Nuffnang

Nuffnang

Selasa, 31 Disember 2013

.... entry terakhir 2013...

Salam...

Hari  terakhir dan Waktu-waktu terakhir untuk tahun 2013..

Apa yang diazamkan tak pernahnyaa tercapai.. bukan untuk tahun 2013 jerk yang tak tercapai. Tapi tahun tahun sebelum pun.. azam yang sama tetap tak tercapai... insyaallah. . Tahun nie harap-harap azam itu tercapai dengan jayanya..

2013 akan melabuhkan tirai tinggal beberapa jam lagi.. sekejap sangat waktu berlalu.. bila waktu berganti waktu.. masa berganti masa.. dan akhirnyaa ke akhir tahun..

2013.. banyak kenangan pahit dan juga banyak kenangan manis dalam hidup aku. Tapi jenis perangai aku.. apa yang pahit. Aku telan.. .. yang manis akan menjadi ingatan sampai bebila. .

Apa yang paling membahagiakan aku.. bila impian aku yang aku rasa memang susah untuk tercapai.. akhirnya terlaksana...  semoga rezeki kami sekeluarga  bertambah ...

Untuk tahun 2014 nie.. impian aku.. adalah.. errrmm nak memenuhi impian hannah kaysah.. insyaallah. .

Bila mengandung bleh la aku  makan makan selama setahun.. selepas aku berlapar setahun.. dan selepas itu aku akan berlapar semula bertahun tahun.. hehehehe.. kan..

Ok laa.. selamat tahun baru untuk korang semua.. semoga lembaran tahun baru kehidupan kita akan lebih bermakna dan semoga diberikan rezeki yang bertambah serta kesihatan yang baik untuk kita melaksanakan tanggungjawab kita sebagai hambaNya..

SELAMAT TINGGAL 2013.. SEGALA KENANGAN AKAN MENJADI KENANGAN TERINDAH..
SELAMAT DATANG 2014.. SEMOGA AKU MENJADI MANUSIA YANG BERJAYA DIDUNIA DAN DI AKHIRAT..

Jumaat, 27 Disember 2013

... DIARI .. BERSAMA KELUARGA........

salam...

sebelum aku meneruskan cerita.. sedikit renungan kita bersama
di hari Jumaat penghulu sagala hari
nie aku copy paste dekat FB..

PESAN PADA HATI..

Cuba ambil sehelai kertas. 
Dan sebatang pen. Dekat kertas tu.
Tulis dosa yang pernah kita buat.

' Saya rasa, tak boleh '

' Kenapa??? '

Dosaku terlalu banyak. Bahkan sepuluh helai kertas pun mungkin
tidak cukup...

Jika ada KESABARAN,,
Akan manis KEIMANAN..
Jika ada ILMU PENGETAHUAN,,
Akan selamat PERJALANAN..
Jika ada PERHATIAN,,
Akan mesra PERHUBUNGAN..
Jika ada BELAS KASIHAN,,
Akan indah KEHIDUPAN..
Jika ada KEJUJURAN,,
Akan kekal KESETIAAN..
Jika ada KEBAIKAN,,
Akan turun rahmat TUHAN. 

 ***************************************************************************************************************************

ok.. setelah seminggu menyepi.. moh nak citer lagi..
citer aktiviti sepanjang minggu nie..
moh layan gambar.. sambil layan gambar.. aku bercerita yerk..


AKTIVITI MENAIKKAN BERAT BADAN... ahad malam.. tetiba tekak teringin sangat nak makan benda masam.. kebetulan plak hari sabtu tu pak incik balik bawak mangga.. Mangga nie tak beli pun.. pak incik panjat dekat area kilang dia kerja... buah mangga nie besar-besar.. memang terbaikk laa.. cicah plak dengan kicap cili padi belacan.. lagi laaa terangkat .. sebiji iolss telan sesorang.. burrrppppp.. alhamdullilah..

