Nuffnang

Nuffnang

Ahad, 31 Julai 2011

::SALAM RAMADHAN..::

AH LAN WASALAN YA RAMADHAN...

Selamat Menjalankan ibadah puasa... kepada semua umat islam di seluruh pelusuk dunia.
seMoga ramadhan kali ini lebih baik dari tahun sebelumnya.. semoga kita semua  mendapat keberkatan dan hidayah dariNya... semoga Allah s.w.t. mengampunkan segala dosa-dosa kita selama ini.. dan Kepada Semua.. beribu kemaafan dipinta sekiranya ade kesilapan, keterlanjuran dari aku ... semoga  jiwa kita lebih tenang kala menjalani ibadah di bulan mulia ini.
Selamat Berpuasa buat semua.......

PEKAK KAN TELINGA .. BUTA KAN MATA.... BANYAKKAN ISTIGFAR....


Ustaz Haziq Irfan sedang melihat anak bulan...


Lafaz niat puasa yang ringkas:   نَوَيْتُ صَوْمَ رَمَضَانَ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa Ramadan kerana Allah Taala. 
Lafaz niat lengkap:   نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadan tahun ini kerana Allah Taala.  
Lafaz niat sebulan:   نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku berpuasa sebulan Ramadan tahun ini kerana Allah Taala.


Sempena menyambut Ramadhan nie... Jangan lupa pada yang sudah tiada dan ziarah lah makam-makam orang yang telah tiada...!! semoga roh-roh mereka di cucuri rahmat....

Haji Md. Zahar dalam Kenangan 1938 - 2010 - AL-FATIHAH


::.. TAK SE DARAH..... ..::

kenyataaan yang aku rasa tak bleh blah.....
bila aku ingat balik.. aku rasa cam nak hempuk kepala sendirik kat dinding...
sentaaaappppppp hati maaaakk nakkkk oooooiiiii...

nie citer si Haziq ....


malam bila entah.. aku dah lupaaa... aku tengah sibuk buat kek gula hangus yang orang tempah
pastu .. haziq datang ke dapur nak minum air..
kebetulan perkakas-perkakas kek penuh kat area air tu..
so aku suruh laa dia minum air aku ajer.. kebetulan air dalam bekas tupperware aku ada atas meja

ko nak tau apa reaksi dia .. bila aku suruh minum air aku tu...
dia pergi ambik cawan.. aku kata nak buat apa cawan tu.. minum ajer dalam bekas tupperware tu..
dia kata.. dia nak tadah air... nak minum...
aku kata minum ajer laaaaa air tu..

dengan muka tak puas hati.. dia duduk.. tak minum langsung air tu
aku geraaaaammm jerkk nengok muka dia gitu...
aku tanyaaa asal tak nak minum air tu.....

dengan paksa rela.. dia minum.. seteguk..
aihhhhhhh.. angin dah hati aku nie..
asal tetiba buat perangai lak malam nie..
selalunyaaa semua air aku minum bleh ajer dia tibai.....

suara mak lamper.. mengamukkkk.. sebab  mak dia tak puas hati..
bila tanya tak ada jawapan... mukaaaaa dia.. ko jangan cakap..
memang aku tak leh citer.. aku gerammm jerkk..

bila suara aku dah kuar macam petir baru dia cakap..
DARAH KITA TAK SAMA
darah tak sama??!!!!!!!!!!!!! aku tanya saper cakap macam tu..
dia kata CIKGU yang cakap.....gila betu laaaa!!!!!
terussss SENTAP HATI MAK KO NAK....



Rabu, 27 Julai 2011

::..TERINGIN AJERK....::

Nie ler akibatnya kalau tangan tu asyik la dok click page tu.. click page nie..
pastu meratib blog orang nie.. pergi lagi meratib blog orang tu.....
sekali meroyan sesorang..
habisss apa tak meroyan nyaaa.. asyik ler teringin jerk..
apa orang tu buat semuanyaa ko nak...gilaa kan..
sib baik jugak aku nie kan jenis.. kalau  tengok orang nie beli benda alah nie nak.. orang nie beli bendalah tu.. hentak-hentak kaki  nak...sebab sedor diri jenis duit tak berapa nak adooo... haa yang tu sedor diri..ngehhhhh

yang paling tak tahan kalau dok jengah blog masakan.. mulaaaa tekak tu teringinnnnn....
kekadang tu siap print resepi...kekadang tu buat...
kekadang tu menjadi.. kekadang tu hancusssssss....

nie nak mengesahkan.. pasal baca komen... haaa baca komen jerk.. bukan orang tu dok citer pasal masakan... atau jaja gambar masakan pun....air liur aku dah menjejes.. tekak kepingin... hati teringin......
komen nyaa berbunyi.....
"tak dapat nak makan gulai tempoyak ikan patin...." haahhahahha... gilaaa kan...

