Nuffnang

Nuffnang

Selasa, 31 Disember 2013

.... entry terakhir 2013...

Salam...

Hari  terakhir dan Waktu-waktu terakhir untuk tahun 2013..

Apa yang diazamkan tak pernahnyaa tercapai.. bukan untuk tahun 2013 jerk yang tak tercapai. Tapi tahun tahun sebelum pun.. azam yang sama tetap tak tercapai... insyaallah. . Tahun nie harap-harap azam itu tercapai dengan jayanya..

2013 akan melabuhkan tirai tinggal beberapa jam lagi.. sekejap sangat waktu berlalu.. bila waktu berganti waktu.. masa berganti masa.. dan akhirnyaa ke akhir tahun..

2013.. banyak kenangan pahit dan juga banyak kenangan manis dalam hidup aku. Tapi jenis perangai aku.. apa yang pahit. Aku telan.. .. yang manis akan menjadi ingatan sampai bebila. .

Apa yang paling membahagiakan aku.. bila impian aku yang aku rasa memang susah untuk tercapai.. akhirnya terlaksana...  semoga rezeki kami sekeluarga  bertambah ...

Untuk tahun 2014 nie.. impian aku.. adalah.. errrmm nak memenuhi impian hannah kaysah.. insyaallah. .

Bila mengandung bleh la aku  makan makan selama setahun.. selepas aku berlapar setahun.. dan selepas itu aku akan berlapar semula bertahun tahun.. hehehehe.. kan..

Ok laa.. selamat tahun baru untuk korang semua.. semoga lembaran tahun baru kehidupan kita akan lebih bermakna dan semoga diberikan rezeki yang bertambah serta kesihatan yang baik untuk kita melaksanakan tanggungjawab kita sebagai hambaNya..

SELAMAT TINGGAL 2013.. SEGALA KENANGAN AKAN MENJADI KENANGAN TERINDAH..
SELAMAT DATANG 2014.. SEMOGA AKU MENJADI MANUSIA YANG BERJAYA DIDUNIA DAN DI AKHIRAT..

Jumaat, 27 Disember 2013

... DIARI .. BERSAMA KELUARGA........

salam...

sebelum aku meneruskan cerita.. sedikit renungan kita bersama
di hari Jumaat penghulu sagala hari
nie aku copy paste dekat FB..

PESAN PADA HATI..

Cuba ambil sehelai kertas. 
Dan sebatang pen. Dekat kertas tu.
Tulis dosa yang pernah kita buat.

' Saya rasa, tak boleh '

' Kenapa??? '

Dosaku terlalu banyak. Bahkan sepuluh helai kertas pun mungkin
tidak cukup...

Jika ada KESABARAN,,
Akan manis KEIMANAN..
Jika ada ILMU PENGETAHUAN,,
Akan selamat PERJALANAN..
Jika ada PERHATIAN,,
Akan mesra PERHUBUNGAN..
Jika ada BELAS KASIHAN,,
Akan indah KEHIDUPAN..
Jika ada KEJUJURAN,,
Akan kekal KESETIAAN..
Jika ada KEBAIKAN,,
Akan turun rahmat TUHAN. 

 ***************************************************************************************************************************

ok.. setelah seminggu menyepi.. moh nak citer lagi..
citer aktiviti sepanjang minggu nie..
moh layan gambar.. sambil layan gambar.. aku bercerita yerk..


AKTIVITI MENAIKKAN BERAT BADAN... ahad malam.. tetiba tekak teringin sangat nak makan benda masam.. kebetulan plak hari sabtu tu pak incik balik bawak mangga.. Mangga nie tak beli pun.. pak incik panjat dekat area kilang dia kerja... buah mangga nie besar-besar.. memang terbaikk laa.. cicah plak dengan kicap cili padi belacan.. lagi laaa terangkat .. sebiji iolss telan sesorang.. burrrppppp.. alhamdullilah..

HANNAH KAYSAH DEMAM TETIBA.... isnin petang .. suruh haziq ambik hannah dekat rumah pengasuh.. sampai rumah tengok haziq dukung dia.. tanya kenapa.. haziq kata.. hannah pening.. tengok muka minah nie memang pucat semacam.. terus bagi ubat demam.. .. 5 minit lepas tu.. dia mengadu sakit perut plak.. ambik minyak angin.. sapu la perut dengan betis dan tapak kaki dia.. errrmmm tak sampai 3 minit.. minah nie muntah.. habis semua yang dia makan keluar... tanya dia makan apa.. katanya makan bubur.. risau dia makan jagung jerk.. sebab dia alah dengan jagung.. malam tu dia tak bleh tidur.. sakit kepala sangat dia kata.. perghh memang cuak laa hati mak dia kan.. sebab ahad tu kitaorang bawak bebudak nie mandi dekat JERAM KEM SRI PILAH. kebetulan anak sedara abang ipar aku kahwin dan buat photo shoot dengan area situ.. air memang sejuk sangat .. kepala mak dia dah fikir benda tak elok.. takut terkena jangkitan Virus kencing Tikus.. 

selasa terpaksa EL.. nak pergi kerja macam mana... kalau dah kul 5.00 pagi baru bleh lelap mata.. dengan badan dia panas.. sesangat.. petang lepas pak incik balik kerja baru bawak dia ke klinik.. doktor terus suruh ambik darah... alhamdullilah.. hanya demam biasa.. virus biasa sahaja.. 

MENGULI DONUT .. isnin malam tu.. terajin. so menguli la donut.. sebab hajatnya nak bawak ke opis..  tapi bila dah selasa terpaksa EL.. so donut-donut nie jadi santapan anak-anak bujang dekat rumah jerk laa.. hari selasa pagi tu.. gorengkan donut nie jerk untuk dorang sarapan.. aku memang dah tak larat sangat nak bukak mata.. aku nie ada penyakit.. kalau tak cukup tido.. memang esoknya aku la yang tumbang.. pening  semua laa. nasib baik laa bebudak tu dah pandai cari makanan sendiri.. petang baru keluar belikan makanan untuk dorang.. kira selasa tu dapur off.. 

CUTI KRISMAS.. hari rabu tak kemana.. pak incik kerja.. campur dengan hannah tak sihat lagi.. so hari melepak di rumah sajork.. pepagi.. bebudak request nak donut lagi. tapi kalinie nak makan cicah dengan susu tak mo tabur gula.. alhamdullilah.. hannah pun makan banyak jugak la pagi tu.. baru ada selera nak makan.. habis la dekat 3 biji donut tu.. 

AISKRIM McFLURRY OREO ... lepas sarapan.. teringat yang tekak hannah merah.. so suruh haziq turun bawah belikan aiskrim untuk hannah.. tapi aiskrim tak ada... belek belek buku resepi sekali terjumpa resepi aiskrim mcflurry oreo katanya.. resepi dah lama copy tapi tak pernah buat lagi.. bukak kabinet tengok bahan-bahan ada.. teruskan laa projek aiskrim nie.. bebudak nie seronok betul bila tengok mak dorang cuba benda baru.. 
ok ada yang nak resepi aiskrim nie kan.. meh aku share kan resepi nya...