HANNAH KAYSAH DEMAM TETIBA.... isnin petang .. suruh haziq ambik hannah dekat rumah pengasuh.. sampai rumah tengok haziq dukung dia.. tanya kenapa.. haziq kata.. hannah pening.. tengok muka minah nie memang pucat semacam.. terus bagi ubat demam.. .. 5 minit lepas tu.. dia mengadu sakit perut plak.. ambik minyak angin.. sapu la perut dengan betis dan tapak kaki dia.. errrmmm tak sampai 3 minit.. minah nie muntah.. habis semua yang dia makan keluar... tanya dia makan apa.. katanya makan bubur.. risau dia makan jagung jerk.. sebab dia alah dengan jagung.. malam tu dia tak bleh tidur.. sakit kepala sangat dia kata.. perghh memang cuak laa hati mak dia kan.. sebab ahad tu kitaorang bawak bebudak nie mandi dekat JERAM KEM SRI PILAH. kebetulan anak sedara abang ipar aku kahwin dan buat photo shoot dengan area situ.. air memang sejuk sangat .. kepala mak dia dah fikir benda tak elok.. takut terkena jangkitan Virus kencing Tikus.. 

selasa terpaksa EL.. nak pergi kerja macam mana... kalau dah kul 5.00 pagi baru bleh lelap mata.. dengan badan dia panas.. sesangat.. petang lepas pak incik balik kerja baru bawak dia ke klinik.. doktor terus suruh ambik darah... alhamdullilah.. hanya demam biasa.. virus biasa sahaja.. 

MENGULI DONUT .. isnin malam tu.. terajin. so menguli la donut.. sebab hajatnya nak bawak ke opis..  tapi bila dah selasa terpaksa EL.. so donut-donut nie jadi santapan anak-anak bujang dekat rumah jerk laa.. hari selasa pagi tu.. gorengkan donut nie jerk untuk dorang sarapan.. aku memang dah tak larat sangat nak bukak mata.. aku nie ada penyakit.. kalau tak cukup tido.. memang esoknya aku la yang tumbang.. pening  semua laa. nasib baik laa bebudak tu dah pandai cari makanan sendiri.. petang baru keluar belikan makanan untuk dorang.. kira selasa tu dapur off.. 

CUTI KRISMAS.. hari rabu tak kemana.. pak incik kerja.. campur dengan hannah tak sihat lagi.. so hari melepak di rumah sajork.. pepagi.. bebudak request nak donut lagi. tapi kalinie nak makan cicah dengan susu tak mo tabur gula.. alhamdullilah.. hannah pun makan banyak jugak la pagi tu.. baru ada selera nak makan.. habis la dekat 3 biji donut tu.. 

AISKRIM McFLURRY OREO ... lepas sarapan.. teringat yang tekak hannah merah.. so suruh haziq turun bawah belikan aiskrim untuk hannah.. tapi aiskrim tak ada... belek belek buku resepi sekali terjumpa resepi aiskrim mcflurry oreo katanya.. resepi dah lama copy tapi tak pernah buat lagi.. bukak kabinet tengok bahan-bahan ada.. teruskan laa projek aiskrim nie.. bebudak nie seronok betul bila tengok mak dorang cuba benda baru.. 
ok ada yang nak resepi aiskrim nie kan.. meh aku share kan resepi nya...

Bahan-Bahan

1/2 tin susu Pekat ( ikut kemanisan masing-masing.. tapi aku rasa 1/2 tin tu manis sangat.. bleh kurangkan)
1 1/2 cawan susu cair (ikut kecairan dan kepekatan yang dikehendaki.. kalau nak gantikan dengan susu full cream pun boleh)
1 sudu ovellete (pastikan yang halal yer)
1 sudu kecil esen vanilla
 biskut oreo perasa vanilla

cara-cara

1. blander kan semua bahan-bahan di atas sehingga gebu 
2. gaulkan hasil yang di blend dengan biskut oreo (vanilla) yang dah dihancurkan
3. simpan dalam peti ais semalam.. 

 perghh memang terbaik laa aiskrim nie.. sebiji macam mcflurry oreo dekat mcdonald nie.. seriuss tak tipu.. tak caya korang try.. memang terbaik

CONGO BARS... dah lama sebenarnya nak cuba kek nie.. tapi asyik tak ada masa jerk.. dan lagi.. disebabkan oven aku tu tak berapa elok sangat.. so hajat nak membaking memang terkubur ajer laa.. mintak pak incik betulkan.. tak mo plak dia baikinyaa.. sentap tau.. tapi disebabkan keinginan mencuba tu mengunung tinggi.. maka.. petang selasa tu.. dengan semangat berkobar-kobar.. aku membaking la congo bars nie.. actually senang sangat membuatnya.. tak genyah .. asal bahan cukup.. jadi jerk.. 