jadinyaaa esok gigih ajak en.dean.. pergi pasar malam.. cari ikan patin..
beria kengkonon nak masak.... padahal tak pernah sekali pun ikan patin tu bertahta dalam periuk umah aku..
memang aku tak pernah masak ikan patin....
tapi apa ada hal kan... kita buat dia.. campak ajerk ler bahan-bahan yang ada ..
bak kata member opis aku... asalkan ada bawang putih.. bawang merah.. halia.. haaa jadiler masakan ko tu..
ngeeeehhhh lagi.. hahahahahhahahah
tak faham aku.. asal gambar nie blurrrr.. aduaaaaaiiiii .. tangan bergegar ler plak.. heheheheh.. ker aku maluewwwww sebab abang bagla...dok berdiri sebelah aku.. hehehehe...
halal kan jerk laaa pic tu blur... yang aku nak citer.. salah sekor ikan dalam tu laa yang menjadi santapan
anak tekak aku anak beranak..
hidup-hidup mamat tu siang.... masa nak masukkan dalam plastik beg pun ekor dok menguit-guit lagi...
en.dean dah geli geleman...
puas dok  google resepi.. tetibaa en.dean.. call..
dia kata.. dia nak makan gulai tempoyak ikan patin style makcik aku...
aku tak tau ler.. resepi nie serupa sebijik sejiban dengan cara orang temerloh/pahang
aku menurut perintah jerk..
so call makcik aku.. dapat resepi... balik..
zasss..zassss..... tak siap lagi.. sebab tunggu en.dean.. balik bawak doyan...
laki aku nie dia jenis tak berapa sukaa tempoyak yang masam-masam tu... kalau aku buat sambal tempoyak.. kena pakai durian yang baru beli.. tempoyak tempoyak nie dia tak berapa nak makan....
maka akhirnyaaaaa jadiiiiiiiiii.. GULAI DOYAN TEMPOYAK IKAN PATIN..nyummm nyummmmmmm

disebabkan ikan tu pedas gilosssss.. jadi cari benda manissss.. melantak cookies plak..
oo yerkkk.. cookies nie aku order dengan  kak D... sedapppp.... dan rangguppp...
yang palingg penting tak manissss.. i likeee .......

kalau nak order gi meratib kat blog kak D yerk...
nanti jejaka handsome datang hantar..
hehehehehehehhehe




::.. KERING KONTANG AIR ATAS KEPALA..::

Air atas kepala kering kontang.....
bilaa dah keringgg jadi nan ado idea nak dikarang citer-citer...
bila dah tak ada idea nak karang citer .. maka nyaaa akan tak ada entry baru
bila dah tak ada entry baru... jadinyaaaa ...............................................................
BORINGGGG ler.....

dah.. meh.meh.. aku tayangkan korang halwa mata dan telingaa
korang tengok laaa dorang punyaaa gelek...
terbaaaaaiiiikkkkkkk ler......
comeeeiii plakk tu......



                                 shomeeeeii gilaaa kannnnn..... super dupa diva

layan lagi satu nie.. pun best gak.... aku suka layan lagu dia.......
T-ara - Ya Ya Ya


euuuuuwwwwww feeling-feeling  gitu.....
owwwwhhhhhhhhhhhhh tidakkkkkkkkkkkkkkkkk
bughuk ghuper ... sedor diri.. sedor diri..
mintak nyawa.. mintak nyawa....
kah..kah..kah..kah..kah


Isnin, 25 Julai 2011

::AKSI ANAK DARA BILA DI GOMOL OLEH BAPAKNYA..::

Tajuk tak hagak-hagak kan....
korang jangan tak tau.. dulu aku ada wat entry pasal gomol...
bila aku tengok kat nuffnang.. ramai betul search gomol dan masuk blog aku...
apa laaa yang dorang dok search pasal gomol tu kan.. nak tau makna gomol ker..
atau......................................... astagfirullahalazimmmmmmmmmmmm... kikikkikiki

so mari kita buat lagi tajuk gomol.. biar ramai lagi yang search.. kikikikiki
nie pic petang tadi...oo harinie aku EL.. sebab penyakit datang balik...
semalam semalaman tak leh tido.. sesak nafas... tempat operation tu sakit gila.. perut pun sakit..
so nak pergi spital tak larat nak pergi sensorang.. lagi pun budak-budak aku tak hantar.. tak larat nak drive

tengok laaa pic cik nah kena gomol dengan babah dia...
dia sukaaaa jerk kalau kena gomol macam nie...
jangan tak tau minah nie kuat bergurau...
kalau tak bergurau tak sah.. kalau orang lain dok diam tak layan dia.. mulaa laaa dia mengamok..
nak suruh orang layan dia jerk..

so layan pic cik nah kena gomol ek.. kebetulan tu ada video.. layan laa ek.... mak cik nah keboringan sebab kena baring jerk nie..


tu dia... kan main sonok lagi
sukaaa nau laa tu  yer...
ambikk sampai terlentok-lentok kepala kena gomol
muka puas kena gomol
tu muka tak puas hati.. bila tak ada saper yang layan dia




nie video cik nah kena gomol.. sila teleng kan kepala anda untuk menikmati video nie.ngeeehhh

video

Ahad, 24 Julai 2011

::PERIHAL CIK NAH KEPINK KEPINK.....FIRST BITES::

Telepon......................................................................... Teleponnnnnnnnnnnnnnn berbunyi...................
ada orang dalam kesusahan......................................................................................... susah ker........ best kan kalau  wonderpets leh tolong aku selesaikan masalah aku nie... .......

