Nuffnang

Nuffnang

Selasa, 26 November 2013

....HARI ASYURA ..BUBUR ASYURA (SUGHO)


Hari Asyura merupakan salah satu hari yang diraikan oleh umat Islam. Asyura berasal daripada perkataan Arab asyara yang bermaksud sepuluh. Ini disebabkan hari Asyura adalah hari yang kesepuluh di dalam kalendar Islam iaitu pada 10 Muharram. Mengikut masyarakat Islam, hari Asyura telah menyaksikan banyak sejarah besar dan keajaiban berlaku ke atas para nabi. Disebabkan itu, masyarakat Islam menghormati hari tersebut seperti juga yang diamalkan oleh Muhammad s.a.w.

So aku aku tertanya-tanya la jugak.. apa kaitan hari asyura dengan bubur asyura..tak ada jawapan.. so tak kisah laa kan apa kaitan nyaa janji bila 10 muharam dalam kepala otak aku adalah bubur asyura atau SUGHO yang sedapppppp nyumm nyumm tu.. yang kaya dengan rempah ratus dan bila gigit ada daging yang dicarik carik tu.. uiii nyummm nyummm...

bubur asyura nie ada banyak versi.. setiap negeri ada versi masing masing.. macam aku .. aku paling suka versi kelantan..kalau versi negeri lain.. aku tengok dah macam ghuper bubur kacang.. atau bubur nasi biasa jerk..yang versi kelantan nie mungkin sebab rasa daging tu dan rasa rempah tu kot yang buat aku sukaa.. 

gambar ehsan dari google.. tuan punya gambar.. saya pinjam gambar awak yerk..
beginilaa ghupernyaa bubur asyura (SUGHO)..

kalau dedulu.. area rumah mak aku dekat Ampang .. ada satu kawasan dekat situ ..  majoriti memang ramai orang kelantan.. so dorang memang rajin buat gotong royong buat bubur asyura nie.. dorang akan datang laa dekat rumah rumah.. tanya kalau nak join.. kalau nak join kira dorang mintak laa duit sikit.. dedelu kalau satu dulang besar tu. dalam RM30.00.. memang puas laa makan kan . tapi masa jaman aku kecik tu aku tak pandai makan.. bila makan rasa nak terbelahak .. tak leh terima rasa rempah rempah tu semua.. 

tapi sejak kawin dengan pak incik nie. yang selera tu dah bertukar.. bermula dengan adik ipar aku laa. dia memang hantu sugho nie.. kalau dia makan.. tak main potong kecik kecik nie.. memang besar besar tapak tangan sekali makan.. aku tengok memula tu macam tak berapa nak terliur.. tapi lelama tengok.. aiiiiihhhh kecur air liur.. bila try.. eehhh..ehhh..ehhhhhhh.. sedappppppppplaaaaa.. ke cara orang masak lelaian.. hahahah.. sejak tu.. memang aku akan berzikir laa dekat telinga pak incik.. suruh call mak mertua aku..ada ke tak sugho nie.. kalau bapak mertua aku tak buat.. sanggup mak mertua aku try cari dekat pasar.. beli.. atau pun mintak ehsan jejiran kalau dorang ada buat.. heheheheheheh.. sayang mak mertua kita tau.. 

minggu lepas adik ipar aku balik kampung.. aku try tanya dia.. tak ada ker SUGHO... katanya tak ada.. sebab bapak mertua aku tengah sibuk nak prepair untuk kerja kawin adik ipar aku.. so sikit hampa.. terus rasa kempunan.. dan ..dan tu nak pergi cari batu belah .. hahahahah.. 

tapi tu laa kan orang kata.. kalau dah rezeki tu tak kemana.. sabtu tu.. kira menghantar adik ipar aku bernikah dekat kuala lipis.. kebetulan .. tuan rumah yang tempat mak mertua aku transit tu ada buat sugho nie.. dan lagi nak kebetulan plak.. majoriti penduduk kampung tu orang kelantan.. ermmm ko.. mak mertua aku terus panggil aku.. hahahahah.. so dapat laa sebekas.. buat hilang kempunan kan.. 