tapi aku punya congo bars nie.. terkering sikit.. mungkin sebab oven aku kot.. tapi tak per la janji elok kejadiannya.. ermmmm kek nie tak manis .. memang sesuai untuk orang ada diabete dan yang diet .. tapi masih tak sesuai untuk orang yang diet Atkins yer.. dan memang sesuai dengan seruan kerajaan ..kurangkan pengambilan gula...

sat nak tanya korang.. kek nie tak nampak macam kek ker... kalau korang aku hulurkan kek nie.. adakah korang akan tanya dekat aku.. "APA BENDA NIE.. RASA APA"..(dengan muka annoying sangat). halluuu bai.. tak pernah tengok kek ker.. dah bentuk kek.. dah tentu la rasa kek.. tak kan rasa ikan goreng plak..  budak kecik pun tau nie kek .. ehh jap.. ke memang tak ada ghuper kek..dan memang dia  tak pernah makan kek.. heheheheheheh... (positif)

tetiba teringat kan si misot dan kawan dkt KKM.... sebab dorang adalah tester food dan pengondem terbaik ... ingat ayat si misot.. "eh kak asal ko punya donut nie macam tak naik jerk.. ko kena mcm nie.. kak.. macam tu kak".. hahahahha.. dan yang pasti setiap makanan yang aku suruh dia test semua nyaa mukhlisin.. walaupun banyak komplen.. hahahahahahahhahhaha...

KEROPOK LEKOR.. suami ku kejam.. dipaksa nya aku makan.. ok laaa.. aku makan.. terpaksa switch off button diet lagi.. lemak ku berjoget riang.. huhuhuhu.. petang tu  sesambil membakar kek.. pak incik dengan baik hati mengoreng keropok lekor yang dia beli dengan kawan dia.. errrmmmmmmmm.. keropok lekor nie sedaapp sangat..  sebab tu laa aku sanggup musnahkan diet aku.. ngehhhh.. bukan selalu yer kan.. sekali sekala.. makan berebut adalah sangat best..

DADIH LYCHEE .. lepas selesai membaking.. haziq kata. nak makan dadih.. isshh budak nie.. tak reti kenyang ker .. untuk tak menghampakan hati anak.. buat kan la jugak.. kira snak untuk dorang esok hari nya.. barang pun memang dah beli lama.. so malam tu mengacau laa dadih nie.. first time buat.. ikut ajerk cara-cara membuat dekat belakang plastik tu.. siap.. elok jugak la kejadian dadih nie.. cuma sikit cair laa.. boleh laaa.. kan.. anak-anak aku jerk yang makan..

CHEESE KEK MELELEH.. amacam.. terliur tak.. air liur meleleh tak.. huhuhuhuhuhuhu.. sedapppnyaaaa.. opsssssss nie bukan aku buat.. nie aku beli dengan officer dekat opis aku ... memang terbaik laaa.. meleleh cheese tu perghhhhhhhhhh.. tapi aku tak makan.. yang makan haziq dengan aiman.. dorang kata.. memang sedap sangat laa ummi kek leleh  nie.. satu bekas nie RM12 hinggit sajork.. ermmmmm... ada idea nak try membaking cheese kek meleleh nie plak.. nom..nom..nom.. 

bila anak -anak suka ..
mak pasti gumbira ..
di tambah plak bila bapak budak pun sama suka
hati isteri harus berbunga-bunga....













Khamis, 19 Disember 2013

... KREATIVITI DAN AKTIVITI HAZIQAIMANKAYSAH.....

