Nuffnang

Nuffnang

Khamis, 28 Februari 2013

... BIRTHDAY PAK INCIK...

Yeayyyy!!!...

Hari nie birthday pak incik... yang ke.......... opssssss lupa laa.. hahahahahhaah

Biarlaaa usia adalah no.. kan...
Hehhhe

Apa apa pun..

HAPPY BIRTHDAY MY LOVE..

SELAMAT HARI JADI BABAH!!!

Semoga allah memberikan kesihatan yang baik.. dan di murahkan rezeki..

kami semua sayang babah..... ♥♥♡♡

Khamis, 21 Februari 2013

.......SAYA SUKA MAKAN.....


Huk....huk...Hukkk.... saya demam...... huk..huk..huk....
huk..huk... (batok berkahak..)... hihihihihhihi...
demam ko... 
baru kena hujan sikit dah demam
nampak sangat umur dah kertu...
nak wat camno kan.. 
redha jerk yang umur semakin meningkat...
#makpasrahnak

ok.. 
harinie ... walaupun demam dan tekak tak berapa lalu nak makan
meh aku nak citer pasal makanan...

aku nie sebenaunya pencinta makanan..
diet laa macam mana sekali pun...
makan tetap makan... 
tapi kalau dah diet pun makan...
diet kebendanyaa kan... 


nie pasta carbonara... aku masak bila entah.. aku tak ingat... tapi aku masak nie sebab nak bagi
anak dara tu makan..(anak i memilih bab makan... eeuuuwww)
masa tu anak dara tak sihat.. demam.. dan cirit birit.. nak naik kan nafsu dia makan.. tu yang aku buat carbonara.. tekak mat salleh sangat ko kan.. nasib baik ko tak demand nak  makan ikan salmon bagai kan.. nasi nasi.. kalau suap muntah.. nasib baik demam.. mak ko layan kan laa jugak.. kalau tak jangan harap.. jangan nak mengada ngada memilih makan... 


ikan cencaru cicah cili kicap.. 
perghh heaven sangat... lauk nie sama kejadian dengan hari aku buat carbonara tu..
kengkonon diet.. tak mo sentuh carbonara tu.. 
sekali nan hado.. kalau dah namanyaa kaki melantak.. mana bleh di tahan tahan .. nak lagi kalau nampak 
benda sedappppp depan mata.. 
mata aku nampak carbonara tu dok posinggg baik punya suruh aku sentuh dia.. 


bila dah melantak carbonara dengan rakusnyaa.. hari berikutnyaa.. terasa penyesalan 
so mari kita cuba buat kerabu rumpai laut.. a.k.a  pure marine collagen.. PMC nie aku beli dengan kawan aku,..dengar orang kata.. buat kerabu sedap.. aku pun apa lagi.. pantang dengar orang kata makanan tu semua sedap.. harus buat eksperimen.. aku campur dengan nugget.. perghhhh sedappp sangat.. menikmati sambil tutup mata... krap krup krap krup bila kunyah,, perghh heaven.... 


kepok 'gote' dengan tembikai... perghhh diet sangat kononnyaa nie... 
menu lunch nie masa hari aku naik beriadah berjogging riadah haritu ... kengkonon tak mo makan yang berat berat.. kikikiki


 cuti wilayah rasanya.. family aku buat makan makan.. tong tong sikit sorang.. makan bakar bakar katanya..
puas makan macam  nie.. kan.. dari pergi kedai.. mahal pun mahal.. kalau buat macam nie.. 
makan laa ko sampai terbelahak.. ..aku benda lain aku tak pandang.. kepala ikan siakap tu jugak yang menjadi pujaan hati aku.. ada 5 ekor ikan... bermakna 5 kepala aku honggeh... kikikikiki...menu masa malam tu.. bukan takat bakar bakar jerk.. nasi kerabu ada.. bee hoon goreng ada... kuih pun hado


kuih lopat tikam.. kuih masa jamuan family malam tu.. semua aku tibai masuk dalam perut aku nie.. 
hilang dah diet diet semua.. apa yang penting perut aku kenyang..nak menyesal... tuunggu time ko sarung jeans tak leh nak butang... haa masa tu kalau tak menyesal jugak.. tak tau nak cakap apa


kepok 'gote' lagi.. menu untuk berbuka.. hahahahhaha.. time nie dah nyesal sebab baju dah ketat..
so mari kita berpuasa... ubat diet paling berkesan.. murah pun murah.. dan lagi.. dapat buat amal sekali..