aku susah hatiii sebab anak aku tak mo makan.... bukaaann haziq yang tak mo makan... haziqqqq ok jerkkk .. pantang nampak makanan.. sebat semua.. aiman!! ooo aiman pun ok jerk.. sekarang nie mamat nie dah banyak makan... tapi dengan syarat kalau nak bagi dia makan mesti ada air milo.. baru habis nasi sepinggan kekadang berpinggan-pinggan.. tengok mood dia dan lauk apa yang aku masak haritu.. kalau kena dengan anak tekak dia.. ambik ko.. setiap 5 minit mintak nasi.... kalau aku malas nak layan.. dia buat-buat sakitt perutttttt..

tapi sekarang niee kesss cik nah kepink kepink tu... dia tak mo makan langsung... hari rabu dia demam.. aku dah bawak pergi klinik.. doc kata dia demam virus.. habiss naik merah-merah kat muka...hari khamis c/up 8 bulan.... ambikkkkk ko .. berat turun 2 bulan lepas 6.6 kg.. nie turun jadi 6.4kg.. graf menurun gila tak cantik langsung.. lagi 2 line nak turun ke line kuning... addduuuuii masak aku...seingat aku aiman dulu pun gini gak.. tapi alhamdullilah tak dek laa turun mendadak macam nie...haziq dedulu tak yah cakap.. memang terbaik berat badan dia.. walaupun dia demam... berat maintain kekadang naik 2 kilo sebulan.. aku suka jerk.. tapi bila dah besar nie risau sikit laaa... kan sekarang tak kira tua muda boleh dapat penyakit kan.. so kena kawal dia makan sikit.. hahahahahahhahahahaha mesti ada yang cakap.. bila tak mo makan susah hati.. dan bilaa yang kuat makan pun susah hati kan... hahahahahhaahhaha habih camno...

asal minum susu muntah.... minum susu muntah... habih nak lekat apa kat perut .. yang palinggg sadiss kalau aku suap makan bubur.. suap sekali dah nak termuntah.. bilaa ko paksa makan lagi... memang muntah pun .


muka pasrah kena paksa makan...
suapan pertama.... cool lagi...
untuk suapan kedua. dia dah mengelisat....
haaa nie dah mulaa dah..
haaaa kannnnn..... ambikkkkkk... muntahh terusss...

pastu balik dari klinik haritu.. aku cuba-cuba ler tanya dekat orang-orang yang berpengalaman pasal anak-anak nie kan.. ada macam-macam resepi dorang dok bagi kat aku.... ada yang suggest kan aku tukar susu... motip tukar susu sebab badan cik nah merah-merah.. ada yang kata allergic.. so tukar susu.. dari susu dumex.. aku tukar ker Anmum... 4 hari nie nampak ok.. merah-merah dah tak ada.. sebelum nie tekak cik nah penuh kahak/lendir.. tp 4 hari tukar susu nie dah tak ada sangat lendir tu......

hari selasa kakak aku msg.. suruh aku cuba resepi dari 'anakku chak' campurkan bubur dgn fresh milk dan sayur bayam... tapi aku tak cuba lagi.. hari rabu aku cuba tanya dekat kakak dekat opis aku... dia kata.. cuba tumiskan dengan bawang putih... so hari sabtu aku cuba buatkan bubur untuk cik nah.. cara aku tumis macam nak buat sup telur. aku campur kan bawang merah , bawang putih dan ikan bilis aku tumiskan.. pastu aku letak beras dan air.. macam nak buat bubur.. tapi bubur tu tak pekat macam bubur biasa.. aku buat ada kuah-kuah sikit... alhamdullilah.... cik nah makan.. tak muntak pun......habis gak ler semangkuk....

harinie aku buat lagi.. tapi harinie aku campurkan telur dengan carrot.. motif masuk telur.. sebab nurse suruh bagi telur sebab lagi sebulan .. nak injection.. so nak tengok sama ada ada allergic tak kalau makan telur... aku tengokk baikk jerk cik nah telan tadi.. kira ok laa tu kot.. mintak-mintak ler tak ada apa-apa kan.....

tengahari tadi pergi C4.... jenjalan sebelum apak bebudak nie kerja.. so jalan-jalan tu.. cuba belikan cik nah snake untuk dia.. dari dia asyik dok masukkan benda-benda yang tak sepatutnyaa dalam mulut.. adalah lebih baik kita bagi dia benda yang berkhasiat.... sooo aku belikan dia.. 'baby bites'.. hehehehehe.. suka aku nengok.. makan plak...... kalau gini .. mintak-mintak ler bulan depan berat tu naik tak banyak pun tak per asal berat naik dan graf tak turun ke line kuning...

aku beli jenama yang nie... sedapp ....
yang tak tahan.. si aiman plak yang lelebih makan...
aiman kata.. nampak hannah makan sedapp jerk..
kusyuk dan tawadukkk . dah tak padang kiri kanan dah..
aku panggil pun buat tak tau jerk
good hannah...

meh tengok muka cik nah kena sakat dengan ummi dia ...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
kikikikiki.. beria dia mengamuk..menangisss.. kena sakat dengan ummi dia...
aku sakat cik nah.. aku kena marah..
almaklummmm.. anak bapak..
haaa baru kamu tau nikmat makan yerk cik nah..
harap-harap ler kamu bleh makan bebanyak...
biar demok sikit...