Bahan-Bahan

1/2 tin susu Pekat ( ikut kemanisan masing-masing.. tapi aku rasa 1/2 tin tu manis sangat.. bleh kurangkan)
1 1/2 cawan susu cair (ikut kecairan dan kepekatan yang dikehendaki.. kalau nak gantikan dengan susu full cream pun boleh)
1 sudu ovellete (pastikan yang halal yer)
1 sudu kecil esen vanilla
 biskut oreo perasa vanilla

cara-cara

1. blander kan semua bahan-bahan di atas sehingga gebu 
2. gaulkan hasil yang di blend dengan biskut oreo (vanilla) yang dah dihancurkan
3. simpan dalam peti ais semalam.. 

 perghh memang terbaik laa aiskrim nie.. sebiji macam mcflurry oreo dekat mcdonald nie.. seriuss tak tipu.. tak caya korang try.. memang terbaik

CONGO BARS... dah lama sebenarnya nak cuba kek nie.. tapi asyik tak ada masa jerk.. dan lagi.. disebabkan oven aku tu tak berapa elok sangat.. so hajat nak membaking memang terkubur ajer laa.. mintak pak incik betulkan.. tak mo plak dia baikinyaa.. sentap tau.. tapi disebabkan keinginan mencuba tu mengunung tinggi.. maka.. petang selasa tu.. dengan semangat berkobar-kobar.. aku membaking la congo bars nie.. actually senang sangat membuatnya.. tak genyah .. asal bahan cukup.. jadi jerk.. 

tapi aku punya congo bars nie.. terkering sikit.. mungkin sebab oven aku kot.. tapi tak per la janji elok kejadiannya.. ermmmm kek nie tak manis .. memang sesuai untuk orang ada diabete dan yang diet .. tapi masih tak sesuai untuk orang yang diet Atkins yer.. dan memang sesuai dengan seruan kerajaan ..kurangkan pengambilan gula...

sat nak tanya korang.. kek nie tak nampak macam kek ker... kalau korang aku hulurkan kek nie.. adakah korang akan tanya dekat aku.. "APA BENDA NIE.. RASA APA"..(dengan muka annoying sangat). halluuu bai.. tak pernah tengok kek ker.. dah bentuk kek.. dah tentu la rasa kek.. tak kan rasa ikan goreng plak..  budak kecik pun tau nie kek .. ehh jap.. ke memang tak ada ghuper kek..dan memang dia  tak pernah makan kek.. heheheheheheh... (positif)

tetiba teringat kan si misot dan kawan dkt KKM.... sebab dorang adalah tester food dan pengondem terbaik ... ingat ayat si misot.. "eh kak asal ko punya donut nie macam tak naik jerk.. ko kena mcm nie.. kak.. macam tu kak".. hahahahha.. dan yang pasti setiap makanan yang aku suruh dia test semua nyaa mukhlisin.. walaupun banyak komplen.. hahahahahahahhahhaha...

KEROPOK LEKOR.. suami ku kejam.. dipaksa nya aku makan.. ok laaa.. aku makan.. terpaksa switch off button diet lagi.. lemak ku berjoget riang.. huhuhuhu.. petang tu  sesambil membakar kek.. pak incik dengan baik hati mengoreng keropok lekor yang dia beli dengan kawan dia.. errrmmmmmmmm.. keropok lekor nie sedaapp sangat..  sebab tu laa aku sanggup musnahkan diet aku.. ngehhhh.. bukan selalu yer kan.. sekali sekala.. makan berebut adalah sangat best..

DADIH LYCHEE .. lepas selesai membaking.. haziq kata. nak makan dadih.. isshh budak nie.. tak reti kenyang ker .. untuk tak menghampakan hati anak.. buat kan la jugak.. kira snak untuk dorang esok hari nya.. barang pun memang dah beli lama.. so malam tu mengacau laa dadih nie.. first time buat.. ikut ajerk cara-cara membuat dekat belakang plastik tu.. siap.. elok jugak la kejadian dadih nie.. cuma sikit cair laa.. boleh laaa.. kan.. anak-anak aku jerk yang makan..

CHEESE KEK MELELEH.. amacam.. terliur tak.. air liur meleleh tak.. huhuhuhuhuhuhu.. sedapppnyaaaa.. opsssssss nie bukan aku buat.. nie aku beli dengan officer dekat opis aku ... memang terbaik laaa.. meleleh cheese tu perghhhhhhhhhh.. tapi aku tak makan.. yang makan haziq dengan aiman.. dorang kata.. memang sedap sangat laa ummi kek leleh  nie.. satu bekas nie RM12 hinggit sajork.. ermmmmm... ada idea nak try membaking cheese kek meleleh nie plak.. nom..nom..nom.. 

bila anak -anak suka ..
mak pasti gumbira ..
di tambah plak bila bapak budak pun sama suka
hati isteri harus berbunga-bunga....













Khamis, 19 Disember 2013

... KREATIVITI DAN AKTIVITI HAZIQAIMANKAYSAH.....

Morning......!!!!

ok apa nak citer harinie..
ermmmm..
tetiba otak rasa senak nak berfikir
lately nie aku tak berapa sihat sangat

otak penat..hati sendu
jiwa berlendir ... tubuh meleleh..

bila dah mak tak sihat maka anak-anak terabai...
cuti sekolah tak kemana pun..
cuti cuti pakej terbaik lepak rumah.. layan TV..
makan free..
bila dah tak kemana.'
nasib baik anak-anak mempunyai kreativiti
tersendiri.. mencipta aktiviti
yang mereka rasa sangat ohsem...
mak dorang hanya mampu memandang 
dan tersenyum ajer
sambil berkata-kata dalam hati
kesian anak-anak nie.. 
 bila ditanya apa aktiviti korang nie.. 
jawapan dorang.. ala-ala enjit-enjit semut
sape sakit naik atas.. 

ayoyoyoyo.. kalau aiman naik atas bleh gak la diterima akal
dibuatnya si abang debab naik atas.. 
patah pinggang anak dara.. 
oiii

abang terlebih rajin.. duduk rumah
boring katanyaa..
maka terhasillaa aiskrim milo 
air tangan abang debab..
untuk adik adik tersayang .. konon..
aktiviti di pagi hari..
anak-anak dengan cara mereka .. marahla.. larang laa
ADE AKU KISAH!!!
mereka tetap dengan keinginan mereka..

layankan saje.. 
pepagi menyoyot aiskrim..
selagi tak dapat.. 
24 jam dok bergantung dekat pintu peti ais..
kata dorang
mereka nak sangat  mandi pool 
kesian anak aku
maknya call hotel.. kengkonon nak hiburkan hati anak
sekali call semua hotel penuh..
 
call pak cik dorang.. bleh tumpang mandi pool 
dekat apartment dorang..
ghupernyaa pool rumah dorang rosak
belek-belek blog mama 3 kembar
ada pool yang terletak di putrajaya yang nampak macam best jerk..
so gigih mak dorang mencari..
alhamdullilah rezeki anak-anak..
dapat mandi pool
anak seronok . mak gembira !!!!

Rabu, 18 Disember 2013

... LUPO NAMA PAKINCIK.. MOTIF...

Hai..hai..hai..
Jom baca apa yang aku nak merepek
Plak harinie..
Boring sebenaunyaa nie..

Tengah boring-boring tadi
Sambil layan citer korea.. member aku
Send sesuatu dekat whatsapps

*************************************

Kisah UDIN sejagat:

Udin yg pertama... itulah AWALudin
Udin yg bijaksana... tentunya ARIFudin

Udin yg tk prnah benar... disitu SALAHudin
Udin yg tk prnah marah... namanya SABARudin

Udin yg brkurung di bilik... itulah KAMARudin
Udin yg suka menyapa... adalah HAIrudin

Udin yg suka bertekad... namanya AZAMudin
Udin yg slalu naik bulan.. tak lain NASAruddin
Yg kaki botol SAMSUdin

Udin yg rajin solat... adalah AMALudin
Udin yg rajin doa... itulah AMINudin

Udin yg satu huruf jawi... dah tentu AINudin
Udin yg tk prnah di depan... tentunya AKHIRudin

Udin yang tak suka barang lama...pastinya BAHARUdin

Udin... Udin... sebuah nama seribu cerita

*************************************

ok memang tak kelakar..

