Nuffnang

Nuffnang

Rabu, 30 Oktober 2013

.... DOA MENGHILANGKAN KESEDIHAN............


 YA ALLAH,Kau buangkanlah segala kesedihan di dalam hati ku ini..Gantikanlah kesedihan di dalam hati ini dengan kebahagiaan..
Walaupun hanya untuk seketika...
amin ya rabbal alamin




Lihatlah di sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu, sepanjang hidup dan usiamu jangan mudah berputus harapan, senyum yang kau berikan dan air mata yang kau titiskan, simpan…jadikan tauladan; segala yang kau pandang dan dengar, simpan…buat pedoman..





Selasa, 29 Oktober 2013

... MENU DIET ATKINS...

Assalamualaikummmmmmmm.....

morning uolsssss....
pagi nie sebelum mulakan korje.. 
moh laa aku cepat cepat update blog..

jom layan makanan.. makan adalah kesukaan kite.. 
walaupun diet katenyaaa.. 
makan tetap makan...

apa barang diet tak bleh makan kan.. 
hakhakhakhakhakhak

 jangan terkojut yerk nengok ikan itu.. itu bukan kehangusan tetapi dimasak kaedah membakar.. dalam tetap lembut dan juice gitu.. menu nie masa memula aku buat diet atkins.. tersalah menu bila terambik soo hoon.. ghupernya soo hoon tak leh ambik dalam tempoh induction.. jangan tak tau yerkk.. soo hoon nie di perbuat daripada tepung ubi yerk adik adik .. (itu yang pakcik google bagi tau )...

  menu nie di beri nama kebab tolur.. sonang gilosssss.. ko buat telur dadar.. lepas tu.. ko ambik coslow dan ayam KFC di carek carek.... ko letak dalam tolur tu.. lepas tu ko bungkus.. dah jadi kebab tolur.. yang penting kreatif yerk..
nie time lunch bila entah.. memori lost.. tak ingat.. makan nandos.. nyumm nyumm.. nandos memang terbaik bagi yang amalkan diet atkins yerk..

arghhhhh ghinduuunnyaa menu nie.. cafe opis baru tak best macam cafe opis lama..  korang jangan nak terkejut kejut ek.. memang itu yang aku makan setiap hari.. ikan harus dua.. sayur harus ada.. sambal tu bagi yang still induction please jangan ambik yerk..

tadaaaa!!!!!.. jangan kata ko diet ko tak leh makan kek.. memperkenalkan ini lah kek atkins.. senang tapi rasa dia ada pahit pahit sikit la sebab gula aku buh equal jerk.. boleh lah janji air liur tak menjejes dok kempunan nak makan kek..

nie plak sup sayur..  homemade chicken ball lagi .. sedapppppp.. nak resepi chicken ball tu ker.. alolololo.. manjaaa sangat.. ok.. caranya.. isi ayam di blander kering.. pastu campurkan sikit perasa garam.. dan di bulat bulatkan .. terpulang nak goreng atau nak rebus buat sup ..
 sosej  egg roll.. nie makan sarapan dekat opis.. kakak opis tu tau tau jerk aku nie diet.. tapi kalau nak makan menu nie.. memang kena pergi awal la ke cafe.. kalau tak memang tak merasa la.. cepat nau habis. sos tu jangan di ambik yerk.. sila kuis kuis sos tu sebelum makan

chicken ball jugak.. tapi kalinie tambah bawang dengan cili padi dan di gentel gentel dan digoreng.. menu ala ala cekodok.

tada!!! tadi kek. nie plak aiskrim.. sedapppppppppp ko.. lemak lemak bercream.. walaupun tak ada gula tapi tetap rasa manis.. cara buat cuma.. koko, whippeng cream dan air.. di blander dan di simpan dalam
 peti ais..  kalau nak manis.. korang letak laa equal. dan kalau tak mo letak air pun boleh.. cuma guna whippeng cream sahaja..
nie kira menu malas nak makan.. cuma telur rebus dan salad sahaja.. pun kenyang ..

