Nuffnang

Nuffnang

Isnin, 29 Ogos 2011

::.. RAMADHAN TERAKHIR..::


Sayu...... Hati ini makin sayu.................
ya Allah pagi nie rasa sangat sayu..............

sayu ........
akhirnya ramadhan pergi jua......
dan harinie adalah ramadhan terakhir.......

adakah berkesempatan lagi untuk bertemu lagi
di ramadhan akan datang....


"YA ALLAH , HIASILAH HAMBAMU INI DENGAN RAHMAT MU DAN BERIKANLAH AKU PETUNJUK SERTA PENJAGAAN MU. BERSIHKAN HATIKU DENGAN FITNAH, YA ALLAH KAU PANJANGKAN LAH USIA KU YA ALLAH.. SEMOGA AKU DAPAT MENIKMATI RAMADHANMU DI TAHUN HADAPAN DAN YANG AKAN DATANG..DAN DAPAT AKU BERIBADAH LAGI PADAMU YA ALLAH... DAN ENGKAU BERKATI DAN ENGKAU TERIMALAH PUASA KU INI YA ALLAH... "



Ahad, 28 Ogos 2011

::.. HAPPY-HAPPY SEBELUM RAYA DAN SELAMAT HARI RAYA..::

keboringan di pagi subuh sepie.... kawasan umah dah mula sunyi... surau pun pagi tadi tak ada orang mengaji sebelum azan... huhuhuhuhuhu........ semua orang dah balik kampung ek.. warghhh sonok...sonok...... mesti ada yang dah siap-siap menganyam ketupat .. cari buluh nak wat lemang bagai kan......

Aku......!!! Aku...!!!! Aku ker!!!!!
owhhhh aku masih dekat umah gomen lagi.... duk berehat-rehat... seperti weekend yang tak ada apa-apa yang akan berlaku...... pak incik pergi kerja.. anak-anak aku still terbongkang... heaven kan... orang lain pepagi nie dah bersama mak bapak adik beradik ipar duai dok berborak kan....  habihhh nak wat camgana..


I KAN ORANG KEYY ELL... so.. tahun nie turn I.... 
bila turn aku.. pak incik memang tak akan cuti awal punyaaaa.... taaappiiii... taaaapppiiii.. kalau turn dia.. 2-3 hari sebelum raya aku dah tercongok kat dapur umah MIL aku...... haaaaa camgana tu... lantak malas nak cakap lagi.. dah 9 tahun ok... gini ler cara nyaaa.. layan kan ajer....

lagi pun kampung aku .. jauh sangat kan.. tu yang  lambat-lambat balik umah mak aku... kita kasi orang-orang yang nak balik dekat jalan dulu.... kampung aku lalu highway MRR2 tu kan sesak... so biarkan dorang balik dulu.. aku malas nak rebut-rebut atas jalan raya....

so ... di pendekkan citer.... dengan kesempatan nie..

AKU INGIN MEMOHON SERIBU KEMAAFAN SEKIRANYA ADA SALAH DAN SILAP SELAMA AKU DOK MERAPU-RAPU KAT SINI.. KALAU ADA MENGURIS HATI DAN PERASAAN KORANG  SECARA SENGAJA ATAU TAK SENGAJA HARAP DI MAAFKAN

BUAT KAWAN-KAWAN YANG MENGENALI AKU DAN AKU MENGENALI KORANG.. AKU MENYUSUN SEPULUH JARI AKU YANG GEBUSS .. MEMOHON SERIBU KEMAAFAN SEKIRANYA ADA SALAH DAN SILAP.. HALAL KAN MAKAN DAN MINUM DAN SEMOGA KORANG HAPPY-HAPPY DI KAMPUNG DAN SEMOGA KORANG SELAMAT PERGI DAN SELAMAT KEMBALI...


 


Selasa, 23 Ogos 2011

::.. COKLAT CHIPS.. VERSI FAMOUS AMOS... BULI MENGULI MEMBULI..::

warghhhh menarik tak tajuk.... glamourrr kan... nak gak cakap famous amos... hahahahha
tapi bukan salah aku.. memang dah nama sekuk tu gitu.. aku follow jer... 'CUN NAK'.....

dah 2 minggu aku dok google resepi coklat chips.. sebab tahun nie tetiba terlebih rajin nak buat..
lagi pun anak-anak dah besarrr ler.. mana cukup kalau beli 2-3 balang... celah gigi anak aku jerkk
tak sempat nak hidang dah habiss.. haritu kan aku ada cerita yang aku order cookies dengan kak d 
aku order 3 balang... lom nak raya dah tinggal sebalang.. habisss camgana..
tak kan aku nak hidang biskut cap ping pong cicah teh 'o' kat owang plak ...
 issshhhhh issshhhhhhh tak patut.. tapiiii ada ker owang nak datang umah mak nieee.. kikikiki

hari sabtu bangun pepagi terus terjah kedai yummie kat bangi.. sekali hambikkkk ... full house..
tak kose aku nak menyoping kat situ.. kuor balik.. cari kedai yang tak ada orang... baru heaven nak memilih.. sebabnyaa kalau dah ramai orang.. nak tanya itu ini .. segan.. nak lagi orang tak akan nyaa nak layan ko... maklum ler mak nie baru first time nak mengentel cookies....

nie ada satu kedai yang aku terjah.. aku tanya serbuk vanilli.... dengan intonasi wanita melayu terakhir...  "serbuk vanilli kat mana yer"... jawapan anak melayu yang nampak alim ..."ooooo serbuk-serbuk kita tak jual .. kita jual yang air-air jerk"....(menjawab dengan muka sebijjik mcm 'nise kerek ').. yaaa Allah.. NAK oiiiiii !!!! ko kenapa... malam tadi ko terlebih dapat air ker.. aku tanya bebaik.. ko jawab sebegitu ghuper... malas nak layan.. terusss aku blah.. pergi bayorrr... tapi tak puas hati nie.. aku tanya boss dia..(cina).. dengan penuh tokmakninah boss dia jawab.. "sorry yer.. serbuk vanilli kita tak ada lagi.. sebab kedai kami baru..." .. gilaaa baikkk toke dia jawab..... arrgghh lupa kan kisah minah itew.....

