Nuffnang

Nuffnang

Jumaat, 30 November 2012

..KERUSI ANTIK....





ANTIK....

saper yang tak suka barang antik kan.. ..
barang antik nie... kebanyakkan nyaaa.. ada sentimental value yang tersendiri...
kiranyaa.. kalau ko tengok sesuatu barang lama tu... ko akan ingat masa zaman ko kecik kecik tu
tak pun.. barang tu.. bleh buat ko ingat dekat seseorang ..

macam aku... 
aku memang suka gila dengan barang antik nie.. 
pada pandangan mata aku .. 
barang antik nie unik sangat.... dan sangat cantikk

semalam aku balik kampung... ..
hahahahahha.. kampung laa sangat kan.. 
kampung sekangkang kera...
KAMPUNG LEMBAH JAYA SELATAN, AMPANG, SELANGOR 
ehh.. tapi kira kampungg laa jugakkkan... 
kikikikikiki....

semalam sampai sampai umah mak aku..
kena jadi penunggu depan pintu pagor..
mak aku tak ada kat rumah...
sudahnyaa belonggok anak beranak depan rumah..

sambil sambil belonggok depan rumah tu... 
kaki dah kepenatan... nak dudukkkkkk...
ada kerusi..depan rumah mak aku niee

sekaliii.. teringat kat kerusi nie..
kerusi nie.
kira lama sangat ..seingat aku.. masa aku kecik kecik
kerusi nie dah ada... ...

tanya mak aku... 
mak aku kata.. kerusi nie lebih 30 tahun...
dedulu kerusi nie mak aku selalu buat duduk tempat dia menjahit... 
mak aku.. tak pandai jahit jahit baju nie.. 
dia reti jahit langsir jerk... 


... antik....



dah berapa kali kena cat kerusi nie..
warna asal aku rasa dulu..
warna coklat jer...
nie dah bertukar warna ke warna biru..
dan dah lusuh dah pun...

kalau dulu .. masa arwah abah aku ada..
bila dia dah penat penat potong pokok depan rumah (itu jerk aktiviti persara dibandar)
dia duduk laa dekat kerusi tu..
hilangkan penat dia tu..

sekarang nie..
jadi tempat duduk mak aku plak..
kekadang tu mak aku duduk kat situ..
tunggu kepulangan anak bongsu kesayangan dia yang tak balik balik  langsung..
hahahahahahha

KITA BUZY LAA MAK.. hahahha.. LAKI KITA PUN BUZY.. kikikiki

dan satu lagi barang antik yang ada dekat rumah mak aku ... tu kereta dekat belakang aku tu.. kereta tu.. abah aku beli masa tahun 1986... kereta pertama buatan malaysia... errmmm.. nie kira  harta peninggalan..dan harta pusaka yang abah aku tinggalkan... 


gambar adalah dari hasil tangan yang tak dibedung... teknik GEGAR...



Published with Blogger-droid v2.0.8

Rabu, 28 November 2012

....HEADBAND BILA DI TRANSFORM ........

nak menceceh .. tapi tak ada idea..
taip taip hilang idea..
dah ada idea nak taip.. sekali blurrr...
hilang laa plakkk ayat ayat ...

jadi nyaaa...
entry nie.. kira...
entry ...........................................
WORDLESS laaa ek...

cantik tak headband atas kepala cik nah tu.. errrmmmmmmmmmm... headband tu.. kawan aku bagi..  cantikk kan..cara nak pakai kena lilit atas kepala..  ada jugak sebelum nie aku beli yang jenis cekak macam tu jerk.. 


haa jenis macam nie.. opsssss.. korang jangan pelik bila tengok cik nah buat muka macam tu.. itu laa ghuper dia .. kalau dia terliur tengok orang makan.. kikikikiki.... ajer bughok ghupernyaaaa anak dara weeiiii....

headband tu kalau korang lilit lilit.. pastikan jadi bentuk dan ghuper yang sempurna ek.. jangan plak jadi macam nie...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

TARA!!!!!


jangan jadi pocong sudah.. kikikikikiki....