 pagi telur rebus.. malam telur goreng.. salad tetap ada.. dan di curah sos nandos.. sangat yummy ok.. dan yang penting kenyang
 sup sayur sawi dan telur goreng dadar..
 cendawan dan telur .. slurrrpppp nyummmmm

 nie plak menu yang paling aku suuukaaaaaaaaa.... egg roll with seaweed.. nama nak mat salleh jerk.. nie menu style korea. .memang yummy sangat

egg roll .. kali nie kosong tak letak seaweed.. tabur mayonis dan sos nandos

murtabak cauliflower... cara buat.. rebus bunga kobis.. kemudian di cincang cincang ..satukan telur dan bunga kobis campurkan sikit serbuk kari bawang besar di dadu dan cili padi sikit.. pastu goreng macam buat lempeng.. nyummm nyumm sedappp

menu nie aku nak bagi nama apa ek.. ayam aku dadu goreng dengan bawang yang di potong dadu.. letak perasa sikit.. pastu pecah telur.. pastu hancur hancur kan telur tu.. makan dengan salad.. sedapppppp sangat..aku hanya sempat makan dua mulut jerk.. yang selebihnyaa pak incik yang bedal habiskan.. sentap mak tau..
nie menu pagi nie.. harus bawak bekal.. makanan dekat cafe opis tak sedappp.. egg roll , tuna dan salad.. 


 semua telurkan.. hahahahhahahahahha.. actually menu menu tu memang sesuai untuk mereka mereka yang dalam fasa induction.. tapi jangan ambik sos dan mayonis terlebih ek.. korang agak agak laa.. pandai pandai kira carbo ek.

dan jangan lupa.. minum air secukupnyaa.. 
 untuk berat badan 25 kg air yang perlu diambil ialah 1 litter.. 
so korang kira laa berapa litter air yang korang harus ambik dengan berat badan korang ek

Isnin, 28 Oktober 2013

... SINGGANG DAGING MERAH .....??!!

Hai kawan-kawan...
Hai sahabat
Hai semua.. 

Alhamdullilah bertemu kita kembali dalam sessi berceloteh bersama ahkak yang gebus..
Oiittt jah!!! Masak apa tu ??!! Amboiii pagi-pagi dah start masak nasi arab.. amboiii tu timah tu.. bukan main dah mula anyam ketupat raya dah habis dik non ... curlasssss ko timah.. haaa tu.. tu.. si som tu buat ketupat terlebih tu... opssssss tak baik tau dek non.. hikhikhikhik. .

Meh baca kak mah nak berceloteh sikit.. 

Tak ada apa sebenaunyaa nak bercerita.. memandangkan blog dah lama tak berupdate.. jadi mari lah memenuhi entry di bulan oktober..

Dah lama sangat rasanya tak menurunkan ilmu memasak nie kan.. sejak sejak oven rosak.. maka aktiviti membaking memang tergendala semuanyaa.. .. nak baking tak dapat.. masak jerk laa apa yang bolehkan. 
Nie citer bila entah.. tapi yang pasti lepas raya haji. Sebab daging dengan tulang banyak.. jadi pak incik telah memberikan arahan secara verbal. . Mohon si isteri gebus nya masak tulang tersebut.. otak si isteri bengong seketika.. apakah jenis masakan yang nak di buat.. bila di tanya.. ikut suka hati si isteri.  Maka kalau dah ikut suka hati si isteri.. terjadilah lauk tersebut.. 

Itu pun jenuh tau nak mencari resepi. Al-maklum si isteri tak pernah masak singgang colour colour nie.. sokmo buat hok colour putih.. dengan inisiatif sendiri.. godek godek. Mayang-mayang , campak campak.. taraaaa!!! Jadiii jugak singgang aku.. tapi keciwa sedikit sebab ketumbar tak ada.. puas dah dok cari dalam gobok.. dalam aisbox.. tak ada.. suruh haziq beli dekat kedai bawah pun tak ada.. tak ada pun tak apa laa kot.. pak incik kata ok jerk.. sedappp jerk.. ngehh ngehh.. 

ok meh tengok tengok resepi kak mah nak share kan dekat korang.. senang jerk kekdahnyaa.. tapi mungkin lain orang lain caranya .. nie versi kak mah gebus.. 


SINGGANG DAGING MERAH
resepi dan olahan dari : KAK MAH sendiri.. 

