Nuffnang

Nuffnang

Jumaat, 1 November 2013

.... MEMBEBEL....

Salam jumaat uolss...

huarghhhhhh.. dah petang baru sempat nak update blog harinie.. semalam sibuk sangat..
pagi tadi kitaorang dapat boss baru.. so ada laa sikit sessi perkenalan dengan boss baru.. 

apa nak citer nie.. ermmmmm.. 
owwhh yang doa kesedihan tu .. ermmmm.. haritu.. mood aku memang sedihhh sangat
nak menangis tapi tak terkeluar air mata.. nak meraung tak terkeluar suara..

duk tepi gobok .. memandang ke jendela.. sambil istigfar bebanyak
citer dia gini.. 

pagi tu.. 
sedar-sedar orang dah azan subuh.. bila orang dah azan subuh itu bermakna aku dah memang lewat sangat.. bingkas bangun kejut kan bebudak nie semua...sarapan pun aku tak sempat nak buat.. 

lepas aku mandi.. aku dengar suara aiman menangis.. haaaaa.!!!! apa laa yang tak kena plak dengan budak nie tau.. ada jerk yang tak kena pepagi nie.. tanya dia kenapa.. ghupernyaa baju sukan dia basuh.. yang pak incik  plak.. dia basuh baju semalam dia lupa nak jemur.. dah laa baju budak nie tak kering.. 2 helai sekali basuh.. so.. solution aku suruh jerk dia pakai baju sekolah.. dah siap gosok baju sekolah.. aku sambung kerja aku.. bersiap.. lepas solat aku dengar dia mengamuk lagi.. haiii .. apa lagi yang tak kena nie.. telinga mak dia dah naik merah dah nie.. dengan baju sekolah tak pakai lagi.. rupanya dia dok cari baju sekolah kafa dia.. hoiiiiiiiiii.. baju tu ada 2 kot.. mana pergi lagi satu.. ghupernyaa dia lupa nak letak dalam mesin basuh.. dah laa tak berbasuh baju tu.. .. angin mak lampir dah naik sampai kepala laa.. kena amukan ablaza laa .. dah kena amukan.. solution mak dia senang jerk.. tak payah pergi sekolah kafa.. senang.. 

jangan ingat aiman jerk yang buat hal pagi tu.. hannah kaysah pun sama.. mak dia sibuk nak bersiap.. time tu la dok merenggek nak itu nak ini.. dah laa mak dia dah lambat..

dalam kereta buat hal jugak.. bergaduh dengan haziq.. kesnyaa nak duduk dekat sebelah kiri.. tak mo duduk sebelah kanan belakang pemandu.. alasan sebab abang jerk dapat keluar dengan senang.. ayoyoyoyooy.. bolehhh!!.. kalau korang nak cakap macam mana.. berapi ok.. berapi.. kena bebelan mak dia sepanjang perjalanan ke sekolah..

perjalanan ke opis.. hati mak dorang dah rasa tak best dah.. sedih ada.. kesian pun ada jugak.. nak bercakap dengan orang pagi tu pun dah tak berapa nak ada mood..sampai opis.. duduk tepi gobok ngadap jendela.. nok menung ke arah PICC sambil beristigfar..  betul laa kan.. bila dari pagi mood kita tak elok.. maka sepanjang hari laa tak ok mood kita nie kan..

nak lagi aku rasa sedihhh sangat bila aku baca status kawan aku dekat FB..


Mahal sangatkah cuti tanpa gaji, 
demi anak-anak.
... Kalau dulu, ayah je.. Tp skrg, kdg2 isteri pun
blk lewat... Anak2 redha di tempat org... Belajar,
bermain... Riang... Kongsi makan dan kongsi
penyakit... xpe, KLINIK ADA!!
Sepanjang di tempat kerja, anak2 di rumah
pengasuh/taska rindu kat kita... Rindu ayah...
Rindu mama..

Tp... Nak ckp rindu x reti... Nak tulis surat, xreti
gak... Jadi, bila kita ambil anak jam 6:00 ptg,
diulang, 6:00 ptg, saat anak nampak mama dan
ayah dia, anak kita tekad... Dia nak mama tgk
dia... Nak ayah dukung, peluk dia... Dia buat
perangai... Nak makan sndri... Nak itu... Nak
ini... Nak dukung... Tumpah air.. Kerna hanya
bahasa PROTES dan BUAT PERANGAI sahaja yg
anak2 tahu utk bgtau yg... "Mama saya rindu n
sayang sgt kat mama..."

TAPI.....

Apa kita buat...
Bila anak2 bising... Kita marah...
Bila anak2 main... Kita herdik...
Dia nangis, kita jerit

 "DIAM!!!!"
Dia suruh ajar... Kita jawab 

"AYAH NAK TGK
TV, FAHAM!!!!"
Dia tumpahkan makanan/air kita tengking
seolah2 dia sudah cukup matang...
Sedih hati seorg anak yg rindu mama... Yg rindu
abah... Yg rindu pelukan ibu... Rindu dukungan
ayah...

Apakah duit boleh ganti kasih sayang?
Apakah jus tok guru boleh ganti suapan kasih
sayang?
Apakah mainan berlambak2 boleh ganti saat
bergurau senda sesama keluarga?
Apakah masing2 makan kat luar boleh ganti nilai
makan bersama...
Fikir sahabat...
Fikir teman2...
Fikir ayah ibu yg mulia..
Ingatan bersama...

lagi laa meruntun hati aku.. sebab sebulan nie aku memang kurang perhatian dekat bebudak nie... aku balik dah lewat.. sampai rumah masak.. semua bagai.. lepas isyak dah keletihan dan mengantuk.. memang kurang sangat ambik tau hal anak-anak.. kaysah pun aku akan peluk dia bila dia tidur sebelah aku.. 

so sekarang nie memang tak boleh nak salahkan anak-anak kan.. kita sebagai mak dan bapak pun harus renung bersama.. kenapa anak-anak kita bertindak macam tu.. buat perangai.. merenggek.. semua.. 

terus aku rasa menyesal marah aiman pagi tu.. terus rasa sedih sebab buat tak layan dekat hannah bila dia nak perhatian aku pagi tu.. haziq dah faham kot yang mak dia keletihan .. anak-anak maafkan ummi yerk.. 

 ummi sayang korang semua

4 ulasan:

Bitt (double IS) berkata...

sedihh baca kisah awak ni...

tapi kan wak, kalau surirumah 24 jam ni pon kadang2 tak de gak masa nak bermanja dengan anak...melainkan semua kerja rumah ada pembantu yg buat ;) yang penting kita kena ada masa kan untuk mereka...tak mau sedih2...balik umah nanti hugs mereka selalu...

salam kenal :)

sHeeMa DeaN berkata...

Bitt.. ermm betul jugak tu.. tp lately nie mmg kurang sangat bg perhatian dkt bbdk nie.. tq yerk sudi singgah blog saya.. keep in touch yer.. salam perkenalan jugak

~~AzaLea~~ berkata...

Kak, sedih plak baca entri ni.. wlpun blum ade anak, tp sy memahami apa yg akak rasa..

sHeeMa DeaN berkata...

Lea..
Uhuhuhuhu.. kesian anak anak kurang kasih sayang. Hehehe