Sabtu, 23 Julai 2011

::..ENTRY MERAPU MERABAN....::

huaaaaaaaaaaaa........... errrrrmmmmmmmmmmmmmmmmmmm best gilaa menguap..... ngantuk gilaaa... sejak bermenjak- menjak nie. asyik tak berapa nak cukup tido..... habih camno nak cukup tido. kalau dah tetiap malam tidoo lewat dok layan drama korea...... uhhhhh...... salah sendiri... ngeeeeehhhhhhh.... tapi hari nie memang mengantuk gilossss... sebab malam tadi balik lewat.. sebab mak aku buat kenduri arwah untuk abah dan semua ahli keluarga yang dah kembali kepada NYA... dan jugak kenduri nyambut pose... memang tetiap tahun akan buat kenduri gini .. sebelum Ramadhan.... gambor kenduri nan ado.. sebab cik nah dok mengarok semalam...lagi pun lupa nak bawak walker dia...nak lepas kan risau.. umah mak aku tu beso.. kang merata-rata dia pelosok plak kang.. jadi... cik nah berdokong ajerk laa semalam...

disebabkan semalam tido lewat..jadi harinie tak masak..cuma goreng nasi jerk pagi tadi..  malas sesangat.. nak kuar jenjalan pun malas.. tak ado mood...... perghhh heaven gilaaaaa bilaaaa dapat rehat-rehat .... cik nah pun tido.... 2 hero pun tido... jadi mak budak pun tidoooo.. jadi tido berjemaah ler anak beranak... errrmmm apak dorang tak dapat nak tido berjemaaahh.. sebab apak dorang kojo.....ngeeehhh ..

alhamdullilah kan..rezeki ...walaupun tak masak... ada gak orang perihatin belikan benda alah nie.. orang tu dah semestinyaa akak aku.. hikhikhik...kenyang gak ler aku anak beranak.. walaupun hanya manisan kan... nyummmm.. nyummmmm...

akhirnyaaa dapat gak ler aku rasa pancake doyan nie... dah lama mengidam nak rasa.. asyikk tengok orang lain dok tayang dekat FB dengan blog.... tu yang tekak terasa nak rasa tu.. haritu.. ada kata ada jual kat mines.. jenuh aku round tak jumpaaa.. nguper nyaaaa tak jumpa cari kedai... kikikikiki... alhamdullilah... akhirnyaaa akak aku bagi tadi... oo yang nie akak aku beli dekat MV....

pancake doyan.... errrmmmmm rasanyaaa nak kata sedaaaaaaapppp sangat tak ler sangat.. nak kata tak sedaaaapppppp .. sedaaaaapppppp laaa jugakkk.... bleh laaa... yang pentinggg tak manissss... bukan tak berapa manisss.. memang tak manisss... tapi kan.. doyan nyaaa sangat meletopsss melekat kat tekak ..lagi satu akak aku bagi donut crispe creame...untuk anak tekak cik nah dan abang-abang cik nah....... nyummmm..nyummm...

Jumaat, 22 Julai 2011

::.. KEK SARANG BERSEMUT-SEMUT.. LEPAS TU BERGEDIL GEDIL...::

errrrrmm dah tak lama dah nak pose kan... lagi 10 hari kannnn.. euuwwwwwwww ..sonok..sonokk ... .......
ok..ok..ok.... kali nie kita citer-citer pasal masak- masak plak ek.. sebab selalunyaa kalau time nak pose dan bulan pose nie ler orang ramai dok google nak cari resepi nak masak kan... dari segala maknika resepi orang akan google... al-maklum laaa time pose nie .. nafsu tekak meronta-ronta nak makan itu laaa makan ini laaa kan... nak lagi senang tak payah google resepi.. pergi jerk ker pasar ramadhan melambak benda yang boleh jerk nak beli tapi...... rasanyaaa tak tentu lagi bleh memenuhi anak tekak ko kannnn.....

macam aku ler.. asal bulan pose.. mulaaa  la tekak nak makan benda-benda manis.. nak buat.. malas.. dah balik kerja dah penat.. nak masak untuk lauk untuk berbuka  lagi dengan karenah anak lagi kan... so pergi beli jerk.. tapi bila dah pergi beli .... addddduuuuaaaaaaiiiiiiiiiiiiiiiiiii rasa sangat hampeeeehhhhhhh.. jadi.. untuk memenuhi anak tekak nie .. selalunyaa aku akan buat time weekend jerk..apa de hal.. buat sendiri kan ..sedap tak sedapp belakang kira.. janji puas hati....

nie haa aku nak syer resepi dari............. bukan dari mak aku.. yerk.. walaupun MAK SAYA MASAK SEDAP.. tapi nie dari resepi MAK ORANG LAIN.. tapi SEDAP... haaa kannnn... korang cuber ler.. kalau korang rajin.. kalau tak rajin.. korang tengok jerk laaa .. pastu korang pergi cari kat pasar ramadhan konpem ado....

huhuhuu.. kek yang sangat moist... walaupun tak berapa nak bersarang sangat.....
MAK ORANG LAIN PUN MASAK SEDAP

Bahan-Bahan.... ...