Sambil baca tadi tetiba ternampak nama
NASARUDDIN..
terus tergelak sesorang. . Uihhh glamour nama laki aku pun ada jugak laa
Balas dekat member kata nama laki aku pun ada.. konon nak gelakkan pak incik la. Sekali...

Ehhh salah.. nama pak incik bukan NASARUDIN.. tapi NASHRUDDIN..

Sekali member aku komen..
Apa laa nama laki pun boleh lupa..

Hahaahahhaha.. macamana tak lupa..
Panggilan tak menentu setiap masa.

memula masa berkawan.. panggil SAYA/AWAK
Bercinta sampai dah kahwin tak ada anak panggil BIE.. kononnyaa baby laa sangat kan..
Bila dah ada anak 3.. terus bertukar ke BABAH..
Esok esok bila ada cucu tentu tukar ke ATOKNYA.. atau.. TOK AYOH nyo WEEII..
Kan....

Khamis, 12 Disember 2013

.. BAHAYA GULA...

 hai korang.. ermm harinie aku nak share dengan korang tentang 
GULA..
sape tak suka benda manis yer tak.. 
aku laa salah sorang nyaa.. .menjejes jerk air liur kalau nampak benda manis
nak lagi kalau ada benda yang sira sira gula nie.. laju jerk tangan nie nak mengapai

sebab tu aku suka membaking... 
kalau buat kek.. uissshhhhh... terasa heaven sangat
bila dapat makan aiskrim.. rasa sejuk jerk lalu dekat anak tekak nie.. 

masa aku pregnantkan hannah kaysah.. aku suspek diabetis tau
setiap hari kena buat BSP.. seksa.. tetiap masa kena ambik darah
time tu.. aku kena gak ler jumpa pakar pemakanan.. 
ghupernyaa baru laa aku tau time tu.. 
makanan yang berkanji pun mempunyai gula yang tinggi
macam kentang .. nasi.. bee hoon..  banyak lagi laa.

bila dah tau time tu terus takut nak makan kentang.. 
sedangkan sebelum nie kalau pergi Mcd atau KFC..
Kentang goreng tu laa favorite aku.. 
tapi time pregnant tu jerk laa yang aku takut nak ambik
lepas bersalin.. aku tibai jugak..

sampai laa aku buat diet atkins yang melarang keras pengambilan nya..
 
amacam .. heaven tak.. huhuhhuhuh.. kejadian berlaku hari sabtu ..sebab mak mertua ada dekat rumah.. tu yang merajinkan diri.. dan dapat pujian hebat dari mak mertua kita.. ngehhhh..
 
kembali kepada tajuk asal.. moh baca tentang bahayanyaa GULA yerk.. 
aku la orang pertama yang kena berhati-hati sebab Arwah Abah aku adalah 
pesakit Diabetis yang kronik.. sehingga menyebabkan buah pinggang abah rosak..

artikel nie aku ambik dari FB Kelab Diet Atkins Malaysia
tak salahkan kita ambik dan kongsi bersama.. 
__________________________________________________________________________________

BAHAYA GULA YANG KITA TAK TAHU.

Saya amat terperanjat dengan pengalaman membaca buku tentang GULA. Amat menyedihkan dan saya amat risau tentang masyarakat di Malaysia yang terancam secara senyap. Bagi saya GULA seperti racun!

Sedikit persoalan tentang gula.
Apakah sebenarnya gula?

Gula adalah makanan tanpa khasiat yang paling banyak dimakan dan memudaratkan. Gula cuma menambah kalori dan akan disimpan sebagai lemak di dalam tubuh. Ia tidak langsung berzat malah akan menyingkirkan zat yang sedia ada dalam tubuh. Gula juga adalah penyebab utama kegemukkan!

Adakah badan kita perlukan gula?

Tidak perlu langsung! Ini kerana tubuh kita akan menukarkan banyak sumber makanan yang lain kepada glukosa apabila badan perlukan tenaga.

Apakah kesan jika ambil gula berlebihan?
1. Melemahkan sistem imunisasi (melawan penyakit)
2. Menganggu imbangan galian dalam tubuh
3. Menyebabkan kanak-kanak menjadi hiperaktif, gelisah dan nakal.
4.. Menyebabkan kanak-kanak rasa mengantuk dan mengurangkan kecergasan
5. Menjejaskan pencapaian kanak-kanak dalam pelajaran
6. Meningkatkan paras trigliserid
7. Melemahkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan bakteria
8. Merosakkan buah pinggang
9. Mengurangkan kolesterol yang baik (HDLs)
10. Mengalakkan pertumbuhan kolesterol bahaya (LDLs)
11. Mengurangkan kromium dalam badan
12. Mengurangkan kuprum dalam badan
13. Menganggu serapan kalsium dan magnesium oleh sistem badan
14. Menyebabkan kanser payu dara, kanser ovari, kanser prostat dan kanser dubur
15. Menyebabkan kanser kolon (usus besar) dan wanita amat berisiko tinggi
16. Faktor kepada kanser pundi hempedu
17. Meningkatkan pasar glukosa dalam darah dengan cepat
18. 18, Melemahkan penglihatan
19. Meningkatkan paras serotonin yang menyempitkan pembuluh darah
20. Penyebab hipoglisemia
21. Penyebab perut berasid
22. Meningkatkan paras adrenalin dikalangan kanak-kanak
23.. Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari
24.. Mempercepat proses penuaan, kulit berkedut, uban pada rambut
25. Membawa kepada ketagihan alkohol
26. Merosakkan gigi
27. Penyumbang utama kegemukkan
28. Meningkatkan risiko penyakit Crohn dan kolitis berulser
29. Penyebab bengkak saluran usus dikalangan pesakit gastrik
30. Penyebab artritis
31. Penyebab lelah
32. Pembentukan batu dalam ginjal
33. Penyebab jangkitan yis atau kandidiasis
34. Penyebab pembentukan batu karang hempedu
35. Penyebab sakit jantung iskemik
36. Penyebab sakit apendiks
37. Meransang tanda-tanda multiple sclerosis
38.. Penyebab pendarahan
39. Penyebab Vena Varikos
40. Meningkatkan tindak balas glukosa dan insulin kepada pengamal pil cegah hamil
41. Penyebab sakit gusi
42. Penyumbang kepada Osteoporosis
43. Penyebab air liur menjadi berasid
44. Penyebab kemerosotan sensitiviti Insulin
45. Penyebab kemerosotan toleransi Glukosa
46. Mengurangkan hormon tumbesaran
47. Meningkatkan kolesterol dalam badan
48. Meningkatkan tekanan darah sistolik
49. Menyebabkan struktur protein bertukar hingga menganggu serapan protein oleh tubuh
50. Penyebab alergi terhadap makanan
51. Penyumbang kepada sakit kencing manis
52.. Penyebab keracunan darah semasa hamil
53. Penyebab ekzema kepada kanak-kanak
54. Penyebab penyakit kardiovaskular
55. Melemahkan struktur DNA
56.. Penyebab Katarak
57. Penyebab Emfisema
58. Penyebab arteriosclerosis
59.. Penyebab pembentukan radikal bebas dalam aliran darah
60. Merendahkan kemampuan enzim
61. Penyebab kehilangan keanjalan tisu serta fungsinya
62. Penyebab sel hati terbahagi dan ini akan meningkatkan saiz hati
63. Meningkatkan lemak dalam Hati
64.. Membesarkan saiz buah pinggang
65. Memberikan tekanan tinggi kepada pankreas dan akan merosakkannya
66. Meningkatkan retensi cecair dalam badan
67.. Penyebab sembelit
68. Penyebab rabun jauh
69. Penyebab lapisan rerambut
70. Penyebab hipertensi
71. Penyebab sakit kepala
72. Menganggu kemampuan berfikir
73. Penyebab kemurungan
74. Meningkatkan tindak balas insulin
75. Penyebab penapaian bakteria dalam usus
76. Penyebab ketidak seimbangan hormon
77. Meningkatkan risiko darah beku dalam badan
78. Meningkatkan risiko sakit Alzheimer