 muka happy sangat.. terus rasa nak peluk peluk mak mertua kita tau..
yang putih tu beras goreng tau dan di blander halus..

time tu dah tak ingat dah apa bahan-bahan buat bubur aysura nie. dalam kepala dok cakap.. tak apa laa makan jerk laa. bukan senang nak dapat nie.. so hari sabtu belasah makan tanpa rasa bersalah..sekali sekala kan.. so tadi try google resepi sugho nie.. terussss terbeliak bijik mata.. hahahahhahahaha.. ada beras weeiii.. pengsan jap..gula lagi.. hahaha.. aku kalau cheat day diet pun.. benda lain aku makan.. tapi nasi memang aku tak sentuh langsung.. hahahahahha.. ok.. stop cheat diet.. harinie start balik dengan clean food.. dan togok air 5 litter..

dan sesaper yang terasa nak buat bubur asyura versi kelantan nie.. nah aku tepekkan resepi.. jap.. ada ke yang nak buat.. hahahahahhaha.. semalam aku cakap dengan pak incik.. nanti balik kelantan awal tahun nanti.. aku nak buat sendiri sugho nie.. pak incik kata.. ingat senang ke nak buat.. nak mengacau dalam 10 jam nak kasi tahan lama.. arrghhh alasan.. makan nak.. bila nak buat banyak alasan kan.. dah kata nak makan buat laa kan.. leh makan banyak banyakkkkkkkkk.....

nie resepi untuk sekawah tau.. aku ambik dari google jerk.. sebab dalam hati ada niat nak buat sendirikan..
tapi kalau korang buat.. ingat laa dekat hakak ek.. nak sebekas .. heheheheheheh


Bahan-bahannya:
1 gantang beras
4 kg bawang merah(3 kg dimesin ,1 kg dijadikan bawang goreng)
4 kg gula
4 kg daging
4 kg santan
1 kg kacang
1 kg ubi
1 kg kelapa(untuk kerisek)
5 btg serai
5 cm halia
1/4 kg bawang putih
rempah ashura (mana nak carik)
1/2 cawan garam

Cara memasak nya:
1. Beras,kacang,dan ubi di masak sehingga hancur atau dimasak dan dimesin.
2. 3 kg bawang merah+bawang putih+halia+serai dimesin.
3. 1 kg bawang merah dibuat bawang goreng-kelapa dibuat kerisek.
4. Daging direbus hingga empuk dan dihancurkan(seprti membuat sambal daging).
Gaul bersama air rebusannya,rempah dan bahan yang dimesin.
5. Kacau beras atau nasi hingga hancur(tambah air jika perlu)
6. Masukkan santan sedikit demi sedikit hingga habis
7. Masukkan gula,garam.kacau hingga rata.
8. Masukkan rempah kemudian kacau lagi.
9. Akhir sekali,masukkan kerisek dan bawang goreng.kacau hingga kering.
10. Sejukkan ke dalam bekas2 kecil



Isnin, 25 November 2013

...DIET ATKINS DAN GASTRIK......


so jom aku nak citer lagi pasal atkins.. 
ramai yang mengeluh bila suruh diet..
macam-macam alasan akan diberi
actually.. diet nie atas diri masing-masing
kalau rasa nak buat.. yer sila buat.. 
kalau korang rasa makan lebih heaven... silaa laaa makan .. 
tak ada saper yang nak marah..