balik tak terus mengentel.. aku gentel taik mata dulu.... sambung tidoo kooo... hak..hak..hak..
kul 4 ptg baru aku terkedek-kedek masuk dapur... dengan nak mengentel dengan nak masak untuk berbuka.. mak memang suka buat kerja kelam kelibut ...

percubaan pertama... hangusss ko..... terlebih tempreture....

ambikk ... dah macam vontot kuali... sib baik tak banyak.. kalau tak mak ruggggiiiiiii.. modal besar nak...

risau akan hangit buat kali kedua.. teruss aku angkat tangan berdoa "YA ALLAH KAU BERKATI LAH DUIT BONUS AKU INI DEMI UNTUK TEMBOLOK ANAK-ANAK AKU..."...... alhamdullilah.. terusss menjadi...
sangat marvelouss.. masa tengah bakar tu.. hati dah nak berniat.. 'sahaja aku berbuka pose demi tak tahan bau cookies ini.. kerana iman ku tak kuat'...... jangan kata aku.. haziq dengan aiman pun dah tentu-tentu lagi tak kuat iman dorang tu .. tetibaa plak lapar.. tapi  sib baik jugak laa iman mak ko kuat lagi.. kalau tak satu hari tak pose sebab buat biskut raya....euuwwwww makk maluewwww...

aku buat satu adunan aku dapat dalam 200++ biji cookies.. sangat berbaloi-baloi....
nak resepi ker... errmmm bleh ker ek.. aku tepek kat sini.. mak takut kena saman dengan owner dia.. sebab mak tak mintak permission lagi.. alorrrrrr camgana.... sebab ... mak tak ada duit nak bayar saman.. kikikikiki ...ehhhhh boleh ker.. ehh.. bolehhh ker... risau nie... ehh.. ehh..ehhh.. 


yihaaaa sessi membuli si minah kocik nie.. asyik nak berdokong jerk kerjanyaaa... minah nie kalau ko marah memang tak jalan... lagi ko marah lagi dia menyengih.. dia ingat orang dok agah dia laa tu...





Isnin, 22 Ogos 2011

::..BERBUKA D'LANAI LAKEVIEW..::

Hari khamis.. hari berbuka pose dengan kawan-kawan huru hara... 

kebetulan si misot dok view pasal tempat nie dalam internet...
tetibaaa jiwa ... tertarik dengan tempat tu.....pemandangan ker tasik..
survey menu makanan.. errrrmmmm sangat menyelerakan....
cari lagi.. jumpa satu blog yang pernah terjah kat tempat nie....
katanyaaaa makanan sedap-sedappp... dan yang paling sedapp katanyaaa
AYAM MADU.......

Bagi aku.. Makanan ok laaa.. nak kata marvelousss sangat tu tak laaa.. tapi sedappp laaa...
berbaloi laaa dengan harga RM 21.90 dewasa... RM 10.00 untuk kanak-kanak
semua nyaaa masakan ala-ala kampung.....
setiap hari menu bertukar... menu masa hari khamis tu..

-masak lemak udang+kacang panjang... =.. lauk nie sedappp... memang berasa.... pedas.. manisss udang ..
-kari daging+kentang... =.. pun sedapp jugak...
-kerabu tauge+perut kitab =.. errrrmmm kureng ler.. sebab santan berbau sikit
-bendi goreng cili kering=.. sedappp tapi mahssssiiiinnnnnn
-kerang rebusss.... = nampak sangat menyelerakan tapi .. kerang bushuk laa plak
-ikan 'kelimbung' berlada... = sedapp... (kenapa kelimbung.. sepatutnyaaa menu asal ikan keli berlada.. tapi digantikan dengan ikan kembung.. sebab keli out of stock...)
- Ayam Madu.... = nampak macam ayam berlada.. tapi rasa manis-manis.. punn sedaaaapp cuma ayam koreh sikit...
-ulam-ulam dan sambal belacan.. - yang nie aku tak ambik..
-sup ekor... - pun tak ambik.. sebab dah mukhlisin

dessert plak ada..

-onde-onde... = sedapp tapi .. time gigit tak ada gula merah dalam tu..
-tepung  pelita.. = masin... tak manis langsung
-kuih ketayap= pun masin tak manis
-pengat pisang= marveloussssssss tahap kesedapan sampai harinie aku teringat..
-rojak buah = perghhhhh lagi meletopsss kesedapanyaaa.....


tempat yang kitaorang duduk nie.. memang best..
cuma yang tak best.. banyak semut.. habisss kaki kena geget
cian si montel aku .. tak lalu nak makan.. takut kena geget semut


kitaorang sampai awal... takut tak ada parking.. sampai-sampai mengagau cari tempat... sekali ambikk .. nak sangat mengadap tasik kan... sib baik pak incik ada.. kalau tak.. cik nah dan stroller memang tak leh landing ler.. sebab kena turun tangga yang agak tinggi jugak ler...mak tak larat nak angkut stroller tu.. beraaatt....
budak yang tersangat excited... tapi makan sangat ciput.. tak berbaloi langsung bawak budak nie..cantikk kan pemandangan ... memang cool gilaaa..

si montel dan si keding..... ribut dan hujan dihati aku.....
cik nah sangat cool...
bapak dengan anak bapak memang tak bleh dipisahkan..


cool .. menikmati keindahan..
budak-budak huru hara..
 Pengantin baruew.....

tadi punyaa laa huru hara... time nie semuaaaaa senyappp jerk...... makan..makan....

dengan harga RM 21.90... adalah sangat berbaloi..baloi.....

