Nuffnang

Nuffnang

Selasa, 24 April 2012

::.. LEPAT LIAT..::

Saper suka makan lepat... angkat tangan tinggi tinggi sampai tegang urat ketiakkk.... cepaaaatttttt.. angkattt... aiiisssshhhh rugi laa saper yang tak suka makan lepat... hakak pengemar lepat forever.. tak kisah laa lepat apa pun semua hakak lipat... cuma satu lepat jerk hakak tak leh lipat.. akak pantang dengan labu so hakak tak leh makan lepat labu... tapi hakikatnyaa lepat labu laa yang paling kebabomm kesedapan dan kelemakan nyaaa..  buat kan untuk orang makan hakak boleh.. tapi kalau bab nak menjamah walau segigit dua.. 'nehie'... harus ke Emergency hospital laa jawabnyaa... #hakakniebanyakpenyakitdikanginbanyakdalambadan.....

jadi kisahnyaa aku nie pantang nampak orang post gambar ker.. orang cakap ker.. laju jerk anak tekak aku nie kepingin.. teringin.. . lagi pun dah 2-3 minggu aku dok teringin nak makan lepat ubi.. tapi tang nak mencari ubi tu yang seksa sikit.. duk bandar dik.. payah nau nak cari ubi yang betul betul holiaww nie,.. yang banyak urat tu banyak ler.. hakak cerewet yerk adik adik.. bila dah tak ada ubi.. nak ler cari pisang.. yang ada pisang abu.. mana bleh buat lepat dik.. tak sedappppp.. terusss tengelam niat nak buat lepat.. sampai laa kawan aku post kat FB... sekali tengok terus meleleh air liur.. ingat kan lepat ubi.. ghupernya LEPAT LIAT..

Lepat Liat.???.... tak pernah dengar dan tak pernah makan.. gigih nie google resepi.. tengok-tengok resepi.. warghh banyak sinang.. bleh buat nie.. terus kerah tenaga pak incik pergi cari daun pisang .. dengan kelapa parut ... ngehhh ngehhh ngehhh.. aku kalau bab  menyiksa laki memang suka.. hahahahaha.. 



nampak cam lepat ubi kan.. bukan yer adik adik.. itu bukan lepat ubi... itu lepat liat namanyaa.. kenapa liat.. haaa meh hakak kongsi resepi dengan korang semuaa.baru korang  tau kenapa liat.. senang jerk buatnyaaaa... 


LEPAT LIAT

  • 500 gm tepung pulut
  • 200 gm gula merah
  • 100 gm gula pasir
  • 2 cawan air dan 2 helai daun pandan
  • 1 biji kelapa parut(putihnya saja) dan sedikit garam
  • sudu besar minyak dan daun pisangsecukupnya (jemur atau layur dulu)

Cara-cara

  1. masukkan air,gula merah,gula pasih dan daun pandan dlm periuk dan masak hingga larut.sejukkan
  2. masukkan tepung pulut dlm bekas dan sendukkan gula yg dimasak tadi siki2 hingga habis dan sebatikan semuanya.
  3. kelapa di gaul dgn garam. 4- ambil daun pisang dan lenserkan minyak atasnya.letakkan satu sudu besar tepung tadi dan isikan ksedikit kelapa. lipat dgn kemas.
  4. ulang cara tadi hingga habis dan kukus hingga masak dlm 10 minit...siap utk dihidangkan



kalau nak tambah kan santan pun bleh gak.. sebab aku rasa lagi sedap kot.. sebab rasa lemak-lemak kan.. coba jangan tak coba yerk.. 


