Nuffnang

Nuffnang

Ahad, 24 April 2011

:... ROTI BOYAN @ ROTI BAWEAN...PELIK..TAPI RASANYAA SANGAT MARVELOUSS....::


acu teka..
benda alah apa nie..
Karipap kah.. roti kah... apa kah??!!!

nie dinner hari jemaat..
dah tak tau nak masak apa..
memulaa apak bebudak nie suruh goreng nasi..
tapi
emak bebudak nie.. terlebih rajin..
lain yang di suruh.. lain yang dibuat..

aku dah lama nak test try resepi nie..
memula nengok.. nampak cam pelik.. tapi tekak teringin nak merasa..
dari sehari ke sehari..
dari minggu ke minggu......
dari bulan ke bulan...
akhirnyaaa
menjadddii gak resepi nie
dah puas aku godek.. aku uli.. aku tenyeh..
sekali rasa...

perghhhhhh sangat setttttaaaaaapppppp
tarak tipu..
unta padang pasir pun kalau rasa.. dia tak tipu punyaa.
memang terbaaaaikk laaaa

resepi nie aku cilok dari blog kak mamawandiha
aku memang suka cuba resepi-resepi yang baru dari blog akak nie

kalau korang tak caya korang cuba ler..
nie aku copy paste resepi dari blog akak tu
tapi aku ada menderhaka sikit ler..
aku ada tambah marjerin pada kulit pastri tu..

roti nie kalau nak sedap katanyaaa
makan sambil di cicah dgn sambal tumis..
tapi aku dah kemalasan.. jadi nan ado sambal tumis
kebetulan plak dalam peti ais ada sambal sardin..
jadi cicah itu sajo..

MAKAN BEGITU SAJE PUN LAGI SODAAAPPP.


Roti Bawean @ Roti Boyan


Bahan2 Kulit/Pastri

500 gm tepong gandum
200 ml + 2 tbsp  air suam
50 ml minyak masak
½ tspn baking powder
½  tspn gula
¼ tspn garam
50 grm marjerin ( nie aku tambah )

Bahan2 Inti
400 gm/3 biji kentang ~ dicuci bersih, rebus & buang kulit (belah 4 supaya cepat empuk)
4 biji telur ~ direbus  buang kulit  
1 gengam/1 pokok daun sup ~ cuci bersih  hiris halus
½ biji bawang besar ~ potong dadu
1 tspn lada sulah
garam secukup rasa


Bahan Tambahan
Minyak masak untuk menggoreng roti
Sambal tumis untuk dicicah dengan roti


Cara2 menyediakan
1. Telur rebus dan  kentang yang telah direbus dibuang kulit - dilecek hingga halus/separa halus.  Gaul rata bersama bahan2 inti yang lain sehingga rata & secukup rasa.  Ketepikan sebentar.
2. Ayak tepong bersama baking powder dan letakkan dalam satu bekas menguli.  Campurkan garam  gula dan marjerin.. gaul rata.  Campurkan air suam dan minyak masak dalam satu bekas.  Tuangkan sikit demi sedikit ke dalam bekas berisi tepong dan ulilah perlahan2 sehingga mendapat doh yang lembut.
3.  Bahagikan doh kepada 8 bahagian yang sama saiz lebih kurang 95 gm setiap sebiji.  Bulat2kan doh menjadi bebola kemudian rehatkan dalam 5 ~ 10 minit.
4. Canai bebola menjadi bentuk bulat sehingga nipis seperti kulit karipap.  (JANGAN CANAI TEBAL YER NANTI KULIT SUSAH NAK MASAK KAT BELAH DALAM MASA MENGGORENG!).  Taburkan tepong di atas sebiji pinggan yang leper dan letakkan doh yang dicanai tadi di dalam pinggan tersebut. Inti dibahagikan kepada 4 bahagian dan  masukkan 1 bahagian inti di atas doh yg dicanai tadi  ratakan .  Canai lagi 1 bahagian bebola membentuk bulat yang sama saiz seperti yang pertama tadi dan  tangkupkan di atas inti tadi.  Kemaskan bahagian tepinya atau kelim tepinya seperti mengelim karipap.  Susun Roti Bawean yang siap dikelim di atas plastik bersih yang sudah ditabur tepong. kemudian boleh laa di goreng..