UP TO YOU.. kata mat salleh..

ada jugak yang sesetengah tu cakap..
dorang ada GASTRIK...
so tak bleh nak diet yang heavy...

errmmm... meh hakak gebuss nak citer.. 
korang sure tak tau kan.. hakak nie adalah pesakit GASTRIK yang kira kronik gak laaa
aku dapat gastrik nie masa aku buat diet yang salah.. 
apa yang dimaksudkan dengan diet salah..??!!!... errrmmm kalau korang nak tau.. awal tahun 1998 
aku adalah manusia yang obes.. sangat OBES.. 
atas kutukan seorang manusia nie.. aku nekad nak kecik kan badan aku dengan cara yang paling cepat ..

setiap pagi aku akan makan oren sunkist tu sebanyak 5 biji.. setiap pagi dan setiap hari okay.. .
dan tengahari aku hanya makan epal sahaja... dan malam kekadang aku akan makan.. dan kekadang aku tak makan.. kalau aku makan.. aku akan muntahkan balik.. 
errmmm dasyat kan.. 
aku amalkan selama 7 bulan dan memang berat aku turun.. dari berat aku 90++... turun ke angka 70+.. 

tapi bahana yang aku dapat ialah GASTRIK... 
sape yang ada gastrik sure tau macam mana sakitnyaaaaaaaaaa kena tanggung.. 
kekadang aku kena ke emergency department untuk dapatkan suntikan.. bagi hilangkan gastrik.. 
ubat dah tak ambik dah ubat kapur putih tu.. doktor bekalkan aku ubat paling kuat .. kalau dah makan ubat tu tetap tak ok.. memang doktor akan surrender.. tak leh bagi ubat apa-apa lagi.

tapi sejak 8 bulan aku buat atkins.. alhamdullilah.. gastrik aku tak pernah menyerang.. 
seriusssss ... tak pernah kena gastrik langsung.. kecuali kalau aku skip makan aku.. 
atkins kan kalau nak cepat turun .. jangan skip makan.. pagi.. tengahari dan malam.. waktu yang aku ambik makanan aku adalah waktu yang sama... kalau pagi kul 8 aku dah sarapan .. tengahari 12.30 aku dah makan.. malam plak kul 7 aku dah dinner.. 

so tak ada sebab kenapa aku tak bleh diet walaupun aku ada GASTRIK..
diet atkins adalah diet yang mengira kandungan carbo.. so bagi aku memang tak ada masalah bagi aku.. tapi kalau aku buat diet yang mengira kalori.. yer itu memang aku surrender jugak.. sebab sure gastrik aku akan menyerang.. sebab aku pernah diet dengan Herbalife dan diet Low calorie dalam setiap makanan.. memang kuantiti yang makanan adalah sikit.... tapi badan aku tak serasi dgn diet jenis ni. aku terpaksa tahan lapar dan gastrik makin teruk. lps diet ATKINS, berat aku  turun 12kg dlm masa 3 minggu .

kalau nak persoal diet ni elok ker tak... terpulang pada pilihan masing2. tapi pada aku, pemakanan makin sihat sebab aku breakfast pon salad... telur. bosan telur, bleh ambik ayam.. daging ..ikan..dan sayur sayuran hiijau.. sangat healthy....
segalanyan di tangan anda.. 

(cerita tanpa gambar adalah satu enrty yang membosankan.. kalau anda rasa saya POYO.. silakan.. saya tak marah pun..)


setelah berjaya menurunkan berat badan selama 1bulan.. angka 7 sudah ke bertukar ke angka 6... 
(cermin yang tak dilap)




Jumaat, 22 November 2013

..... KEK BATIK...

salam jumaat uolsss..

yeayyy!!!!! sok cuti.. 
so esok cuti sure korang ada plan nak masak-masak untuk family kan

meh aku share dengan korang dessert yang super duper senang gilos nak buat
asal ada bahan sure sap sap soiiiii

ok bersedia semua..