Isnin, 23 April 2012

::... NASIB KALAU DAPAT MAK JENIS PEMALAS..::

tengah ummi nya sibuk mengadap laptop.. minah nie pun sibuk nak tekan-tekan keybord gak... ummi dia bengang.. letak kan dia dekat kerusi makan .. dan ambik kan satu buku dan 2 pensil bagi dia conteng-conteng dengan kaedah ikut suka hati ko laa nak buat apa.. 

sesaat yang pertama.. di lukis bentuk bentuk abstark yang ummi dia rasa.. errrmm ok... masuk 3-10 saat kemudian.. dia buat-buat jatuhkan pensil.. dan tenaga ummi dia di kerah untuk mengambil pensil yang jatuh.. kejadian itu berlarutan 4-5 kali.. dan dengan itu telah menganggu konsentrasi ummi dia nak mengupdate blog... selepas tu.. dia buat aktiviti sendiri.... selepas 2-5 minit kemudian datang si abang.. bagi roti.. kengkonon takut adiknya lapar.... 

ummi dia tetap memfokuskan mata terhadap laptop di depan mata tanpa menghiraukan apa yang dia buat .. tapi.. hujung mata tetap menjeling.. memula dia campak kesemua buku-buku dan pensil.. dan dengan 2 belah tangan dia yang kecik molek itu di picit-picit roti yang berintikan kaya.. ummi dia kata JANGAN KAYSAH.. MAKAN LEKLOK... dia makan balik... selepas beberapa minit ummi dia tegur .. dia buat lagi.. kali nie.. dia sapu kesemua permukaan roti yang penuh dengan kaya itu di atas meja .. dan di lomorkan di muka... hidung ummi dia dah terbau sesuatu yang HANYIR.... ayoorrrkk minah nie sudah lebih.. 

tapi dengan kemalasan ummi dia.. tak terus ambik dia.. ummi dia yang malas ini diam kan lagi.. lantak ko laa nak .. nak buat apa pun.. selepas beberapa minit.. bila ummi dia menjeling.. ummi dia nampak dia tengah....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

..
.
.
.
..
.
.
.
.
.
sabar.. ummi dia tengah tarik nafas... .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
terus tido ...... alahai kesian  kaaannn.. nasib ko laaa kaysah dapat ummi pemalas.. 




Ahad, 22 April 2012

::.. STORY MORY MORNING GLORY..::


harinie.. mood agak kerajinan sikit.. tapi rajin ngadap laptop jerk laa mood nak memasak dan mengemas still ke laut.. anak-anak kita makan roti jerk laa yerk.. hahahahahahaha.. zalim ker.. weeeii tu tak zalimmm kalau zalim.. aku tak bagi makan langsung... ngehhh.. ngeeehhh.. jangan ada yang tepun talian NUR yerk.. heheheheh..

gambar kat hp aku banyak gila.. tak sempat-sempat nak update kat blog.. bila dah banyak.. dan bila idea dah hilang.. tu yang tak post post langsung kat blog nie.. terperam jerk kat hp.... sebenornya aku tak publish kat blog jerk,, tapi FB semua aku post.. hehehhe... aku sekarang nie tengah dok gila guna INSTAGRAM.. edit pic kat situ terus post kat fb.. post terus kat blog pun bleh tapi tu laa dia kuar link jerk.. tak terus kuor gambar.. 


pic yang di edit guna instagram.. cantikkkaaaann ..


entah hari apa entah.. tekak teringin nak makan nasi lemak... cakap dengan pak incik .. nak makan nasi lemak.. tetiba pak incik request nak nasi lemak style terengganu.. aku kata sama jerk kan.. dia kata lain.. sambal ikan tongkol.. ayoorrrkkkk mana ler aku tau nak masak sambal ikan tongkol tu.. kalau masak sambal biasa ikan tu aku tau ler.. mengelupur terus post status kat fb.. sib baik ada member tu orang terengganu.. so dia yang ajarkan.. memula tu dah google tapi tak berapa nak faham.. balik dari kerja terus gigih masuk dapur masak nasi lemak terengganu nie.. buurrrppp alhamdullilah.. pak incik kata sedap.. aku tak tau rasa sebenar nasi lemak tu.. sebab aku tak pernah makan.. tapi aku buat dua sambal.. takut tekak aku tak leh terima.. tapi bila dah makan.. errrrmmm sedapppp!!!!...


