Nuffnang

Nuffnang

Rabu, 30 Januari 2013

.... STYLO......




naik kereta nampak shades mak dia.. so mintak nak pakai....mula mula pakai sangat tertib.. siap suruh snap pic dia lagi



beberapa saat dia ubah sikit style...tak nampak kot.. gelap tu  yang nampak kan sikit mata 


 lepas tu.. dah boring .. tak ada orang layan... di pakai plak macam nie.. 
( sila perhatikan sempat lagi mak dia snap pic masa dekat lampu isyarat.. kikikiki)


last.... 
dah habis style dah

macam macam ragam laa minah gediks nie..



Jumaat, 25 Januari 2013

.... HUJAN DI MALAM MEMBAWA KE SIANG HARI..

TAJUK ..tak menahan..
huhuuhuhuhuh... ini laa dia..

mood kerja di kala orang lain sambung cuti
dan aku .... korje
huarrrghhhhhh... ngantukkk..

dah laa hujan dari semalam..
nak bangun.. perghh liat betullllll..
kalau tak kerana tanggungjawab..memang harus tarik selimut 
sambil peluk budak masam tu..


Rabu, 23 Januari 2013

..... MENGALAHKAN ORANG TUA.......

Lagak macam orang besar
tangan atas kepala..
apa yang di pikirkan nyaa... 

tengok citer kartun jerk pun..

alahaiiii anak dara...


keselesaan dia.. 
berbaring di celah kaki orang.. 

Isnin, 21 Januari 2013

... CEKODOK PISANG GEBUS GEBAS..


Semalam citer kek pisang.. la nie nak citer lak pasal cekodok pisang.. 
gila hebat kan.. beli pisang sesisir... leh buat 2 jenis menu ... hebat laa sangatkan..  #matakeatasmulutterjuih...

pagi semalam.. tengok pisang yang tinggal beberapa biji dah nak berair.. terus kupas.. lenyek lenyek jadikan cekodok.... 

aku kagum gila dengan orang yang kalau goreng cekodok.. cantik bulatnyaa dan tak berminyak.. kalau korang nak tau... selama nie aku kalau buat cekodok mesti benyek... makan minyak bagai.. uiihhhh.. rimasss gila kalau nak makan... benyek benyek dengan berminyak..pastu tiap kali nak makan.. lagi ko sakit hari kalau ko tengok orang ambik tisu.. picit picit minyak dekat cekodok ko tu.. pastu sure tak habis laa cekodok tu kalau dah ghuper macam tu kan .. habis habis pun kenyang dekat tong sampah.. kesian kan.. pembaziran sungguh...

kan aku citer aku sekarang nie tengah kemaruk sangat makan cekodok pisang dekat cafe opis aku nie .. cekodok dia.. perghh dah laa gebu.. lembut plak tu.. yang penting besar ko.. dua biji ko ngap pun dah kenyang.. #ok tipu.. tak kenyang.. kena makan 5 ketul baru kenyang... bila dah kagum haruslaah selidik resepi kan.. .setiap kali pergi kafe.. sure aku akan tunggu dekat tempat dorang mengoreng .. pastu mulaa laa tanya itu ini.. kikikikiki...  sanggup tu tau.. tunggu dekat situ.. kekadang tu.. sampai badan pun berbau benda benda yang dorang goreng.. blluweeekkkk... 

bila dah selidik dan tanya tanya.. tu yang balik rumah nak practice tu... dengan berbekal kan pisang lapan biji aku mulakan eksperimen aku.. 

dan akhirrrrnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... menjadiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.... terbaikkk laaa kan.. tak sia sia.. aku membusukkan baju aku pergi dekat dapur cafe tu.. usaha diknon.. demi tembolok pak incik dan bebudak tu semua.. termasuk laa tembolok aku yang sekarang nie asyik mintak makan ajer.. 



buat boolat boolat macam perut cik nah... sekali ngap masuk mulut.. ngap ngap habissss... ..... laki suka... hati bini gumbiraaa.... ooo.. ahkak buat nie.. dalam tak berapa nak gebus sangat laa.. sebab pak incik nak kan rasa pisang tu basah basah....so bini kena ikut perintah... 

korang nak resepi jugak ker.. nak ker.. aii laa haiii.. maluew plak ahkak .. korang jangan ikut ahkak yang semuanya tak reti nie dik non.. korang lagi pandai masak dari ahkak ... ok laaa share share resepi apa salahnyaa kan.. cara orang tak sama yer dok.. ok ahkak .. share repesi ek.. jangan ketawa kan ek.. maluewww...