12 Biji Telur
250 grm buttercup
4 cawan gula
2 cawan air
1 tin susu pekat
2 1/2 cawan tepung
4 sudu kecik soda bikarbonat

cara-caranyaa...
  • Cairkan buttercup pastu sejuk kan
  • Masukkan gula dan biarkan sampai gula cair sehingga kekuningan atau nampak hangus sikit dan lepas tu baru masukkan air..(hati-hati time masukkan air.. nanti meletup-letup)
  • satukan tepung dan soda bikarbonat dan ayak kan
  • panaskan oven 45-50 minit 170darjahcelcius
  • kacau telur sampai cair.. (jangan pukul) + masukkan susu satu tin.. kacau lagi.. sampai sebati.. + masukkan buttercup yang telah dicairkan + masukkan tepung yang dah di ayak tu + masukkan gula hangus tu... kacau sampai sebati.. sebelum tuang dalam loyang tapis kan dulu..
  • masukkan dalam oven pembakar.. sampai kek tu masak
terpulang pada sesetengah orang.. ada yang suka kukus kek nie.. tapi aku lebih suka bakar.. senang citer tak payah risau gas habis... hehehehehehe....

habiss bab buat kek... nie haaaaaa aku nak syer lagi satu resepi ... nie pun bukan dari resepi MAK SAYA walaupun MAK SAYA MASAK SEDAP.. tapi dari resepi.. mak orang lain TAPI MAK ORANG LAIN PUN MASAK SEDAP....... hehehehehehehe..

saper suka makan bergedil .. cer angkat kaki sambil baca.. hak..hak..hakk......... errrrmmm resepi nie aku dapat dari mak member aku  ... kalau tanya mak aku.. sure mak aku tak tau.. sebab mak aku bukan orang JOHOR.. walaupun abah aku orang JOHOR.... ehhhh japppp.. bergedil nie asal dari JOHOR kan.. ker aku silap.... tapi hakikatnyaa bergedil nie bukan dari negeri cik siti wan kembang.... sebab tu mak aku tak pandai buat bergedil nie....

aku memang suka gilaaaa makan berdegil nie.. seddaaaaapp sangat aku rasa..nak lagi kan kalau makan dengan SOTO.. perghhhh termaaaannnnnttttooooppppsssss dan terHeaaaavvveeeennnn ... tu anak tekak aku laaa rasa.... anak tekak korang aku tak tau laaa.. korang aku tak tau.... jadi bilaa dah suka sangat.. moh ler kita buat sendiri kan.. kalau manjang nak beli.. .sakit gak poket nie.. dah ler tu kalau beli kecik cinonet besar taik kambing.. dah 50 sen.... kalau buat sendiri.. ambikk ko nak besar tapak kaki gajah pun tak ada orang nak marah.. janji puassss makan...

bergedil-gedil...... bergentil-gentil.... 
euuuuwwwwww yummmmyyyyy shedddaaaapppp

resepi pun sangat senang.. cuma kalau malas akan rasa renyah ler sikit..

Bahan-Bahan
  • Daging
  • Kentang
  • Bawang goreng
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 ulas bawang merah
  • 1/2 sudu jintan manis
  • 1/2 sudu jintan putih
  • 1/2 sudu lada hitam
  • daun sup
  • sebijik telur
  • garam
cara-cara...
  • goreng daging sampai garing sikit pastu blander halus.. kalau nak tumbuk pun bleh jerk
  • gorang kentang kemudian di tumbuk
  • tumbuk bawang merah+bawang putih+jintan manis+jintan putih+lada hitam
  • satukan semua bahan-bahan semua dekat atas tu.. gaul sebati +bawang goreng+daun sup
  • pastu bulat-bulat dan gentil-gentilkan ikut suka hati korang...
  • pastu pukul telur dan celupkan  dan goreng.....

selamat mencuber laaa yerk..... aku syer kan jerk resepi dari MAK ORANG LAIN nie.. adioosssssss  SELAMAT BERPUASA.. dengan ucapan PUASA TAHUN LEPAS DAH BAYOR KER??!!!!!!





Rabu, 20 Julai 2011

::.. BAGAIKAN PEPETAH DEDULU..::

haaaaaa.. harinie meh kita belajar balik pepatah melayu lelama..... bukan aper laa kan
sajer bagi kembangkan minda yang asyik dok kecut jerk ... hari-hari asyik dok baca citer entah pa per.. mari kita merembeskan cecair otak kita nie sikit.. supaya tak BEKU......

Orang melayu nie banyak sangat pepatahnyaa kan.. pepatah nie dicipta.. untuk bila seseorang tu nak marah atau nak memuji... menggunakan bahasa-bahasa yang lembut dan bukan dengan cacian.. yang tak berapa nak manis di dengar kan...

Ok..Ok.. dalam bebanyak pepatah melayu nie kan.. aku palinggg suka dengan pepatah yang mengatakan....