  

Bahan-Bahan :-

250 grm Biskut Merrie - patah-patahkan
250 grm buttercup
1 tin susu pekat
2 cawan milo
1/2 cawan coco vanhouten..


cara masak..

cairkan butter dengan api yang sederhana . bila butter dah cair masukkan susu pekat kacau sebati dan masukkan milo dan coco vanhauten.. masak sampai semua sebati dan agak pekat sikit.. baru masukkan biskut.. kacau rata dan sebati.. matikan api.. alaskan loyang dengan plastik dan masukkan kedalam loyang dan ditekan-tekan kan biskut tu sampai mampat.. sejukkan dalam peti ais lebih kurang 4 jam... 


kalau korang nak lain yang lain.. korang tambah laa badam atau kismis.. rumah aku tak ada bahan bahan tu.. so aku tak letak.. kalau letak.. memang lagi mantopssss.. sedapppp.. 

okbai.. simple jerk harinie.. malas nak berceloteh harinie... 



 


Khamis, 21 November 2013

:...... CELEBRATE HANNAH KAYSAH BIRTHDAYS.....::


errrmmmmmm... sudah beberapa hari berlalu harinie baru nak citer pasal birthday anak dara saya

NURUL HANNAH KAYSAH..

3 tahun dah anak dara aku nie.. sekejap jerk masa berlalu kan.. 
bila anak-anak membesar itu bermakna mak nyaaa makin tua la kan... 

dia laa kawan baik aku dekat rumah sekarang.. my best friends forever ..
kekadang pak incik pun berbulu jerk tengok.. 
manja kededek orang kata.. 
biasala kan anak dara sorang.. perhatian lebih laa sikit.. 
tapi bila aku manja kan dia.. tak bermakna haziqaiman aku tak sayang..
weii melampau kalau gitu kan.. anak-anak aku sure la aku sayang semua.. 
 sebab merekalah 

PENGLIPUR LARA  
dalam rumah tangga aku.. tanpa dorang sunyi dunia aku.. 

so berbalik pada tajuk di atas.. (warghh macam buat surat ler plak)..
tetiba pak incik tanya.. tak mo sambut birthday kaysah ker.. 
errmmmmmmm amazingggg sangat bila pak incik tanya nie. 
sebab pak incik sangat tak suka celebrate birthdays nie.. 
selalunyaa pun aku yang berkeras nak sambut.. 
bila dah selalu kena reject.. tu yang aku malas nak buat apa apa

tapi celebrate tak besarrr pun.. hanya family sahaja.. 
buat dekat rumah mak aku sajork.. 

jangan laa ada yang kata aku kedekut atau berkira plak nak sambut birthday anak yerk.. 
aku mengukur baju di badan sendiri.. kalau semua nak ikut kecanggihan zaman sekarang.. 
susah jugak aku nanti.. buat simple jerk asal ada kenangan

                      kek untuk birthdays girl.. ingat nak tempah kek tapi sebab dah last minute so tak sempat
                                                            Kesayangan Ummi dan Babah... 
                                      bertiga.. abang abang dah berkeliaran tak mo bergambar
princess sangat..

            kembar tahun ... farisya bulan 10... beza dengan hannah 17 hari.. hannah lahir bulan 11 dan aufa
                                                                              lahir bulan 12

                potong kek dengan abang kesayangan dia .. sibuk panggil haziq nak potong kek sesama

Nurul Hannah Kaysah.. Ya Allah kau lindungilah anak ini dari perkara yang tidak engkau redhai.. dan kau berikanlah anak ini kesihatan yang berpanjangan .. akhlak yang mulia.. dan menjadi manusia yang berjaya di dunia mu dan di akhirat nanti..

Ummi.. Babah.. Abang dan Man.. sayang  Hannah Kaysah.. semoga Hannah Kaysah menjadi anak solehah 

hadiah birthday ummi dia tak bleh nak bagi lagi,.,,, sebab minah nie request benda yang ummi dengan babah dia tersenyumm dan hampir nak terbelahak.. ... 

HANNAH KAYSAH REQUEST HADIAH BIRTHDAYS.. 
 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 IALAH
.
.
.
.
 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 BABY!!!!!!!


 ok sekian terima kasih.. malas nak fikir.. hahahahhaha...






 

Rabu, 20 November 2013

...... KISAH DIA DAN TELUR....TELUR UNTUK DIET ATKINS

MORNING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

hai korang.. lama sangat tak merepek..  bukan malas.. tapi banyak korje..
pagi nie pun dah macam-macam yang menanti atas meja nie..
kejap kejap lagi laaa kasi settle kan..

Oppsss sure ada yang marah nanti..
korang jangan ingat.. kalau buat atkins mesti makan telur
tak ek..

diet atkins korang leh ambik ayam.. ikan.. daging.. udang dan ketam untuk makanan korang
yang aku tunjukkan nie.. adalah menu aku.. bila aku malas nak masak..
so telur adalah lebih mudah...

so jom tengok!!!!

Yuk.. nak tunjuk kat korang..
pelbagai cara boleh di buat dengan telur..
kekadang boring kan.. asyik buat telur mata.. telur dadar. telur bungkus...

so nie versi aku .. yuk layan..


 egg with love gitu.. ghuper agak comot.. tapi apa ada kisah kan.. masuk perut lagi caca marba..

 telur gulung hotdog bersama keju.. gitu nama melayu nyaa..

 teringin sangat nak makan chicken foldover.. maka terhasil laa egg foldover.. sangat sedappp weeiii seriusss tak tipu.. inti dalam tu.. sosej aku goreng sikit dengan butter.. pastu cendawan pun sama.. aku goreng kan sikit.. pastu aku letak sikit tuna dengan keju.. letak plak sos nandos..perghhh tangkap leleh beb.. nanti nak buat lagi .. telur tu ko buat  goreng dadar nipiss jerk.

menu berbuka masa bila entah.. konon-konon pizza laaa .. sosej dengan keju.. dengan sambal tumis. sambal tumis aku halal atkins sebab aku guna equal.. curlasss kan

nie pun menu berbuka.. telur ala ala roti canai..  hahahah psiko kan.. actually tak dapat makan real roti canai pun tak apa.. nie sesaje nak cuba ... bila tengok geng atkins buat tu yang nak try dan rasa.. not bad gak laa rasa dia.. telur tu digodak dan di campur dengan mayonis sikit. pastu goreng nipis..

telur gulung dengan cowliflower.. 

scrambel egg with chicken.. uiiiii nama menu mat salleh sangat.. kalau nama joyah nya.. telur dengan ayam jerk..

 telur gulung korea..

tengok semua menu telur kan.. ermmm menu tu bukan sarapan sahaja.. kekadang aku makan untuk dinner.. so korang try laa.. atau korang buatkan untuk anak-anak korang .. sure dorang suka.. 
 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 itu lah kisah aku dan telur...



Isnin, 4 November 2013

... FASA DALAM DIET ATKINS.....

Morning Uolls..
salam hari isnin semua..

Ada yang coti ker harinie.. bagi yang kerja kita kerja jerk leklok ek..
tunaikan tanggungjawab sebagai penjawat awam yerk..

ok moh nak citer..
ada orang bertanya .. buat diet atkins nie tak bahaya ke
sebab dok ambik protein ..
boleh merosakkan buah pinggang..

ok bagi yang bertanya tu..
ini jawapannya..
aku ambik dari blog bicikut  otai atau sifu di Kelab Diet Atkins..

Ada 4 Fasa Atkins

Ada 4 Fasa Atkins :
Fasa 1 : Induction (Induksi/Pengenalan)
Fasa 2 : Ongoing Weight Loss [OWL] (Susut Berat Badan Berterusan)
Fasa 3 : Pre-Maintenance (Pengekalan Awal)
Fasa 4 : Lifetime Maintenance (Kekal Seumur Hidup -gempak jer bunyinya kan)



Prinsip ini dari diet Atkins 'adalah bahawa, dengan menyekat karbohidrat, tubuh kita dipaksa untuk membakar lemak yang disimpan, bukan karbohidrat untuk bahan bakar.
 
Diet Atkins 'mempunyai empat tahap induksi rancangan karbohidrat, penurunan berat badan yang sedang berlangsung, pra-rawatan dan penjagaan seumur hidup. Dengan bantuan dari empat tahap, anda boleh mengurangkan serta menjaga berat badan anda sepanjang hidup anda.
 
