Nuffnang

Nuffnang

Isnin, 30 Januari 2012

::.. JIWA BERAIR... LAYAN Pure love (49 days) OST::



Pure love (49 days) OST: with LYRICS Lightless Window [Feneste Che Luciv]

Please don't ask me why I'm so sad now
After I come back from your home, I'm still feeling sad
I saw your unilluminated [ED: with the lights turned off] window tonight
I saw the vague shadows of two persons
I saw it tonight.
Everybody should be happy, whoever they are
Everybody should be especially, especially happy
The only thing I can do is envy the man you met with
I keep pacing around the unilluminated window today
My figure looks so sad pacing around
Without saying a word, I turn to go
Everybody should be happy, whoever they are
Everybody should be especially, especially happy
The only thing I can do is envy the man you met with
I keep pacing around the unilluminated window today
Seems like the only thing I can do is cry, so
Without saying a word, I turn to go
Without saying a word, I turn to go
Without saying a word, I turn to go 


"LIGHTLESS WINDOW"

Now I am sad
Do not ask why
Still I'm sad
After that I went over to your house
Last night I saw
The window of your dark house
The vague shadows of two persons
Last night I saw

Be glad he did not know who
He is with you
I envy big

I'm outside your window dark
Today, I was only there to trample the earth
And I came back without words
Why I was sad to be there

Be glad he did not know who
He will be very happy
He has met you
I envy him endlessly

Dark window next to your
Today, I was there to trample the earth
I came back without the words
Why come to me seemed giu 'tears

I came back without the words





tetibaaaa plak jiwa sentap.. hati sayu.. mata berairr. pagi tadi ok jerk.. datang opis.. happy happy.. 
tetibaaa ada orang buat hati kita sentap... 
sambil layan jiwa sentappp adalah lebih afdhal layan lagu sesedih .. baru feel meratap, meraung.. meleleh.. 
dah kata sentap kan.. jadi mari kita sentap kan semua nyaaaa... 






Jumaat, 27 Januari 2012

::... SALAM JUMAAT..::

OTAK DOK KATA... 
JANGAN MAKAN.. JANGAN MAKAN.. 
NAK KURUS.. NAK KURUS.. 

TAPI.. PERUT PLAK KATA..
 MAKAN LA.. MAKAN LAAA. MAKAN LAAAA... 

HATI  PLAKKK...
TENGAH DOK  BERKIRA-KIRA.. NAK IKUT KATA OTAK.. ATAU NAK IKUT KATA PERUT..

HABISSS CAM MANA NIEE.. CER CITER!!!!!!!... 

*****************************************************************************************************


PIC DARI MR.GOOGLE


Tiada lurus iman seseorang hamba sehingga lurus hatinya, dan tiada lurus hatinya sehingga lurus lidahnya"...(riwayat Ahmad)

Assalamualaikum dan selamat pagi kawan-kawan.. ceriakan diri.. bersih kan jiwa. lapang kan minda... love u all.. :))









Khamis, 26 Januari 2012

::RESEPI KEK KARAMEL COKLAT MOIST..::

Karamel coklat.. 

sure ramai yang nak tau cara buat kek nie kan.. aku dah lama mengidam nak buat kek nie.. sebelum nie kan.. kek karamel nie keknyaa yang rainbow tu.. seriuss aku memang tak reti nak buat.. bila tengok resepi.. masyaALLAH.. renyahnyaaa.. so lupakan kisah kek karamel nie.. bila geng-geng semua kata.. dah try makan.. and sedap.. aku mulaa laa meroyan nak cuba. tapi tak pernah jumpa dekat kedai kek. yang ada cuba  rainbow kek biasa tu.. 

sekali tu.. jalan-jalan blog ana suzana.. nampak dia buat kek karamel nie.. tapi kek tu bertukar ke coklat kek.. rasa cam senang.. tu yang hati berkobar-kobar nak try.. so semalam sempena nak menunaikan hajat.. tu yang buat.. dan alhamdullilah.. menjadi.. dan sangat sedappp.. kek tu aku ikut style coklat kek yang biasa aku buat.. dan karamel tu pun aku ikut resepi kak nani rostam yang biasa aku buat tu.. cuma aku lebihkan susu pekat nak kasi karamel tu keras sikit.. dan aku tukarkan 1 tin air.. ke 1 cawan susu cair

wokeeeeii ini resepinyaa. try tau.. sebab senang sangat.. dan rasanyaa sangat sedappp.