Morning......!!!!

ok apa nak citer harinie..
ermmmm..
tetiba otak rasa senak nak berfikir
lately nie aku tak berapa sihat sangat

otak penat..hati sendu
jiwa berlendir ... tubuh meleleh..

bila dah mak tak sihat maka anak-anak terabai...
cuti sekolah tak kemana pun..
cuti cuti pakej terbaik lepak rumah.. layan TV..
makan free..
bila dah tak kemana.'
nasib baik anak-anak mempunyai kreativiti
tersendiri.. mencipta aktiviti
yang mereka rasa sangat ohsem...
mak dorang hanya mampu memandang 
dan tersenyum ajer
sambil berkata-kata dalam hati
kesian anak-anak nie.. 
 bila ditanya apa aktiviti korang nie.. 
jawapan dorang.. ala-ala enjit-enjit semut
sape sakit naik atas.. 

ayoyoyoyo.. kalau aiman naik atas bleh gak la diterima akal
dibuatnya si abang debab naik atas.. 
patah pinggang anak dara.. 
oiii

abang terlebih rajin.. duduk rumah
boring katanyaa..
maka terhasillaa aiskrim milo 
air tangan abang debab..
untuk adik adik tersayang .. konon..
aktiviti di pagi hari..
anak-anak dengan cara mereka .. marahla.. larang laa
ADE AKU KISAH!!!
mereka tetap dengan keinginan mereka..

layankan saje.. 
pepagi menyoyot aiskrim..
selagi tak dapat.. 
24 jam dok bergantung dekat pintu peti ais..
kata dorang
mereka nak sangat  mandi pool 
kesian anak aku
maknya call hotel.. kengkonon nak hiburkan hati anak
sekali call semua hotel penuh..
 
call pak cik dorang.. bleh tumpang mandi pool 
dekat apartment dorang..
ghupernyaa pool rumah dorang rosak
belek-belek blog mama 3 kembar
ada pool yang terletak di putrajaya yang nampak macam best jerk..
so gigih mak dorang mencari..
alhamdullilah rezeki anak-anak..
dapat mandi pool
anak seronok . mak gembira !!!!

Rabu, 18 Disember 2013

... LUPO NAMA PAKINCIK.. MOTIF...

Hai..hai..hai..
Jom baca apa yang aku nak merepek
Plak harinie..
Boring sebenaunyaa nie..

Tengah boring-boring tadi
Sambil layan citer korea.. member aku
Send sesuatu dekat whatsapps

*************************************

Kisah UDIN sejagat:

Udin yg pertama... itulah AWALudin
Udin yg bijaksana... tentunya ARIFudin

Udin yg tk prnah benar... disitu SALAHudin
Udin yg tk prnah marah... namanya SABARudin

Udin yg brkurung di bilik... itulah KAMARudin
Udin yg suka menyapa... adalah HAIrudin

Udin yg suka bertekad... namanya AZAMudin
Udin yg slalu naik bulan.. tak lain NASAruddin
Yg kaki botol SAMSUdin

Udin yg rajin solat... adalah AMALudin
Udin yg rajin doa... itulah AMINudin

Udin yg satu huruf jawi... dah tentu AINudin
Udin yg tk prnah di depan... tentunya AKHIRudin

Udin yang tak suka barang lama...pastinya BAHARUdin

Udin... Udin... sebuah nama seribu cerita

*************************************

ok memang tak kelakar..

Sambil baca tadi tetiba ternampak nama
NASARUDDIN..
terus tergelak sesorang. . Uihhh glamour nama laki aku pun ada jugak laa
Balas dekat member kata nama laki aku pun ada.. konon nak gelakkan pak incik la. Sekali...

Ehhh salah.. nama pak incik bukan NASARUDIN.. tapi NASHRUDDIN..

Sekali member aku komen..
Apa laa nama laki pun boleh lupa..

Hahaahahhaha.. macamana tak lupa..
Panggilan tak menentu setiap masa.

memula masa berkawan.. panggil SAYA/AWAK
Bercinta sampai dah kahwin tak ada anak panggil BIE.. kononnyaa baby laa sangat kan..
Bila dah ada anak 3.. terus bertukar ke BABAH..
Esok esok bila ada cucu tentu tukar ke ATOKNYA.. atau.. TOK AYOH nyo WEEII..
Kan....