Induksi - fasa 1:
fasa ini berlangsung selama dua minggu, pada akhir yang anda boleh mendapatkan hasil yang signifikan. Hal lain adalah bahawa, dalam rancangan diet anda boleh mula pada salah satu fasa. Namun disarankan untuk memulakan dengan induksi. Apabila anda memotong kembali pada karbohidrat anda secara signifikan dalam fasa ini, anda akan melompat memulakan program penurunan berat badan anda. Pada tahap ini, hanya 20 gram karbohidrat yang dibenarkan dan oleh itu berat badan anda adalah signifikan. Apabila anda secara drastik mengurangkan karbohidrat tubuh anda bergeser ke gigi tinggi dan mula membakar lemak. Hal ini memerlukan waktu sekitar 48 jam untuk berlaku dan anda mungkin merasa lapar dan jengkel untuk tiga-empat hari pertama. Tapi jangan bimbang, akan selepas mula lemak anda mendapatkan ditukar menjadi bahan bakar, anda akan merasa segar bugar. Induksi akan memperkuatkan sistem kekebalan tubuh anda dan juga meningkatkan kesihatan kita jangka panjang.
 
Berlangsung Weight Loss (OWL) tahap 2:
  Pada fasa ini, laju penurunan berat badan melambat ketika anda menambah kaya karbohidrat gizi untuk diet anda. Selama tempoh ini, anda akan meningkatkan keupayaan badan anda untuk membakar lemak serta memahami tubuh anda lebih baik. Anda akan menemui jumlah yang tepat dari karbohidrat yang anda boleh mengambil dan masih menurunkan berat badan. Tubuh anda juga akan mempersiapkan diri untuk pengurusan berat badan kekal. Jumlah karbohidrat yang boleh anda makan meningkat menjadi 25 gm pada hari untuk minggu pertama dan meningkat dalam tempoh lima ansuran gm selama beberapa minggu ke depan. Jika berat badan anda adalah signifikan, anda boleh meningkatkan asupan karbohidrat anda. Seseorang harus pada OWL sampai dia berada dalam tiga-lima kg berat tujuan mereka.
 
Pra-rawatan - (tahap 3):
Pra-rawatan adalah amalan yang dijalankan untuk rawatan seumur hidup. Pada tahap ini, anda cepat mendekati target anda. Selama anda terus menurunkan berat badan, anda boleh meningkatkan penjatahan mingguan anda daripada karbohidrat oleh lain gm 10. Anda akan berada di fasa ini sehingga anda mencapai tujuan anda dan tinggal di sana selama satu bulan. Tujuan utama di sini adalah untuk mencapai keadaan keseimbangan yang disebut Atkins 'Karbohidrat Equilibrium (ACE). ACE adalah tingkat individual asupan karbohidrat mana anda tidak mendapat atau menurunkan berat badan.
 
Lifetime penyelenggaraan fasa 4:
Pada fasa ini, anda harus fokus pada ACE individu dan berusaha untuk tetap berada dalam dua kg berat badan ideal anda untuk sisa hidup anda. Dengan mengikuti rencana makan yang masuk akal, anda mendapatkan tenaga, kesihatan yang lebih baik dan kepercayaan pada diri sendiri.
Dengan mengikuti empat tahap, anda tidak hanya mencapai berat impian anda, namun juga mampu mempertahankan itu sepanjang hidup anda. Anda boleh mempelajari lebih lanjut tentang diet ini dengan membaca buku, Dr Atkins 'New Diet Revolution. Namun, seperti dengan diet yang lain, rancangan ini juga mempunyai pro dan kontra. Titik baiknya adalah bahawa diet ini mengesyorkan sukan sebagai sebahagian penting daripada program penurunan berat badan. Hal lain yang perlu dicatat adalah bahawa anda tidak boleh memulakan karbohidrat selepas anda menurunkan berat badan kerana hal ini akan mengakibatkan anda mendapatkan kembali semua yang telah hilang.
 