BAHAN KARAMEL:
STEP 1:

2 sudu besar gula pasir di tabur dlm loyang

STEP 2:

letak loyang atas dapur gas utk mencairkan gula menjadi karamel dgn menggunakan api perlahan..

Make sure karamel td memenuhi ruang loyang tu tau.. pandai2 korang le senget2kan loyang tu time masak kasi karamel tu tak selonggok kat tengah2 aje.. dah siap ketepikan..

STEP 3 
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis ~ (aku lebih kan dalam 4 sudu )

3 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila (imported)
4 biji telur (putih & kuning)

STEP 4:

kacau perlahan bhn2 kat atas guna whisker atau garpu dan tapiskan ke dlm loyang gula hangus tadi

STEP 5:

bakar karamel secara steam bake pd suhu 180'c selama 15min ~ 


****sementara tu,siapkan BHN KEK CHOCOLATE MOIST*******
BHN A :

1 cawan serbuk koko
1 cawan milo
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula kastor
250 grm buttercup

CARA:

satukan semua bahan dlm periuk,kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas dgn api perlahan sambil dkacau hgga sebati,dah sebati,padamkan api dan rehatkan sekejap

BHN B:

1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
*semua bhn di atas di ayak

BHN C:

4 biji telur - pukul dgn whisk 

CARA :

satukan BHN B dan BHN C ke dlm BHN A secara berselang seli dan gaul sebati dgn whisk atau senduk

~ tuangkan adunan ke dlm loyang karamel tadi

~ bakar secara steam bake pd suhu 180'c selama sejam atau hingga

masak...bergantung kpd oven masing2... 


simpan dalam peti ais.. makan time sejuk-sejuk memang meletopssss ko.. .. nyumm..nyumm

tapi kek nie gilaa bahaya.. mau tak nya.. makan sepotong.. ko akan ambik lagi sepotong.. ..lepas sepotong.. lagi sepotong....addduuuhhhh musnah dan hancussss  diet aku seminggu.. 


Rabu, 25 Januari 2012

::WW.::

::...OST Hafalan Shalat DELISA - Lagu Ibu (Rafly+Chantiq)..::


                                                                    layan lagu nie. sayu hati 

Lembut kukenang, kasihmu ibu
di dalam hati ku kini menanggung rindu
kau tabur kasih seumur masa
bergetar syahdu, ooh di dalam nadiku

9 bulan ku dalam rahimmu
bersusah payah, oh ibu jaga diriku
sakit dan lelah tak kau hiraukan
demi diriku, oh ibu buah hatimu

tiada ku mampu, membalas jasamu
hanyalah do'a oh di setiap waktu
oh ibu tak henti kuharapkan do'amu 
mengalir di setiap nafasku 


ibu..

Lembut kukenang, kasihmu ibu
di dalam hati ku kini menanggung rindu
engkau tabur kasih seumur masa
bergetar syahdu oh di dalam nadiku

indah bercanda denganmu ibu
di dalam hati ku kini slalu merindu
sakit dan lelah tak kau hiraukan
demi diriku, oh ibu buah hatimu

tiada ku mampu, membalas jasamu
hanyalah doa oh di setiap waktu
oh ibu tak henti kuharapkan doamu 
mengalir di setiap nafasku 
ibu..

::** nak tau nie citer kisah apa.. korang pergi langgan dekat Astro First.. ek ;))::



Selasa, 24 Januari 2012

::.. CELOTEH SI BUNTAL..::


4 hari cuti.. melepak jerk dekat rumah. rasa relax gila.. aku nie lain sikit.. aku rasa lebih relax duduk rumah dari berjalan-jalan.. rasa cool jerk.. walaupun kekadang rimas denga perangai budak-budak yang kekadang suka memekak nie.. 

bila dah dok umah nie.. tekak asyik terasa nak makan tu laaa.. nak makan ini laaaa.. tu yang beratt makin naik tu.. gila tak gilaaa laa kan.. dari aku lepas operation haritu... berat aku turun mendadak. memang bestt gilaaa laaa. tapi tak sampaiiii 8 bulan berat aku naikkkkkkkkkkk lagi mendadak plak.. tadi turun mendadak.., nie naik mendadak.. sampai dada aku .. dak..dakk..dak. gak ler.. risaaaauuu beb... 