Jumaat, 19 Ogos 2011

::.. TAK!!! SAYA TAK GILAA ..::



Mood makinnn merundummmmmm.... ke dalam laut.....
jiwa meronta-ronta.. tanpa kawalan
tanpa aku sendiri pun tak tahu apa sebab...

jom layan video yang entah jaman bilaaa aku pun tak hinggat..
aiman kecik lagi .. haziqqqq time nie comeii gilaaaa..

yang pentinggg.. ada gak 'gambar hidup' abah aku..
leh lepas rinddddduuuuuu ..
sambil tengok video nie..sambil bercakap..
kengkonon cam bercakap dengan abah aku...

tak !!!!!! aku tak GILAAA..
nie kesss sebab ...................................................................................

AKU BORINGGGG TAHAP MEROYAN ........










Selasa, 16 Ogos 2011

::... AKU ANAK YATIM KATANYA.. MOOD KELAUT..::

kali nie entry dah tak ada apa aku masak.. apa aku makan...
dan entry kali jugak.. tak ada resepi-resepi semua..
sebab minggu nie mood aku kelaut......
dalam erti kata lain.................. aku sedang dalam moodddddddddddddd


MALAS


bila dah malas ginie.. jangan kata nak buat kerja....
nak korek taik idung angkat kaki pun aku malas...
bila dah malas nak angkat kaki.. jadinyaaaa dari jam 7 sampai jam 4:30 aku hanya akan
membatukan vontot aku yang dah sedia mengembang nie..atas kerusi empuk beralaskan kusyen kecik sambil poluk bantal busyuk...



HEAVEN


 
mata aku asyikkkkkk ngantukkk jerk.. nak tidoooo... cam tak feel
tido kena ada feel.. ....
habiisssss dah tido kat bilik fail nak feel kebendaaa nyaa
nak tido atas tilam dunlop berpillow bagai


HUAAARRRGGGHHHHHHHHHHHHHHH NGANTUKKK !!!!



semalam... sib baik tak ada orang makan penampar aku..
aku dah dok kelam kabut kat dapur.. dah lewat nak masak untuk berbuka..
ehhhh dia balik-balik.. tunjuk kat aku kertas...
mintakkkk derma katanyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..
aku kata letak dulu atas meja tu.... nanti aku tengok
ehhhhhhhhh.. seboleh-boleh dia suruh aku tengok jugaaaaaakkkkkk.... dah ler air aku tak masak lagi.. jam dah tercacak kat kul 7.15 pm..
dah bilaaa aku meroyan suruh tunggu kejap lagi .. dia tetap nak suruh tengok..
last-last dia give up....

"ummi derma laaa.. nie pun untuk atok gak"

pelikk aku nie.. apa kena mengena derma anak yatim dengan bapak aku yang dah 'tak ada' tu...
dia sambung lagi.. tetiba ayat dia..

"derma nie pun untuk ummi jugak... sebab ummi kan ANAK YATIM".

time nie aku rasa macammmmmmmmmmmmmm...




"HABIH KALAU KO DAH TAU UMMI KO NIE ANAK YATIM BUAT APA KO MINTAK KAT UMMI"



aku geget pipi tu karang.. tau laaaa..





Jumaat, 12 Ogos 2011

::.. AYAM MASAK LEMAK PUTIH KENGKONON PERCIK + DAGING GORENG MASIN MANIS SEMESEK...::

meh aku nak tayang kan menu kegemaran anak-anak aku... nak tau apa benda nie... aku tau.. korang mesti kata... "APA BENDA NIE".. kikikikiki.. aku suka..aku sukaaaa hahahahhahahaha .. tak derk laaahh.. aku nie tak pandai nak mendecorasikan masakan yang aku masak.. bila dah masak aku letak jerk dalam periuk.. tapi ada hati nak tayang kat blog kan...

nie adalah AYAM PERCIK VERSI CIK SENAH.... sweet kan nama ayam percik aku.. saper cik senah.. oo cik senah adalah mak aku... yer aku tau.. ayam percik aku nie tak ada rupa ayam percik... actually aku memula tengok mak aku buat pun aku pelik gak.. apa kebenda nie mak.....dah macam ayam masak lemak putih jerk.. kekdahnyaa .. bila mak aku kata ayam percik .. aku garu kepala.. tak dek  rupa pun... kannnn.. tapi memang ayam percik.. cuma mak aku lebih kan kuahnyaaa.. sebab katanyaaaa tak derk laaa kering sangat kaaan.. yang aku nie lagi aku lebih kan kuah sebab anak-anak aku suka kuah tu.. kalau makan siap berladung dalam pinggan...
tak berjelaga langsung ayam aku niekan... tang mana percik nyaa entah.. aku pun konfiusss.. nie sebab aku bakar dalam oven.. selalu aku bakar atas dapur.. kalau bakar atas dapur baru nampak berjelaga... tobat dah aku nak bakar atas dapur.. habisss punah jahanam dapur aku.... pak incik dah sound.. kalau dapur rosak kali nie.. pakai jerk dapur minyak tanah... dahsyat ugutan pak incik tu..... jadinyaaaa kita tukar nama menu nie  AYAM PUTIH MASAK BERLEMAK..... ke korang ada cadangan nak bagi nama apa.... hahahahah

Resepi sangat mudah bak kata cik senah.. 'alo laaaa masakan hok paling semesek mudoh' .....  semudah ABC katanyaaa...