Jumaat, 22 April 2011

::... TAK TAU NAK LETAK TAJUK APA...::

nampak nau laparnyaaa.. puting dalam muluttt.. jari punn dalam mulut gak


nie budak.. sekarang sudah kelaparan..
tak leh nengok orang makan..
yang bestt tu.. bila nengok orang dok  mengunyah makanan..
aiisssshhhh 
mulut dia pun sama mcm mengunyah...

ayokkk..
sekarang nie.. kalau minum susu 5 oz sudah tidak cukup..
susu selalu 3 jam sekali.. tapi sekarang.. tak sempat 1 jam.. nak susu lagi..
minum susu kuattt..
tapi berat.. tetap maintainnn cunnnn...
cun tak cun laaa..
bulan lepas dengan bulan nie baru naik 200 grm..
entah pergi mana tah.. susu yang dia minum tu..tak lekat jadi lemak langsung..
aihhhhh memang ikut 'baka' belah apaak dia betul la..
haziqqq jer 'baka' baikkk atok jahar..
hikhikhikhik

nak bagi makan .. awal sangat..


HANNAH KAYSAH

tunggu .. sok.. sok.. dah leh .makan..
ummi rela.. korban kan masa berFB dan berblogging.. untuk buat makanan hannah..
ummi buat sedap-sedap..
ummi campur segala maknika... biarrrr hannah gomok cikitttt..

tapiiii.hannah..
ummi risaaaauuuu gilaaa ..dolu-dolu.. ummi buat bubur untuk  abang-abang kamuu.
selalu ummi akan buat sedap-sedap..
tapi yang pelik.. berat abang-abang kamuu  tak naikkkk..
berat ummi yang terlebih naikkkk....
Sebab...bila ummi suap.. satu sudu ke mulut abang-abang kamuu
 2 sudu ke mulut ummi..

ADAKAH SEJARAH AKAN BERULANG...!!!!???
 


Khamis, 21 April 2011

::.. ROTI DALAM TAMAN KEKDAHNYA..::

Kelaparan....
nak menunggu kol 1.. lagi 1 jam....... lambat lagi.....
jadi untuk menambahkan kelaparan perut... moh kita tengok ini gambar....

pergggggghhhhhhhhhhhhhhh gilaaaa menjejes air liurrrrr...

nie dinner semalam......
kengkonon nak buat roti ala-ala kebababommm...
sekali pergi cari roti Gorila tortia... nan adddoooooo....
dah tak addddooooo... jadi dari roti tortia.. ganti dengan roti panjang...
so.... kebab kemana... tortia.. kemana... roti hot dog jadinyaaa jugakkkk...
tak puas hati.. sebab tak dapat buat  kebab.... walaupun  roti nie sedappp gilosss semalam.. (berlagak)....kah.kah..kah..


dah macam roti dalam taman plak aku nengok kan nyaaa...
nie ler
Hot dog dibungkussss dengan tolorrr..
disimbah mayonissss..

perrrggghhhhhhhhhhhhh
Gila HEAVEN..


punyaaa laaaaa heaven kannn..
anak jantan nie sampai tak menyempat..

uuuiiiimannnnggg aiiiii
molottttt bosarrrrr cam boyo...




Rabu, 20 April 2011

::.. BERAMAL JARIAH DI TENGAH BULAN...::


Pepagi.... tetibaaaaa terkujat.... bila FB 'server cannot found'
apa kejadahnyaa tah..
maka.. pepagi kekeringan idea... nak meratib tak bleh..
puas gak ler dok godek ... punya godek.. lagi godek.. bergodek-godek..
tatap... tarak buleh..