"BAGAIKAN MELEPAS ANJING YANG TERSEPIT..."

Jahat betul hanjeng tu kan.. dah ler orang dah tolong dia tersepit celah  lubang najis... .. bila dah lepas... ehhhh sesuka suki jerk dia mengigit orang yang melepaskan dia...memang dasar hanjenggg kan... nak wat camna ..

korang tau kan maksud pepatah tu....ker ada yang tak tau maksudnyaaa.. tak per.. tak per.. jangan gelakan orang yang tak tau .. tak baik... maksudnyaa ialah... MENOLONG ORANG YANG TIDAK TAHU BERTERIMA KASIH...

tapi aku tak tau laaa kalau citer yang aku reka nie ada kena mengena dengan situasi HANJENG tu... ..........

Si polan A nie kan.. dia nak wat kenduri makan-makan.. dia pun cari ler katering yang bersesuaian dengan kemampuan dia.. sekali tu cari punyaa cari.. tak ada yang murah... sebelum nie dia dah janji dengan sorang katering yang kebetulan kawan baik dia... tapi last minute tak bleh nak masak... nak cari yang lain tak mampu..

so jalan alternatif.. dia jumpa laa si Polan B nie.. nak mintak tolong ler sesangat ... masakan untuk majlis dia tu nanti... si polan B nie punyaa laa baik... siap suh si polan A nie datang rumah dia dulu test food.. sebab takut tak menepati citarasa anak tekak si polan A tu.. sebab si polan B nie tak pernah buat katering.. just makan-makan 10-20 orang boleh ler... jadi.... bila dah test food nie.. si polan A.. request.. macam-macam... yang si polan B nie sukaa laa.. sbb first time orang nak guna khidmat dia kan....

di pendekkan citer .. masa hari kejadian.... bleh si Polan A nie tel. si polan B.. cakap tak jadi nak order dengan katering dengan si polan B.. sedang kan si polan B dah siap masak bagai.... dengan alasan.. kawan baik dia jadi nak masakan untuk majlis dia......



::apa perasan korang kalau korang di tempat si polan B tu... cer citer....::

thanks to mr google..
 haaaa ambikk ko.. sampai terkangkang ko... ..
euwwwwww geli plak aku nengok muka hanjeng tu


P/S: indah sungguh pepatah orang-orang dulu...JAP..JAP.. HARAP-HARAP TAK ADA SESIAPA YANG TERASA YERK.. CITER NIE TIADA KAITAN DENGAN YANG HIDUP ATAU PUN YANG TELAH MATI.. CERITA ADALAH REKAAN DARI ORANG YANG SUKA MEREKA-MEREKE CERITA DONGENG....


Jumaat, 15 Julai 2011

::.. SUDAH TERJEBAK..TERMINAT... DAN.. TER..TER..TER..::

Sekarang nie dah terminat plak dekat citer-citer korea...
Kalau dulu.. meluat gilaaaa.... rasa macam hentah pa per jerk tengok citer korea nie..
nak lagi kalau jenis-jenis konsert bagai.. lagi aku mehluat......

dolu .. asal balik umah mak aku jerk.. Tv tu tak dek citer lain.. mesti korea.. nie kerja anak buah aku ler...bila aku memekak kat bawah.. ehh dorang lari naik atas. tengok dalam bilik mak aku.. yang kelakar abah aku ler.. hahahaha.. tak leh nak tengok channel favourite dia.. (Discovery).. sayangkan cucu kan.. terpaksa.. adakala.. abah aku bising gak.. sekarang nie abah dah tak ada.. haaaa bermaharajalela ler bebudak tu.. hahahaha..

kalau pergi umah akak aku pun gitu gak.. haaa nie kat umah akak aku nie.. jenis tak berapa layan citer sangat.. dorang lebih suka layan konsert.. kalau citer tu mak dia ler yang layan... bilaaa aku kata apa ler yang best sangat dengan korea nie  sore dorang nyanyi pun taks edap langsung.....anak buah aku jawab.. sebab tarian dorang best... dan yang paling penting dorang cantikk.. meluat jerk aku dengar..

kredit to mr google.. LIE TO ME..pompuan tu shomeii gilaa

tu laaa kan.. orang kata.. jangan dok kutuk .. jangan dok benci.. sekali ammmmmbbbiikkk ko.. dengan aku-aku sekali sekarang dah tergila-gila dengan citer korea nie... sampaikan laki aku kuar kan statement ............ "SEJAK BILA JADI PEMINAT CITER KOREA NIE..'... kikikikiki.. habih nak wat camno kan.. dah ada dekat TV tu.. tengok jerk ler.. tak tengok rugi.. dah bayarkannnn........tapi kan.. laki aku tu cakap jerk kat aku.. sekarang nie.. dengan dia-dia sekali dok layan citer korea tu.. siap tanya aku kenapa ini jadi gini... gini jadi gitu...

thank's to mr google sekali lagi.. citer nie kisah kekeluargaan.. 

sekarang nie aku dok addict layan citer LIE TO ME.. dengan YOU DON"T KNOW WOMEN..... hikhikhik...besttt citer-citer nie.siap record takut tertinggal episod yang lelain.. kekadang tu sanggup tido lewat semata-mata nak tunggu citer korea nie.. walaupun record... ternyaataaa aku akui kata-kata anak buah aku.... memang orang korea nie cantik-cantik.. yang lelaki plak... walaupun tak berapa nak handsome.. tapi dorang macho dan sweet.. hikhikhik.....