CEKODOK PISANG GEBUS..
resepi :.. pekerja cafe jejai... kikikiki 

bahan-bahan
  • 8 biji pisang
  • 1 senduk kecil gula
  • secubit garam
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
cara-cara..
  • memula lenyek pisang dengan gula, garam, dan soda bikarbonat.
  • lepas tu masukkan tepung.. dan gaul sampai sebati
  • biarkan atau perap sekejap dalam 5 - 15 minit gitu.. (lagi lama perap.. lagi gebuss)
  • goreng laa ikut kesukaan korang.. besar mana nak... 


siapppppp... nyumm nyumm...


cekodok gebus gebas



Ahad, 20 Januari 2013

..KEK PISANG GEBU..

.... dedulu aku suka baca novel atau cerpen ... setiap kali baca novel atau cerpen.. sure ada part bila mak si heroin suruh si heroin tu buatkan kek pisang.. ker atau apa apa jenis kek..

Dalam hati aku kata.. amboiii macam senang jerk buat kek nie.. (sebab dalam pemikiran aku time tu.. membaking adalah sangat susah dan rumit dan jugak sangat renyah)..

"Hana.. pisang ada tu. Petang nanti tolong buatkan kek yer.. abang sepupu kamu nak datang petang nanti"..  hhehehehe.... zapp zapp terus jadi.. perghh hebat..

Semalam pergi pasar.. beli ler pisang.. kengkonon nak buat cekodok.. (ranap diet).. lately nie aku addict makan cekodok dekat cafe opis.. sekali beli 2 hinggit.. tapi bukan aku sorang yang melantak.. bawak balik rumah bagi bebudak dengan bapak budak makan sekali.. rezeki harus di kongsi bersama kan.. hikhikhik..

So semalam beli sesisir.. mahal ek.. pisang sekarang nie.. pisang dah buruk pun.. sekilo rm 2.50.. kalau dedulu kalau pisang yang buruk nie.. ko ambik laa banyak mana.. baru berapa.. hinggit jerk..

Balik.. terus kupas pisang tu.. tetiba idea mari.. teringatkan citer citer novel yang buat kek pisang tu.. terus google resepi.. yerr dikk non.. ahkak first time buat kek pisang.. dah jumpa resepi.. zap zzap zap.. menjadii ko.. gebusss lagi.. puas hati.. berjaya.. kikikiki..eh tak derk laa susah mana buat kek pisang nie ghupernya yerk..

Tu dulukan .. masa aku hingusan aku dok kata.. buat kek nie renyah.. tapi bila dah jadi mak mak orang nie.. nak tak nak kena laa buatkan.. kalau beli dekat rumah aku nie.. tak cukup.. anak aku kuat makan.. jangan cakap anak.. bapak budak tu pun.. sama..

Ada yang nak resepi ker... ok ahkak kongsi resepi dekat sini ek.. senang jerk..

Bahan-bahan..

♡ 8 biji pisang
♡ 1 cawan gula
♡ 2 cawan tepung
♡ 2 biji telur
♡ 1 sudu kecil soda bikarbonat
♡ 1 sudu kecil baking powder
♡ 1 sudu kecil ovellete
♡ 1 sudu kecil esen vanila
♡ 1/2 sudu kecil garam
♡ 1 cawan mentega cair

Cara-cara...

♥♥.. lenyek pisang sampai lumat
♥♥... ayak tepung, soda bikarbonat,     baking powder dan garam. Panaskan oven dalam suhu 180°.
♥♥.. pukul telur dan gula sampai kembang
♥♥.. masukkan esen vanila, ovellete dan  pisang.. pukul lagi sampai sebati
♥♥.. kemudian masukkan mentega cair. Dan
♥♥.. masukkan tepung. Gaul sebati..
♥♥.. bakar dalam suhu 180° selama 45 minit...

Done... siapp kek pisang kita.. senang kan..  oowwhh aku taburkan coklat chip dengan badam cincang..

Sabtu, 19 Januari 2013

...SABTU....

Bangun bangun.. pagi tadi.. dah terlewat.. patutnyaa harinie kena hantar haziq pergi sekolah sebab dia latihan bola .. yesss.. tahun nie haziq pilih bola untuk aktiviti sukan dia.. dan satu lagi.. dia masuk ragbi.. hebattt.. memang padan laa dengan badan dia.. kikkki...

So dah bangun lambat.. maksudnya apa.. memang tak hantar laa dia dekat sekolah.

Lepak kejap ngadap tv , layan final MLM sebab semalam aku terbabas tertido.. letih owwhh.. tapi aku dah record. . So layan sampai habis..

Tahniah laa dekat JOZAN. aku memang nantikan johan ada untuk final tu.. yesss akhirnyaa..

Habis layan MLM.. baru aku masuk dapur prepair breakfast... setakat gorengkan bebudak nie hot dog, nugget , dengan bebola ayam..

Siap bagi bebudak nie makan... berdezupp pergi pasar.. nak beli santan kononnyaa.. sekali bila dah pergi.. macam macam dibelinyaa.. habis RM 50 hinggit.. huhuhu..

Sampai rumah terus bersilat..zap zap zap.. siap.. fuhh letih...

Yappp itu menu menu untuk harinie..

Ahad, 13 Januari 2013

... BALIK KAMPUNG DI HUJUNG MINGGU...

Hai.. korang...
Apa cer korang hari hari minggu nie..
Tak jenjalan pergi mana mana ker..
Ker korang terbongkang atas katil seharian..
Yer laa aku tau.. harinie sejuk dingin.. hujan dari awal pagi.. memang susah nak dilepaskan kain selimut tu..
Tapi aku .. awal sebelum subuh dah bangun.. settle kan kain baju.. basuh baju sekolah yang aki rendam dengan air panas.. dengan kain dalam mesin.. sebab .. harinie nak balik kampung.. kikikiki.
Aah.. aku rendam baju sekolah budak budak nie dengan air panas.... nak kasi hilang semua daki daki yang melekat.. aku dedulu zaman sekolah pun.. memang rendam dengan air panas.. nak lagi extreme. . Aku rebus baju aku tu.. hahahah.. motif!!!.. haaa jangan ingat baju aku daki banyak ek.. tapi.. nak bunuh kuman.. ahaks.. hahahha..
Lepas settle kerja rumah.. kasi budak budak dengan pak incik makan.. terus keluar rumah.. sepanjang perjalanan.. hujan jerk.. bestt.. sejukkkk.. nyaman..
Kes balik kampung.. sebab janji dengan cik senah.. nak buatkan dia kuih kole kacang.. haritu dah buat tapi rasa masam sikit.. tu yang harinie buat untuk cik senah.. .. huhuhuhuhu.. balik kali nie kena jadi chef .. cik senah dera suruh anak bongsu dia masak.. tapi awal awal aku sampai tu.. cik senah dah masakkan mee sup.. nyumm nyumm sangat marvelouss. Walaupun simple jerk.. tapi mantopss.. memang betulla kan.. mak saya masak sedap.. heheheheheh..
Dah lepas masak.. adik pak incik.. call ajak pergi rumah dia.. mamam nasi ayam.. perghhh sedappp..
Dan lagi.. salah satu sebab aku balik kampung sebab aku order dengan adik kakak ipar aku durian crepe.. nyumm nyumm sedap...

pic tak tersusun.. lantak ler ek.. update pakai phone setting lari..

blur plak pic minah gedikss nie.. ..baju haziq.... turun ke aiman.. kini turun ke hannah plak


berkabus... sejukkkk!!!.... bukit belacan.. 


pic minah gediks nie lagi.. asal masuk kereta .. sure suruh snap pic dia.. ayat.. "ma tose ma.. "


durian crepe puncak alam.. haa ko bukan main jauh.. datangnyaa durian crepe nie.. heheh.. marvelouss .. gebuss dan sedap


ko tengok.. simple gila mee sup mak aku masak kan.. tapi seriusss sedapp.. 
'MAK SAYA MASAK SEDAP"



Sabtu, 12 Januari 2013

... ASAM GELUGOR...