melantak banyak sangat !!!! errrmmm rasa nyaaa  tak ler jugak... adeeeeiiiiiiiii laaaaaa... haritu aku ada cuba makan jamu Mak D**A.. tapi kan... berat aku naik  dan terusssss naikk.. tapi punca aku makan jamu tu.. sebab nak merawat .. alhamdullilah.. yang nak di rawat tu ok.. tapi bab badan aku naik tu yang tak ok...

bila berat dah naik nie kan.. tetibaaa rasa macam nak mengandunggg balik.. hahahahahhaha gilaaa apa plak kan.. kengkonon lepas bersalin nanti leh cover balik berat.. hahahahhahaha.. sesuka hati jerk..  bagi aku.. mengandung tu best.. rasa cam sweet jerk.. tapi tang nak menempuh  sakit nak bersalin tu uuiii ngerriii.. nak lagi bila kes aku nie asyik kena masuk spital kerap.. pastu.. yang paling tak best.. asyik kena seluk.. addduuuii. pastu situasi dalam labour room.. kalau dapat nurse yang bestt.. maka best laaa dalam Labour room tu.. tapi kalau dapat nurse yang sombongg.. eeeuuuwwwww sedihh tak best langsung.. ddaaaaannnnn.. dannnnn .. dannnn palingg tak besttt bilaaaaa  TIDUR TAK CUKUP. uuuwwwwwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......... tak mo.. tak mo.. tak jadi laa nak mengandung..... 

padan mukaa kan. saper suruh makan tak beringat.. maka jadi laaa ko 


IKAN BUNTAL.. kikikikiki


Isnin, 23 Januari 2012

::.. AKHIRNYAAAA..BERJALAN GAK..::

gambar blurr.. pakai h/phone jerk..

OHOOOOOOOOOOOO.. hati mak sokaaaaaaaaaa....
anak dara mak dah pandai berjalannnnnnnnnnnnnnnnnn kooooooooooooo.. !!!!!
hahahahahahahahahahahhahaha

mak dengan bapak dia plak yang terlebih excited... anak biasa jerk....
mak dia yang terlebih kecoh kan.. anak orang lain dah nak berlari dah.. tak kecoh pun....
anak dia  1 tahun 2 bulan baru nak pandai jalan...

mau tak happy.. ingat kan.. hannah nie pun sama macam aiman..
nak kena refer dental baru gigi nak tumbuh...
pastu.. ingat kan..kena tunggu lagi 1 tahun 3 bulan  baru dia pandai jalan...
alhamdullilah.... hannah cepat sikit dari aiman....

cik nah zombie.. cian dia.. time nie asyik merenggek jerk.. 

seminggu dia kena demam chicken pox.. haaa masa dia tengah demam kuat tu ler..
yang dia boleh jalan.. dasyat gila penangan nak berjalan.. budak lain.. demam biasa-biasa jerk..
hannah.. sampai kena chicken pox baru leh jalan.. hebatt.. hebaaaatttt...


jadii.. disebabkan bulan 11 haritu aku tak beli kan kek untuk dia potong untuk birthday...
sebab aku kata.. selagi tak pandai jalan dan tak tumbuh gigi jangan harap aku nak belikan kek..
celeberate buat.. tapi tanpa kek.. masa tu celebrate dekat PD.. kebetulan family vacation.. just baca doa selamat jerk... .. maka.... semalam gigih ler aku buat small birthday party untuk hannah.. cuma buatkan kan kek.. nak pergi beli tak sempat.. last minute perancangan... ok laa kan dari tak ada langsung..
jadi terhasil laaa kek ini...

2 hari hantar kat umah rumah pengasuh.. pipi sudah kembali tembon..