Bahan-bahan..

ayam

Halia - sebesar ibu jari aku
Bawang Merah - 4-5 ulas
santan
perahan asam limau nipis
garam
gula


Cara-cara

bland halia dengan bawang sehingga lumat.. pastu satukan dengan ayam dalam periuk .. pastu renehkan atas api... jangan masukkan air lagi.. biar ayam tu kuar kan air nyaa sendiri.. pastu bilaaa dah mendidih.. baru laa masukkan air dalam 1/2 cawan.. masak sampai ayam tu empuk.. pastu angkat ..masukkan santan.. pastu masukkan perahan asam limau, garam, gula sikit jerk.. dalam hujung sudu..  masak sampai kuah agak-agak pekat sikit  dan korang bakar ler.. ayam tu sampai rentung   agak -agak korang laaa...

kalau aku aku masukkan cili padi.. jadi bila aku nak makan.. aku akan picit cilipadi dalam pinggan aku tu.. perghhhh tersangggaaaattt HEAVEN gilossss.......

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
nie lagi satu kegemaran anak aku.. dan jugak aku .. dan jugak pak incik.... lagi senang gilaaaa nak masak .. tutup mata jerk pun bleh masak....




haaa nie ler makanan nyer.. memang kesukaaannnnn semua orang dalam rumah tu termasuk  cik nah .... kalau nak tau..kenapa badan aku tembon.. sebab nyaaa benda alah nie ler...  jaman dedulu cik senah kalau suap anak-anak dia mesti cik senah gaul dengan minyak goreng daging nie.... hari-hari ok... bila tiap kali cik senah goreng daging nie.. mesti dia simpan minyak nie.. jadi bila nak suap kitaorang.. cik senah campurkan laa minyak daging tu dengan kicap.. perghhhh memang termantoppsss kesedapan nyaaa... sebab tu laaa badan aku nie tembonnnnnnnn jadi kalau rasa-rasa nak tembon silaa laa buat cam mak aku .. hahahaha...... haritu kan cik nah berat tak naik kan.. aku gaul kan nasi dengan minyak daging nie .. haaaa makan laaa plakkan... tapi aku tak bagi selalu .. sekali tu jerk.. mak tak rela ok anak dara mak tembonn cam mak dia.... tak moooooooooooo.......


resepi nak masak daging nie adalah sangat mudah... korang refer jerk cara-cara nak satukan bahan mengikut gambar kat atas tu....menu nie lagi mudah dari korang nak baca ABC.. kira tak sempat nak baca ABC.. dah siap.. perghhh hebat kannnnnn.. ok nie resepinyaaa.. oohh yer walaupun letak nise.. tapi rasanya tidak ler manissssss sesangat.. just nice jerk dengan garam semua tu.. aku bagi nama resepi nie DAGING MANIS MASIN SEMESEK...... nie resepi arwahhh nenek aku....

Bahan-Bahan

Daging
Garam
Nise (gula melaka)

bahan-bahan sampingan

minyak
air
bawang besar
cili hijau/cili padi

cara-cara..

satukan daging, garam dan nise.... goreng kan dalam kuali... (memang laa dalam kuali kan tak kan dalam lesung batu  plak kannn.. )... pastu masukkan air... biarkan sampai kering air dan daging empuk.. gorenggg sampai garing.. dah garing baru masukkan bawah besar dan cili.. siap......


ok.. dah ada 2 menu yang anda.. anda.. anda.. dan anda... semua bleh buat untuk berbuka harinie.. kalau tak sedapp anda.. anda.. anda.. dan anda semua jangan salah kan saya yerk... kikikikikiki................................
sebab SAYA BUKAN CHEF...





Khamis, 11 Ogos 2011

::.. SUPERMAN TAK HEBAT PUN..::

perghhh heaven gilaa semalam.... tersangat heaven............. heaven dan terus heaven.........................
heaven laaa kan.... jam tak bunyi time sahur.. dan kami semua terlajak tido sampai kul 7:00 pagi...... heaven kan... sib baik haziq tak buat alasan tak mo puasa ... tapi si aiman... kan aku dah cakap sebelum nie.. dia memang tunggu peluang ajer... memang semalam peluang tu terlaksana..... maka dia TAK PUASA........ ..... mak hanginnn ok.. tapi apa nak buat kan.. salah maknyaaa jugak .. saper suruh tak bangun .....  jadinyaaa dia berbuka jam 10:00 pagi dengan menu berbuka 'puding roti keras kekung'.... bila aku kata kenapa makan.. dia kata.. kesian tengok puding roti tu.. nanti kalau buang roti tu menangis... ok.. menangisss ek.......  redha..

bila semalam dah bangun lewat.. jadinyaa semua bercotiiii tanpaaa rasa bersalah.. termasuk pak incik sekali.. kikikikiki.. so..... jom pergi shopping.. hahahahahahhahaha.... terbaikk kan alasan...  gilaaa tengah-tengah bulan pergi shopping.. duit bukan nyaaa ada .. tapi disebabkan baju bebudak nie lom beli.. maka harus pergi beli.. kalau nak ikutkan malas nak beli baju sebab tahun nie beraya kat ampang... bilaa dah beraya kat ampang jadinyaaa memang tak akan berjalan laaa.. sebab pak incik memang tebiat gitu.. kalau tahun nie beraya kat ampang.. mesti alasan tak bleh cuti.. sebab orang lain dah ambik cuti sebelum tu.. so dia kena standby... habih kalau beraya kat kelantan. .bleh plak dia submit borang cuti tu awal .... hebat kan pak incik aku kan...  tapi kali nie aku dah warning pak incik.. kalau tebiat sama seperti selalu.. jadiiii.. bila turn raya kelantan aku pun tak leh ambik cuti.. sebab aku pun kena standby.. kah..kah..kah.. alasan yang paling tak leh diguna pakai..