Kenapa sesetengah makanan yang senarai bahan-bahannya tiada ditulis gula tapi masih manis? Jangan terpedaya! Gula biasanya akan dinamakan dengan nama lain seperti;

Glukosa
Fruktosa
Laktosa
Maltosa
Sukrosa
Sirap Glukosa
Sirap maple
Molases
Sirap hitam
Sirap kencana
Dektrosa
Sorbitol
Berapa banyak gula yang ada dalam makanan dan minuman?
1. Minuman bergas 500ml - 14.4 sudu teh
2. Minuman dalam tin tanpa gas 350ml - 9.6 sudu teh
3. Minuman coklat malt dalam tin 125ml - 5.5 sudu teh
4. Kek buah-buahan 40g - 3.5 sudu teh
5. Bijirin sarapan bersalu madu 220g - 10.1 sudu teh
6. Ubat batuk botol kecil di farmasi - 15.8 sudu teh
7.. Aiskrim coklat sepotong saiz biasa - 7.7 sudu teh
8. Sundae restoran makanan segera - 10.3 sudu teh
9. Rempah ayam segera satu pek - 4.7 sudu teh
10. Minuman berkultur satu botol kecil - 2.7 sudu teh
11. Susu pekat manis dalam tin kecil - 35.5 sudu teh!

Kenapa Malaysia diletakkan sebagai pengguna terbanyak gula di dunia?
Ini dikira rekod dunia! Walaupun pasukan bola sepak kita tidak berjaya, namun kita nampaknya masih dikenali di dunia. Negara kita adalah paling gemuk di Asia dan mempunyai pesakit Kencing Manis yang paling ramai di dunia! Bangga? Kita sebenarnya dalam diam diancam. Lihatlah orang yang paling kaya di Malaysia ! Taukeh gula! Negara kita seperti darurat apabila gula disorokkan baru-baru ini.

Semasa saya di Jepun, gula kilo tiada dijual, amat sukar untuk jumpa gula. Susu pekat manis jauh sekali. Tapi di Malaysia, kita sebenarnya terancam dengan keadaan dan sosio-ekonomi. Minum teh tarik di kedai mamak, disogok iklan-iklan makanan segera hingga menyebabkan anak kita merengek meminta untuk dibelikan set yang didatangkan bersama minuman bergas (gula 9 sudu teh!). Berhati-hati.

Untuk kata-kata akhir edisi kali ini, saya ingin menyarankan agar kita semua ambil tahu tentang kesihatan diri sendiri. Jika kita sakit, bukan sahaja diri sendiri susah, tetapi kita akan menyusahkan orang lain yang bergantung kepada kita. Sekurang-kurangnya kita mulakan dengan tidak makan gula! Selangkah demi selangkah!

COPY & PASTE DI BLOG MERSING.MY

Khamis, 5 Disember 2013

.... BUBUR BUNGA KOBIS ( CAULIFLOWER) .. DIET ATKINS..


 Setelah sekian lama menyepi kan diri.. 
dan sekian lama entry asyura tak bertukar-tukar .. 
dan masih tiada lagi entry baru di bulan disember..
yuk kita teruskan dengan entry baru.. 

so harinie nak share dengan korang resepi baru 
errrmmm.. nie resepi untuk mereka-mereka yang 
BERDIET ATKINS.. 
sure korang dah blur tak tau nak makan apa kan
sure korang boring asyik ngadap telur setiap hari kan.. 
tapi yang tak berdiet.. pun bleh laa jugak try.. 

errmmm.. sapa yang teringin sangat nak makan nasi
angkat tangan!!!!!
ngehhh ngehhh.. ada kan yang rindu kan..kan.. 

jangan risau.. saper kata diet tak leh makan nasi yerk

bubur bunga kobis

amacam.. terliur tak.. 
tapi jangan tertipu yerk.. nie adalah bunga kobis (cauliflower) tau.
sebelum nie aku pernah la buat bunga kobis ala ala nasi goreng.. seriuss sedapp
tapi kali nie aku try plak buat ala ala bubur.. ternyata rasa dan tekstur nya adalah 
sangat MELETOP.. sedapp uollss.. sebiji rasa macam makan bubur nasi

lawankan plak dengan ikan bilis goreng dengan bawang dan cili padi sikit.. 
uihhhhhhhh bertambah meletopss uolss.
dan yang paling penting sangat mengenyangkan 

cara buat adalah sangat senang beb...
rebus dulu bunga kobis tu..
pastu korang bland..tambah sikit air
pastu masak balik dalam periuk..
tambah sikit lada sulah dengan garam 
SIAP......

pagi aku buat bubur guna bunga kobis.. tengahari plak aku tukar
guna brokoli plak.. 
ermmmmmmmm... tak leh telan laa beb..
bukan takat tekstur yang tak best. warna hijau tu buat aku gerun sikit nak telan
hahahhahahha..
aku post menu dekat FB KELAB DIET ATKINS MALAYSIA.
dah laa dorang kata macam Puree baby.. 
bukan macam lagi beb.. dah memang Puree Baby kekdahnya

bubur bunga kobis vs bubur brokoli..

ada jugak yang dah try ambik bubur cauliflower nie
dorang kata.. seminggu dorang ambik bubur sahaja
berat dorang turun dekat 4 kilo.. wow ohsem kan..
so sape sape yang rasa nak turun kan lagi berat
try laa menu nie plak.. 

Happy atkinss uolss..

bak kata sifu atkins Faz fazrin. dari bicikut blogspot 

Kurus tanpa produk. Tidak perlu berlapar. Percuma seumur hidup.
NEVER GIVE UP!! IT'S NEVER TOO LATE TO CHANGE YOUR LIFE 





Selasa, 26 November 2013

....HARI ASYURA ..BUBUR ASYURA (SUGHO)


Hari Asyura merupakan salah satu hari yang diraikan oleh umat Islam. Asyura berasal daripada perkataan Arab asyara yang bermaksud sepuluh. Ini disebabkan hari Asyura adalah hari yang kesepuluh di dalam kalendar Islam iaitu pada 10 Muharram. Mengikut masyarakat Islam, hari Asyura telah menyaksikan banyak sejarah besar dan keajaiban berlaku ke atas para nabi. Disebabkan itu, masyarakat Islam menghormati hari tersebut seperti juga yang diamalkan oleh Muhammad s.a.w.

