Nuffnang

Nuffnang

Jumaat, 27 Disember 2013

... DIARI .. BERSAMA KELUARGA........

salam...

sebelum aku meneruskan cerita.. sedikit renungan kita bersama
di hari Jumaat penghulu sagala hari
nie aku copy paste dekat FB..

PESAN PADA HATI..

Cuba ambil sehelai kertas. 
Dan sebatang pen. Dekat kertas tu.
Tulis dosa yang pernah kita buat.

' Saya rasa, tak boleh '

' Kenapa??? '

Dosaku terlalu banyak. Bahkan sepuluh helai kertas pun mungkin
tidak cukup...

Jika ada KESABARAN,,
Akan manis KEIMANAN..
Jika ada ILMU PENGETAHUAN,,
Akan selamat PERJALANAN..
Jika ada PERHATIAN,,
Akan mesra PERHUBUNGAN..
Jika ada BELAS KASIHAN,,
Akan indah KEHIDUPAN..
Jika ada KEJUJURAN,,
Akan kekal KESETIAAN..
Jika ada KEBAIKAN,,
Akan turun rahmat TUHAN. 

 ***************************************************************************************************************************

ok.. setelah seminggu menyepi.. moh nak citer lagi..
citer aktiviti sepanjang minggu nie..
moh layan gambar.. sambil layan gambar.. aku bercerita yerk..


AKTIVITI MENAIKKAN BERAT BADAN... ahad malam.. tetiba tekak teringin sangat nak makan benda masam.. kebetulan plak hari sabtu tu pak incik balik bawak mangga.. Mangga nie tak beli pun.. pak incik panjat dekat area kilang dia kerja... buah mangga nie besar-besar.. memang terbaikk laa.. cicah plak dengan kicap cili padi belacan.. lagi laaa terangkat .. sebiji iolss telan sesorang.. burrrppppp.. alhamdullilah..

HANNAH KAYSAH DEMAM TETIBA.... isnin petang .. suruh haziq ambik hannah dekat rumah pengasuh.. sampai rumah tengok haziq dukung dia.. tanya kenapa.. haziq kata.. hannah pening.. tengok muka minah nie memang pucat semacam.. terus bagi ubat demam.. .. 5 minit lepas tu.. dia mengadu sakit perut plak.. ambik minyak angin.. sapu la perut dengan betis dan tapak kaki dia.. errrmmm tak sampai 3 minit.. minah nie muntah.. habis semua yang dia makan keluar... tanya dia makan apa.. katanya makan bubur.. risau dia makan jagung jerk.. sebab dia alah dengan jagung.. malam tu dia tak bleh tidur.. sakit kepala sangat dia kata.. perghh memang cuak laa hati mak dia kan.. sebab ahad tu kitaorang bawak bebudak nie mandi dekat JERAM KEM SRI PILAH. kebetulan anak sedara abang ipar aku kahwin dan buat photo shoot dengan area situ.. air memang sejuk sangat .. kepala mak dia dah fikir benda tak elok.. takut terkena jangkitan Virus kencing Tikus.. 

selasa terpaksa EL.. nak pergi kerja macam mana... kalau dah kul 5.00 pagi baru bleh lelap mata.. dengan badan dia panas.. sesangat.. petang lepas pak incik balik kerja baru bawak dia ke klinik.. doktor terus suruh ambik darah... alhamdullilah.. hanya demam biasa.. virus biasa sahaja.. 

MENGULI DONUT .. isnin malam tu.. terajin. so menguli la donut.. sebab hajatnya nak bawak ke opis..  tapi bila dah selasa terpaksa EL.. so donut-donut nie jadi santapan anak-anak bujang dekat rumah jerk laa.. hari selasa pagi tu.. gorengkan donut nie jerk untuk dorang sarapan.. aku memang dah tak larat sangat nak bukak mata.. aku nie ada penyakit.. kalau tak cukup tido.. memang esoknya aku la yang tumbang.. pening  semua laa. nasib baik laa bebudak tu dah pandai cari makanan sendiri.. petang baru keluar belikan makanan untuk dorang.. kira selasa tu dapur off.. 

CUTI KRISMAS.. hari rabu tak kemana.. pak incik kerja.. campur dengan hannah tak sihat lagi.. so hari melepak di rumah sajork.. pepagi.. bebudak request nak donut lagi. tapi kalinie nak makan cicah dengan susu tak mo tabur gula.. alhamdullilah.. hannah pun makan banyak jugak la pagi tu.. baru ada selera nak makan.. habis la dekat 3 biji donut tu.. 

AISKRIM McFLURRY OREO ... lepas sarapan.. teringat yang tekak hannah merah.. so suruh haziq turun bawah belikan aiskrim untuk hannah.. tapi aiskrim tak ada... belek belek buku resepi sekali terjumpa resepi aiskrim mcflurry oreo katanya.. resepi dah lama copy tapi tak pernah buat lagi.. bukak kabinet tengok bahan-bahan ada.. teruskan laa projek aiskrim nie.. bebudak nie seronok betul bila tengok mak dorang cuba benda baru.. 
ok ada yang nak resepi aiskrim nie kan.. meh aku share kan resepi nya...