jadinyaa semalam dah sattle baju anak-anak.....  cuma kasut jerk yang lom beli lagi.. itu akan di fikirkan kemudian... aaduuiiiiiiiii........ laaa haiiii... bonuss nyaa ciput tapi belanjaaaa terlebih dari duit bonusss nak wat cenggana kaaannn.. anak dah bertambah.. maka perbelanjaan pun bertambah jugak ler kan.. ok..ok..habisss citer pasal bau raya...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

siapa kata superman tu hebat... .....saper kata superman kalau tebang tak jatuh....... meh.. aku nak tunjuk....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.

haaa ambikk ko .. lebam terusss superman sebab tewasss dengan cara nyaa sendiri.... sebab jadi gini.. kesnyaa kain superman tak mengembang.. sedang superman terbang dari satu sofa ke satu sofa sampai ke kabinet tv.... dan superman ingin membuat percubaan sekali lagi melompat ke arah sofa yang jaraknyaaa 5 langkah tapak kaki.. akhirrr superman jatuh tersadungg dan terhentak di atas walker cik nah ... nasibb baikkk cik nah tak ada dalam walker kan.... kalau tak.. dua-dua lebammm..... nak salah kan saper sekarang nie.. yang aku gerammmm dia salah kan walker hannah.. bleh.. memang nak kena makan penampar laa kan..... jadinyaaa beraya laa ko dengan mata lebam tu...

akhirnyaa berjaya gak mengikat rambut anak dara nie.. berserabai bebenor.. rimasssss.. shomeeeiii tak... kikikiki...haziq kata dah macam bunga kembang setaman... amboiii mulut kan... ada jerk yang dia nak komplen.. kalau aku pakai kan baju cik nah yang tak berlenggan nampak ketiak pun dia sound.... sayang bebenor dia kat cik nah tu....lantakkk.. actually aku tak beli pun lagi getah tu..... korang tak nampak ker aku ikat dengan getah apa tu....................................................... japp..jappp..aku kasi close up sikit.. tak banyak sikit jerk...


nampak tak.. nampak tak.... yerrrrrrr aku guna GETAH SAYUR.... sib baik pak incik tak nampak... hahahahha... tapi semalam dah dapat beli getah yang bebanyak dalam tube tu...


Selasa, 9 Ogos 2011

::MENU BERBUKA RAMADHAN KE 8 ... PUDING ROTI CARA AKU..::

uhhhhh.. mengantukkkkk... semalam lewat tido... bilaa dah lewat tido.. dah tentu-tentu mengantuk.. sib baik sahur tak terlajak... kalau tak.. alasan terbaikkk untuk aiman tak puasa.... tadi pun dah mula ngegada.. buat-buat muntah bagai..... arghhhh sorryy aku nak percaya.... sebab apa aku tak percaya... sebabnyaa lepas buat-buat muntah tu.. leh senyumm senyummm bagai....

lepas sahur .. mana bleh malas-malas baring-baring lagi.. karang memang alasan terbaik plak untuk AKU malas pergi kerja plak kannnn.... tadi nak bangun pun.. dah berkira-kira malas nak masuk kerja... blehhhh!!!!! sejak bulan pose nie.. awal gilaaa aku kena kuar umah... kul 6.20 a.m aku dah terpacak dekat parking kereta.. 6.30 a.m dah sampai dekat nursery hantar hannah dengan aiman.. mati laaa aku .. kalau cikgu dorang claim OT.. hahahahahhahah.... nie ler nasib kalau dah jawatan tak berapa nak tinggi  kan.. parking kereta merempat... kalau lewat  memang tak ado parking.... tu ler dulu pemalas pergi sekolah kannn.. parking laa kereta ko merempat.....

meh aku jaja citer apa aku masak untuk berbuka semalam.... gigih  aku balik singgah petronas beli barang-barang nak buat Puding roti... psttt hebat tak.. bershopping kat petronas... classss kannnn... hahahahahahaha. aku malas nak terjah kedai runcit dengan berdokong cik nah.. dan berpimpin si aiman.. leceh.. so pergi petronas.. senang orang tak ramai .. balik terussss buat... nie kesnyaaa dah lama tak buat.. pastu belek-belek blog masakan.. jumpaa style baru plak.. roti tu dia main gulung plak.. dalam sapu butter dengan coklat... tu yang hati lagi gigih nak buat..... tapi itu jerk laa yang aku tiru.. yang lain.. resepi asal yang aku selalu buat...


NIE ADALAH PUDING ROTI YANG SEDANG MENGELEMBUNG BAGAI GUNUNG BERAPI YANG NAK MELETOPSS ... pepagi tadi aku post kat FB.. dah semua pelik tengok puding roti aku nie.. asal nampak pelik ek??!!! hahahahaaaaa... korang nampak cam pisang ek tu aku gulung roti tu.. dah kata tengok orang buat gulung ko pun nak buat kan... .. mengelembung tu aku pun tak tau.. kenapa setiap kali aku buat memang akan mengelembung macam gini... tapi lepas  keluarkan dari oven dalam 2 minit.. dah susut dah bengkak nyaaa tu... ooo yang atas tu aku letak kurma.. dah badam tak ada.. aku ganti kan dengan kurma.... janji ado  kan... apa derk hal.. kita yang buat dia.. bukan dia yang arahkan kita.. 

memula tu ingat tak mo buat sos kastard.. sebab aku dah beli aiskrim.. dengan yogurt.. tapi rasa cam tak best laa plak... bila adik ipar aku sampai.. baru aku buat kan sos kastard... dan yang palinggg pentingggg cik nah makan nyummn yummmm... ok..ok..ok....ok..... dah cukup panjang lebar aku terangkan .. so lain orang lain caranyaaa.. walaupun AKU BUKAN CHEF.. so kalau korang buat sila ikut kreativiti korang sendirik sebab anak tekak korang jugak yang nak mentekedarah...... aku nak tepek resepi .. sebab ada kawan opis lama aku request... kongsi kongsi resepi apa salahnyaa kan.. walaupun ...........

