Nuffnang

Nuffnang

Isnin, 8 Julai 2013

....KEK BISKUT...

Salam isnin uolls...

Uihhhh 2 hari lagi kita nak berpuasa kan. Errmmm.. harap harap tahun nie dapat laa aku sembahyang tarawikh. . Rindu sangat nak bertarawikh di masjid ghegamai.. nak buat sendiri dekat rumah al-maklumlaa aku tak berapa nak confident.. ilmu tak berapa tinggi yerk dik non..adalah lebih afdhal kita berjemaah... lagi pun tahun nie Kaysah dah besar. Kalau bawak ke masjid pun tak ada masalah kot kan..

So!!!! Apa citer kita di pagi isnin yang lemau nie.. hahahhaha.. asal isnin jerk lemau.. bila lemau jerk isnin.. isnin tu tak bersalah .. yang bersalah tu.. kita sendiri heheheh.. 

Korang nampak tak tajuk besar dekat atas tu.. korang nampak tak..

Pernah dengar dan pernah tengok ker.. KEK BISKUT... hahahahah sure korang tak pernah tengok dan dah tentu korang tak pernah rasa kan.. haaaaaa korang pergi laa tanya mana mana bakery. . Tak akan jumpa punya.. melainkan korang order dengan aku jerk.. hahahahhaha..

Al-kisahnyaaa dik non oiii... akak korang nie ber semangat sangat.. nak buat kek sendiri untuk birthday anak bujang.. macam tahun tahun dulu gak ler.. semangat harus ada.. 2 .. 3 hari nie dok rajin laaa mengoogle cara nak mendeko kek.. dan lebih penting kali nie nak buat kek sponge laa kekdahnyaa..

Resepi dah jumpa.. barang pun dah ada.. so terlebih rajin dan penuh keyakinan.. sabtu petang.. membaking laaa.. zup zap.. zup.. zap.. sekali bakar nampak kek tu macam tak naik.. alamak!!! Apa silap nyaa nie.. tengok resepi balik..  baca balik laaaa terlupa nak tambah air panas.. dan lagi hahahhah.. aku dengan confidentnyaa pergi tambah tepung jagung.. nie sebab aku tengok dekat youtube.. mat salleh tu tambah conflour.

Siap masak kek tu.. aku dah berniat nak masuk ke tong sampah dah.. Sekali aiman cakap.. "ummi jangan risau.. kita orang akan makan kek ummi nie.. " baikkan anak nak ambik hati mak dia.. hahahaah

So time untuk mendeco.. sekali bila potong  tengah tengah kek tu.. perghh!!! Jadi laa.. lembut jerk.. .. aku pun apa lagi mendeco laa kekdahnyaa.. hahahahaha.. gaya dengan penuh keyakinan.  Sambil di sorak oleh anak anak yang memberikan sokongan padu pada mak nyaa..

Siap mendeco.. simpan dulu dalam peti ais.  Nak kasi krim keras sikit.. 2 jam kemudian.. anak anak bersorak lagi.. bila mak nya mengeluarkan kek.. YEAY!!!

sekali bila potong!!!!!.. hahahahahaha kerasssssssss hokay!!!.. kerasss.. dah macam biskut merry dah kekdahnyaaa...
Bebudak sambil potong .. mulut dok kumat kamit.. "YaAllah..!! ! masyaAllah."

Ayat haziq.. "walaupun kek ummi nie keras.. rasanyaa tetap sedap..".. sedapp tang mana...kaysah kata.. sedappp tang krim katanya.

Pak incik balik.. kengkonon nak makan laa kek yang super duper meletop deco nyaa tu.. sekali dia kata.. apasal kek nie nie macam biskut keras nyaa..

Haziq tolong jawab.. ini bukan kek laa babah.. nie BISKUT.. tapi ummi hias macam kek..

Nasib baik haziq backup mak dia.. kalau tak sure kena kutuk kaw kaw dengab pak incik..

Disebabkan kek nie keras macam biskut.. so kita bagi nama.. KEK BISKUT..  korang hado!!.. nak rasa ker.. sila laa tempah.. hahahahabhahahah

Khamis, 4 Julai 2013

... IKAN PATIN....

Salam khamis...

Hai korang!!!.. sihat..
bizi ker.. kalau bizi..senyummm.. senyumm.. jangan stress stress ek.. hehehehehhe...

Meh harinie.. kita nak citer pasal ikan.. apa kes entah terajin plak nak citer pasal ikan..

Aku memang suka makan ikan.. tak kira ikan apa.. semua aku bedal.. tapi dekat rumah aku nie.. penghuni penghuni yang ada dalam rumah aku tak suka ikan.. eehh tapi bukan semua laa. Aku dengan aiman jekr yang suka ikan.. yang lelain tu.. kalau nak makan ikan. Demand nak yang ikan memahal baru makan.. ikan yang tak bau hanyir baru nak makan.. ngegada kan.. menciii tau..