Bahan-Bahan

Tulang atau daging       - rabus sehingga empuk
6 Ulas Bawang Merah - mayang
5 Ulas Bawang Putih   - mayang
Lengkuas                    - mayang
1/2 inci Halia              - mayang
2 Sudu Biji Ketumbar
2 Sudu Cili Kisar
3 Keping Asam Keping
Nise
Garam
1/2 inci belacan
3 litter air

Cara-Cara

masukkan semua bahan bahan yang di mayang dan cili kisar, biji ketumbar, dan asam keping ke dalam periuk bersama dengan tulang/daging yang telah di rebus terlebih dahulu dan juga 3 litter air. .masak sehingga semua bahan menjadi sebati dan mendidih masukkan pula belacan , nise dan garam. masak lagi sehingga mendidih dan daging empuk.. rasa masin manis masam.. kalau kurang tambah lagi perasa.. tadaaaa dah siap..



 

Khamis, 17 Oktober 2013

.......... DIET ATKINS.......

Hai.. salam uolss.. 

iolss nak citer nie.. citer-citer di petang khamis.. 
eehh khamisss.. esok jumaat.. lusa sabtu .. yeayy!!!! cotiiii........

ok moh baca aku nak citer.. 

aku nak citer nie pun atas permintaan kawan aku.. nak tau macam mana aku diet.. 
katanyaaa.. aku dah kurus berbanding dulu.. Alhamdullilah.. ada yang perasan perubahan aku.. 
walaupun pada aku.. badan aku masih lagi gebus.. (tu la kan manusia tak pernah bersyukur.. ngehh)

untuk tidak menghampakan kawan-kawan yang aku sayangi.. moh ler aku sharing kisah diet aku.. perjalanan rintihan menahan napsu lapar.. 

actually... aku dah start diet nie dah lama.. sebelum sebelum nie aku memang ada ambik supliment.. pantang ada produk kurus aku akan try.. duit habih dah beribu ribu.. 

bermula dengan tahun 2009.. aku try ambik JDM 5.. yang doktor rozimi tu.. alhamdullilah.. turun berat aku.. sebulan 10 kilo.. dengan kaedah.. ko minum air tu.. dan ko harus kawal pemakanan ko.. pendek kata.. ko kena kira kalori yang masuk dalam badan ko.. 

kemudian ... aku stop ambik JDM sebab aku mengandung .. lepas tu aku keguguran.. kakak aku plak suggest kan aku ambik Herbalife.. lama jugak la aku ambik herbalife nie.. bulan pertama berat aku turun jugak laa dalam 5 kilo sebulan.. dah lelama.. berat aku statik tak turun langsung.. tapi yang aku suka dengan herbalife nie.. dia shape up kan  badan kita.. muka pun jadi tirus.. gitu..  .. lama aku amalkan herbalife nie.. sampaila aku mengandungkan hannah kaysah.. masa preggy tu pun aku still ambik herbalife.. aku ambik lebih pada suppliment untuk aku dan baby time tu.. 

dan lepas delivery kan hannah kaysah.. pun aku maintain ambik.. tapi.. berat aku tak turun tau..  maintaian.. dari sebelum mengandung dengan selepas bersalin..  tak apa laa aku fikir aku ambik herbalife tu untuk kesihatan sebab herbalife nie banyak nutrisi .. 

lepas bersalinkan kaysah.. dan lepas aku sakit operation dulu tu,, berat aku naik mendadak-dadak.. memang gila kentang laa berat aku naik.. dekat 10 kilo gak laa berat aku naik.. aku syak jugak berat aku naik sebab aku ambik jamu mak dara.. orang lain makan jamu ramping.. aku makan jamu kembang semangkuk..  

kemudian kawan aku ajak try pergi ke pusat kecantikan.. so dengan berbekalkan sikit duit.. aku try ke Kunzense.. memang berkesan laaa. dengan treatmeant yang dorang buat.. dan pantang larang makanan semua.. dekat 2 minggu berat aku turun dalam 5 kilo.. warghhh sonok sangat time tu.. nak lagi pergi dengan member kan.. so lagi laa bersemangat.. 