KEK KARAMEL COKLAT MOIST............... SIL aku kata kek belacan.. sebab moist gilaaa.. belacan  pun belacan ler.. janji sodappppp..

tetamu-tetamu tengah menikmati kek belacan .. ngeeeehhh
so semalam tertunai laa hajat.. potong kek.. walaupun simple.. tapi bermakna.. habiss dah laa hutang ummi dia 

punyaa laaa simple.. sampaikan stand kek tu tu.. guna bekas tupperware jerk.. kikikikiki.. memang jimat koss gilaa.. kah.kah..kah.. 
hadiah dari babah dia.. huhhhh.. !! tak sempat ummi dia nak demand kasut Trudy&Teddy...
 huhuhu.. pak incik kata.. apa-apa jenama pun sama.. asalkan leh lapik kaki bila berjalan... ok laaa.. ikutkan jerk.. hadiah dari ummi o/way.. nak pergi cari kat ikea... apa dia. heheheheh Tungggguuuuuuuuu..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





Ahad, 22 Januari 2012

::... HAPPY CHINES NEW YEAR..::

suree ramai yang balik kampung .. almaklum ler.. cuti lama kan.. budak sekolah direct seminggu.. yang mak dengan bapak tambah cuti 3 hari leh dapat seminggu.. balik kampung.. jalan-jalan.. yang ada pergi over the sea. lagi.. apa-apa pun selamat bercuti laa ek..

aku.. cam biasa .. lepak kat umah jerk.. tak tau nak berjalan kemana.. sepatutnyaa setiap tahun CNY pasti balik kelantan.. tapi .. terpaksa ubah  plan.. sebab bulan 6 nanti adik ipar nak kawin.. so balik bulan 6 tu jerk nanti.. nak balik kerap pun.. ongkoss tak berapa nak memenuhi poket.. jadi lepak umah.. dan sebab musabab  adalah.. pakincik bekorjer....

jadi .. dengan kesempatan yang ada nie aku nak ucapkan HAPPY CHINES NEW YEAR. .. terutama untuk big boss.. Tq.. sebab bagi sebakul limau. toce.. toce..  :)

.sebakul limau.. dari my boss.. opssss tepi tu hanttttuuuuuuu.. ngeeehhh


Isnin, 16 Januari 2012

::.. ISU PASANGAN 10...::


Haritu aku ter tengok Semanis Kurma kat TV9 tajuknya Pasangan 10.. sebelum nie memang aku tak berapa nak layan sangat TV 9 nie.. kebetulan plak masa tu aku tengah dok online FB.. so ramai yang buat status tentang PASANGAN 10 nie.. ....mula-mula, tak paham apa yangPasangan 10 ni? tapi, lama-lama barulah faham.....rupa-rupanya pasangan yang berbeza bentuk fizikal....sorang kecik, sorang besar.....(huhu....tetibaaaaa acikkkk terasa.....) hahahahahah

Mau tak terasa.. dah tentu-tentu aku dan pak incik memang berbeza sesangat dari segi fizikal.. huhuhu mak maluuuuu.. tapi dah jodoh kannn nak buat macam mana.. almaklumlaaa cinta tu bute.. bukan aku yang bute… tapi pak incik yang bute.. hahahahahah..

Aku ingat lagi.. masa jaman aku bercintan dengan pak incik..  first time jumpaa member-member pak incik… huhuhuuhuh… time tu aku dok jauh sikit dari dorang yang tengah rancak dok bercerita.. kengkonon malas nak kacau.. member nak berborak..  sekali aku dengar salah sorang nie cakap.. “bakpo besarrr orge tino mu.. tak dok hok kecik molek doh ko”….. aku yang dengar nie mengelegak taik telinga aku.. rasa cairr jerk.. tapi apa yang mampu aku buat.. senyummm ajer ler.. pastu baru dia tanya pak incik.. aku faham ker loghat Kelantan.. bila pak incik kata.. yang mak aku orang Kelantan.. dan aku faham loghat Kelantan.. haaaaaa baru mengelupur mintak maaf dengan aku…

Tu laaa kan.. aku kekadang tak faham dengan orang-orang  nie.. apa yang HINA dan BURUK nya orang yang berbadan besar nie.. bila ko kutuk itu bermakna ko mengutuk kejadian ALLAH.. Sebelum nie aku pernah cerita yang ada orang kutuk aku sebab badan aku besar.. dan sampai aku bertekad menguruskan badan.. kerana kutukan orang .. aku terpaksa menyusahkan diri aku untuk kuruskan badan….  Dan melupakan nikmat dunia.. hahahahahhaha

nak tahu citer sebelum-sebelum click SINI  dan DISINI.... terseksa jadi orang berbadan besar nie.. banyak sungguh orang yang perihatin.. hahahah ada sorang kawan blog aku dulu kata.. gemuk tu bukan buruk..cuma org tak nampak di mana kecantikkannya..