So aku aku tertanya-tanya la jugak.. apa kaitan hari asyura dengan bubur asyura..tak ada jawapan.. so tak kisah laa kan apa kaitan nyaa janji bila 10 muharam dalam kepala otak aku adalah bubur asyura atau SUGHO yang sedapppppp nyumm nyumm tu.. yang kaya dengan rempah ratus dan bila gigit ada daging yang dicarik carik tu.. uiii nyummm nyummm...

bubur asyura nie ada banyak versi.. setiap negeri ada versi masing masing.. macam aku .. aku paling suka versi kelantan..kalau versi negeri lain.. aku tengok dah macam ghuper bubur kacang.. atau bubur nasi biasa jerk..yang versi kelantan nie mungkin sebab rasa daging tu dan rasa rempah tu kot yang buat aku sukaa.. 

gambar ehsan dari google.. tuan punya gambar.. saya pinjam gambar awak yerk..
beginilaa ghupernyaa bubur asyura (SUGHO)..

kalau dedulu.. area rumah mak aku dekat Ampang .. ada satu kawasan dekat situ ..  majoriti memang ramai orang kelantan.. so dorang memang rajin buat gotong royong buat bubur asyura nie.. dorang akan datang laa dekat rumah rumah.. tanya kalau nak join.. kalau nak join kira dorang mintak laa duit sikit.. dedelu kalau satu dulang besar tu. dalam RM30.00.. memang puas laa makan kan . tapi masa jaman aku kecik tu aku tak pandai makan.. bila makan rasa nak terbelahak .. tak leh terima rasa rempah rempah tu semua.. 

tapi sejak kawin dengan pak incik nie. yang selera tu dah bertukar.. bermula dengan adik ipar aku laa. dia memang hantu sugho nie.. kalau dia makan.. tak main potong kecik kecik nie.. memang besar besar tapak tangan sekali makan.. aku tengok memula tu macam tak berapa nak terliur.. tapi lelama tengok.. aiiiiihhhh kecur air liur.. bila try.. eehhh..ehhh..ehhhhhhh.. sedappppppppplaaaaa.. ke cara orang masak lelaian.. hahahah.. sejak tu.. memang aku akan berzikir laa dekat telinga pak incik.. suruh call mak mertua aku..ada ke tak sugho nie.. kalau bapak mertua aku tak buat.. sanggup mak mertua aku try cari dekat pasar.. beli.. atau pun mintak ehsan jejiran kalau dorang ada buat.. heheheheheheh.. sayang mak mertua kita tau.. 

minggu lepas adik ipar aku balik kampung.. aku try tanya dia.. tak ada ker SUGHO... katanya tak ada.. sebab bapak mertua aku tengah sibuk nak prepair untuk kerja kawin adik ipar aku.. so sikit hampa.. terus rasa kempunan.. dan ..dan tu nak pergi cari batu belah .. hahahahah.. 

tapi tu laa kan orang kata.. kalau dah rezeki tu tak kemana.. sabtu tu.. kira menghantar adik ipar aku bernikah dekat kuala lipis.. kebetulan .. tuan rumah yang tempat mak mertua aku transit tu ada buat sugho nie.. dan lagi nak kebetulan plak.. majoriti penduduk kampung tu orang kelantan.. ermmm ko.. mak mertua aku terus panggil aku.. hahahahah.. so dapat laa sebekas.. buat hilang kempunan kan.. 

 muka happy sangat.. terus rasa nak peluk peluk mak mertua kita tau..
yang putih tu beras goreng tau dan di blander halus..

time tu dah tak ingat dah apa bahan-bahan buat bubur aysura nie. dalam kepala dok cakap.. tak apa laa makan jerk laa. bukan senang nak dapat nie.. so hari sabtu belasah makan tanpa rasa bersalah..sekali sekala kan.. so tadi try google resepi sugho nie.. terussss terbeliak bijik mata.. hahahahhahahaha.. ada beras weeiii.. pengsan jap..gula lagi.. hahaha.. aku kalau cheat day diet pun.. benda lain aku makan.. tapi nasi memang aku tak sentuh langsung.. hahahahahha.. ok.. stop cheat diet.. harinie start balik dengan clean food.. dan togok air 5 litter..

dan sesaper yang terasa nak buat bubur asyura versi kelantan nie.. nah aku tepekkan resepi.. jap.. ada ke yang nak buat.. hahahahahhaha.. semalam aku cakap dengan pak incik.. nanti balik kelantan awal tahun nanti.. aku nak buat sendiri sugho nie.. pak incik kata.. ingat senang ke nak buat.. nak mengacau dalam 10 jam nak kasi tahan lama.. arrghhh alasan.. makan nak.. bila nak buat banyak alasan kan.. dah kata nak makan buat laa kan.. leh makan banyak banyakkkkkkkkk.....

nie resepi untuk sekawah tau.. aku ambik dari google jerk.. sebab dalam hati ada niat nak buat sendirikan..
tapi kalau korang buat.. ingat laa dekat hakak ek.. nak sebekas .. heheheheheheh


Bahan-bahannya:
1 gantang beras
4 kg bawang merah(3 kg dimesin ,1 kg dijadikan bawang goreng)
4 kg gula
4 kg daging
4 kg santan
1 kg kacang
1 kg ubi
1 kg kelapa(untuk kerisek)
5 btg serai
5 cm halia
1/4 kg bawang putih
rempah ashura (mana nak carik)
1/2 cawan garam

Cara memasak nya:
1. Beras,kacang,dan ubi di masak sehingga hancur atau dimasak dan dimesin.
2. 3 kg bawang merah+bawang putih+halia+serai dimesin.
3. 1 kg bawang merah dibuat bawang goreng-kelapa dibuat kerisek.
4. Daging direbus hingga empuk dan dihancurkan(seprti membuat sambal daging).
Gaul bersama air rebusannya,rempah dan bahan yang dimesin.
5. Kacau beras atau nasi hingga hancur(tambah air jika perlu)
6. Masukkan santan sedikit demi sedikit hingga habis
7. Masukkan gula,garam.kacau hingga rata.
8. Masukkan rempah kemudian kacau lagi.
9. Akhir sekali,masukkan kerisek dan bawang goreng.kacau hingga kering.
10. Sejukkan ke dalam bekas2 kecil



Isnin, 25 November 2013

...DIET ATKINS DAN GASTRIK......


so jom aku nak citer lagi pasal atkins.. 
ramai yang mengeluh bila suruh diet..
macam-macam alasan akan diberi
actually.. diet nie atas diri masing-masing
kalau rasa nak buat.. yer sila buat.. 
kalau korang rasa makan lebih heaven... silaa laaa makan .. 
tak ada saper yang nak marah..

UP TO YOU.. kata mat salleh..

ada jugak yang sesetengah tu cakap..
dorang ada GASTRIK...
so tak bleh nak diet yang heavy...

errmmm... meh hakak gebuss nak citer.. 
korang sure tak tau kan.. hakak nie adalah pesakit GASTRIK yang kira kronik gak laaa
aku dapat gastrik nie masa aku buat diet yang salah.. 
apa yang dimaksudkan dengan diet salah..??!!!... errrmmm kalau korang nak tau.. awal tahun 1998 
aku adalah manusia yang obes.. sangat OBES.. 
atas kutukan seorang manusia nie.. aku nekad nak kecik kan badan aku dengan cara yang paling cepat ..

setiap pagi aku akan makan oren sunkist tu sebanyak 5 biji.. setiap pagi dan setiap hari okay.. .
dan tengahari aku hanya makan epal sahaja... dan malam kekadang aku akan makan.. dan kekadang aku tak makan.. kalau aku makan.. aku akan muntahkan balik.. 
errmmm dasyat kan.. 
aku amalkan selama 7 bulan dan memang berat aku turun.. dari berat aku 90++... turun ke angka 70+.. 