habisssss dah tak bleh..
jadi...... moh kita meratib ke sini...
dari pagi tadi dok terjah dari satu blog kesatu blog..
haaaa jangan dok kata aku tak buat kijaaa no....
aku sampai opisss subuh sepe'ei..
manusia-manusia tak sampai lagi..
untuk mengilangkan kegetaran jiwa yang penuh keimanan sambil mendengar surah YASSIN di youtube..(takut sebenarnyaa)
tu yang dok meratib blog ke blog..

wokeeeeiii
meh makcik nak citer... tapi citer lama .. kira lama tak lama jugak ler
ada laaa lama dalam 175 jam ..
korang kira laa sendiri aku pun tak reti  nak kira..hari keberapa..
maklumlaaaa matematik LULUS dengan CEMERLANG..
kah.kah..kah..

pada haritu.. tetibaaaa tekak aku teringin bebenor nak melantak DOYAN..
nie gara-gara nengok 360 dekat TV3..
Doyan musang king laaa.. XoXo laa... 101 laa, 102 laaa..
sib baik 019,012,013 tak dek kan.. kalau tak dah sama dengan no hp..

tekak demand nak mentekedarah doyan hak paling mahal
Musang King..
so sirih ler laki kecintaan pergi terjah..
sekali katanyaaa nan ado..
yang ado doyan lain.. tapi adik pada musang king..

aku kata.. kalau mahal bebenor... beli satu bijik pun jadi ler
dari tak dek..
haaaaa
terkejut beruk mak minah.. ko .. bila laki kecintaaann memaklumkan
rege doyan tu..
3 bijik.. persamaaaaannn dengan RM 80.00
umaaaannnnggg aiiiiii mahal bebenor...

disebabkan Doyan RM 80.00
maka.. moh kita perpuasa sampai hujung bulannnnnn...
kah..kah..kah..kah...

terserlah kegigihan  ...

anak jantan dok menunggu.. 'bila ler leh melantak doyan tu lama benor menunggunyaa'

uisssshh tangan saper laaa tu.. tak menyempat..

mana yang korang terliur..doyan kah.... pipi gebusss kah..

perghhhhh isi 'nala'.. hilang kempunan tekak aku nie..

yang best.. kitaorang dok melantak doyan dekat dapur ..
yang si minah kecik tu dekat depan..
ingat kan minah tu tidur...
sekali nengok.. haaaaaaa ambikkkkkkk.

.sib baik ada halang dengan bantal.. kalau idok.. kebawah kabinet TV ler minah nie bertahta..

nie semalam punyaaa citer..

petang masa ambik minah nie dengan aiman
aku dok nanya ler..
minah nie nangis ker idok.. sebab minah  nie demam..
sekali... cikgu nie ngadu..

"dia tak nangiss kak.. merenggek pun  tak... tapi kan.. hannah dok cungkil mata baby kak.. saya dah ulik tido.. bila saya tinggal kejap.. saya nengok dia tengah dok cungkil mata baby tu.."...

ambooooiiiii cik hannah.... bukan main kamoo yer..
tak cukup lagi ker mata kamoo tu dah bulat..
mata anak orang plak kamoo nak korek..

".. eh.. bijik mata kita plak dia nak koreeeekkkk".... kah..kah..kah


Selasa, 19 April 2011

::.. MAK VERSI ANAK::

cam biaso... den nak tepek gamba anak daro den.....
habih kato anak daro...
kalau dodulu asyik dok tepek gamba abang-abang..
habih.. sekarang bagi laluan gamba orang baru nak idop......

lagi pun abang-abang .. dah tak mo ambik gamba
maleh kato dio.... omak dio..kan main gigih.. dok hala kamera .. di lari kan diri ...
mako.. jangan plak dok kato den nie berat sebelah pulak yo...
hikhikhikhikhik

habihhhh..
kalau tak cito pasal anak..
den nak cito pasal apo lak laeiii
den nie tak berharto nak jajah cito poei sano.. poei sini..
kijo den .. weekend.. dok umah yo.
membosakan ... segala yang sedio bosar..



haaaa.. tengok.. tengok..
ada persamaan tak....kaysah dan kakak omak dia...
sama tak!!!
nie bukan aku cakap...
tapi .. makcik dengan akak aku yang cakap..
dorang kata kaysah rupa cam haku...

entah ler.
serupa laa tu kot..
tapi mak dia gomok besarrr terlebihh...
habih camno aku tak gomok.. 2 tahun dok hisap susu mak aku..

tapi shomeeeiii kann....
hak..hak..hak..hak...hak...hak..hak..