Khamis, 14 Julai 2011

::.. SETAHUN SUDAH ..BERLALU::

:(

 GENAP SETAHUN

setiap kenangan .. suka dan duka akan aku kenang sehingga akhir hayat.. sesungguhnya kehilangan orang yang paling kita sayang.. sangat-sangat memeritkan...

abahhhhhhhh!!!!!!!!!.imah rindu abah....

AL-FATIHAH

YA ALLAH KAU AMPUNILAH DOSA-DOSA ABAH KU YA ALLAH .. KAU LAPANGKANLAH , KAU TERANGILAH DAN KAU WANGIKANLAH KUBUR ABAH KU YA ALLAH... KAU TEMPATKANLAH ABAH KU DI SISI ORANG-ORANG YANG MENDAPAT KEAMPUNAN DAN NIKMAT SYURGA DAN AKHIRAT KELAK YA ALLAH... SESUNGGUHNYA YA ALLAH ENGKAU LAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI BAGI HAMBA MU .. AMIN YA RABBAL ' ALAMIN....



Rabu, 13 Julai 2011

::.. MAK SAYA MASAK SEDAP...::


"MAK SAYA MASAK SEDAP"............

setiap orang mesti akan cakap yang mak dia masak sedap kannnnnn.. ker ader orang yang kata mak dia masak tak sedapppp. tu aku rasa mungkin kurang kasih sayang kalau gitu tu.....kesian kan....ok..ok..ok...
bila kita citer mak kita masak nie sedap.. masak nie sedap.. nanti mesti member kita kata.. mak aku masak lagi sedap dari mak dia masak... kaaannn..

Air tangan mak kita masak apa pun akan jadi sedap.. walaupun mak kita cuma goreng ikan jerk.... pun kita rasa sedapppp kan..... apa lagi kalau mak kita suapkan.. perghhh lagi berpinggan-pinggan ko makan kannnnn....warghhhhhhhhhhhh .... tetibaaa teringat dekat masakan-masakan mak.... dah lama tak makan mak masak....errrrrmmmmmmmmmmmmmmmmm....

masakan yang aku suka bila mak aku masak kan.. asam pedas, pajeri nenas, udang galah masak kerutub... banyak lagi laaa... KAN AKU KATA MAK SAYA MASAK SEDAP... jadi semuanyaa sedap.. lempeng kosong pun sedapp mak aku masak..ngeeeehhhh... tapi aku kan palinggg sooookaaaaaaaaa kalau mak aku masak beehoon goreng...haaa yang nie memang aku tak boleh tahan.. walaupun perut aku kenyang macam mana pun.. aku mesti nak kena makan .. kalau aku tak makan.. alamatnyaaaaaaaa berminggu-minggu ler aku akan menyesal.. sampai gitu sekali kannnn....... kalau bab beehoon goreng nie.. aku memang tak akan makan kalau beli-beli kat luar.... sebab aku rasa tak .. bukan tak sedap... sedappppp tu memang sedappp.. tapi tak se marvelousss yang mak aku masak....

aku bukan tak pernah cuba masak..pernah...  tapi mesti tak pernah jadi ... borrriinngg jerk.. dulu-dulu masa aku lom kawin kan.. aku memang tak akan masak segala makanan kegemaran aku yang mak aku masak.. sebab nanti aku rasa tak sama.. dah tak best.. jadi biarkan kita kekalkan keaslian nyaaa dengan air tangan mak...  tapi bila dah kawin nie.. nak tak nak aku kena ler belajar gak.. tak kan asal teringin jerk aku sergah mak aku.. asal teringin jerk suruh mak aku buat. mau kena makan pelempangggg kaaannn.. ngegada terlebih laa plak ...  tapi alhamdullilah ler.. antara banyak-banyak masakan mak aku tu .. banyak gak ler yang aku dah PRO.. kikikiki.....  kalau aku teringat balik kan.. masa memula aku teringin nak makan makanan favourite aku..asam pedas... aku siap tulis resepi nie.. berapa tangkai cili kering.. (siap kira ko.. berapa tangkai mak aku pakai)... berapa ulas bawang semua ler aku kira.. belacan pun aku ukur siap-siap.. kalau kata besar ibu jari.. aku akan bentukkan betul-betul besar ibu jari.. hahahahahahhahahahaha...

tapi kalau bab beehoon goreng tu aku kantoi... tak pernah menjadi.. bertahun-tahun aku cuba memang tak bleh sama.. kang buat kang... terlebih cili ler... kang buat kang terlebih masin ler... entah apa-apa rasa entah..
semalam tetiba aku teringin ler sangat nak makan beehoon goreng style mak aku buat... aku duduk dediam aku  bertafakur kejap.. ingat balik resepi yang pernah mak aku azan kan  kat telinga aku dedulu.. bilaa dah yakin.. dengan rasa keyakinan menebal dalam dada .. jalan menuju ke dapurrr.. ambik bahan-bahan yang ada.. dengan berhati-hati mengerat cili kering.. berhati-hati menyukat udang kering dan ikan bilis.. dan bahan-bahan yang lain.. dan dengan penuh keyakinan memula kan masakan ....................................................................................................

Alhamdullilah jadiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.. hak..hak..hak..hak... hakkkakkk sokaaaaaaaaaaaa.................

nie mesti ada OTAK-OTAK PUAKA dok fikir.. alaaaaa beehoon goreng jerk pun.. tu pun nak kecoh.... kan aku cakap.. ..........................................MAK SAYA MASAK SEDAP...........

ini ler percubaaan yang entah berapa ratus kali .... slurrrppppp aku memang suka makan beehoon goreng dengan sili sos.. baru heaven.. opssssssss tu kepok lekor MIL aku kirim kan haritu.... nyummmm.nyummmm. so disebabkan semalam makan dengan penuh keriangan dalam hati tanpa memikirkan tentang chatu lemak harinie.. jadi.. harinie diistiharkan...... TAK PAYAH PERGI  CHATU LEMAK.......

huhuhuu.. MAK SAYA MASAK SEDAP


Selasa, 12 Julai 2011

::... BUBUR TAK MO.. LEMPENG NAK PLAK..::

Asal weekend jerk aku risau ....asal risau jerk weekend..
macam mana tak risau..Cik Nah kepink kepink susah nak makan.
dah macam-macam resepi aku buat.. dari tak bubuh garam.. aku terpaksa tambah kan sikit garam
dari tak ada santan aku tambahkan santan.. nak bagi anak aku makan.. lagi pun kan sebelum nie aku ada citer yang nurse suruh aku tambahkan minyak dalam bubur cik nah kan.. tapi aku gantikan dengan santan sebab nak bagi sedap punyaa pasal

ko ingat dengan usaha aku dok bertungkus lumus masak bubur dengan penuh kasih sayang tu dia makan
huhuhuhuhuhuhuhu.. LALAPAN..
tak makannnnnnnnnnnnnn.. aku suap satu sudu.. dia juihkan lidah... aku suap lagi satu sudu.. dia loya.. aku suap lagi satu sudu.. dia menguap... aku suap lagi satu sudu terussss termuntaaaahh
habissss ko nak paksa lagi... tak sanggup.. nak bagi makan macam nak bagi makan haper.. tapi kalau tang makan ubat ok jerk dia ngaga mulut..

semalam si aiman suruh aku buat kan dia lempeng...
dalam otak aku dok terpikir... ehhh kalau bagi cik nah nie ok gak.. sebab lempeng kan lembut

suap.. 1 kali... nyummmm..nyumm
suap 2 kali... slurrrppp.. slurrrpppppp
suap 3 kali.... terus pegang tangan aku tak lepas.. tak leh lambat..
lambat sikit.. mengamuk..
aikkkkkkk bagussss nie.. dia nak makan laaa...

sonok hati mak kamu cik nah.. len kali tak payah mak kamu susah tanak bubur lagi
buat lempeng sudahh.. senang citerrr...



beria mulut tu dok kemam lempeng..lagak macam orang ada gigi..sampai terjuih-juih bibir..




Ahad, 10 Julai 2011

::.. LEPAK BOTANI..::

Pepagi semalam gigih bangun pepagi nak masak nasi lemak.. planning nak pergi taman botani.... agenda utama nak cycling..... dan agenda kedua.. nak makan-makan di taman.. tapi.. tetiba pagi tu cuaca mendung ler plak.. .terusss cam alaaaaaa boringggg nyaaa.. budak-budak dah excited gilaa dah... call kakak aku.. suh datang jerk lepak umah aku makan-makan..... menu semalam nasi lemak, puding caramel, macaroni bakar dan yang paling best... kek birthday anak buah aku.. kengkonon party dalam taman..

lepas makan.. alhamdullilahhhh cuaca cerah...tapaw semua makanan yang adoo lagi...... soooo.. jom ker taman botani..... heheehheheheheeh... anak-anak excited mak bapak lagi ler excited hehehhe... so layan pic ek.. tak ada idea nak berceloteh....
budak paling excited..

kengkonon husband and wife... euwwwwwwwww getik owwwhhhh  hahahaha

habit cik nah... suka sentilkan lidah...
cik nah kepink kepink dan sepupu sepapatnyaa..
pic hakkkaaahhh ado kali nieee.. hakkaaakkk sokaaaa...
pilih..pilih..ikut kesesuain berat.. kikiki
pergembaraan bermulaaaa.. wow.. en.din.. basikal besar.. nak bawak saper tu..
hikhikhikhik.. maluewwwwww hakkakkk tau.. first time bawak dan kayuh basikal.. seumur hidup, hakkkkaaakk tak reti kayuh basikal.. so suruh en.din ambik basikal macam nie.. hakkak bleh laaa tumpang sekaki... kengkonon bleh kayuh ler.. sekali tu bila en.din suruh aku kayuh sensorang.. terusss tergolek .. hahahahahhahaa..