tapi bahana yang aku dapat ialah GASTRIK... 
sape yang ada gastrik sure tau macam mana sakitnyaaaaaaaaaa kena tanggung.. 
kekadang aku kena ke emergency department untuk dapatkan suntikan.. bagi hilangkan gastrik.. 
ubat dah tak ambik dah ubat kapur putih tu.. doktor bekalkan aku ubat paling kuat .. kalau dah makan ubat tu tetap tak ok.. memang doktor akan surrender.. tak leh bagi ubat apa-apa lagi.

tapi sejak 8 bulan aku buat atkins.. alhamdullilah.. gastrik aku tak pernah menyerang.. 
seriusssss ... tak pernah kena gastrik langsung.. kecuali kalau aku skip makan aku.. 
atkins kan kalau nak cepat turun .. jangan skip makan.. pagi.. tengahari dan malam.. waktu yang aku ambik makanan aku adalah waktu yang sama... kalau pagi kul 8 aku dah sarapan .. tengahari 12.30 aku dah makan.. malam plak kul 7 aku dah dinner.. 

so tak ada sebab kenapa aku tak bleh diet walaupun aku ada GASTRIK..
diet atkins adalah diet yang mengira kandungan carbo.. so bagi aku memang tak ada masalah bagi aku.. tapi kalau aku buat diet yang mengira kalori.. yer itu memang aku surrender jugak.. sebab sure gastrik aku akan menyerang.. sebab aku pernah diet dengan Herbalife dan diet Low calorie dalam setiap makanan.. memang kuantiti yang makanan adalah sikit.... tapi badan aku tak serasi dgn diet jenis ni. aku terpaksa tahan lapar dan gastrik makin teruk. lps diet ATKINS, berat aku  turun 12kg dlm masa 3 minggu .

kalau nak persoal diet ni elok ker tak... terpulang pada pilihan masing2. tapi pada aku, pemakanan makin sihat sebab aku breakfast pon salad... telur. bosan telur, bleh ambik ayam.. daging ..ikan..dan sayur sayuran hiijau.. sangat healthy....
segalanyan di tangan anda.. 

(cerita tanpa gambar adalah satu enrty yang membosankan.. kalau anda rasa saya POYO.. silakan.. saya tak marah pun..)


setelah berjaya menurunkan berat badan selama 1bulan.. angka 7 sudah ke bertukar ke angka 6... 
(cermin yang tak dilap)




Jumaat, 22 November 2013

..... KEK BATIK...

salam jumaat uolsss..

yeayyy!!!!! sok cuti.. 
so esok cuti sure korang ada plan nak masak-masak untuk family kan

meh aku share dengan korang dessert yang super duper senang gilos nak buat
asal ada bahan sure sap sap soiiiii

ok bersedia semua..

  

Bahan-Bahan :-

250 grm Biskut Merrie - patah-patahkan
250 grm buttercup
1 tin susu pekat
2 cawan milo
1/2 cawan coco vanhouten..


cara masak..

cairkan butter dengan api yang sederhana . bila butter dah cair masukkan susu pekat kacau sebati dan masukkan milo dan coco vanhauten.. masak sampai semua sebati dan agak pekat sikit.. baru masukkan biskut.. kacau rata dan sebati.. matikan api.. alaskan loyang dengan plastik dan masukkan kedalam loyang dan ditekan-tekan kan biskut tu sampai mampat.. sejukkan dalam peti ais lebih kurang 4 jam... 


kalau korang nak lain yang lain.. korang tambah laa badam atau kismis.. rumah aku tak ada bahan bahan tu.. so aku tak letak.. kalau letak.. memang lagi mantopssss.. sedapppp.. 

okbai.. simple jerk harinie.. malas nak berceloteh harinie... 



 


Khamis, 21 November 2013

:...... CELEBRATE HANNAH KAYSAH BIRTHDAYS.....::


errrmmmmmm... sudah beberapa hari berlalu harinie baru nak citer pasal birthday anak dara saya

NURUL HANNAH KAYSAH..

3 tahun dah anak dara aku nie.. sekejap jerk masa berlalu kan.. 
bila anak-anak membesar itu bermakna mak nyaaa makin tua la kan... 

dia laa kawan baik aku dekat rumah sekarang.. my best friends forever ..
kekadang pak incik pun berbulu jerk tengok.. 
manja kededek orang kata.. 
biasala kan anak dara sorang.. perhatian lebih laa sikit.. 
tapi bila aku manja kan dia.. tak bermakna haziqaiman aku tak sayang..
weii melampau kalau gitu kan.. anak-anak aku sure la aku sayang semua.. 
 sebab merekalah 

PENGLIPUR LARA  
dalam rumah tangga aku.. tanpa dorang sunyi dunia aku.. 

so berbalik pada tajuk di atas.. (warghh macam buat surat ler plak)..
tetiba pak incik tanya.. tak mo sambut birthday kaysah ker.. 
errmmmmmmm amazingggg sangat bila pak incik tanya nie. 
sebab pak incik sangat tak suka celebrate birthdays nie.. 
selalunyaa pun aku yang berkeras nak sambut.. 
bila dah selalu kena reject.. tu yang aku malas nak buat apa apa

tapi celebrate tak besarrr pun.. hanya family sahaja.. 
buat dekat rumah mak aku sajork.. 

jangan laa ada yang kata aku kedekut atau berkira plak nak sambut birthday anak yerk.. 
aku mengukur baju di badan sendiri.. kalau semua nak ikut kecanggihan zaman sekarang.. 
susah jugak aku nanti.. buat simple jerk asal ada kenangan

                      kek untuk birthdays girl.. ingat nak tempah kek tapi sebab dah last minute so tak sempat
                                                            Kesayangan Ummi dan Babah... 
                                      bertiga.. abang abang dah berkeliaran tak mo bergambar
princess sangat..

            kembar tahun ... farisya bulan 10... beza dengan hannah 17 hari.. hannah lahir bulan 11 dan aufa
                                                                              lahir bulan 12

                potong kek dengan abang kesayangan dia .. sibuk panggil haziq nak potong kek sesama

Nurul Hannah Kaysah.. Ya Allah kau lindungilah anak ini dari perkara yang tidak engkau redhai.. dan kau berikanlah anak ini kesihatan yang berpanjangan .. akhlak yang mulia.. dan menjadi manusia yang berjaya di dunia mu dan di akhirat nanti..

Ummi.. Babah.. Abang dan Man.. sayang  Hannah Kaysah.. semoga Hannah Kaysah menjadi anak solehah 

hadiah birthday ummi dia tak bleh nak bagi lagi,.,,, sebab minah nie request benda yang ummi dengan babah dia tersenyumm dan hampir nak terbelahak.. ... 

HANNAH KAYSAH REQUEST HADIAH BIRTHDAYS.. 
 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 IALAH
.
.
.
.
 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 BABY!!!!!!!


 ok sekian terima kasih.. malas nak fikir.. hahahahhaha...






 

Rabu, 20 November 2013

...... KISAH DIA DAN TELUR....TELUR UNTUK DIET ATKINS

MORNING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

hai korang.. lama sangat tak merepek..  bukan malas.. tapi banyak korje..
pagi nie pun dah macam-macam yang menanti atas meja nie..
kejap kejap lagi laaa kasi settle kan..

Oppsss sure ada yang marah nanti..
korang jangan ingat.. kalau buat atkins mesti makan telur
tak ek..

diet atkins korang leh ambik ayam.. ikan.. daging.. udang dan ketam untuk makanan korang
yang aku tunjukkan nie.. adalah menu aku.. bila aku malas nak masak..
so telur adalah lebih mudah...

so jom tengok!!!!

