Nuffnang

Nuffnang

Khamis, 23 Ogos 2012

::..RANDOM RAMADHAN..::

morningggg..

tak lewat lagi kan kalau aku  nak wish.... SELAMAT HARI RAYA....
almaklum ler lama benor tak update blog nyaa...
i bizi ler... bizi menyiapkan kukiss orang order... tahun nie i try nak berbisness..
alhamdullilahhhh ada laa rezeki anak-anak buat beli baju raya...

ok.. harinie aku nak tayang balik menu aku sepanjang romadhon... hehehehehehe..
dah basi kan.. lantak !!!... saper suruh tak mo update awal kan...

ok.. nie puasa hentah keberapa entah.. kepala dah fenin dok pikior nak masak apa..
dalam dok fenin tak tau nak masak apa.. maka terhasil laa lauk nie...
'DAGING MAT KASSIM'... korang pelik dengar nama menu nie ek..
errrmm aku pun pelik gak.. hentah dari mana datangnya menu nie.. dan asal usul lauk nie pun aku tak tau..
tapi .. lauk nie menjadi  makanan kegemaran keluarga aku.. sebelah cik senah.. arwah mek (nenek) aku selalu masak lauk nie.. makan dengan nasi pepanas.. sedapp gilaa aku ko.. korang try laa masak.. nak resepi nanti aku rajin aku tepek...




DAGING MAT KASIM

untuk menu minggu ke 2 puasa aku rasa.. mak aku request nak makan nasi dagang... ayooorrrkk laaa haiii... aku nie bukan pandai bebenor masak nasi dagang nie.. aku pernah masak pun sekali jerk.. itu pun failed.. nasi lembik berdo'oh... tapi gulai superb.. tu pak incik dengan kakak aku laa yang cakap.. tapi untuk tidak menghampakan hati mak aku.. pepagi lepas sahur aku dah berkelentang kelentung dekat dapur masak gulai ikan tongkol dengan nasi dagang.... kalau korang nak tau... ini lah sejarah dalam hidup aku.. masak paling lama... mau tak nya.. aku start masak kul 4:30 pagi... aku siap masak siap dengan desert 'lopat tikam' tu.. ngam ngam kul 4:30 petang.. cer korang calculat kan berapa jam aku masak.. camno tak lama dik non.. kukusan aku kocik.. nak kena masak beras nasi dagang tu 2 kilo.. memang melecet laa... nasib baik iman aku kuat time tu.. kalau tak kul 12:30 aku dah baca doa makan dah... 


NASI DAGANG, GULAI IKAN TONGKOL, ACAR TIMUN DAN LOPAT TIKAM

makanan tu semua aku kena bawak pergi umah mak aku.. berbuka dengan adik badik aku .. ambikkk ko sampai umah mak aku.. penuh meja.. dengan sandwish la, mee goreng la.. dan yang paling urban.. berbuka dengan DOMINOS... hanginnn jerk aku , ko tau tak.. dah ada dominos nasi dagang aku yang berejam aku masak tu tak laku.. hanginn hakak ko tau tak.. buat penat jerk aku masak... terus merajuk len kali dah tak mo masak dah..!!


KEMERIAHAN BERBUKA DI RUMAH CIK SENAH

ini menu dah nak akhir-akhir ramadan... kali nie bukan takat buntu kepala otak aku nie.. tapi memang dah beku.. langsung tak bleh nak pikir nak masak apa.. tanya pak incik dia kata tanya bebudak .. nanti kalau masak ikut selera orang tua.. budak budak tak makan.. bila aku tanya budak 2 orang tu.. ayat dia.. 'suka hati ummi la nak masak apa'.... kalau dah ikut suka hati mak ko nak masak apa... jadi senang aku buat stew kimchi, prawn butter ala suka hati aku, ikan goreng... dan goreng popia otak otak.. dah.. melantak laa korang.. tapiiiiii..... si haziq tak sentuh semua lauk tu.. dia kata.. dia tak suka kimchi dan udang dia tak leh makan sebab alergic.. haaa!! tadi mak ko tanya kata suka hati mak ko nak masak apa.. nie dah masak.. banyak citer . tu tak makan ini tak makan.. sudah nyaa.. dia makan nasi berlaukkan ikan goreng dan berkuahkan kicap manis adabi.. heaven katanyaaa...

STEW KIMCHI, PRWAN BUTTER ALA SUKA HATI AKU, UDANG SAMBAL, IKAN GORENG DENGAN POPIA OTAK-OTAK


jeng jeng jeng.. ini laaa bisness i sepanjang bulan pose... heheheheheh... alhamdullilah ada rezeki untuk anak-anak .. semua sekali tempahan yang aku dapat dekat 2000 biji cookies...



Published with Blogger-droid v2.0.6

2 ulasan:

lieyalatif berkata...

TERBAEKKK LA KAK...ko mmg ratu memasak...tahan ko masak lame2 nasi dagang tu...kalo aku mmg surender dah...takde pengukus besar aku bagi alasan wakkakakakkaka.....

ape2pun ko mmg umi mithali (sambil berdiri tegak, tangan posisi nyanyi nasyid dan nyanyikan lagu umi...umi sekuat hati) ekekeekekek

~~AzaLea~~ berkata...

kak, sedapnya menu2 akak.. tak sangka akak ada keturunan chef wan rupanya yer..

Anyway, kenapa sejak kebelakangan ni kekurangan entri2 baru yg hot?