Entry di hari sabtu...tetiba kan.. kalau tak malas nak mam..!!... nak update blog

Apa nak buat.. keboringan tahap kegabanan duk dekat rumah tak kemana.. nak memasak.. malas.. nak membaking bahan tak mencukupi.. kengkonon nak buat crepe.. sekali durian yang di frozen tu tak berapa nak sedap dah.. so lupakan..

Sib baik tengahari tadi citer hindustan .. best.. aku memang suka sangat dengan citer 3 idiot tu.. jadinyaa layan hindustan sampai tak masak tengahari tadi.. kikikiki

Petang .. pak incik balik baru terhegeh hegeh masuk dapur tu pun masak kuew tiaw goreng jerk.. kepala buntu tak tau nak masak apa.. lagi pun erti kata lain... Malas...!!!!... penat..

Cuti nak relax . Tak nak buat pape..

Lepas makan tadi pak incik ajak kuar.. bawak budak budak pergi taman.. lama betul tak kuar petang.... layan kan budak budak nie main dekat taman diplomatik..

Pak incik layan bebudak main dekat playground.. aku melepak bawah pokok.. sekali tu.. bedebuk jatuh atas kepala..

Tunjuk dekat pak incik.. ghupernyaa buah asam gelugor.. teruk nau tak tau ghuper pokok asam gelugor.. hahahah.. well I kan orang key ell.. tu yang I tak kenal.. hahahaahah...

Dah tau asam gelugor apa lagi.. kutip ler.. 2 3 biji.. nak buat experiment. .

Selasa, 8 Januari 2013

..FIRST ENTRY TAHUN 2013 ....


Hai Korang... baru terhegeh hegeh nak mengupdate blog.. kikikikiki.... 

biasalaa alasan.. MALAS.. aura tarak mariii... nak berblog sejak tiga menjak nie.. 

dah meh.. meh.. dengar aku nak citer nie..

nie citer pagi semalam.. sejak dah start sekolah nie.. rutin kembali .. back to school.. anak masuk sekolah.. mak bapak pun sibuk gak...pepagi aku kena siapkan bekal untuk bebudak nie.. sebelum nie aku buatkan roti hot dog.. nie pun sebab aiman yang request.. haziq ikut kan jerk.. dia tak kisah.. tapi semalam.. dorang request nasi goreng planta plak.. gara gara pengaruh tv.. ok NAK !!! mak ko ikut perintah.... 

3 bekal.. satu sorang.. termasuk cik kaysah... sibuk jerk pepagi.. "na na na unya.. ma... na na na ... "... (sesukahati dia tukar nama aku.. ummi jadi mama) yang dalam mangkuk tu untuk dorang breakfast sebelum keluar rumah..


saper rindu minah gediksss nie.. heheheh.. ada ke?!!...hahahahha....ok meh citer plak pasal minah nie.. .. minah nie memang makin gediksss.. ikut perangai saper entah.. #matakeatas... 

dekat rumah dia laa DIVA..semua kena ikut cakap dia.. abang abang semua kalah dengan dia.. kalau berebut ipad. sure dia yang menang.. .. mulut uiihh mak aiii.. bising.. kaki mengadu.. bagi laa dekat dia.. cakap boleh laa. tak berapa nak  lancar sangat laa.. 


baru baru nie aku ada post dekat instagaram.. kes.. muka diserang jerawat halus halus.. perghhh gila sakit.. pedihh pun ada.. selalu muka aku naik jerawat jenis besar besar tu.. sekali naik yang halus nie.. perghh sakit.. dan laa sakit.. miang plak tu.. 

sekali tu ada member aku komen.. katanyaa try tepek dengan marine collagen.. kebetulan plak kat umah nie memang ada collagen yang aku beli haritu tak habis minum.. ambik sesudu.. bancuh terus tepek kat muka.. perghhhhh lega.. sejukkk jerk rasa... yang paling  besstt muka mak  tegang uolss... .. hhahha tegang time tepek tu jerk laa. dah basuh.. kendurr.. kikikiki


see... geli plak aku nengok.. dan macam sisik ulor...