masa aku pergi kunzense tu pantang larang makanan yang aku tak leh ambik.. nasi .. tepung .. gula dan high carbo.. macam kentang .. dan jugak makanan yang membesar dalam tanah.. macam ubi.. carrot tu... 

lepas 3 bulan lepas tu.. aku dah tak berapa nak kawal pemakanan aku.. nasi aku tetap tak ambik.. tapi tepung dengan gula aku dah mula ambik.. sikit-sikit.. aku rasa badan aku tak best.. rasa berat balik.. seluar jeans yang dulu longgar tetiba jadi ketat.. baju sendat jugakk.. menyesal dah tak berguna kan.. saper suruh tak jaga leklok kan.. buat perabih duit jerk semua tu.. 

 sampai laa satu haritu .. kawan opis aku amalkan diet high protein low carbo.. atau dikenali dengan diet atkins.. 2 minggu dia buat.. nampak laa perubahan.. muka jadi runcing.. baju jadi lose.. tapi yang buat lagi semangat aku nie bila salah seorang blogger kak mimi buat.. memang terserlah keberkesanan nyaa. semangat aku mula berkobar kobar.. aku tanam dalam diri aku.. aku kata.. kalau orang lain boleh buat kenapa aku tak boleh buat.. lagi pun cara pemakanan yang atkins diet amalkan sama macam cara pemakanan yang kunzense buat.. so bagi aku tak ada masalah untuk aku try..

so aku nekad.. kali nie aku nak diet tanpa menggunakan apa-apa produk.. aku nak try keberkesanan diet atkins nie.. sampai laa kawan aku add dalam fb KELAB DIET ATKINS MALAYSIA.. dekat situ laa aku belajar sikit-sikit apa yang boleh dan apa yang tak boleh di makan semasa menjalankan diet nie.. 

so bermula 15 april 2013 aku start diet aku nie. cara pemakanan aku.. ialah

pagi          : telur rebus../telur goreng/ omelete + sayur sayuran hijau di rebus atau di goreng
tengahari  : ikan goreng / ayam goreng  + sayuran sayuran hijau di rebus atau di goreng
malam      : depends.. kekadang aku makan telur goreng atau lauk yang aku masak kan untuk family   
                    aku.. 

tapi kena pandai kira carbo sehari yang di ambik.. permulaan 2 minggu kandungan carbo yang boleh diambil sehari cuma 20 grm sahaja.. so masa makan tu pandai-pandaila budget.. contoh dalam masakan tu ada gula.. so kalau boleh jangan ambik kuahnyaa.. makan sahaja isinyaa.. 

air plak sehari aku akan minum dalam 4 - 6 litter sehari.. nie bagi permulaan 2 minggu itu laa pemakanan yang aku buat.. mungkin bagi orang orang akan kata aku gila sebab makan telur sahaja.. sekrang nie kita amalkan diet carbo.. kiraan carbo bukan kalori. telur yang direbus rasa nya 0 -0.5 carbo dia. kalau sehari ko rasa nak makan sekor atau 2 ekor ayam.. silakan .. tak akan menjejaskan diet korang.. perlu di ingat yer.. ini diet high protein low carbo.. dan perlu di ingat kan jugak.. sila minum air sebanyak mungkin ..

so far aku amalkan diet nie selama 2 minggu berat aku turun dalam 5 - 6 kg.. memang sangat teruja aku masa naik pemimbang tu.. 2 minggu tu di panggil minggu induction.. buat diet atkins nie bukan selamanyaa ko di fasa yang induction sesaja.. ada fasa-fasa nya.. bila berat dah turun dlm 15 kilo.. dah boleh bertukar ke fasa terbaru. iaitu pengambilan carbo sehari dalam  25 - 30 grm gitu kalau tak salah aku.. so kena pandai-pandai kira carbo yang korang ambik..

alhamdullilah dalam 2 bulan berat aku dah turun dalam 12 kg.. sangat menabjubkan.. baju aku semua longgar.. seluar pun longgar. dan bila berat aku dah turun banyak tu.. so pemakanan aku setiap pagi tetap sama.. kekadang aku ambik jugak nugget atau sosej.. dan tengahari aku makan ini  ... itu la makanan aku setiap hari sampai la sekrang .. bertukar gak laa kekadang ayam atau ikan.. 