Yuk.. nak tunjuk kat korang..
pelbagai cara boleh di buat dengan telur..
kekadang boring kan.. asyik buat telur mata.. telur dadar. telur bungkus...

so nie versi aku .. yuk layan..


 egg with love gitu.. ghuper agak comot.. tapi apa ada kisah kan.. masuk perut lagi caca marba..

 telur gulung hotdog bersama keju.. gitu nama melayu nyaa..

 teringin sangat nak makan chicken foldover.. maka terhasil laa egg foldover.. sangat sedappp weeiii seriusss tak tipu.. inti dalam tu.. sosej aku goreng sikit dengan butter.. pastu cendawan pun sama.. aku goreng kan sikit.. pastu aku letak sikit tuna dengan keju.. letak plak sos nandos..perghhh tangkap leleh beb.. nanti nak buat lagi .. telur tu ko buat  goreng dadar nipiss jerk.

menu berbuka masa bila entah.. konon-konon pizza laaa .. sosej dengan keju.. dengan sambal tumis. sambal tumis aku halal atkins sebab aku guna equal.. curlasss kan

nie pun menu berbuka.. telur ala ala roti canai..  hahahah psiko kan.. actually tak dapat makan real roti canai pun tak apa.. nie sesaje nak cuba ... bila tengok geng atkins buat tu yang nak try dan rasa.. not bad gak laa rasa dia.. telur tu digodak dan di campur dengan mayonis sikit. pastu goreng nipis..

telur gulung dengan cowliflower.. 

scrambel egg with chicken.. uiiiii nama menu mat salleh sangat.. kalau nama joyah nya.. telur dengan ayam jerk..

 telur gulung korea..

tengok semua menu telur kan.. ermmm menu tu bukan sarapan sahaja.. kekadang aku makan untuk dinner.. so korang try laa.. atau korang buatkan untuk anak-anak korang .. sure dorang suka.. 
 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 itu lah kisah aku dan telur...



Isnin, 4 November 2013

... FASA DALAM DIET ATKINS.....

Morning Uolls..
salam hari isnin semua..

Ada yang coti ker harinie.. bagi yang kerja kita kerja jerk leklok ek..
tunaikan tanggungjawab sebagai penjawat awam yerk..

ok moh nak citer..
ada orang bertanya .. buat diet atkins nie tak bahaya ke
sebab dok ambik protein ..
boleh merosakkan buah pinggang..

ok bagi yang bertanya tu..
ini jawapannya..
aku ambik dari blog bicikut  otai atau sifu di Kelab Diet Atkins..

Ada 4 Fasa Atkins

Ada 4 Fasa Atkins :
Fasa 1 : Induction (Induksi/Pengenalan)
Fasa 2 : Ongoing Weight Loss [OWL] (Susut Berat Badan Berterusan)
Fasa 3 : Pre-Maintenance (Pengekalan Awal)
Fasa 4 : Lifetime Maintenance (Kekal Seumur Hidup -gempak jer bunyinya kan)



Prinsip ini dari diet Atkins 'adalah bahawa, dengan menyekat karbohidrat, tubuh kita dipaksa untuk membakar lemak yang disimpan, bukan karbohidrat untuk bahan bakar.
 
Diet Atkins 'mempunyai empat tahap induksi rancangan karbohidrat, penurunan berat badan yang sedang berlangsung, pra-rawatan dan penjagaan seumur hidup. Dengan bantuan dari empat tahap, anda boleh mengurangkan serta menjaga berat badan anda sepanjang hidup anda.
 
Induksi - fasa 1:
fasa ini berlangsung selama dua minggu, pada akhir yang anda boleh mendapatkan hasil yang signifikan. Hal lain adalah bahawa, dalam rancangan diet anda boleh mula pada salah satu fasa. Namun disarankan untuk memulakan dengan induksi. Apabila anda memotong kembali pada karbohidrat anda secara signifikan dalam fasa ini, anda akan melompat memulakan program penurunan berat badan anda. Pada tahap ini, hanya 20 gram karbohidrat yang dibenarkan dan oleh itu berat badan anda adalah signifikan. Apabila anda secara drastik mengurangkan karbohidrat tubuh anda bergeser ke gigi tinggi dan mula membakar lemak. Hal ini memerlukan waktu sekitar 48 jam untuk berlaku dan anda mungkin merasa lapar dan jengkel untuk tiga-empat hari pertama. Tapi jangan bimbang, akan selepas mula lemak anda mendapatkan ditukar menjadi bahan bakar, anda akan merasa segar bugar. Induksi akan memperkuatkan sistem kekebalan tubuh anda dan juga meningkatkan kesihatan kita jangka panjang.
 
Berlangsung Weight Loss (OWL) tahap 2:
  Pada fasa ini, laju penurunan berat badan melambat ketika anda menambah kaya karbohidrat gizi untuk diet anda. Selama tempoh ini, anda akan meningkatkan keupayaan badan anda untuk membakar lemak serta memahami tubuh anda lebih baik. Anda akan menemui jumlah yang tepat dari karbohidrat yang anda boleh mengambil dan masih menurunkan berat badan. Tubuh anda juga akan mempersiapkan diri untuk pengurusan berat badan kekal. Jumlah karbohidrat yang boleh anda makan meningkat menjadi 25 gm pada hari untuk minggu pertama dan meningkat dalam tempoh lima ansuran gm selama beberapa minggu ke depan. Jika berat badan anda adalah signifikan, anda boleh meningkatkan asupan karbohidrat anda. Seseorang harus pada OWL sampai dia berada dalam tiga-lima kg berat tujuan mereka.
 
Pra-rawatan - (tahap 3):
Pra-rawatan adalah amalan yang dijalankan untuk rawatan seumur hidup. Pada tahap ini, anda cepat mendekati target anda. Selama anda terus menurunkan berat badan, anda boleh meningkatkan penjatahan mingguan anda daripada karbohidrat oleh lain gm 10. Anda akan berada di fasa ini sehingga anda mencapai tujuan anda dan tinggal di sana selama satu bulan. Tujuan utama di sini adalah untuk mencapai keadaan keseimbangan yang disebut Atkins 'Karbohidrat Equilibrium (ACE). ACE adalah tingkat individual asupan karbohidrat mana anda tidak mendapat atau menurunkan berat badan.
 
Lifetime penyelenggaraan fasa 4:
Pada fasa ini, anda harus fokus pada ACE individu dan berusaha untuk tetap berada dalam dua kg berat badan ideal anda untuk sisa hidup anda. Dengan mengikuti rencana makan yang masuk akal, anda mendapatkan tenaga, kesihatan yang lebih baik dan kepercayaan pada diri sendiri.
Dengan mengikuti empat tahap, anda tidak hanya mencapai berat impian anda, namun juga mampu mempertahankan itu sepanjang hidup anda. Anda boleh mempelajari lebih lanjut tentang diet ini dengan membaca buku, Dr Atkins 'New Diet Revolution. Namun, seperti dengan diet yang lain, rancangan ini juga mempunyai pro dan kontra. Titik baiknya adalah bahawa diet ini mengesyorkan sukan sebagai sebahagian penting daripada program penurunan berat badan. Hal lain yang perlu dicatat adalah bahawa anda tidak boleh memulakan karbohidrat selepas anda menurunkan berat badan kerana hal ini akan mengakibatkan anda mendapatkan kembali semua yang telah hilang.
 
Para ahli perubatan menyarankan bahawa orang yang memiliki gout, masalah ginjal, diabetes atau ibu hamil tidak boleh mengikuti program diet. Seperti diet ini sangat ketat, lakukan rujuk dengan doktor anda / ahli gizi untuk nasihat yang tepat.

