Nuffnang

Nuffnang

Khamis, 26 Julai 2012

::.. BERSAHUR..BERBUKA..BERSAHUR.. RAMADHAN KE 4 DAN KE 5 ..::

salam semua.. apa macam pose. still bertahan lagi ker.. anak-anak macam mana.. harap-harap bertahan laa yek.. ngeeeehhhhh...

eh.. betul ek,kalau kita pamerkan makanan kita dekat fb atau blog hukum nyaa makruh
wokeiiii.. kepada pembaca atau yang tersesat masuk ke blog hampagas aku nie.. aku mintak maaf laa yerk.. tak derk niat pung nak buat korang semua terliur pung.. niat aku .. nak share menu jerk dengan korang kan.. dan lagi.. aku buat macam nie.. sebabnyaaa aku suka review balik masakan aku.. bila masuk bulan pose yang akan datang.. so aku tau apa yang aku masak masa pose tahun sudah.. haa itu kekdahnyaaa.. jadiiiii semuaaaaaaaaaaaaaaa.. 

I'M SORRRYYYYYYYYYYYYYY.... :))

wokeii apa yang aku masak untuk berbuka hari selasa tu.. errrmmmm request by pak incik.. gulai ikan tongkol... pak incik kalau ada binatang nie kat dalam icebox.. memang menu nie jerk laa yang dia request.. tapi kekadang aku derhaka gak.. sebab aku suka sambal ikan tongkol ... ngeeehhh ngeeehhh.. dia makan jerk kalau aku masak.. bukan dia tak sentuh langsung.. tapi kureng laaa.. kalau aku masak gulai dia bleh menambah nasi 2-3 pinggan.. tapi kalau sambal ikan tongkol.. dia cuma makan nasi 1 pinggan dan tambah 1/2 nasi lagi... ... so berbuka petang selasa tu.. gulai ikan tongkol ..


gulai ikan tongkol super duper yummy.. dan meletopss.. sebab pedas tahap berasap telinga.. bukan salah tangan yang memasak.. tapi salah cili kering yang terlalu pedas.. aku potong setakat 6 tangkai jerk.. tapi pedas dia berdesingggg... tu pun pak incik dah membebel.. sebab dia takut anak dia tak leh makan.. aku tengok elok jerk si aiman tu dok hirup kuah ... 


bila dah mengulai.. dan ada kuah kuah nie..  tekak aku tetiba teringin ler nak mencicah... apa lagi.. melempeng laa aku petang tu.. sesambil masak gulai.. sempat melempeng dekat 15 keping.. niat nak buat sikit.. untuk aku jerk.. sebab aku memang tak makan nasi.. sekali ambikkk ko sampai 15 keping.. aku dah risau takut tak habis.. tu pun pak incik dah bising.. sebab anak-anak aku.. berbuka memang makan nasi... 


ini pun menu kegemaran pak incik.. ikan cencaru (konge).. goreng kosong.. cicah dengan sambal kicap.. walaupun dah ada ikan gulai.. tetap suruh goreng ikan.. kesnya.. dia risau anak dia tak leh makan gulai pedas tu.. 

dan lauk untuk bersahur paginyaa.. tetap menu yang sama.. tak ada kuasa aku nak mengoreng telur lagi.. cukup cukup laa tu.. perabih kan laaa lauk yang hado tu dulu.. lempeng yang aku sangkakan tak laku dan tak habis tu.. ghupernyaa laku dan mukhlisin.. ngehhh ngehhh ngehhhh..... good anak -anak ini laaa cara kita nak elakkan diri dari mengikut amalan SYAITOOOONNN yer anak anak... 


so berbuka semalam.. aku kuar opis awal setengah jam.. kesnyaa.. aku kena ambik aiman dekat sekolah.. sekarang nie aku dah tak letak aiman dekat taska lagi dah.. sebabnyaaa.. nak jimatkan kos keluarga... hahahahaha.. bukan apa.. aku bayar taska tu termasuk dengan makan minum bagai.. tapi aiman nie .. perangai dia.. kalau dia dah makan dekat sekolah.. memang dekat taska dia takkan makan langsung.. jadi apa guna aku bayar. dan lagi.. mamat nie kekadang.. dia tak mo duduk taska.. boring katanyaa.. so dia nak duduk rumah.. so far dia ok jerk kalau tinggal dekat rumah sensorang.. nak lagi.. pak incik kan kerja shif. so kalau pak incik kerja petang atau malam.. memang aiman pak incik ambik dan akan duduk rumah.. cuma kalau pak incik kerja pagi jerk aku ambik dan lepak dekat opis.. kebetulan plak bulan nie.. aiman kena attend kelas intensif.. sebab aiman dia tak berapa nak lancar membaca.. so cikgu pra.. buat kelas intensif nie.. aku sangat suka dengan kegigihan cikgu pra aiman tu.. sebab aiman nie kalau dengan aku memang dia tak akan nyaa nak baca buat aku naik angin adala.. so aku sangat sangat berterimaa kasih dengan cikgu aiman tu.. 

pagi tu aku dah keluarkan ayam.. kepala dok pikir nak masak kurma .. atau pun PERCIK AYAM.. tanya pak incik.. dia kata nak percik.. ok.. done.. kelentang kelentunggg sampaiii berasap umah aku.. siappppp..... 



amacam berjelaga tak ayam aku.. ngehh ngehh... aku tak bakar atas dapur pun.. sebab dah kena warning kan..nie aku bakar atas stick pan.. 


dan aku goreng kan otak otak popis kempas, johor.. terbaikkk.. memang sedapp.. aku kirim dengan kawan aku yang balik johor.. terbaiiiikk otak-otaknyaa... dan puas hati beli yang frozen macam nie.. dan yang penting murah


lagi setengah jam nak berbuka.. tetiba tekak aku teringin lagi nak makan tempe ikan bilis goreng sambal... masa tengah menyediakan menu nie .. teringat masa zaman dedolu.... mak aku dulu selalu buat sambal nie untuk anak-anak jantan dia yang dekat asrama dan sehingga ke obersea.. kiranya jauh pergembaraan sambal ikan bilis mak aku nie.. bila makan jerk semalam.. tetiba otak aku back to the future.. perghhh nostalgiaaa sungguh.... 

dan bersahur pagi tadi.. tetap dengan menu yang sama di atas.. no more telur 'goyang' bagai... harinie dah plan nak masak.. 'DAGING MAT KASSIM'... tau tak apa tu.. kalau tak tau. nantikan entry yang akan datang... chiowwwww amigos.....


*.. alhamdullilah.... bersyukurrrrr sesangat bila PM umumkan yang penjawat awam dapat setengah bulan gaji.. terimaaa kasihhhhh ya ALLAH... terima kasih kerajaan Malaysia... 








Published with Blogger-droid v2.0.6

2 ulasan:

lieyalatif berkata...

kak!!! kagum aku....mcm2 ko masak kak...sempat jek plak tu...mmg super power mak la ko kak....bekelentang kelentung kat dapur tup2..mcm2 juadah ade......

CheNamNam berkata...

huwaaaa sedap nampak ayam percik ko nehh...cayalahhh..:)

tue lahh cnn pon ader bacer gak status makruh tuh...tapi semua tuh terpulang kepada niat kiter jugak kot.

Lagipun kalau kiter tgk resepi dr belog kengkawan atleast kiter ader idea nak masak aper masa berbuka bersahur nanti kannn..masak untuk suami dan anak-anak besar pahalanya nak nak masak untuk mereka yang berpuasa...:)