Nuffnang

Nuffnang

Selasa, 16 Oktober 2012

....RESEPI DAGING MAT KASSIM ....

haluuuuuuuuu korang!!!!!!!!!!

koranggg ingat tak aku ada hutang satu entry dengan korang pasal resepi DAGING MAT KASSIM ....
ok harinie aku tunaikan hutang aku nie.. disebabkan mood aku ada ok.. dan enjin dah panas.. ...so jom kita meraban...

wokeeeeii ini resepinyaa. try tau.. sebab senang sangat.. dan rasanyaa sangat sedappp.
kalau korang nak tukarkan daging ke ayam pun boleh... 



bahan utama.. kena ada.. jintan manis, jintan putih , lada hitam korang kisar kering sampai halus dan 
 kulit kayu manis untuk menumis


pastu... cili kering , bawang merah, bawang putih .. sikit halia, korang kisar sampai halus.. daun kari dengan daun pandan untuk naik bau


dan bahan yang utama lagi.. daging.. atau kalau korang nak tukar ke ayam pun boleh


ok.. first korang tumis.. 
1. kulit kayu manis, daun pandan dengan daun kari.. kemudian..
2. pastu korang tumis bahan kisar tu semua.. tumis sampai cili garing dan naik bau
3. dah garing cili baru masukkan daging.. 
4. masukkan air.. masakkan sehingga daging  empuk 
5. daging dah empuk.. masukkan garam, gula sikit, ajinomoto sikit dengan asam jawa sikit.. 
6. masak sampai kuah pekat.. kalau terkurang korang kasi adjust rasa ..

dannnn....

tadaaaaaa!!!!.. dah siappp.. begini laa ghupernyaa kalau masakan nie dah menjadi..

makan dengan nasi sangat marvelous.. kalau makan dengan roti sangat heaven.. dan kalau makan begitu sahaja.. sangatttttt MELETOPSSSS!!!!!!

dan awass.. selepas makan .. pastikan mulut korang tak jadi macam nie....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.

awassss yer makcik makcik!!!!


2 ulasan:

Rosidah Binti Muhamad berkata...

Tumid daun pandan dgn daun kari kan?

lieyalatif berkata...

menarik!! menarik!! nak try buat la kak...barang semua ade kecuali daun pandan...tapi takpe leh gi pasar sat.....

amboi2 cik nah mcm mak bedah mulut tu....geget kanggg baru tauuuu!!