Khamis, 12 Disember 2013

.. BAHAYA GULA...

 hai korang.. ermm harinie aku nak share dengan korang tentang 
GULA..
sape tak suka benda manis yer tak.. 
aku laa salah sorang nyaa.. .menjejes jerk air liur kalau nampak benda manis
nak lagi kalau ada benda yang sira sira gula nie.. laju jerk tangan nie nak mengapai

sebab tu aku suka membaking... 
kalau buat kek.. uissshhhhh... terasa heaven sangat
bila dapat makan aiskrim.. rasa sejuk jerk lalu dekat anak tekak nie.. 

masa aku pregnantkan hannah kaysah.. aku suspek diabetis tau
setiap hari kena buat BSP.. seksa.. tetiap masa kena ambik darah
time tu.. aku kena gak ler jumpa pakar pemakanan.. 
ghupernyaa baru laa aku tau time tu.. 
makanan yang berkanji pun mempunyai gula yang tinggi
macam kentang .. nasi.. bee hoon..  banyak lagi laa.

bila dah tau time tu terus takut nak makan kentang.. 
sedangkan sebelum nie kalau pergi Mcd atau KFC..
Kentang goreng tu laa favorite aku.. 
tapi time pregnant tu jerk laa yang aku takut nak ambik
lepas bersalin.. aku tibai jugak..

sampai laa aku buat diet atkins yang melarang keras pengambilan nya..
 
amacam .. heaven tak.. huhuhhuhuh.. kejadian berlaku hari sabtu ..sebab mak mertua ada dekat rumah.. tu yang merajinkan diri.. dan dapat pujian hebat dari mak mertua kita.. ngehhhh..
 
kembali kepada tajuk asal.. moh baca tentang bahayanyaa GULA yerk.. 
aku la orang pertama yang kena berhati-hati sebab Arwah Abah aku adalah 
pesakit Diabetis yang kronik.. sehingga menyebabkan buah pinggang abah rosak..

artikel nie aku ambik dari FB Kelab Diet Atkins Malaysia
tak salahkan kita ambik dan kongsi bersama.. 
__________________________________________________________________________________

BAHAYA GULA YANG KITA TAK TAHU.

Saya amat terperanjat dengan pengalaman membaca buku tentang GULA. Amat menyedihkan dan saya amat risau tentang masyarakat di Malaysia yang terancam secara senyap. Bagi saya GULA seperti racun!

Sedikit persoalan tentang gula.
Apakah sebenarnya gula?

Gula adalah makanan tanpa khasiat yang paling banyak dimakan dan memudaratkan. Gula cuma menambah kalori dan akan disimpan sebagai lemak di dalam tubuh. Ia tidak langsung berzat malah akan menyingkirkan zat yang sedia ada dalam tubuh. Gula juga adalah penyebab utama kegemukkan!

Adakah badan kita perlukan gula?

Tidak perlu langsung! Ini kerana tubuh kita akan menukarkan banyak sumber makanan yang lain kepada glukosa apabila badan perlukan tenaga.