Bahan-Bahan...

500 ml Susu Fresh Milk
8 Keping Roti
--------------------------------------

4Sudu besar gula
2 sudu besar buttercup              
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar tepung jagung

---------------------------------------
Sos Kastard

1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard (aku guna tepung jagung)
2 sudu besar gula

Cara-Cara...

Ikut suka hati korang nak koyak-koyak kan roti tu ker.. letak sekeping-sekeping ker.. atau gulung macam aku buat tu ker..... pastu rendamkan dengan susu selama setengah jam.. .... lepas tu korang satukan gula, buttercup,telur ayam,esen vanila dengan tepung jagung.. kacau sampai sebati pastu tuang dalam loyang roti tu. pastu korang taburkan laa atas tu kismis ker.. badan ker... coklat chips ker... pastu korang bakar 180'c selama 30 minit....untuk sos plak.. korang satukan semua bahan pastu masak atas apii sampai sos tu pekat..

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

lepas selesai buat puding roti baru aku kelam kabut masak untuk berbuka plak... di sebabkan semalam dah kesuntukan masa .. jadi.. lauk semalam adalah main campak mencampak ajerk .. memula nak masak tu laa nak masak nie laaa.. last-last.. masak simple-simple jerk.... janji kenyang kan...

ikan cencaru nak goreng cicah cili kicap.. bertukar ker cencaru masak pindang..
(haaaa jangan kata pelik tak pernah dengar nama masak pindang..
kalau tak tau .. pergi google..).....minyak berladung.. owhh itu yang pak incik ko suka tu..

dari daging masak black paper jadi daging goreng masin manis..

(nie semua tak tau..sebab nie resepi  'muloh'   arwah nenek aku..)...
 nampak garing sangat sebab pak incik yang goreng.. nak garing-garing katanya... lantak..
dari brokoli nak goreng+udang.... jadinya brokoli rebus .. bersos tiram.... tu jerk


jadinyaaa ini laaa menu aku semalam.. kenyang perut..... la...la...la..la....




Isnin, 8 Ogos 2011

::....AKU CITER KORANG BACA...::




Pagi  laaa pagi.. yer.. yer....selamat pagi.. mood pagi yang sangat cool.. dengan alunan muzik yang penuh keimanan... bulan pose kan.. semuanyaa dengan keimanan.. hahahahahhaha.....dah minggu kedua kita posekan sekejap jerk rasnaya... apa nak citer harinie.. .. asyik citer pasal anak jerk kan.. boring ler plak.. kalau tak citer pasal anak .. mesti citer pasal makan.. tapi apa lagi yang nak di citer kan.. dah itu kehidupan kita seharian kan... anak-anak hari-hari dengan kita.. tak kan nak citer pasal laki plak.. kang orang kata GILA laaa plak.... .. jadi nyaaa akan kekal laaaa citer pasal anakkk..

nie citer aiman....... sebelum tu.. bukan tak ada citer pasal haziq.. ada tu ada.. tapi macam tak berapa nak ada .. lagi pun dia dah besar kan....jadi tak berapa nak buat hal .. lagi satu .. kalau nak snap-snap piccas dia pun dia tak berapa nak suka dah sekarang.. tapi kalau dia snap kan piccas kami dia suka... ok.. berbalik ke citer si aiman... . hari jumaat tu.... petang masa aku ambik dia kan...kuar pintu taska.. aku  nengok muka lain macam jerk... kat tangan ada sebungkus JAJAN..... masuk kereta... campak beg... Jajan pun dia campak kan jugak...nampak muka semacam.. bila aku tanya naper.. dia kata sakit perut... . muka dah pucat... risau gilaa aku..sebab dulu .. 

arwah abah aku ada citer... satu kes dekat area kampung pandan.. ada orang nie dia  suruh anak dia puasa.. pastu anak dia mengadu laa sakit perut .. tapi dia tak bagi anak dia berbuka.. dia kata tunnggu kejap jerk lagi.. sebab masa anak dia cakap tu dah dekat kul 6:30 ptg.. kengkonon sayang laa kalau anak dia tu berbuka awal.. dia suruh anak dia tido.. elok time berbuka dia kejut kan anak dia.. dah tak bernyawa.... so bila tiap kali pose..abah selalu pesan dengan aku.. tengok sikit anak ko tu.. jangan di paksa kan sangat....  

bila aku dah tengok gitu aku kata tunggu kejap lagi.. sampai rumah nanti makan... bilaaaaaa aku kata bleh makannn jerk... terusssss dia ngap jajan yang dia campak kat bawah lantai kereta tu... tetibaaa aku jadi pelik... aikkkkkk bilaaa masa plak dia bukak plastik jajan nie.. sebab terus ngap jerk....... ghuperrrr nyaaa ko..... plastik memang dah tersedia terbukak............................................................... dia dah bantai makan dulu... dia takut aku marah.. tu yang buat muka lemahh tu....... bilaaa aku selidik.. dia kata.. dia terliur tengok kawan dia makan jajan tu........................................

aduaaaaaiiiiiii aimannnnnn..... ok tak per... ko main kan ummi yerk... tak per.. tak per... sabarr.. sabar.......

 budak muka tak bersalah..