Kalau haziq.. ikan paling dia suka, ikan merah.. nak lagi kalau aku masak ikan merah goreng cili.. ko tengok dia makan. 2 3 pinggan menambah.. bila kena marah dengan aku.. makan banyak.. nanti ada orang defens dia.. saper lagi kalau bukan pak incik tu.. anak berat dah obes tetap tak sedar.. ermmm ...

Aku nie plak.. lately nie tengah berantu makan ikan patin.. kalau dedulu... aku tak layan sangat ikan patin nie. Sebab pernah makan tapi rasa lumpur.. eeiiii yark!!!...

Tapi bila aku dapat makan ikan patin yang original datang dari temerloh, pahang.. dan orang yang masaknyaa pandai masak.. perghhhh terussss aku jatuh chintaaa pandang pertama. Memang meletopssss ko!!.. perghhhhh sluurrrppp slurrrppp nyummm nyummm srruutttttt... dappnyaaaa..

Nak lagi kan.. bila dapat honggeh tang kepala.. perghhhh..!! Perghhh!!.. marvelousssssssss.. tetbaikk weiiiii..
Dan lagi best kalau dapat dekat bahagian lelemak ikan patin tu.. memang ohsem bila lalu dekat anak tekak..

Ikan patin nie banyak khasiatnyaa tau.. salah satunyaa.. ikan patin nie bantaj kandungan gizi yang baik untuk kesihatan kita. Ikan patin juga banyak khasiat untuk mencegah penyakit kardiovaskular, dan dapat meningkatkan kadar kolestrol baik dalam darah kerana lemak ikan patin bagus untuk kesihatan.. dan ikan patin juga sangat bagus untuk anda yang sedang menjalani program DIET.. 

Kalau korang nak tau.. itu laa makanan ruji aku sekarang bila time lunch. Sbb dkt cafe aku nie hari hari ada jual ikan patin masak tempoyak.. dan itu laa lauk yang hari hari aku kaut.. sehari tak dapat.. malam tak lena tido.  Hahahahha

Semua pic adalah menu lunch aku seminggu .. dasyat kan.. sama jerk menu tetiap hari..

Rabu, 3 Julai 2013

...WORDLESS... 3 KEPALA...

Morning!!!!

Lama tak ber wordless Wednesday. ... so mari ber wordless .. memang kena laa sebab harinie memang banyak korje..


Kepala kepala.. yang sering memeningkan kepala.. 

Selasa, 2 Julai 2013

....... GANTUNG KUALI.....

Salam uolss..

Apa cer.. sihat??!!...
Lagi seminggu kita dah nak sambut ramadhan kan.. ermmm.. lip lap..lip lap.. tau tau dah nak raya.. hohohoo..

Sure dah ada yang prepair apa yang patut untuk raya nie.. yer laa kan.. malas nak berasak-asak time puasa nanti kan.. ermmmm aku tahun nie macam tak prepair pape jerk.. pak incik pun diam jerk.. ermmm dia diam.. kita bisu jerk laa.. malas nak bersuara.. ngehhh.. .. hahahahah.. tapi baju kurung dengan baju melayu semua dah siap tempah.. tahun nie turn balik raya dekat jelawat, bachok.. yihaaaa!!!.. hidup kelate.. hahahhaahahhahaahah.. (ooo tak kelakar ek.. ok!!)

Kitaorang sabtu haritu.. cik senah buat kenduri.. menyambut ramadhan, meraikan pengantin baru dan jugak tahlil arwah.. ermmm dah 3 tahun abah aku meninggal. . Rasa sekejapp sangat.. rasa macam baru jerk dia pergi tinggalkan kitaorang.. huhuhuhuhu. . Sedihhhhnyaaa..

So kenduri kalinie.. cik senah tak upah catering semua.. semua masak sendiri.. kerahan tenaga kata ko!!.. akak ipar dengan akk  aku masak lauk pauk.. aku kena kerahan tenaga buat dessert.. nasib baik sonang.. kalau tak mau berpoloh tiak kita tau.. cik senah nak makan kuih sagu merah.. makan dengan santan.. bukan gelek dgn kelapa tu tau..

Pastu.. cik senah nak makan lopat tikam plak.. demi mak terchintaa.. menikam laa aku pepagi buta sabtu tu.. naik lenguh laa tangan aku dok mengacau 2 kuih tu..
Tak per laa penat penat pun berbaloi kan.. tapi kuih sagu merah tu jerk yang kurang manis. 3 senduk gula tetap dorang kata tak manis.. tu laa sape suruh orang tengah diet buat.. kan dah tak reti nak rasa.. ngehhhh.. alasan terbaik kan..

Aku paling suka kalau bab kenduri kenduri nie.  Happening weii.. bila berkumpul macam macam citer kuar. Citer sedih.. gosiip terhangat.. citer lawak semua keluar.. gelak sampai terkencing laa .. ..

Ahad..
Aku tetap gantung kuali lagi.. sebabnyaa member opis buat birthday party anak dia.. syukur alhamdullilah. . Kan..

Angkut anak anak semua. . Macam macam menu ada.. mee kari.. bee hoon Singapore ada.  Kiranya haritu.. aku mengistiharkan hari makan aku.. makan tanpa rasa bersalah.. hikhikhik. .