*oppssss.. dah terlebih menceceh.. tak jadi wordlesss laa plak.. 

Selasa, 27 November 2012

...PULUT KUNING RUMAH MAKCIK NGAJI...

Hai korang....

Buat apa tu.. tengah sapedek lunch ek..
Aku harinie cotiii... hannah kaysah tak ada orang nak jaga. Baby sitter dia balik kampung... nak bawak pergi opis pun tak bleh sebab.. minah gedikss nie badan tak berapa nak elok.. dedor.. malam plak panas.. asyikkk merenggek jerk.. mak dengan bapak dia nak buat aktiviti malam pun terbantut... oopppssssss.. hahahhaha..

Haaaaa.. berbalik pada tajuk dekat atas tu kan.. tempat ngaji korang dedulu macam tu tak..
Kalau tempat ngaji aku dulu macam tu.. asal ada orang naik al-quran jerk.. sure malam tu.. kami kami nie semua akan dijamu dengan pulut kuning .. sebenornya.. mak budak ngaji tu bagi pulut kuning tu.. untuk makcik yang ngajar ngaji tu.. tapi disebabkan kami kami yang menyibuk dok tengok tengok.. jadinyaa makcik ngaji tu keluarkan laa piring.. bagi rasa sorang sikit..

Perghhh kalau time tu ko tau.. betapa nikmatnyaaa laaa dapat makan pulut kuning dengan rendang tu.. sebab sedapp ko nak tau kenapa.. sebab makan berebut rebut.. dan lagi makan sorang sikit dalam piring kongsi 2 orang.. mau tak sedappp.. cer bagi sorang sepinggan mau tak habis. Membazirkan.. tapi kalau bagi dekat aku.. ko bagi satu mangkuk pun aku bleh habiss.. sebab aku pengemar pulut..
Tapi aku rasa sekarang nie dah tak ada dah kan tradisi macam tu kan.. sebabnyaa haritu haziq naik al-quran... aku tanya pak incik.. tak payah bagi pape ker dekat ustazah yang ngajar dia ngaji. Pak incik kata.. bagi pulut kuning tu nanti bila dah khatam ..


Plak..!!!...


Aku plak time tu dah siap google macam mana cara nak mengukus pulut kuning tu.. sekali bila pak incik dah cakap macam tu.. dan bila suruh haziq tanya dekat ustazah..ustazah pun cakap tak payah.. jadinyaaaaa.. tutup laa buku resepi aku tu..


Kenapa laa dah tak ada tradisi macam dedulukan.. errmm.. sesungguhnyaaa nikmat makan pulut kuning dekat rumah makcik ngaji adalah sangat terbaikkk... kenangannnn terindahh tu..



Pic Pulut kuning ni kita cilok dekat makcik google jerk.. 

Khamis, 22 November 2012

... MENCARI BARANG TERRSEMBUNYI.....


Cari barang tersembunyi....
Apa yang korang nampak???!!!!.....

Sudah jumpaa!!!!!.....

Kikikikikiki.....
Beginilaa nasib orang orang yang duduk rumah tinggi nie...
Nak buang sampah
Letak dulu atas bumbung kereta atau bonet kereta..
Almaklum nak terus pergi buang... Rumah sampah jauh nau...

Bila dah letak macam tu.. Kekadang lupa nak berhenti
Buang dekat rumah sampah...
Maka jadi laa macam kereta tu... Merata bawak sampah atas bonet atau bumbung kereta
Lagi bernasib baik.. Bedebup.. Jatuh atas jalan raya .. Bersepai sampah sarap atas jalan
Kikikikiki...

Situasi macam nie selalu gak jadi dekat aku... Hahhaahahahahaha


Isnin, 12 November 2012

...BAHAN BUKTI....




Morning korang!!!!...
Korang kerja ker.... ???!!!