ahad minggu lepas.. aku attend wedding abang sepupu dekat dewan felda .. dalam banyak banyak 
makanan yang terhidang.. aku sukaaa sangat dengan ikan nie.. aku tak tau apa nama menu nie.. tapi nak cakap dekat korang laa.. memang sedaaaaaaaaaappppppppppppppppp sangat.. rasa nak pergi dapur tanya resepi dekat chef .. 


donut gemok... anak anak request... so mari kita menguli.. 
mak diet tak bermakna perut anak anak turut di dietkan.. kebetulan aku tertenggok member dekat fb 
tayang donut gemuk mak timah sungai ramal, bangi.. teringin.. tapi pergi haritu tutup.. so mari kita menguli
buat donut gemuk... donut gemuk mak timah tak hado... donut kak shima gemuk hado...
puas aku tengok anak anak dengan bapak budak makan donut tu...  makan sarapan sampai ke petang.. kikikiki






Selasa, 19 Februari 2013

..... KECUAIAN ORANG LAIN... ORANG LAIN JADI MANGSA...


Huiiiiiiii... sojukkkk sangat pagi nie...
sojuk sampai mengigit mengigit ke tulang tulang sum sum...

warghhhh sejukk sangat nieee..
makhluk dekat opis nie pun tak berapa nak ramai sangat harinie...
ramai yang EL...
almaklumla kan.. semalam hujan lebat...

hahahhahahahahahhaha.... motif!!... kikikiki....

ok..ok...
tak ada nak citer sangat sebenaunya...
hakak sendu sebenaunyaa harinie...

otak dok mikir pasal kereta aku tu..
haiiii.....
dah berapa kali dah kena gesel dengan orang..

bab calar balar dekat area pintu .. jangan cakap laa
naik sakit mata aku nie nengokkannya
apa bangsa la kan manusia nie..
jenis kalau bukak pintu kereta tak reti nak berhati hati
tak hormat harta orang lain..

nie aku cakap nie.. jenis bukak pintu.. jenis 'gedegang'
kena pintu kereta orang lain bercalar..

sendu tau tak sendu.. huh...!!!

nie nak citer lagi senduu

kes jadi hari jumaat

jumaat tu aku... drive kereta pak incik
motif bawak kereta pak incik sebab.. kereta aku kena 'blocking'
dengan kereta orang lain..

so haritu tu aku bawak la kereta pak incik tu..
sampai opis.. punya laa sayang nak parking merempat..
sanggup aku pergi parking jauh..
demi sayang kan kereta dan hormat kan kereta pak incik kan
adat pinjam kereta orang kena la jaga leklok yer tak...

masa nak balik petang tu.. perjalanan aku lancar ok jerk..
walaupun time tu hari dah nampak cam nak hujan...
sampai dekat traffic light area rumah aku tu... aku berhenti sebab lampu merah
sebelah kereta aku.. lori 3 tan...

bila dah hijau.. dlm 2 second aku tekan minyak nak jalan..
sekali,...... berdezuppppp...
macam hali lintar... kereta dari arah sebelah kanan memecut...
berdentummmmmmmmm!!!!!!....

tergamam aku.....
tak leh nak cakap pape lagi dah

aku tak mo cakap banyak..
aku suruh dia bayar jerk... dia kata dia akan bayar
dan suruh aku pergi hantar cat..

hoiii .. sesedappp ko jerk ..
kereta aku nie baru 3 tahun kot
cacat la kalau dok ketuk.. cat bagai..

kebetulan datang polis peronda..
dia kata.. elok aku settle luar jerk
mintak orang  yang langgar aku nie.. tukar sebiji bumper baru dengan no.plate baru..

kalau banyak cakap .. pergi balai..

tapi so far aku deal dengan orang yang langgar aku nie..
sangat ok.. sebab orang tu tau kesalahan dia..
dan bertanggungjawab sepenuhnyaa..


aku keluar tengok.. hancur no.plate .. bayangkan setebal tebal no.plate leh hancur.. mujur jugak laa aku tak laju masa tekan minyak tu.. standard laa auto kan.... kalau tak memang hancur  separuh laa bonet depan kereta pak incik tu.. yang tersagat cuma bumper jerk ...  