haa nie lagi satu hobi aku. bukan takat instagram jerk.. sekarang nie aku dok gian main game kat hp.. kalau dulu tak derk laaa minat sangat.. tapi laaa nie.. haaa ambik.. ralit gilaa bila main game nie.. tu yang satu kerja tak jadi apa tu.. sib baik ler pak incik tak kisah.. kalau dia kisah.. aku pun kisah gak,... hahahahah.. nie game terbaru yang aku layan.. sebelum nie main perang-perang.. nie plak dok layan jelly defense.. comeeeiii jerk..


jelly defense

Air Attack HD

windu cik nah tak.. ngeeeehhh.. see minah nie .. sekarang nie dah pandai layan TV. citer cartoon tak main.. apa barang  cartoon kan.. dia layan K-POP.. haahahhahaha... *maafkan saya..(sambil tunduk kepala).*.. ngeeehhh..... tengok kaki dia.. beria tengok tv..


minah kecik nie sekarang kalau makan.. nak suap sendiri.. kalau di suap tak mo makan.. sangat berdikari kan.. tapi tu laa .. bila dah suap sendiri.. 2 biji nasi masuk mulut yang lelain lantai makan.. sentapp jiwa raga mak tau.. mana tak nya.. kalau aku baru lepas mop tetiba bersepah lagi makanan.. mau tak sentap.. tapi selalunya pak incik yang uruskan.. hahahaha.. kata anak kesayangan bapak kan... tu badan di lomorkan nya dengan kuah dal roti canai.. satu badan bau mamak.. yerkkkkk.. !!!


muuaaaaahhhhhh... ngeeehhhh..


hobi minah nie sekarang.. tak suka pakai baju.. asal pakai baju jerk.. dia bukak.. dah pandai bukak baju sendiri... suka nau tunjuk perut yang moncit tu.. tu kena marah dengan babah dia.. sebab tak mo pakai baju.. babah dia memang pantang kalau anak-anak tak suka pakai baju... dia kata nanti sakit dada.... sejuk.. aku ok jerk.. senang tak payah basuh baju bebanyak.. hahahahahahah.. aku suka kalau tengok dia kena marah.. sebab dia suka cebik bibir dia.... comeeiii.. rasa macam nak gigit..


kalau cebik no.1.. kalau senyum pun bagi laa dekat dia.. pantang nampak orang nak snap pic dia.. dia dah ready dah...


ok dah stop citer pasal cik nah gewwwdiksss .. kita kasi laluan kat abang-abang cik nah. tapi tak berapa nak ada pic sangat. kengkonon tak macho ambik gambar nie.. low profile katanya... suka hati korang laaa.. tetiba mak korang rindu jaman korang kecik dulu comeeeiii jerk..


haaa ambik.. low profile konon.. sekali tido tertonggeng.. hahahahahahah... tido buas... tu pun dah bising nak mintak tukar katil nak katil double decker... ....


semua pic tido budak jambu nie kan.. hahahaha.. pic haziq tak ado.. sebab dia tengah pantau mak dia .. kan dia tak kasi aku letak pic dia.. budak nie seluas luas rumah.. tepi kerusi tu gak jadi port dia tido.... mainan tu sentiasa ada kat tangan..


seminggu aku kena pergi kursus.. dekat jerk kat klang .. stay kat prescott hotel.. ok laa hotel tu best gak... bilik hotel ok... tapi yang paling best bab makan.. seriuss sedapp .. 


biasa la kan.. kalau dah kursus. makan jerk laa kerja nyaa.. sehari 6 kali makan.. sampai sakit kepala aku.. asyik makan  jerk.. nafsu tak bleh nak kawal langsung.. habihhh nak kawal camno dik.. kalau dah dihidangnyaa udang besar-besar.. 2 hari makan udang.. memula prawn butter pastu udang goreng biasa.. pastu nasi goreng campur dengan udang.. kuew tiaw pun ada udang...  nie kalau mati bukan sebab kurang makan tapi mati sebab terlebih makan..

pic masa tengah kursus.. time nie kena jawab soalan dalam kumpulan... 

nie masa hari khamis.. pun kena jawab soalan gak... uuiiiwwwww lengan hakak ko.. mengembang bagai di pam..pam.. beratttt dahhh naikkkk.. bencccciiiii... (makan tak control salah sendiri)
Ahli kumpulan BASAH.. kenapa BASAH.. hahahahahahahahha.... biar lah rahsia... kikikiki

kumbang-kumbang kumpulan basah
rindu gila minah nie kat ummi dia.. dari malam aku balik tido celah kelengkang... semalam tengahari plak tido celah ketiak.. tak jadi kerja betul dengan minah nie semalam.. ummi dia nak masuk jamban pun meraung takut kena tinggal lagi laa tu...


haaa ko panjang lebar.. malas nak post banyak banyak.. buat sekali harung... puas ker.. .. ker tak puas lagi..  kalau tak puas tunggu ler bulan depan .. aku kumpul lagi gambar.. aku citer sekali harung.. ngeeehhh.. ngeeehhh... ok laaaa tu kan.. cukup sampai disini.. aku nak pergi layan minah kecik nie plak.. dia sudah start picit picit roti.. satu rumah bersepah.. adioossssss...... 


* yeeaaaaa yeaaaaa.. slip gaji sudah ada... sudah nampak perubahan.. alhamdullilah... syukurr rezeki anak-anak..*

Sabtu, 21 April 2012

::BIZI:


Bizi sekarang nie tak derk masa nak update blog.. nie pun baru balik kursus seminggu.. dekat jerk .. dekat klang.. Minggu depan kursus lagi.. tapi kursus minggu depan aku angkut semua.. maknya kursus anak-anak dengan bapaknya berendam .. heheeeeheh..

So harinie tak buat apa-apa.. malas gila ... ngehh ngehh. Anak-anak kita makan kat luar jerk yerk...

Published with Blogger-droid v2.0.4

::WINDU KITA TAK..::


Hai.. kawan-kawan... lama kan kita tak bersiaran.. sihat ker.. kita sihat jerk.. heheheehe....

Harinie kita nak duduk dengan ummu kita jerk.. sebab ummi kita tinggal kan kita 5 hari.. kita nak lepaskan windu dengan ummi kita jerk...

Nanti kita jumpa lagi yerk.. selamat berhujung minggu kawan-kawan

Published with Blogger-droid v2.0.4

Khamis, 5 April 2012

::.. BULI TAK HABIS-HABIS....::


assalamualaikum... selamat pagi....


baca tajuk tu .....


haaa macam biasala kes saper lagi kan.. kalau bukan kes si haziq... ayorrrkkk rimas laaaa tiap-tiap tahun asyik kena buli jerk... gerammm betul aku tau.. sakit jerk jiwa.. memang laaa dari segi fizikal si hazq tu besar.. kalau orang tengok.. mesti ingat haziq tu kuat.. tapi sedia maklum laaa.. aku tak ajar anak aku melawan.. dan bergaduh dengan orang.. aku selalu pesan dekat haziq.. kalau orang buat.. jangan lawan.. apa-apa bagi tau dekat cikgu jerk.. ternyata haziq memang tak melawan.. kalau dekat rumah pun.. kalau bertekak dengan si aiman.. dia memang tak akan melawan.. walaupun aiman tampar dia.. dia cuma cakap.. dan habis-habis pun dia gunakan kuasa aku bagitau yang adik dia buat dia.. tapi kekadang tu.. kalau dah geram sangat ada gak laa dia cubit si aiman tu... 

petang semalam.. balik dari sekolah agama tetiba dia cakap nak suruh aku tukarkan dia sekolah kebangsaan... aihh pelik gak aku dengar nie.. apa hal plak tetiba mintak tukar sekolah.... tanya punya tanya.. baru dia citer .. dia kata budak yang buli dia dulu buat hal lagi..kali nie style buli budak nie lain sikit.. kalau dulu.. dia ejek-ejek haziq... atau dia ambik bekal makanan haziq.. pernah jugak dia ambik duit haziq.. dan yang buat aku pergi jumpa dia haritu sebab dia buang beg sekolah dan botol air haziq.. time tu aku dalam pantang bersalinkan hannah kaysah.. tapi kali nie style buli dia , dia ramas tetek haziq.. dan pegang kemaluan haziq...so kali nie buli dinamakan gangguan seksual.... 

yang aku tak faham tu.. apa yang dia geram kan sangat dengan si haziq nie pun aku tak tau laa.. oo mungkin laa dia geram tengok tetek haziq besar kot.. tapi badan dia dengan badan haziq lebih kurang jerk.. aku tanya haziq tak bagi tau kat cikgu kelas ker.. haziq kata dah bagitau tapi dia buat tak tau jerk.. warrrghh keras sungguh hati budak nie.. ker dia rindu dekat aku.. haritu aku dah warning dah dia.. ingatkan tak buat dah rupanya buat lagi... 

so semalam aku dah call cikgu kelas haziq.. aku citer laa kes haziq nie.. cikgu kata.. budak nie hyperaktif.. dan cikgu akan panggil budak nie pergi kaunseling. dan kemudian akan panggil mak bapak budak nie..ayorkkk rasa lambat laa plak.. hati aku aku dah mendidih.. menyirapp dah darah aku nie..

aiman dengan haziq perangai adalah sangat berbeza.. haziq nie jenis cool tapi jenis simpan dalam.. yang aiman plak jenis ko nampak dia brutal gilaa tak padan dengan muka jambu.. tapi jiwa kuat sentap.. tak bleh kena dia sikit.. meraung , melalak memang bagi kat dia... semalam masa haziq citer benda nie.. dengan gengster dia tanya haziq.. "apa masalah lagi nie".... 
"apa susah.. tak payah laa kawan dengan dia.. kalau dia buat lagi.. penampar jerk laa itu pun nak kena ajar ker".... yang haziq dengar adik dia cakap macam tu terkebil kebil dia.. 

meh tepek satu pic haziq.. lama tak tepek muka dia.. kes.. dia dah sound aku.. jangan letak gambar dia kat blog atau fb.. dia kata dia maluew.. tapi mana bleh kan.. citer tanpa gambar adalah satu perkara yang sangat membosankan... 



Rabu, 4 April 2012

::....WW LAGI....::



..... Itu bukan tidur tapi kena marah. . Saper suruh tuang susu buat kicap..... Kena marah terus tutup mata peluk babah....

Published with Blogger-droid v2.0.4

Isnin, 2 April 2012

::....DINNER MALAM INI....::



Dinner malam ini... Amacammm syiok tak.... Malam nie terlebih rajin masak-masak. .. Aura memasak sudah mari... Walaupun kelam kabut dengan perangai anak dara yang asyik nak merenggek tanpa bantuan pak incik.... Siap gak laa ikan kukus dengan telur bistik tu...

Sejak dua menjak nie.. Mood memasak tak berapa nak mari..malas memanjang.. Sabtu ahad pun aku bantai makan nasi kedai... Lauk ada jerk dalam peti tu,tapi kalau dah malas. .. Ko tak payah laa nak berangan nak buat ayam golek bagai... Memang tak menjadi punya laaa....

lagi pun aku guna pakai tema pak incik.. dah kata cuti .. so mana leh buat kerja... kan...:)))... kikikikiki



Published with Blogger-droid v2.0.4