Apa barang kerja... kikikikiki...
Di saat ini aku sedang .. menikmati
Kabus pagi dikampung.. yang dingin..
Sambil menghirup secawan kopi panas bersama.. lempeng dicicah dengan gulai daging bumbe kelapa.... perghhh sangat heaven... hahhaahaahha
Ok laa korang kerja laaa..
Lagi pun korang dah selalu cuti balik kampung yer dok.. kikiki..


.... korang nak tau tak...
Aku terjumpa satu bahan bukti... hahaha
Lepas nie kalau aku bertekak dengan pak incik.. sure aku akan menang.. errrmmm
Korang tau tak.. aku selalu gak laa bertekak dengan pak incik.. kes rupa anak anak lebih ikut sape... .. pak incik akan cakap budak budak nie semua ikut rupa aku.. perangai pun ikut aku.. amboiii tang perangai kalau tak elok sikit semuanyaa aku...!!!.. main kasar sungguh..


Sekali pagi tadi lepas solat subuh.. aku belek belek gambar yang ada dalam bilik pak incik nie.. sekali aku terjumpaaa satu pic nie.. terang lagi bersuluh... tampal tepek.. photostat ko...
Hahhahahahaahahha.. kali nie aku memang... yeay!!!!!....



Published with Blogger-droid v2.0.8

Rabu, 7 November 2012

... PRINCESS.....



WHEN SHE FEELS LIKE A PRINCESS



Princess laa sangat !!!...hahahhahahahahaha




<_________>




Selasa, 6 November 2012

...... BILA JIWA DIKUASAI OLEH ........

Korangggg!!!...

haiiii laaaa haiiii..
hidup aku gelisah .. gelisat...
dah seminggu ++ laa jiwa aku kacau

dulu time tak ada..
tak berapa nak heran sangat
tapi bila dah berbulan bulan dok kelek kehulu kehilir
bila tak ada..
tu yang sawan jiwa raga tu..

cik NOTE aku rosak laaa...
bukan rosak apa pun sangat...
MIC PROBLEM..
bila orang call.. dorang tak dengar suara aku
tapi dorang akan dengar suara dorang balik

dah 3 kali gak laa jadi mcm nie
memula aku ingat kan
pasal network yang problem
bila aku call celcom centre
dorang kata
phone problem......
baru pakai 6 bulan dah macam macam masalah.. huh!!!!!

first aku pergi kat kedai aku beli tu
dia kata.. dalam speaker tu ada habuk
so dia dah godek godek lap apa semua
ok laaa

sebulan lepas tu jadi balik
aku hantar repair dari hari khamis sebelum RAYA HAJI
haritu.. sampai ke laaaaa ni... tak siap lagi..
bila aku provok lelebih.. marah...
dalam warranty lagi kot.. kalau dah payah nau nak baiki..
kasi keluar KOTAK baru laa kan..
hikhikhikhikhik

tetiba hati aku dah tak best nak guna note aku tu balik....
adakah???!!!!!!



NOTE  lama nie akan di BERTUKAR ker!!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
MR NOTE 2....kikikikiki


pak incikkk!!!!!!.. ( kasi gosok gosok labih sikit...)
hahahahahhahahahahahah

















Khamis, 1 November 2012

....KEINDAHAN DARI PENCIPTA.......




MENIKMATI KEINDAHAN ALAM DARI PENCIPTA .. 
DI SAAT  MERAIKAN HARI ISTIMEWA KAMI






Ciptaan Mu sangat  indah... 
Menatap keindahan alam ciptaan MU...
dapat menghilangkan segala resah gelisah jiwa... dan lenyap segala duka lara...

terima kasih YA ALLAH.. 



#gambar gambar di ambik menggunakan h/phone Note kita ajer...

 kejadian di atas di ambil ketika aku dan pak incik meraikan sesuatu yang sangat Istimewa.. 
mengamit kenangan 10 tahun yang telah berlalu... 

.... hadiah yang paling indah di saat kami meraikan hari istimewa kami.......


BERDUA...BERSAMA.. SELAMA NYA..
HINGGA KE SYURGA...