ni kereta yang langgar tu.. 

nie kira kali kedua la aku kena dekat traffic light.. sebelum tu.. dekat area setapak.. rumah kakak aku.. nasib baik tak mati askar tu.. ajer ke bijak kepala otak dia... dia turun bukit. sampai dekat traffic light dia bleh berhenti emergency.. depan kereta aku .. sedangkan time tu.. lampu dah hijau.. .. memang masuk bawah kereta aku la time tu.. .. bila aku cakap.. lampu hijau.. dia mati mati kata.. lampu merah.. tu nak lepas kan diri la tu.. kebetulan dalam kereta tu.. mak aku ada... dan aku gertak kata dalam kereta aku ada camera .. (tipu jerk.. camera reverse ada ler.. kikikiki)

baru dia ngaku salah...
kalau  tak.. tak pasal pasal aku kena ..
huh!!..

tu la nak cakap kan...
kita nie beria ria hati hati..
tapi kerana kecuaian orang lain..
kita yang jadi mangsa

dan aku tau jugak..
ini mungkin ALLAH sedang menguji aku

aku redha...


Khamis, 14 Februari 2013

... CUTI MELEPAK.. BERIADAH ALA BERJOGGING..

yuhuuuuu... morning korang... amacam.. dah ramai ke yang start korje harinie.. ke ada yang sambung cuti lagi ..... mau tak sambung cuti kan.. budak budak sekolah pun cuti seminggu.. mak bapak ambik kesempatan cuti seminggu gak la kan..

aku nie sib baik laa tahun nie raya balik kelantan.. kalau tak.. memang aku sekarang  nie bersiaran langsung dari atas katil rumah mak mertua aku la.. kitaorang nie kalau dah balik kampung tak pernah nya istilah balik 2 ke 3 hari .. mau mau seminggu terus..

bila dah tak balik kampung tu.. cuti nie pun tak kemana.. lepak dekat rumah jerk.. pak incik plak kena kerja cover kawan dia cuti kawin.. jadi kitaorang melepak jerk laa dekat rumah si manis rumah tu... maniss laa sangat.. kannnn....


melepak.. menyenggeng.. sambil layan hindustan.. adalah sangat heaven... cik nah dah terbongkang..


dah petang .. bebudak dah meroyan.. ajak keluar.. aku kalau pak incik tak ada memang aku malas nak bawak budak budak nie berjalan.. .. dah tak tau nak kemana.. jom anak anak.. kita panjat bukit.. alang alang boleh mak korang kurangkan lemak dalam badan


kalinie bebanan terlebih sikit.. sambil berjalan ala catwalk.. sambil tolak stoller minah nie.. 


heaven kan.. minah nie.. tak mo berjalan langsung.. 


seronok dapat keluar dari rumah semanis rumah..


huhhhuu... belakang tu rumah semanis rumah kitaorang...


tegak semacam.. minah nie gayat sebenaunyaa

 muka seposen..


kalau tak turun gak berat mak ko tak tau laa..


impian nak mencapai bintang.. ikikikikiki.. kurus nyaa idok jugak






Isnin, 11 Februari 2013

... DODOL GORENG....

Morningggg!!!!....

Buat apa tu.. mood bercuti sure ramai yang balik kampung kan.. tak pun melepak dekat rumah... macam aku nie.. 4 hari cuti memerap dalam rumah jerk.. tak pegi memana pun..

Pak incik korje dik non.. ganti kawan dia yang cuti kawin...

Bila dah duduk memerap dekat rumah.. sure laa perut asyik berbunyi.. lapor memanjang..  memang tak leh nak kawal makan langsung..

Nak lagi semalam.. hancusss .. musnah.. punah .. ranap diet aku.. kepala pening.. rasa loya.. tekak nak mintak benda manis.. bukak freezer ada ceklat weteker. .. potong laa sikit.. buat buat rasa.. sekali makan.. sedapp nak mampuss.. teruss pulun separuh.. hahahahahaah.. pastu nampak plak aiskrim.. memang puas hati... kikikikikiii...

Dah malam.. aisshh tekak buat hal lagi.. nak benda maniss lagi.. tetiba teringat ada dodol dalam peti ais.. nak makan gitu .. keras kekung.. baling dinding .. dinding pun retak.. idea mari.. kasi goreng agak agak sedapp tak.. so semalam bereksperimen...