Sebelum aku berkahwin dulu.. aku pernah jugak cakap dengan pak incik.. kenapa pilih aku.. bila dia jawab bla..blaa..bla.. (rahsia mana leh citer semua kan).. last aku cakap dengan dia.. jangan menyesal dengan pilihan yang dia sendiri dah pilih.. sebab kemungkinan besar orang-orang akan mengutuk dan mempertikaikan .. biasalaa kan manusia.. SALAH ORANG MEMANG SUKA DI CARI.. statement  yang paling aku tak leh lupa masa tengah bersanding.. time nak bergambar.. pak incik nak peluk pinggang aku.. sekali ada orang cakap.. sampai ke tangan nak peluk tu.. huk huk huk  seddddiiiihhh acik tau..  time tu aku siap pakai koset tau.. sesak nafas.. hahahhah

ok berbalik pada perbincangan di rancangan semanis kurma tu.. bilaa ada beberapa orang yang menelefon.. yang ada satu panggilan nie.. dia kata.. 

- suami dia berbadan besar dan dia plak dikatakan mempunyai rupa(cantik kot).. so orang -orang sekeliling mempertikaikan kenapa dia masih memilih suami dia.. sedangkan dia bleh dapat yang lebih baik rupa paras.. tapi dia kata.. dah jodoh.. dan dia kahwin jugak.. dan dia nekad menaikkan berat badan dia jugak supaya orang-orang luar tak pandang sinis dekat dorang...  

sweet kan.. sanggup dia besarkan badan dia.. yang lagi satu tu plak.. gilaa kesian.. adooooaaaaiii aku yang dengar nie pun rasa menyirap gilaa dengan suami dia..  dengan teresak-esak dia cakap..

- suami dia tak pernah bawak dia jalan-jalan sama-sama.. dia hanya duduk dekat rumah jerk.. kalau dia ajak kuar suami dia memang tak nak .. dia kata suami dia malu dengan fizikal dia.. 

semalam petang.. aku pergi taman.. masa aku tengah dok berjalan-jalan .. tetiba aku dengar satu perbualan.. perbualan tu datang dari arah belakang aku.. 

".. saya kat taman nie.. dia ajak ke taman.. nak bersenam katanya.. saya teman kan jerk laa.. haaa dia ada tu kat belakang berjalan terkedek-kedek dengan anak.. dia sedar badan dia gemuk tu yang dia nak bersenam tu...."

aku pun toleh laa belakang.. nak tengok hebat dan handsome ker dia .. sampai sanggup malu kan isteri sendiri.. sekaliiii hambikkk ko...... lagi besar dari isteri dia... 

Alhamdullilah.. masuk 10 tahun aku bersama denagan pak incik.. dan alhamdullilah.. walaupun   kami PASANGAN 10.. tapi kami bahagia.. LANTAK PI lAA KAT ORANG YANG NAK MENGATA .. BUKAN DORANG YANG BAGI KITA MAKAN PUN..  YANG PENTING MAAF KAN AJER DORANG NIE… 

bak kata pak incik.. dia tak suka ISTERI DIA KURUS.. KALAU DEBAB BEST DI PELUK..  seriusss. pak incik melarang keras aku berdiet.. tapi aku yang degil sebab aku rasa MALU DI HINA.. 


“IKAN SIAKAP DI ATAS PETI.. KALAU BERCAKAP JANGAN LAA MENYAKITKAN HATI”….





* kalau nak tengok pic pickawin aku  tengok jerk dekat sebelah kanan side bar tu.. 


Ahad, 15 Januari 2012

::.. NASI GORENG DAGING Vs STEW KIMCHI ::

Holaaaaa.... sudah mamam.. ... mesti besttt lunch korang kan.. bermacam-macam lauk penuh atas meja kan.. makan gheghamai .. perghhh sedapp tu.. kekadang tak perasan pun.. nasi bertambah 2-3 pinggan.. rinddduuuu laaa .. dah lama tak makan ramai-ramai dengan adik badik aku.. nak berkumpul reramai tu susah betul.. sorang-sorang ada benda yang nak dibuat.. ..aku harinie.. lepak-lepak umah jerk.. tak kemana pung.. badan sakit-sakit.. alkisah.. dah lama tak berjogging.. last sebelum mengandung dulu.. pastu.. bersalin... dan pastu operation.. sampai laa sekarang tak bersenam langsung.. berat aku pun dah naik mencanak-canak... rasa berat gilaa berat.. 10 kg aku naik.. silaaaa laa percaya.. senttaaaaappp jiwa raga.. 