Apakah kesan jika ambil gula berlebihan?
1. Melemahkan sistem imunisasi (melawan penyakit)
2. Menganggu imbangan galian dalam tubuh
3. Menyebabkan kanak-kanak menjadi hiperaktif, gelisah dan nakal.
4.. Menyebabkan kanak-kanak rasa mengantuk dan mengurangkan kecergasan
5. Menjejaskan pencapaian kanak-kanak dalam pelajaran
6. Meningkatkan paras trigliserid
7. Melemahkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan bakteria
8. Merosakkan buah pinggang
9. Mengurangkan kolesterol yang baik (HDLs)
10. Mengalakkan pertumbuhan kolesterol bahaya (LDLs)
11. Mengurangkan kromium dalam badan
12. Mengurangkan kuprum dalam badan
13. Menganggu serapan kalsium dan magnesium oleh sistem badan
14. Menyebabkan kanser payu dara, kanser ovari, kanser prostat dan kanser dubur
15. Menyebabkan kanser kolon (usus besar) dan wanita amat berisiko tinggi
16. Faktor kepada kanser pundi hempedu
17. Meningkatkan pasar glukosa dalam darah dengan cepat
18. 18, Melemahkan penglihatan
19. Meningkatkan paras serotonin yang menyempitkan pembuluh darah
20. Penyebab hipoglisemia
21. Penyebab perut berasid
22. Meningkatkan paras adrenalin dikalangan kanak-kanak
23.. Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari
24.. Mempercepat proses penuaan, kulit berkedut, uban pada rambut
25. Membawa kepada ketagihan alkohol
26. Merosakkan gigi
27. Penyumbang utama kegemukkan
28. Meningkatkan risiko penyakit Crohn dan kolitis berulser
29. Penyebab bengkak saluran usus dikalangan pesakit gastrik
30. Penyebab artritis
31. Penyebab lelah
32. Pembentukan batu dalam ginjal
33. Penyebab jangkitan yis atau kandidiasis
34. Penyebab pembentukan batu karang hempedu
35. Penyebab sakit jantung iskemik
36. Penyebab sakit apendiks
37. Meransang tanda-tanda multiple sclerosis
38.. Penyebab pendarahan
39. Penyebab Vena Varikos
40. Meningkatkan tindak balas glukosa dan insulin kepada pengamal pil cegah hamil
41. Penyebab sakit gusi
42. Penyumbang kepada Osteoporosis
43. Penyebab air liur menjadi berasid
44. Penyebab kemerosotan sensitiviti Insulin
45. Penyebab kemerosotan toleransi Glukosa
46. Mengurangkan hormon tumbesaran
47. Meningkatkan kolesterol dalam badan
48. Meningkatkan tekanan darah sistolik
49. Menyebabkan struktur protein bertukar hingga menganggu serapan protein oleh tubuh
50. Penyebab alergi terhadap makanan
51. Penyumbang kepada sakit kencing manis
52.. Penyebab keracunan darah semasa hamil
53. Penyebab ekzema kepada kanak-kanak
54. Penyebab penyakit kardiovaskular
55. Melemahkan struktur DNA
56.. Penyebab Katarak
57. Penyebab Emfisema
58. Penyebab arteriosclerosis
59.. Penyebab pembentukan radikal bebas dalam aliran darah
60. Merendahkan kemampuan enzim
61. Penyebab kehilangan keanjalan tisu serta fungsinya
62. Penyebab sel hati terbahagi dan ini akan meningkatkan saiz hati
63. Meningkatkan lemak dalam Hati
64.. Membesarkan saiz buah pinggang
65. Memberikan tekanan tinggi kepada pankreas dan akan merosakkannya
66. Meningkatkan retensi cecair dalam badan
67.. Penyebab sembelit
68. Penyebab rabun jauh
69. Penyebab lapisan rerambut
70. Penyebab hipertensi
71. Penyebab sakit kepala
72. Menganggu kemampuan berfikir
73. Penyebab kemurungan
74. Meningkatkan tindak balas insulin
75. Penyebab penapaian bakteria dalam usus
76. Penyebab ketidak seimbangan hormon
77. Meningkatkan risiko darah beku dalam badan
78. Meningkatkan risiko sakit Alzheimer

Kenapa sesetengah makanan yang senarai bahan-bahannya tiada ditulis gula tapi masih manis? Jangan terpedaya! Gula biasanya akan dinamakan dengan nama lain seperti;

Glukosa
Fruktosa
Laktosa
Maltosa
Sukrosa
Sirap Glukosa
Sirap maple
Molases
Sirap hitam
Sirap kencana
Dektrosa
Sorbitol
Berapa banyak gula yang ada dalam makanan dan minuman?
1. Minuman bergas 500ml - 14.4 sudu teh
2. Minuman dalam tin tanpa gas 350ml - 9.6 sudu teh
3. Minuman coklat malt dalam tin 125ml - 5.5 sudu teh
4. Kek buah-buahan 40g - 3.5 sudu teh
5. Bijirin sarapan bersalu madu 220g - 10.1 sudu teh
6. Ubat batuk botol kecil di farmasi - 15.8 sudu teh
7.. Aiskrim coklat sepotong saiz biasa - 7.7 sudu teh
8. Sundae restoran makanan segera - 10.3 sudu teh
9. Rempah ayam segera satu pek - 4.7 sudu teh
10. Minuman berkultur satu botol kecil - 2.7 sudu teh
11. Susu pekat manis dalam tin kecil - 35.5 sudu teh!