Bancuh tepung ala ala nak goreng pisang... zup zap zup zap.. siap..

Sekali gigit.. uiiiiii makkk aiii meletoppp sedappp melampauuuu.... seriusss weii memangg terbaik laa dodol goreng nie..

Korang try arr.. kalau ada dodol acer korang try.. memang terbaikkk..

Khamis, 7 Februari 2013

..........KHASIAT TELUR....


pic google













Selamat pagiii!!!.
harinie aku tak sempat nak masak untuk bekal budak budak tu.
petang semalam kena hujan..
tetiba sakit kepala...

terasa nyut nyut kepala.. (dangdut)

so pagi tadi terbabas nak buatkan
bekal untuk budak budak tu..
harinie bagi duit belanja lebih sikit..
suruh dorang beli dekat kantin jerk..

korang sarapan apa tu!!!..
aku nie tengah sarapan...
apa aku makan...??!!
aku makan sardin dan telur dadar..
marveloussss... nyummm nyummmmm

saper suka makan  telur angkat tangan... !!!!!!

huhuhuh.. hehehehehehhehe

kalau korang nak tahu ... dekat rumah aku .. sebulan kalau beli telur
adalah dekat 3 papan...
sebulan ok... sebulan...
asal !!.. tak percaya.....
memang buruk lantak kan..
hehehehehheh

habih.. tu..
kalau buat nasi goreng pecah telur
goreng mee pecah telur
buat roti hot dog.. pecah telur
buat kek mesti la pecah telur gak kan..

tapi kalau dah masak tomyam.. pun nak bertelur..
korang rasa macam mana...
kan..!!!...

ada orang suka makan telur..
ada setengah orang ... memang tak suka telur
kolesterol katanya,,,,

itu hak memasing ..
yer tak.. bagi aku.. telur adalah lauk yang paling sedapppp....
sebab tu aku GEMOK.....
ngehhhhhhhhh....

meh aku nak share dengan korang ..
khasiat telur nie..
sumber sumber nie semua aku google...
kalau bohong pakcik google tu..
maka bohong laa fakta yang aku post kan..
kalau betul tu.. alhamdullilah....

dah meh baca.............................:>

*****************************************************************************************

Sebiji telur sehari membantu mengelakkan penyakit mata (makuladegeneraton) kerana kandungan karotenoid yang mudah didapati di dalam telur.

Telur juga mengelakkan penyakit katarak mata kerana kandungan lutien dan zeaxanthin.

Sebiji telur juga mengandungi 6 gram protien berkualiti tinggi dan 9 keperluan asid amino.

Menurut kajian Harvard Medical School, tiada sebarang kaitan berkanaan pengambilan telur dengan penyakit jantung. Sebenarnya pengambilan telur secara teratur membantu mengelak darah beku, strok dan jantung.

Sebiji kuning telur mengandungi 300 mikrogram Choline iaitu nutrisi penting yang membantu mengawal otak, sistem kardiovaskular dan sistem saraf.

Telur juga terdiri daripada lemak baik. Sebiji telur hanya mengandungi 5 gram lemak dan 1.5 gram lemak tepu.

Kajian terbaru menyangkal kepercayaan bahawa telur penyebab kolestrol tinggi. Sebaliknya, memakan telur setiap hari tidak akan menjejaskan kesihatan kerana lemak pada telur adalah lemak tepu.

Telur adalah satu-satunya makanan yang mengandungi vitamin D secara semula jadi.

Telur juga berkemungkinan membantu dan menghalang kanser payudara kerana menurut kajian, wanita yang mengambil sekurang-kurangnya enam biji telur seminggu mampu merendahkan risiko penyakit itu.

Telur juga menggalakkan pertumbuhan rambut dan kuku yang sihat kerana mengandungi sulfur, vitamin dan mineral yang tinggi. 



sumber dari google
******************************************************************************************


Rabu, 6 Februari 2013

... KEBETULAN VS DIRANCANG....


Selamat Pagi!!!..


PADINI VS SHANTUNG

merancang semua nak pakai baju shantung sesama..
yang padini tu kebetulan terpakai sama .
sebab bangun lambat tak sempat nak gosok shantung..