Nuffnang

Nuffnang

Ahad, 20 Januari 2013

..KEK PISANG GEBU..

.... dedulu aku suka baca novel atau cerpen ... setiap kali baca novel atau cerpen.. sure ada part bila mak si heroin suruh si heroin tu buatkan kek pisang.. ker atau apa apa jenis kek..

Dalam hati aku kata.. amboiii macam senang jerk buat kek nie.. (sebab dalam pemikiran aku time tu.. membaking adalah sangat susah dan rumit dan jugak sangat renyah)..

"Hana.. pisang ada tu. Petang nanti tolong buatkan kek yer.. abang sepupu kamu nak datang petang nanti"..  hhehehehe.... zapp zapp terus jadi.. perghh hebat..

Semalam pergi pasar.. beli ler pisang.. kengkonon nak buat cekodok.. (ranap diet).. lately nie aku addict makan cekodok dekat cafe opis.. sekali beli 2 hinggit.. tapi bukan aku sorang yang melantak.. bawak balik rumah bagi bebudak dengan bapak budak makan sekali.. rezeki harus di kongsi bersama kan.. hikhikhik..

So semalam beli sesisir.. mahal ek.. pisang sekarang nie.. pisang dah buruk pun.. sekilo rm 2.50.. kalau dedulu kalau pisang yang buruk nie.. ko ambik laa banyak mana.. baru berapa.. hinggit jerk..

Balik.. terus kupas pisang tu.. tetiba idea mari.. teringatkan citer citer novel yang buat kek pisang tu.. terus google resepi.. yerr dikk non.. ahkak first time buat kek pisang.. dah jumpa resepi.. zap zzap zap.. menjadii ko.. gebusss lagi.. puas hati.. berjaya.. kikikiki..eh tak derk laa susah mana buat kek pisang nie ghupernya yerk..

Tu dulukan .. masa aku hingusan aku dok kata.. buat kek nie renyah.. tapi bila dah jadi mak mak orang nie.. nak tak nak kena laa buatkan.. kalau beli dekat rumah aku nie.. tak cukup.. anak aku kuat makan.. jangan cakap anak.. bapak budak tu pun.. sama..

Ada yang nak resepi ker... ok ahkak kongsi resepi dekat sini ek.. senang jerk..

Bahan-bahan..

♡ 8 biji pisang
♡ 1 cawan gula
♡ 2 cawan tepung
♡ 2 biji telur
♡ 1 sudu kecil soda bikarbonat
♡ 1 sudu kecil baking powder
♡ 1 sudu kecil ovellete
♡ 1 sudu kecil esen vanila
♡ 1/2 sudu kecil garam
♡ 1 cawan mentega cair

Cara-cara...

♥♥.. lenyek pisang sampai lumat
♥♥... ayak tepung, soda bikarbonat,     baking powder dan garam. Panaskan oven dalam suhu 180°.
♥♥.. pukul telur dan gula sampai kembang
♥♥.. masukkan esen vanila, ovellete dan  pisang.. pukul lagi sampai sebati
♥♥.. kemudian masukkan mentega cair. Dan
♥♥.. masukkan tepung. Gaul sebati..
♥♥.. bakar dalam suhu 180° selama 45 minit...

Done... siapp kek pisang kita.. senang kan..  oowwhh aku taburkan coklat chip dengan badam cincang..

Tiada ulasan: