ayoyoyoy. larang laaa ada dia kisah!! janji dia puas hati... lepas makan aiskrim terus memerut.. apa cita!!!! 

nom..nom..nom... sedapp sangat bendalah nie.. cadbury mars.. memang terbaik.. staff dekat opis dengan baik hati bagi aku sebotol.. makan sambil layan #ARIANAROSE.... sebab memang aku teringin sangat nak rasa.. ternyata sedappp .. terasa nak order lagi.. hikss.. sesapa nak order tu ada no.telepon.. try laa. setiap negeri dan daerah ada dealer nyaa..

shiput... nie aktiviti ummi dorang hari sabtu tu.. aiman dah lama request nak karipap.. tapi ummi nya tak buat-buat.. so sabtu tu..lepas hantar bebudak nie sekolah ganti sabtu tu.. terus berkintang kintung dekat dapur.. prepair lunch dan terus ke minum petang.. sekilo tepung dapat laa 70 biji.. frozen kan.. senang nanti anak-anak nak makan gorengkan ajer.

tengah umminya di dapur mengentel karipap tetiba dengar minah nie meraung.. tunjuk jari darah menitik tak berhenti.. dia main dekat basikal aiman.. kena apa pun tak tau.. tapi yang pasti kuku terbelah.. uissshhh sakitnyaa.. menangis tak berhenti.. dengan aku sekali menangiss.. kesian anak ummi..

hari ahad pepagi dah bangun prepair breakfast.. sebab nak ber breakfast di kampung.. hikssss.. kampung lembah jaya.. cik senah dah sentap lagi sekali.. anak bongsu tak balik.. ayoyoyo. cik senah nie.. baru 2 minggu lepas anak bongsu balik hantar keropok tau.tu nak manja-manja dengan kite ler tu.. 
tengah prepair breakfast.. sekali.. tangan terhiris.. potong isi ayam.. terpotong isi sendiri.. haaa apa cita!!.. meraung ler beb..darah keluar macam air paip hannah cakap.. 'haa! kan dah sama dengan jari hannah'... menu yang sempat aku buat pagi tu.. beehoon kicap.. cik senah request .. kuih kaswi dan karipap.. aiskrim pun ada jugak.. tapi mak hincik terlupa dalam peti  ais..


tengah potong isi ayam nie ler mak hincik ternampak jin.. hahaha dah macam citer raja bersiong ler plakk.. 
nie sarapan untuk mak hincik.. kan mak hincik tengah induction.. so itu adalah pattie ayam dan telur dan salad.. pattie tu buat sendiri tak pakai ayam hancur segera tu tau.. #menu atkins.. nom..nom..nom.. lepas makan jadi raja bersiong.. huhuuh

sampai rumah cik senah.. tengok cik senah tengah masak rendang paru campur daging.. kuah kacang pun ada.. dan nasi impit.. tetiba rasa macam balik raya plak.. aikk cik senah nie perli anak bongsu ke.. hehehe.. 
so makan makan breakfast dengan cik senah.. aku ajak pak incik pegi beli ikan.. mana bleh makan benda tu semua.. rosak induction  mak hincik hokay.. pergi beli ikan cencaru suh sik senah buatkan ikan sumbat.. #halal atkins... cik senah redha tolong masakkan ikan sumbat itu.. sebab jari anak bongsu dah injured..
terbaikkk ikan sumbat cik senah.. hilang kempunan anak bongsu nak makan masakan bonda terchinta
 
pic selfie anak beranak harus ada... baru kena dengan trademark.. shimazahar syiok sendiri kan.. 
 itu ayat akak aku.. suka hati ler..sakit plak hati dia ek... bluweeekk!!

amacam.. terliur tak.. nie bukan nak menjual ek.. nie untuk santapan anak cucu cik senah petang hari.. sekilo tepung dapat 67 biji donut.. time menguli semua lari.. tapi time mengoreng.. berderet dok belakang bontot mak hincik nak ... opsss sorry.. tunggu dulu.. kasi goreng semua.. susun leklok buat air.. baru makan ek.. mengamuk cik senah tengok anak bongsu susun donut atas penutup periuk.. hahah.. konon nak kreatif kan.. 
67 biji donut sekali hadap.. dengan cucu cik senah.. 11 orang.. orang lain sempat makan  sebiji jerk.. kot laa kalau semua cucu ada petang tu memang tak cukup ler sekilo tepung.. kena 2 kilo kot.. 
macam nie nak g beli dekat kedai.. celah gigi jerk ler....


4 ulasan:

Emy Omar berkata...

Chicken patty tu nampak sedap shima..montel sungguh.Tang donut tu mmg gebus..fav anak2 saya tu

❤Kamsiah❤ berkata...

nak mintak donut 2,3 biji..sedapnya nampak...pekena dgn teh o panas2 mmg kaw

singgah & follow sini..

Cho Zila berkata...

amboi panjangnyer alkisahnyer.. memang happening dapat bersama keluarga ..itulah yang terindah.. xtvt bermanfaat...
rajin juga yerk nak buat frozen karipap.. tapi senangkan kalau nak makan gorengjerkan..
ala kesian Hannah yerk... dah tak sakit dahkan...
nampak menarik donuttu...

Cho Zila berkata...

cepatlah update.. nak dengar cerita baru...