Nuffnang

Nuffnang

Isnin, 25 November 2013

...DIET ATKINS DAN GASTRIK......


so jom aku nak citer lagi pasal atkins.. 
ramai yang mengeluh bila suruh diet..
macam-macam alasan akan diberi
actually.. diet nie atas diri masing-masing
kalau rasa nak buat.. yer sila buat.. 
kalau korang rasa makan lebih heaven... silaa laaa makan .. 
tak ada saper yang nak marah..

UP TO YOU.. kata mat salleh..

ada jugak yang sesetengah tu cakap..
dorang ada GASTRIK...
so tak bleh nak diet yang heavy...

errmmm... meh hakak gebuss nak citer.. 
korang sure tak tau kan.. hakak nie adalah pesakit GASTRIK yang kira kronik gak laaa
aku dapat gastrik nie masa aku buat diet yang salah.. 
apa yang dimaksudkan dengan diet salah..??!!!... errrmmm kalau korang nak tau.. awal tahun 1998 
aku adalah manusia yang obes.. sangat OBES.. 
atas kutukan seorang manusia nie.. aku nekad nak kecik kan badan aku dengan cara yang paling cepat ..

setiap pagi aku akan makan oren sunkist tu sebanyak 5 biji.. setiap pagi dan setiap hari okay.. .
dan tengahari aku hanya makan epal sahaja... dan malam kekadang aku akan makan.. dan kekadang aku tak makan.. kalau aku makan.. aku akan muntahkan balik.. 
errmmm dasyat kan.. 
aku amalkan selama 7 bulan dan memang berat aku turun.. dari berat aku 90++... turun ke angka 70+.. 

tapi bahana yang aku dapat ialah GASTRIK... 
sape yang ada gastrik sure tau macam mana sakitnyaaaaaaaaaa kena tanggung.. 
kekadang aku kena ke emergency department untuk dapatkan suntikan.. bagi hilangkan gastrik.. 
ubat dah tak ambik dah ubat kapur putih tu.. doktor bekalkan aku ubat paling kuat .. kalau dah makan ubat tu tetap tak ok.. memang doktor akan surrender.. tak leh bagi ubat apa-apa lagi.

tapi sejak 8 bulan aku buat atkins.. alhamdullilah.. gastrik aku tak pernah menyerang.. 
seriusssss ... tak pernah kena gastrik langsung.. kecuali kalau aku skip makan aku.. 
atkins kan kalau nak cepat turun .. jangan skip makan.. pagi.. tengahari dan malam.. waktu yang aku ambik makanan aku adalah waktu yang sama... kalau pagi kul 8 aku dah sarapan .. tengahari 12.30 aku dah makan.. malam plak kul 7 aku dah dinner.. 

so tak ada sebab kenapa aku tak bleh diet walaupun aku ada GASTRIK..
diet atkins adalah diet yang mengira kandungan carbo.. so bagi aku memang tak ada masalah bagi aku.. tapi kalau aku buat diet yang mengira kalori.. yer itu memang aku surrender jugak.. sebab sure gastrik aku akan menyerang.. sebab aku pernah diet dengan Herbalife dan diet Low calorie dalam setiap makanan.. memang kuantiti yang makanan adalah sikit.... tapi badan aku tak serasi dgn diet jenis ni. aku terpaksa tahan lapar dan gastrik makin teruk. lps diet ATKINS, berat aku  turun 12kg dlm masa 3 minggu .

kalau nak persoal diet ni elok ker tak... terpulang pada pilihan masing2. tapi pada aku, pemakanan makin sihat sebab aku breakfast pon salad... telur. bosan telur, bleh ambik ayam.. daging ..ikan..dan sayur sayuran hiijau.. sangat healthy....
segalanyan di tangan anda.. 

(cerita tanpa gambar adalah satu enrty yang membosankan.. kalau anda rasa saya POYO.. silakan.. saya tak marah pun..)


setelah berjaya menurunkan berat badan selama 1bulan.. angka 7 sudah ke bertukar ke angka 6... 
(cermin yang tak dilap)




5 ulasan:

fazitaismail berkata...

perkk ramping giler kak..
sgt jelesss..hikhik

12kilo turun dlm masa 3minggu..uihh dasyat gak tu..
caiyok caiyok..hehe

sHeeMa DeaN berkata...

ita.. hahaha ramping laa sangat kan.. hahahaha.. yup.. tak percaya kan.. errmm itu laa hakikatnyaa. akk pun teruja

Ct Lalola berkata...

Caya lah Sheema ;) by da way Ct ni silent reader je ur blog. Tetiba syok plak bc psl diet ni.

ct berkata...

Boleh dptkan menu?

Aina Nadhirah berkata...

salam akak, saya terjumpa blog akak sbb saya tgh nak kaji la cemana diet atkins ni esp utk org ada gastrik. perut saya lain macam sikit if x makan nasi sehari. so, so far saya makan sekali sehari nasi sbb kalau x perut mcm meragam.

boleh x saya nak tau menu diet atkins akak dari pagi sampai la malam? :)