Para ahli perubatan menyarankan bahawa orang yang memiliki gout, masalah ginjal, diabetes atau ibu hamil tidak boleh mengikuti program diet. Seperti diet ini sangat ketat, lakukan rujuk dengan doktor anda / ahli gizi untuk nasihat yang tepat.

Sabtu, 2 November 2013

.... CITER TENTANG AKU...

Salam sahabat!!!..
Salam kawan-kawa!!..
Salam rakan-rakan!!..
Salam saudara saudari!!..
Pagi sabtu yang indah.. 

Sejuk dan dingin jerk pagi nie. 
Seawal 4.30 pagi dah tercongok
Depan balkoni.. menghirup udara segar
Aku nie kononnyaa kalau weekend ni
Nak le bangun lewat kononnyaa.. tapi mata nie automatik kul 4.30 pagi dah terbukak. Nak tido balik memang harapan laaa..
Nie nak citer citer aku di tempat baru.. 

Alhamdullilah. .
 Tempat baru nie ok
Staff .. rakan sekerja dan bos bos semuanya baik.. sama macam aku dekat kkm dulu.. alhamdullilah sebab di Allah permudahkan segalanya. 
Setakat nie aku tak ada kerja sangat.. yang ada pun lite lite jerk.. dan yang banyak boss ajak masuk meeting sesama.
Tempat pun aku dah ada.. kalau tak sebelum nie aku menumpang dekat tempat staff sambilan.. kesian dia..
So jom tengok gambar..

Jumaat, 1 November 2013

.... MEMBEBEL....

Salam jumaat uolss...

huarghhhhhh.. dah petang baru sempat nak update blog harinie.. semalam sibuk sangat..
pagi tadi kitaorang dapat boss baru.. so ada laa sikit sessi perkenalan dengan boss baru.. 

apa nak citer nie.. ermmmmm.. 
owwhh yang doa kesedihan tu .. ermmmm.. haritu.. mood aku memang sedihhh sangat
nak menangis tapi tak terkeluar air mata.. nak meraung tak terkeluar suara..

duk tepi gobok .. memandang ke jendela.. sambil istigfar bebanyak
citer dia gini.. 

pagi tu.. 
sedar-sedar orang dah azan subuh.. bila orang dah azan subuh itu bermakna aku dah memang lewat sangat.. bingkas bangun kejut kan bebudak nie semua...sarapan pun aku tak sempat nak buat.. 

lepas aku mandi.. aku dengar suara aiman menangis.. haaaaa.!!!! apa laa yang tak kena plak dengan budak nie tau.. ada jerk yang tak kena pepagi nie.. tanya dia kenapa.. ghupernyaa baju sukan dia basuh.. yang pak incik  plak.. dia basuh baju semalam dia lupa nak jemur.. dah laa baju budak nie tak kering.. 2 helai sekali basuh.. so.. solution aku suruh jerk dia pakai baju sekolah.. dah siap gosok baju sekolah.. aku sambung kerja aku.. bersiap.. lepas solat aku dengar dia mengamuk lagi.. haiii .. apa lagi yang tak kena nie.. telinga mak dia dah naik merah dah nie.. dengan baju sekolah tak pakai lagi.. rupanya dia dok cari baju sekolah kafa dia.. hoiiiiiiiiii.. baju tu ada 2 kot.. mana pergi lagi satu.. ghupernyaa dia lupa nak letak dalam mesin basuh.. dah laa tak berbasuh baju tu.. .. angin mak lampir dah naik sampai kepala laa.. kena amukan ablaza laa .. dah kena amukan.. solution mak dia senang jerk.. tak payah pergi sekolah kafa.. senang.. 

jangan ingat aiman jerk yang buat hal pagi tu.. hannah kaysah pun sama.. mak dia sibuk nak bersiap.. time tu la dok merenggek nak itu nak ini.. dah laa mak dia dah lambat..