lunch harinie aku masak gila simple..tak ada nyaa ayam golek.. tak ada nyaa daging salai.. yang ada cumaaa
NASI GORENG DAGING..... buurrrppp alhamdullilah.. pastu aku buat  STEW KIMCHI.. 

nasi goreng daging.. resepi sangat simple.. resepi arwah nenek aku .. simple tapi sangatttttt sedap... 


sesuap nasi goreng.. sesudu hirup stew kimchi.. perghhh memang terbaaaikk leer.. kengkonon berangan duduk korea laa kan. padahal tak pernah pergi punggg.. nie kes terpengaruh dengan niece aku laa nie.. dia nie memang hantu makanan korea nie.. first time try.. rasa dia sikit lebih kurang macam rasa masak asam rebus jerk.. yang penting..semuanyaa direbuss.. terbaikkk..... nyummm.nyummmm..

buuurrrrpp alhamdullilahh.. ok chow dulu nak pergi taman.. nak jogging.. nak turun kan 10 kg lemak yang menyemak dekat  badan aku nie.. 





Khamis, 5 Januari 2012

::.. BETUL KER?....::

Halllluuuu ... hariniee bersiaran di opis.. sudah mula bekerja ditahun baru... sepatutnyaa harinie aku cuti lagi.. tapi khidmat aku tak diperlukan .. hahahaha.. kengkonon nak jadi mak perihatin. nak teman kan anak ke sekolah.. .. ngeeeehhhhh.... ok.. nanti aku upload citer budak sekolah tu...

ini aku nak kongsi citer.. pepagi aku bukak email sekali terbaca kisah kacang soya nie.. biaaaarrr betikkkkk... terkezzuuttt gak baca ... ..betul ker..?????!!!!!!!!! 

aku nie dah ler suka bebenor makan makanan yang berasaskan kacang soya nie.. aduuaaaaiii.. 

***************************************************************************************************


KHASIAT KACANG SOYA ADALAH REKAAN SEMATA-MATA





Nabi SAW mengamalkan pemakanan sunnah seperti kurma, kismis dll. Tetapi kita telah dipalingkan daripada pemakanan sunnah oleh golongan tertentu sehingga yg baik tidak diambil, sebaliknya kita disogokkan oleh musuh Islam dengan matlamat untuk melariskan barangan mereka.
Kita selalu digambar-gemburkan dengan kandungan dan kebaikan soya yang mengandungi nutrien penting dan protein, tapi kali ni saya nak kongsi sebaliknya. Hakikatnya, soya sebenarnya mengandungi kandungan bahan kimia yang berbahaya. Terutama sekali untuk kaum wanita.
Antara keburukan kacang soya:
•Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.
•Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.
•Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.
Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen (yakni hormon wanita). Bahan kimia ini jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual / sexual development (mungkin mempengaruhi kejantinaan seseorang-kelembutan??).