Bahan-Bahan

1/2 tin susu Pekat ( ikut kemanisan masing-masing.. tapi aku rasa 1/2 tin tu manis sangat.. bleh kurangkan)
1 1/2 cawan susu cair (ikut kecairan dan kepekatan yang dikehendaki.. kalau nak gantikan dengan susu full cream pun boleh)
1 sudu ovellete (pastikan yang halal yer)
1 sudu kecil esen vanilla
 biskut oreo perasa vanilla

cara-cara

1. blander kan semua bahan-bahan di atas sehingga gebu 
2. gaulkan hasil yang di blend dengan biskut oreo (vanilla) yang dah dihancurkan
3. simpan dalam peti ais semalam.. 

 perghh memang terbaik laa aiskrim nie.. sebiji macam mcflurry oreo dekat mcdonald nie.. seriuss tak tipu.. tak caya korang try.. memang terbaik

CONGO BARS... dah lama sebenarnya nak cuba kek nie.. tapi asyik tak ada masa jerk.. dan lagi.. disebabkan oven aku tu tak berapa elok sangat.. so hajat nak membaking memang terkubur ajer laa.. mintak pak incik betulkan.. tak mo plak dia baikinyaa.. sentap tau.. tapi disebabkan keinginan mencuba tu mengunung tinggi.. maka.. petang selasa tu.. dengan semangat berkobar-kobar.. aku membaking la congo bars nie.. actually senang sangat membuatnya.. tak genyah .. asal bahan cukup.. jadi jerk.. 

tapi aku punya congo bars nie.. terkering sikit.. mungkin sebab oven aku kot.. tapi tak per la janji elok kejadiannya.. ermmmm kek nie tak manis .. memang sesuai untuk orang ada diabete dan yang diet .. tapi masih tak sesuai untuk orang yang diet Atkins yer.. dan memang sesuai dengan seruan kerajaan ..kurangkan pengambilan gula...

sat nak tanya korang.. kek nie tak nampak macam kek ker... kalau korang aku hulurkan kek nie.. adakah korang akan tanya dekat aku.. "APA BENDA NIE.. RASA APA"..(dengan muka annoying sangat). halluuu bai.. tak pernah tengok kek ker.. dah bentuk kek.. dah tentu la rasa kek.. tak kan rasa ikan goreng plak..  budak kecik pun tau nie kek .. ehh jap.. ke memang tak ada ghuper kek..dan memang dia  tak pernah makan kek.. heheheheheheh... (positif)

tetiba teringat kan si misot dan kawan dkt KKM.... sebab dorang adalah tester food dan pengondem terbaik ... ingat ayat si misot.. "eh kak asal ko punya donut nie macam tak naik jerk.. ko kena mcm nie.. kak.. macam tu kak".. hahahahha.. dan yang pasti setiap makanan yang aku suruh dia test semua nyaa mukhlisin.. walaupun banyak komplen.. hahahahahahahhahhaha...

KEROPOK LEKOR.. suami ku kejam.. dipaksa nya aku makan.. ok laaa.. aku makan.. terpaksa switch off button diet lagi.. lemak ku berjoget riang.. huhuhuhu.. petang tu  sesambil membakar kek.. pak incik dengan baik hati mengoreng keropok lekor yang dia beli dengan kawan dia.. errrmmmmmmmm.. keropok lekor nie sedaapp sangat..  sebab tu laa aku sanggup musnahkan diet aku.. ngehhhh.. bukan selalu yer kan.. sekali sekala.. makan berebut adalah sangat best..

DADIH LYCHEE .. lepas selesai membaking.. haziq kata. nak makan dadih.. isshh budak nie.. tak reti kenyang ker .. untuk tak menghampakan hati anak.. buat kan la jugak.. kira snak untuk dorang esok hari nya.. barang pun memang dah beli lama.. so malam tu mengacau laa dadih nie.. first time buat.. ikut ajerk cara-cara membuat dekat belakang plastik tu.. siap.. elok jugak la kejadian dadih nie.. cuma sikit cair laa.. boleh laaa.. kan.. anak-anak aku jerk yang makan..

CHEESE KEK MELELEH.. amacam.. terliur tak.. air liur meleleh tak.. huhuhuhuhuhuhu.. sedapppnyaaaa.. opsssssss nie bukan aku buat.. nie aku beli dengan officer dekat opis aku ... memang terbaik laaa.. meleleh cheese tu perghhhhhhhhhh.. tapi aku tak makan.. yang makan haziq dengan aiman.. dorang kata.. memang sedap sangat laa ummi kek leleh  nie.. satu bekas nie RM12 hinggit sajork.. ermmmmm... ada idea nak try membaking cheese kek meleleh nie plak.. nom..nom..nom.. 

bila anak -anak suka ..
mak pasti gumbira ..
di tambah plak bila bapak budak pun sama suka
hati isteri harus berbunga-bunga....













4 ulasan:

Bitt (double IS) berkata...

semua terupdate...semoga dia cepat sembuh..

fazitaismail berkata...

semua menu2 tu sedap2 ler kak..
tambah2 kek meleleh tu..memang meleleh ler liur nie tgok hihi..
neway thanks share resepi sekerim tu ye..
gigih nk buat gak nie..kena g cari acuan gak nie..hihi

fazitaismail berkata...

opsss cpt sgt tersent..
caner dgn ciknah..dah ok ke..
semoga cpt2 baik ye..hehe

Suzana Ikram berkata...

Bila anak2 demam kita tersangat la risaukan. Aritu pon ank zana demam teruk si kecik uqail.

Cantik jugak donut yg shima buat tu nampak Gebu. Shima Pki gula icing ker? Zana pki gula kastor jer.