dalam kereta buat hal jugak.. bergaduh dengan haziq.. kesnyaa nak duduk dekat sebelah kiri.. tak mo duduk sebelah kanan belakang pemandu.. alasan sebab abang jerk dapat keluar dengan senang.. ayoyoyoyooy.. bolehhh!!.. kalau korang nak cakap macam mana.. berapi ok.. berapi.. kena bebelan mak dia sepanjang perjalanan ke sekolah..

perjalanan ke opis.. hati mak dorang dah rasa tak best dah.. sedih ada.. kesian pun ada jugak.. nak bercakap dengan orang pagi tu pun dah tak berapa nak ada mood..sampai opis.. duduk tepi gobok ngadap jendela.. nok menung ke arah PICC sambil beristigfar..  betul laa kan.. bila dari pagi mood kita tak elok.. maka sepanjang hari laa tak ok mood kita nie kan..

nak lagi aku rasa sedihhh sangat bila aku baca status kawan aku dekat FB..


Mahal sangatkah cuti tanpa gaji, 
demi anak-anak.
... Kalau dulu, ayah je.. Tp skrg, kdg2 isteri pun
blk lewat... Anak2 redha di tempat org... Belajar,
bermain... Riang... Kongsi makan dan kongsi
penyakit... xpe, KLINIK ADA!!
Sepanjang di tempat kerja, anak2 di rumah
pengasuh/taska rindu kat kita... Rindu ayah...
Rindu mama..

Tp... Nak ckp rindu x reti... Nak tulis surat, xreti
gak... Jadi, bila kita ambil anak jam 6:00 ptg,
diulang, 6:00 ptg, saat anak nampak mama dan
ayah dia, anak kita tekad... Dia nak mama tgk
dia... Nak ayah dukung, peluk dia... Dia buat
perangai... Nak makan sndri... Nak itu... Nak
ini... Nak dukung... Tumpah air.. Kerna hanya
bahasa PROTES dan BUAT PERANGAI sahaja yg
anak2 tahu utk bgtau yg... "Mama saya rindu n
sayang sgt kat mama..."

TAPI.....

Apa kita buat...
Bila anak2 bising... Kita marah...
Bila anak2 main... Kita herdik...
Dia nangis, kita jerit

 "DIAM!!!!"
Dia suruh ajar... Kita jawab 

"AYAH NAK TGK
TV, FAHAM!!!!"
Dia tumpahkan makanan/air kita tengking
seolah2 dia sudah cukup matang...
Sedih hati seorg anak yg rindu mama... Yg rindu
abah... Yg rindu pelukan ibu... Rindu dukungan
ayah...

Apakah duit boleh ganti kasih sayang?
Apakah jus tok guru boleh ganti suapan kasih
sayang?
Apakah mainan berlambak2 boleh ganti saat
bergurau senda sesama keluarga?
Apakah masing2 makan kat luar boleh ganti nilai
makan bersama...
Fikir sahabat...
Fikir teman2...
Fikir ayah ibu yg mulia..
Ingatan bersama...

lagi laa meruntun hati aku.. sebab sebulan nie aku memang kurang perhatian dekat bebudak nie... aku balik dah lewat.. sampai rumah masak.. semua bagai.. lepas isyak dah keletihan dan mengantuk.. memang kurang sangat ambik tau hal anak-anak.. kaysah pun aku akan peluk dia bila dia tidur sebelah aku.. 

so sekarang nie memang tak boleh nak salahkan anak-anak kan.. kita sebagai mak dan bapak pun harus renung bersama.. kenapa anak-anak kita bertindak macam tu.. buat perangai.. merenggek.. semua.. 

terus aku rasa menyesal marah aiman pagi tu.. terus rasa sedih sebab buat tak layan dekat hannah bila dia nak perhatian aku pagi tu.. haziq dah faham kot yang mak dia keletihan .. anak-anak maafkan ummi yerk.. 

 ummi sayang korang semua