Sabtu, 2 November 2013

.... CITER TENTANG AKU...

Salam sahabat!!!..
Salam kawan-kawa!!..
Salam rakan-rakan!!..
Salam saudara saudari!!..
Pagi sabtu yang indah.. 

Sejuk dan dingin jerk pagi nie. 
Seawal 4.30 pagi dah tercongok
Depan balkoni.. menghirup udara segar
Aku nie kononnyaa kalau weekend ni
Nak le bangun lewat kononnyaa.. tapi mata nie automatik kul 4.30 pagi dah terbukak. Nak tido balik memang harapan laaa..
Nie nak citer citer aku di tempat baru.. 

Alhamdullilah. .
 Tempat baru nie ok
Staff .. rakan sekerja dan bos bos semuanya baik.. sama macam aku dekat kkm dulu.. alhamdullilah sebab di Allah permudahkan segalanya. 
Setakat nie aku tak ada kerja sangat.. yang ada pun lite lite jerk.. dan yang banyak boss ajak masuk meeting sesama.
Tempat pun aku dah ada.. kalau tak sebelum nie aku menumpang dekat tempat staff sambilan.. kesian dia..
So jom tengok gambar..

Jumaat, 1 November 2013

.... MEMBEBEL....

Salam jumaat uolss...

huarghhhhhh.. dah petang baru sempat nak update blog harinie.. semalam sibuk sangat..
pagi tadi kitaorang dapat boss baru.. so ada laa sikit sessi perkenalan dengan boss baru.. 

apa nak citer nie.. ermmmmm.. 
owwhh yang doa kesedihan tu .. ermmmm.. haritu.. mood aku memang sedihhh sangat
nak menangis tapi tak terkeluar air mata.. nak meraung tak terkeluar suara..

duk tepi gobok .. memandang ke jendela.. sambil istigfar bebanyak
citer dia gini.. 

pagi tu.. 
sedar-sedar orang dah azan subuh.. bila orang dah azan subuh itu bermakna aku dah memang lewat sangat.. bingkas bangun kejut kan bebudak nie semua...sarapan pun aku tak sempat nak buat.. 

lepas aku mandi.. aku dengar suara aiman menangis.. haaaaa.!!!! apa laa yang tak kena plak dengan budak nie tau.. ada jerk yang tak kena pepagi nie.. tanya dia kenapa.. ghupernyaa baju sukan dia basuh.. yang pak incik  plak.. dia basuh baju semalam dia lupa nak jemur.. dah laa baju budak nie tak kering.. 2 helai sekali basuh.. so.. solution aku suruh jerk dia pakai baju sekolah.. dah siap gosok baju sekolah.. aku sambung kerja aku.. bersiap.. lepas solat aku dengar dia mengamuk lagi.. haiii .. apa lagi yang tak kena nie.. telinga mak dia dah naik merah dah nie.. dengan baju sekolah tak pakai lagi.. rupanya dia dok cari baju sekolah kafa dia.. hoiiiiiiiiii.. baju tu ada 2 kot.. mana pergi lagi satu.. ghupernyaa dia lupa nak letak dalam mesin basuh.. dah laa tak berbasuh baju tu.. .. angin mak lampir dah naik sampai kepala laa.. kena amukan ablaza laa .. dah kena amukan.. solution mak dia senang jerk.. tak payah pergi sekolah kafa.. senang.. 

jangan ingat aiman jerk yang buat hal pagi tu.. hannah kaysah pun sama.. mak dia sibuk nak bersiap.. time tu la dok merenggek nak itu nak ini.. dah laa mak dia dah lambat..

dalam kereta buat hal jugak.. bergaduh dengan haziq.. kesnyaa nak duduk dekat sebelah kiri.. tak mo duduk sebelah kanan belakang pemandu.. alasan sebab abang jerk dapat keluar dengan senang.. ayoyoyoyooy.. bolehhh!!.. kalau korang nak cakap macam mana.. berapi ok.. berapi.. kena bebelan mak dia sepanjang perjalanan ke sekolah..

perjalanan ke opis.. hati mak dorang dah rasa tak best dah.. sedih ada.. kesian pun ada jugak.. nak bercakap dengan orang pagi tu pun dah tak berapa nak ada mood..sampai opis.. duduk tepi gobok ngadap jendela.. nok menung ke arah PICC sambil beristigfar..  betul laa kan.. bila dari pagi mood kita tak elok.. maka sepanjang hari laa tak ok mood kita nie kan..

nak lagi aku rasa sedihhh sangat bila aku baca status kawan aku dekat FB..


Mahal sangatkah cuti tanpa gaji, 
demi anak-anak.
... Kalau dulu, ayah je.. Tp skrg, kdg2 isteri pun
blk lewat... Anak2 redha di tempat org... Belajar,
bermain... Riang... Kongsi makan dan kongsi
penyakit... xpe, KLINIK ADA!!
Sepanjang di tempat kerja, anak2 di rumah
pengasuh/taska rindu kat kita... Rindu ayah...
Rindu mama..

Tp... Nak ckp rindu x reti... Nak tulis surat, xreti
gak... Jadi, bila kita ambil anak jam 6:00 ptg,
diulang, 6:00 ptg, saat anak nampak mama dan
ayah dia, anak kita tekad... Dia nak mama tgk
dia... Nak ayah dukung, peluk dia... Dia buat
perangai... Nak makan sndri... Nak itu... Nak
ini... Nak dukung... Tumpah air.. Kerna hanya
bahasa PROTES dan BUAT PERANGAI sahaja yg
anak2 tahu utk bgtau yg... "Mama saya rindu n
sayang sgt kat mama..."

TAPI.....

Apa kita buat...
Bila anak2 bising... Kita marah...
Bila anak2 main... Kita herdik...
Dia nangis, kita jerit

 "DIAM!!!!"
Dia suruh ajar... Kita jawab 

"AYAH NAK TGK
TV, FAHAM!!!!"
Dia tumpahkan makanan/air kita tengking
seolah2 dia sudah cukup matang...
Sedih hati seorg anak yg rindu mama... Yg rindu
abah... Yg rindu pelukan ibu... Rindu dukungan
ayah...

Apakah duit boleh ganti kasih sayang?
Apakah jus tok guru boleh ganti suapan kasih
sayang?
Apakah mainan berlambak2 boleh ganti saat
bergurau senda sesama keluarga?
Apakah masing2 makan kat luar boleh ganti nilai
makan bersama...
Fikir sahabat...
Fikir teman2...
Fikir ayah ibu yg mulia..
Ingatan bersama...

lagi laa meruntun hati aku.. sebab sebulan nie aku memang kurang perhatian dekat bebudak nie... aku balik dah lewat.. sampai rumah masak.. semua bagai.. lepas isyak dah keletihan dan mengantuk.. memang kurang sangat ambik tau hal anak-anak.. kaysah pun aku akan peluk dia bila dia tidur sebelah aku.. 

so sekarang nie memang tak boleh nak salahkan anak-anak kan.. kita sebagai mak dan bapak pun harus renung bersama.. kenapa anak-anak kita bertindak macam tu.. buat perangai.. merenggek.. semua.. 

terus aku rasa menyesal marah aiman pagi tu.. terus rasa sedih sebab buat tak layan dekat hannah bila dia nak perhatian aku pagi tu.. haziq dah faham kot yang mak dia keletihan .. anak-anak maafkan ummi yerk.. 

 ummi sayang korang semua