ada jugak laa dalam sebulan berat tak turun.. statik dan ada kala bila nak period berat akan naik sikit.. itu biasa .. perubahan hormon.. ada jugak yang buat diet nie.. permulaan tak turun banyak.. sekadar turun 3 atau 2 kilo jerk.. tapi try ambik tali pengukur... ukur lilit pinggang.. sure ada lose.. 

so sekarang dah 6 bulan.. berat aku so far dah turun dlm 18 kg.. tu pun aku banyak mengelat jugak.. kekadang aku tak tahan tengok biskut.. aku ambik sikit.. kekadang bukan sikit ... banyak jugak.. buah buahan dah boleh ambik bila dah masuk fasa ke 2 atau 3.. tapi dalam kuantiti yang berpada-pada. 

so aku kena maintain kan jerk berat aku sekarang .. tak boleh turun kan lagi.. sebab pak incik tak suka.. aku dah janji setakat nie jerk berat aku yang di benarkan . so hanya perlu maintaian kan jerk.. supaya tak naik .. 

pic nie sebelum aku mulakan segala diet ..
 dan gambar sebelah selepas turun 15 kg dengan diet atkins

dan korang jangan ingat buat diet nie .. korang tak leh makan dessert semua.. boleh.. tapi kena buat sendiri dan jangan gunakan gula tepung semua laa. gula ko gantikan dengan equal.. macam aku .. kalau aku teringin nak makan aiskrim.. aku buat sendiri ... kalau aku terliur tengok orang makan nasi goreng .. aku ambik bunga kobis aku blander kering.. dan aku tumis macam aku nak buat nasi goreng.. pecah telur.. tabur bunga kobis yang dah bland tu.. tadaaaa siap.. serupa macam makan nasi goreng.. actually seronok diet nie.. kita akan jadi kreatif untuk mencipta sesuatu resepi yang tak melanggar undang-undang atkins.. 

so kepada kawan-kawan yang nak try diet nie.. try laa. tak mengeluarkan duit pun.. dan kalau nak lebih terang dan tepat.. masuk fb Kelab Diet Atkins Malaysia.. yerk..

Rabu, 16 Oktober 2013

.... SIRO PISE a.k.a SIRA PISANG...

Hai morning semua. ..

Saper suka makan sira pisang angkat tangan. .. sedappppkan.. manisss maniss lemak lemak pisang .. perghhh sedappp nyaaaa..

Tekak aku hari tu teringin sangat nak makan sira pisang nie.  Tapi pergi cari pisang dekat pasar malam.. pisabg tak ada... yang ada pisang yang untuk makan segera jerk ada..

Ahad.. pak incik usahakan jugak cari dekat pasar borong. . Alhamdullilah ada..
Jadinyaaa ahad tu.. terhasil laa siro pise.. a.k.a sira pisang yang mantopss bleh potong kaki .. hikhikhik. .

Untuk menjaga kesihatan ... katanyaaa.. maka aku tukarkan gula putih kepada gula merah.. gitu ... boleh ke tak boleh.. belakang kira.. sebab kita yang buat dia.. bukan dia yang arahkan dia..
Gedabak gedebuk ..kelantang kelentung   akhirnyaaa siap sira pisang... komen pak incik.. bila makan...

"RASO SUPO TULO".. !!!

Maksudnyaaa apa.. tak ada beza laa kan. Buh gula putih atau gula merah..
Aku... tengok ajerk dorang makan.. sebab aku.. tahap menjaga kesihatan lagi tinggi.  Hikhikhik. . Memang ler aku teringin.. tapi aku teringin hari sabtu.. hari ahad dah tak nak dah..
Nak resepi ker??!!..


Senang sangat laaa.. semua tau nak buat punyaa.. tutup mata pun bleh buat..
Ok ..ok.. nie resepi versi aku.. lagi pun dah lama aku tak tepek  resepi dekat blog aku nie.. tak baik kedekut ilmukan..

Resepi Sira Pisang...
* 1 senduk gula merah
* 2 cawan air
* secubit garam
* bunga cengkih
*daun pandan
* kapur
*pisang

Cara-cara..
 
Kupas pisang.. dan rendam dalam air kapur seketika. 
Kemudian.. masak air bersama gula dan daun pandan sehingga mengelegak.. baru masukkan pisang.. dan bubuh bunga cengkih.. masak sehingga pisang jadi layu dan air gula pekat..
Tadaaaaaa dah siap. .

Senangkan.. itu versi aku.. kalau versi orang lain ada yang letak pewarna kuning sikit.

Isnin, 14 Oktober 2013

... RANDOM HARI ISNIN...

Assalamualaikum.......

ada orang tak nie.. sonok coti ek.. selamat bercoti korang ek.....
moh.. iolss nak citer citer pagi nie.. aku keboringan sebab kesorangan di opis..

 
 di mulakan dengan breakfast semalam... haiiiii.. nama menu nie egg roll with cauliflower with salad... hebat tak.. nama nak mat salleh ajer.. hahahah.. orang kata apa.. nama biar kebabo .. walaupun hanyalah telur goreng yang digulung dengan sayur.. gara-gara nak kasi up selera kan.. walaupun!!! hakikatnyaa rasa tetap typical melayu... ada aku kesahhh!! kan.. hahahahahha

   
nie lah dia pompuan kan.. asal stress sikit.. shopping.. stress sikit shopping..tapi kan.. hakikatnyaa memang hilang segala stress bila dapat shopping nie tau.. relax jerk rasa lepas tu.. nie gara-gara kena kuarantin selama seminggu dekat ADTEC, Jerantut haritu.. nasib baik laa pak incik melayankan karenah binik gebus gebasss dia nie.. hehh.tacihh pak incik..

semalam tetiba cik senah call.. katanyaaa... aku janji nak balik ampang .. yer ker?.. ker aku lupa.. 
sebelum cik senah sentap.. moh anak anak cepattttttt..... kita pergi rumah nenek..  yang kelakar kaysah.. aku call pak incik nak bagi tau yang aku nak balik ampang.. baru aku cakap.. "ummi nak pergi....!!. dia dah nyampuk.. "bie..nak alik umah MAK".... amboiiiii bukan main ko kan kaysah.. bie ko panggil bapak ko ek.. nenek bertukar MAK..  dan sabtu birthday kakak aku.. yang ke ?.. 
 HAPPY BIRTHDAY KAKAK!!
 semoga dimurahkan rezeki dan berikan kesihatan yang berpanjangan amin... nanti banjer kek ek..
 
kitaorang dah sampai kampung.. hehhhehe.. memula jelouss tengok orang lain balik kampung.. 
aku tak payah nak sesak sesak dah sampai kampung.. balik hari lagi..ko mampu #sambilselakshawl..
 
nie kejadian hari sabtu.. tetiba tekak aku jahat..nak makan benda manis.. aku dah lama tak membaking dekat rumah tu.. sejak oven aku mogok.. bahan bahan nak buat desert pun tak ado.. jadinyaa.. mengedikss dengan pak incik ajak pergi pasar malam dekat bangi.. konon nya nak cari pisang.. nak buat sira pisang jerk.. tapi pisang tak ado.. yang ado benda alah nie.. seriusly aku memang tak pernah makan pulut mangga nie.. bila jumpa haruslah excited gila.. satu bekas nie hanya RM 5 hinggit sajork.. murah ok.. sebijik mangga.. dan rasa pulut mangga nie sangatttt laaaaa YUMMYYYYYYY!!!! 
 
nie satu lagi perosak diet aku.. putu mayam.. huiiiii gila jaman aku tak makan putu mayam nie.. selalu beli mamak jual.. tapi kalinie beli melayu jual.. dan dibuat terus dekat situ.. rasa dia opkosss laa marvelousss.. 
 
nyaman .. cool dan fresh.. 
pagi tadi.. sebelum keluar kerja.. melihat parking kereta yang hampir kosong .. 
semua dah berangkat balik kampung.. 
 
perjalanan yang tenang ke opis.. 
 
dekat  opis pun lenggang.. orang tak ado.. sunyi weeii opiss.. 
 
weeiiii korje weiiii korje.. apa barang cuti.. 
hahahahahhahahah.. ayat jeloussss...