Kenapa Malaysia diletakkan sebagai pengguna terbanyak gula di dunia?
Ini dikira rekod dunia! Walaupun pasukan bola sepak kita tidak berjaya, namun kita nampaknya masih dikenali di dunia. Negara kita adalah paling gemuk di Asia dan mempunyai pesakit Kencing Manis yang paling ramai di dunia! Bangga? Kita sebenarnya dalam diam diancam. Lihatlah orang yang paling kaya di Malaysia ! Taukeh gula! Negara kita seperti darurat apabila gula disorokkan baru-baru ini.

Semasa saya di Jepun, gula kilo tiada dijual, amat sukar untuk jumpa gula. Susu pekat manis jauh sekali. Tapi di Malaysia, kita sebenarnya terancam dengan keadaan dan sosio-ekonomi. Minum teh tarik di kedai mamak, disogok iklan-iklan makanan segera hingga menyebabkan anak kita merengek meminta untuk dibelikan set yang didatangkan bersama minuman bergas (gula 9 sudu teh!). Berhati-hati.

Untuk kata-kata akhir edisi kali ini, saya ingin menyarankan agar kita semua ambil tahu tentang kesihatan diri sendiri. Jika kita sakit, bukan sahaja diri sendiri susah, tetapi kita akan menyusahkan orang lain yang bergantung kepada kita. Sekurang-kurangnya kita mulakan dengan tidak makan gula! Selangkah demi selangkah!

COPY & PASTE DI BLOG MERSING.MY

Khamis, 5 Disember 2013

.... BUBUR BUNGA KOBIS ( CAULIFLOWER) .. DIET ATKINS..


 Setelah sekian lama menyepi kan diri.. 
dan sekian lama entry asyura tak bertukar-tukar .. 
dan masih tiada lagi entry baru di bulan disember..
yuk kita teruskan dengan entry baru.. 

so harinie nak share dengan korang resepi baru 
errrmmm.. nie resepi untuk mereka-mereka yang 
BERDIET ATKINS.. 
sure korang dah blur tak tau nak makan apa kan
sure korang boring asyik ngadap telur setiap hari kan.. 
tapi yang tak berdiet.. pun bleh laa jugak try.. 

errmmm.. sapa yang teringin sangat nak makan nasi
angkat tangan!!!!!
ngehhh ngehhh.. ada kan yang rindu kan..kan.. 

jangan risau.. saper kata diet tak leh makan nasi yerk

bubur bunga kobis

amacam.. terliur tak.. 
tapi jangan tertipu yerk.. nie adalah bunga kobis (cauliflower) tau.
sebelum nie aku pernah la buat bunga kobis ala ala nasi goreng.. seriuss sedapp
tapi kali nie aku try plak buat ala ala bubur.. ternyata rasa dan tekstur nya adalah 
sangat MELETOP.. sedapp uollss.. sebiji rasa macam makan bubur nasi

lawankan plak dengan ikan bilis goreng dengan bawang dan cili padi sikit.. 
uihhhhhhhh bertambah meletopss uolss.
dan yang paling penting sangat mengenyangkan 

cara buat adalah sangat senang beb...
rebus dulu bunga kobis tu..
pastu korang bland..tambah sikit air
pastu masak balik dalam periuk..
tambah sikit lada sulah dengan garam 
SIAP......

pagi aku buat bubur guna bunga kobis.. tengahari plak aku tukar
guna brokoli plak.. 
ermmmmmmmm... tak leh telan laa beb..
bukan takat tekstur yang tak best. warna hijau tu buat aku gerun sikit nak telan
hahahhahahha..
aku post menu dekat FB KELAB DIET ATKINS MALAYSIA.
dah laa dorang kata macam Puree baby.. 
bukan macam lagi beb.. dah memang Puree Baby kekdahnya

bubur bunga kobis vs bubur brokoli..

ada jugak yang dah try ambik bubur cauliflower nie
dorang kata.. seminggu dorang ambik bubur sahaja
berat dorang turun dekat 4 kilo.. wow ohsem kan..
so sape sape yang rasa nak turun kan lagi berat
try laa menu nie plak.. 

Happy atkinss uolss..

bak kata sifu atkins Faz fazrin. dari bicikut blogspot 

Kurus tanpa produk. Tidak perlu berlapar. Percuma seumur hidup.
NEVER GIVE UP!! IT'S NEVER TOO LATE TO CHANGE YOUR LIFE