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HARI SABTU............................................... besttt.. besttt sebab kakak-kakak dengan mak aku .. berbuka dekat rumah.. baru ler meriah  kan.. berbuka reramai.. nie abang-abang aku semua tak ada.. kalau dorang ada sekali.. lagiiiii ler meriahhhh... haziq dengan aiman yang sebelum nie kalau berbuka makan.. ala kadar.. tapi haritu makan.. ambikkkkkkkk 2 pinggan sorang.. yang aiman pun nasi bertambah....  makan reramai agaknyaa kan. tu yang berselera sangat tu...

yang aku tak tahan dengan ayat anak buah aku.. (fadzlina...).........time nie dia tengah dok berborak dengan aiman... aiman tanya.. "na pose ker.." ...... "na ose arrrr.... na apar na tayan...... na aus.. na tayan.. na tit pun tak angis... na leh tayan ..."...... faham tak apa dia cakap.. meh aku traslate kan... dia kata.. "na puasa laaa.. na lapar na tahan.. na haus na tahan..sikit pun na tak menangis.. na boleh tahan"

Hari sabtu tu aku masak nasi lemak.. 8 pot... licin mukhlisin..... akak aku.. masak sup kaki+vontot ayam.. dengan goreng ayam... aku buat bubur gunting... pastu kuih muih kakak aku dengan mak aku beli... tapi seriusss kuih tu semua tak sedappppp...  rasa membazir gilaaa beli kuih muih tu......


penuh satu rumah.. habiss camno umah kecik.. yang kelakar kan.. sebelum berbukaaa.. perghhh gamat gila umah aku.. dah tak tau mana satu ko nak dengar... bunyi jerk azannn.. terusss sunyiiii... amannn jerkkk..........

Piccas anak bapak harus laa ada kannn... minah nie kalau dah ada bapak dia... memang meleset kat bapak dia ajerk ..lidah harussss tersentil
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Sebelum tu.. tengok ler piccas cik nah... dengan tema......

lidah ku boleh bergulung sengit..



Khamis, 4 Ogos 2011

::.. PASTA ALFABETO...::

Pening..peningggg..peninggggg..... lorrrrr cik nah pening ker...... kah..kah..kah.. nie bukan peningggg kalau dah rupa gitu... itu nama nyaa tengah meraungggg.. mengarok.... menangissss... aduaaaaaiiii cik nahhhh... jangan ingat aku dok dera anak dara aku plak ek.. tak kose aku nak mendera minah nie.. tak kose.. aku  nak menyakat.. aku banyak kerja lagi nak buat petang-petang nieee..... ciannn kan... dengan mulut cebik tangan kat kepalaa..... sabar cik nah.. sabar.....
kalau nak tau.. cik nah akan berkelakuan macam nie.. bila tiap kali dia nampak aku pegang mangkuk.. tak kira mangkuk ker.. pinggan ker.. pasti dia mengelupur... bila aku wat tak tau.. tu laa riaksi dia...memula tu aku tak tau lagi.. apa ke heiiii laaa dia nie.. asal aku bawak pinggan dia mengelupur.. bila wat tak tau.. dia menjerit.. lepassss aku pikir-pikir.. renung-renung... jampi-jampi , ghuperrrnyaaaaa...minah nie ingat aku bawak kan makanan untuk dia... nak makan ghuperrr nyaaaa.... mana laaa mak ko tau cik nah.. dah selama nie kamuuu mana layan makanan nie semua.. .. ciannnnnnnn kannnnn..

Semalam aku balik petang aku buat kan cik nah SUP PASTA ALFABETO...apa macam claassssss tak menu anak aku.. tekak selera macam anak mat salleh.... sebelum nie aku ada tengok member opis aku masakkan untuk anak dia .. tapi aku tanamkan ajer niat aku tu.. sebab jaman tu cik nah tak mo makan dan tak suka makan... time tu musnah laa harapan nak buat bendalah nie.. tapi sejak cik nah dah suka makan nie.. tu yang aku gigih aku berazam nak buat kan untuk cik nah.. lagi satu cik nah nie jenis makan memilih.. kalau setakat ko rebus atau ko lebur kan segala benda maknika dalam satu periuk.... memang dia tak mo.. dia akan terbelahak balik makanan tu.. jadi cara masak untuk anak dara nie adalah dengan menumis.. tu laa aku kata .. minah nie tekak demand nak makan benda yang berasa... haiii laaa perangai saper laaa nie...kalau aku cakap dengan apak dia.. dah kompen-kompen dia kata perangai aku.. jadi tak payah tanya,..duduk ontok-ontok sudah...

kebetulan plak sebenarnyaaa tengahari semalam aku pergi alamanda .. nak renew road tax.. kalau tak kerana nak renew road tax memang tak akan laaa aku masak pasta nie.. sebab masa aku tengah dok tungggu giliran kat pejabat pos tu.. aku merayap dalam Cold Storage... sajer pusing-pusing dalam tu... sebab aku tengok barang-barang dalam tu dengan harga-harga yang mewahhh.. aku tengook dah macam 'HOOK CHOON'.. mesti korang tak tau hook choon tu apa kan.. hehehehe... orang ampang jerk yang tau...hook choon nie pasaraya yang jual barang-barang antarabangsa.. ramai ler duta-duta mat salleh yang shopping kat situ.. kira cam pasar laaa.. apa nak semua ada...  .. masa kat cold storage tu laa aku terjumpa benda alah nie...
bungkusan dia cam gini... benda alah dalam tu pun kecik-kecik jerk.. tak besar cam macaroni yang selalu kita beli tu..
bentuk tu cam gini... comeeeii kan... aku yang tengok pun teruja.. nie kan plak budak kan... kalau korang rajin.. korang pilih ler huruf ejaan nama anak korang... mesti sweet jerk kan... kah..kah..kah.. dussshhhh.. kasi pelempang sekalik.. oooooo masak harus laaa banyak.. sebab bukan untuk anak tekak cik nah sajer.. tapi untuk anak tekak abang cik nah jugak.. si aiman tu pantang tengok makanan cik nah.. mesti dia nak ... haritu aku beli Baby Bites tu.... ehhhh... sesuka hati dia jerk.. main rampas dekat tangan cik nah.. bila aku marah.. dia kata... nak rasa.. sedap sangat tengok hannah makan... jadi untuk tidak berlaku perebutan lagi.. kena ler masak bebanyak... dan menu ini juga jadi hidangan berbuka pose mak cik nah jugak.. ngehhhhhhh.....