FAKTA: 2 gelas susu soya sehari, dalam masa sebulan, adalah cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita!
Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia (1) yang mengagumkan, dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical bernama isoflavone (2).
(1 : komponen yang aktif secara biologi yang terhasil dari tumbuh-tumbuhan.)
(2 : komponen / sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung.)
Walaubagaimanapon, kandungan isoflavone ni bukan senang-senang dapat diekstrak dari kacang soya. Hanya selepas menjalani proses penapaian (fermentation) yang lengkap, barulah dapat menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam dengan sempurna dalam sistem penghadaman manusia. Dalam erti kata lain, kacang soya yang tidak menjalani proses penapaian sempurna, mempunyai kurang kandungan isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum.
Kacang soya juga mengandungi perencat enzim yang menghalang penyerapan tripsin dan enzim lain yang diperlukan tubuh untuk proses penghadaman. Proses memasak yang biasa tak mampu nak mendeaktifkan erencat enzim ini. Keadaan ini sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan gastric, kekurangan protein dan asid amino.
Secara semulajadinya, semua kekacang mempunyai satu bahan kimia bernama ‘phytic acid (3)’ yang merupakan satu bahan anti-nutrien. Begitu juga dengan kacang soya. Malah, kandungan bahan ini dalam kacang soya adalah lebih berbanding kekacang lain.
(3 : phytic acid mampu menghalang penyerapan mineral tertentu seperti magnesium, kalsium, zat besi dan zink. Laporan perubatan menunjukkan penduduk Negara Dunia Ketiga yang banyak mengambil kacang soya, mempunyai kekurangan mineral-mineral tersebut dalam badan.)
Kacang soya juga mengandungi bahan kimia hemagluttinin (4) dan perencat tripsin yang merencatkan pertumbuhan manusia (di peringkat kanak-kanak). Bahan ini dapat di deaktifkan dengan proses penapaian. Antara produk dari kacang soya yang menjalani proses penapaian ialah tempe .
(4 : link hemaggluttin ini lah yang membentuk jaringan virus H1N1 dan sekuel-sekuel nya)
Tapi, bagi sesetengah produk soya, contoh air soya dan tofu, sebatian perencat ini masih wujud, walaupun sedikit.
Keadaan ini juga bukan satu berita baik untuk kanak-kanak yang mengambil susu berasakan soya. Sesetengah ibu bapa menggantikan susu tepung (susu lembu) dengan susu berasaskan soya, tapi ia bukanlah sebaik yang disangka.
Menurut Dr Jill Shneider, Prof Madya Sains & Biologi di Lehigh University, Betlehem, Pensylvania, bayi yang alergik kepada susu lembu tapi diberi susu berasaskan soya merupakan satu keadaan yang berbahaya.
Satu kajian makmal dibuat ke atas tikus putih menunjukkan isoflavone yang bertindak sebagai hormone estrogen dalam kacang soya mampu mempercepatkan proses tumbesaran tikus makmal.
Chemical ni kurang baik untuk bayi kerana ia bertindak seperti estrogen yang mengawal pertumbuhan lelaki dan wanita dewasa. Senang cakap, seolah-olah menggalakkan ia bayi membesar lebih cepat dari kadar yang sepatutnya.

FAKTA: Dikatakan, bayi yang diberi minum susu berasaskan soya menghadam phytoestrogen dari kacang soya, seolah-olah bayi tersebut menerima 5 biji pil perancang dalam sehari! Pergh!

FAKTA: Pada 1991, penyelidik Jepun melaporkan bahawa penggunaan soya serendah 30 gram sehari atau 2 sudu makan, untuk sebulan, boleh menyumbang kepada peningkatan hormone tiroid, yang menyebabkan kanser tiroid.



Wallahualam.... jangan salahkan aku kalau fakta nie salah.. nie aku ambik dari email aku.. cuma nak kogsi dengan korang.. adakah ianya betul...atau salah....

Selasa, 3 Januari 2012

::PROSPERTY OBLONG..::

first entry di tahun baru..
kebizian gilaaa.. apa nak buat.. suka nau buat kerja last minute.. 
3 hari cuti. tak plak terpikir nak jahit lencana ker.., kemas beg sekolah anak ker.. . gosok baju ker.. 
terbongkang jerk ngadap TV..  

esok dah nak bukak sekolah.. baru pagi ni terhegeh-hegeh cek baju baju sekolah anak.. buku-buku sekolah yang lom balut apa.. masa nak jahit lencana sekolah aiman. baru perasan.. satu baju lain saiz.. ingat kan ok .. sekali besar .. nak tak nak kena g tukar balik ler kat sekolah.. seluar sukan haziq plak terkoyak laa plak.. bukan takleh jahit.. bleh jerk.. tapi sebab .. MALAS............. ngggeeeeehhhhhh hikhikhikhikhik..

pepagi dah kuar pergi book shop sekolah.. tukar semua tu. sib baik saiz baju aiman ada lagi.. kalau tak haru.. merayap plak cari pembalut buku.. sekali semua sold out.. sib baik ada satu kedai buku nie ada.. terbaikk kan cara aku nie...

balik dah kepenatan .. nak masak memang tak sempat.. nak makan dekat luar plak.. perut tak berapa nak sedappp.. jadiiii.. sampai jerk umahhh terusssssss berdezzzupp masuk dapur... maka terhasilll laaaaaaa..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
TARAAAAA.... PROSPERTY OBLONGG..


amacam ... ada macam Mcd tak..