rambutt berserabai... rimas aku nengok... aku nak ikat.. tapi aku asyik lupa jerk nak beli getah yang lembut tu... kekadang tu.. ada jerk niat aku nak ikat dengan getah sayur jerk..kang tak pasal-pasal aku kena haruk dengan bapak dia plak...haaaa tu nampak tu.. dah separuh mangkuk minah nie makan.. nampak lain kan.. kes nyaa aku kena bland sikit pasta tu.. sebab bapak cik nah risau .. dia takut anak dia tak leh nak telan huruf-huruf tu.. aduaaaiiii.. susah betul laaa kalau jadi anak kesayangan nie kan... jadi aku menurut perintah.. bland ler.. sekali anak dia tak mo makan.. kah.kah...kah.. jadi terpaksa campur yang belum bland sikit.. baru minah nie nak makan...

alorrrr chomeeeeiiiii...buat muka gitu (euwwww puji anak sendirik..)korang abaikan ler mulut cik nah yang comot tu.. bukan aku tak lap.. kekadang aku malas gak nak suap minah nie.. sudu baru masuk..kepala dok pusing sana pusing sini... .. mangkuk harus diletakkan posisi macam tu.. sebab aku tak kose nak mengelap kalau makanan menjejes kat bawah.. sebab minah nie style makan mulut bersepah.. cian cik nah kan dapat mak pemalas kan.. 



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



 ok.. stop citer cik nah... meh aku nak citer pasal abang-abang cik nah plak..

nie hari ke 2 pose.. aku dok risau jerk.. aiman nie pose ker tak kat sekolah.. mamat nie kan leh percaya.. aku dengan en.din dok main teka teki.. pose ker idok ler budak nie..yang bapak dia kata.. kompen tak pose.. sebab dia mesti makan punya dekat sekolah.. yang aku.. berdoa ler biar aiman pose.. sebab dah janji kan.. petang masa aku pergi ambik dia.. aku nampak jerk kelibat dia.. aku dah jerit.. POSE TAK.... .. katanyaaa POSE.. alhamdullilah.. sayang anak ummi... minuman wajib.. MILO.. hari-hari milo.. kalau tak dek milo.. leh meroyan.. 

Haziq.. pose cam biasa.... tapi yang tak tahan.. demand nak suruh masak ikut anak tekak dia jerk.. itu laa ini laaaa..  tak per.. tak per.. bulan pose.. kan.. kesian.. ikut kan jerk.. 

2 badik berbuka dengan nasi goreng dan daging goreng  dan sup telur+kentang jerk .. esok kita makan telur goreng jerk.. ummi ko dah malas nak masak.....




Selasa, 2 Ogos 2011

::.. ENTRY SAMPAH....CITER MERAPU.. .. ::

Pening kepala mak ko nie haaaaa.. tu baru 1 hari pose.. lom sampai sebulan..
kot kalau sebulan mau pengsan terus.. lain ler pose tahun nie.. alasannyaaaa sebab
dah 5 tahun tak ada anak kecik kan.. jadi hidup bermaharaja lela...
selalu urus 2 orang.. nie 3 orang.. tak termasuk bapak dorang...
lagi pun 2 hero tu dah besar.. so nak apa leh uruskan sendirik... nie ...
balik terkejar-kejar..... dengan si Cik Nah lagi....
minah nie makin ngegada plak ... nak orang layan dia jerk.. kalau tak ....meraung..

nie aku  meroyan nie sebab bapak bebudak nie tak ado.. korje ...
jadi mak sorang-sorang... sib baik ado haziq...

aku dah siap-siap sumbat nasi pun .. meraung jugak.....
jadi meh.. nak sangat berdokong kan..
aku ikat kain macam orang -orang indonesia tu.. sib baik lekat aku ikat
ehh diam plak minah tu..
gambar kejadian tak ado.. sebab mak ko tengah huru hara kat dapur masak
anak bujang demand nak makan itu ini...
mak ko menurut perintah ... demi anak-anak..

alhamdullilah.. semalam.. permulaaan yang tersangat baik buat AIMAN...
pose penuh semalam... walaupun pada saat-saat akhir nampak macam punah hati mak ko ...

jaman dulu.. haziq 5 tahun pose penuh.. ehhhh tipu... ada tinggal 2 hari..
itew pun sebab dia tak sengaja... tapi semalam aku dah stand by dah... takut tak boleh ajerk..
tapi dengan pujukan rasukan ablaza mak ko.. terussss cergas balik...
kes dia bertahan sebab mak dia ugut.. kalau tak penuh pose..
jangan harap ler kereta control..... demand tinggi nak yang beeesssaaarrr puuunnyyyaaaa...
uuuiii laaa haii anak .. macam laa mak ko nie banyak duit..
tapi tak per.. demi memenuhi keinginan anak-anak.. lagi pun tak bleh di sekat.. kesian dekat dorang...
start dari sehari pose mak ko dah kumpul RM0.50sen setiap hari untuk tunaikan permintaan anak..
cukup tak sampai hujung bulan ... ngeeeehhhh...


muka tak puas hati .. kena bangun sahur.. nasi hanya berkuahkan sup ayam semata-mata.. tanpa sedikit pun cebisan lauk dalam pinggan dia tu...

tapi


lain dengan budak shomeeeii nie.. pepagi buta bleh jerk  nasi 2 pinggan..
good haziq..