Sabtu, 9 April 2011

:.. 'PARAK' LER KALAU GINI GAYA NYAA..::


nie 
CAT KE KAPUR..........BEDAKKKK tuan..
Kah..kah..kah..kah..

ha.. jangan terkujat yer ..
nie bukan HANTU SIANG..

Nie anak Dara aku..

korang nak tau
gini ler rupa anak dara aku setiap petang aku pergi ambik dia dekat nursery..
aduaaaaiii
selalu nyaaa sikit ajer..
tapi petang semalam.... hambikkkkkkkk..
'melecet' muka anak aku dengan bedak.......... tergelak besar aku tengok..
yang minah kecik nie..
dia tengok aku dok gelak.. dia pun gelak sama..
dia ingat aku dok agah dia laaa tu..

kalau gini ler cara dia pakaikan bedak..
mau kena bukak kilang bedak gamaknyaaa aku nie...

kah..kah..kah...kah...

LANTAK LE LABU
asal anak aku terjaga udahhhh..
tak per
kalau bedak habissss nanti saya beliii yangggg BESAAAARRRRR punyaaa yer...
hahahahhahahahah



Jumaat, 8 April 2011

::.. KEK KUKUS MASAM MANIS..::


Haaaa... ambikkkkk...
sikittttt punyaaaaa besaaaaaarrrr... ehh benda tu panggil apa ek..
tetibaaa aku hilang ingatan lerrrr..
ni kerja akakkkkkk.. akuuuu.. dan bendaaaa nie pun hasil kerja tangan diaaaa..
aku tukangggg ngaaapp jer...

Kek Kukus Masam Manis
Kuih yang palingg renyaaaahhh nak buat..
di sebabkan susah dan leceh..
maka ... bagi aku yang sememangnyaaaa rajin nieee..
di nasihatkannn order sahaja...
tapi jangan terkujat.. kalau ko g belli harganyaaa mahal..
jangan nak berkiraaaa..
masukk tembolok ko jugaaaakkk kaaaannn

tapi alhamdullilah ler..
akak aku pandai buat kan... order sajork..
kalau order dengan orang lain.. sudah semestinyaaa kena bayarrr..
tapi  disebabkan akakkkk aku yang wat..
maka....

FOC

kikikikiki


P/S:... sesaper yang nak orderrrr bleh order dengan aku atau korang email.akak aku sendiri..zmz64@yahoo.com.my


Isnin, 4 April 2011

::...Cer..Citer..Cer..Citer... Kira CACAT Gak Ker...::


Gila lama tak update blog........ 
Biasala kan... Jiwa tak berapa nak tenang.... ke .. kesan morfin terlebih dalam badan...
hak..hak..hak..hak.... 
Gila sengal pompuan nie sebenarnyaaa....ahak's...

kan per.. KEMALASAN tahap dewa kau tau..asal aku bukak klik nak update..
elok baru nak karang.. sat g jari tetiba kaku... mouse pun klik tanda 'x' ...
gila meroyan ke haper kan......

pagi nie tetiba jari aku gatai nak tekan-tekan keyboard ...
nak taip surat nan ado...dari aku menaip yang bukan-bukan.. baik aku menaip kat blog nie.. 
janji berupdate.....sambil-sambil tekan-tekan keyboard sambil dengar lagu abang nuar.. awwwwww...
Fengsannnnn..!!!!! pompuan ini sudah jatuh cinta hokaaaayyy dengan..... ......... 
Lagu dia ajer lerrr.. owanggg nyaaaaaaaaaaaaa.. blehhh laaaaa cikitttt.. kah..kah..kah..kah.....
asal abang nuar tak kaweeeeennnn lagi ekkk... ......... sayang lerrrrr... owang handsomeee kannnn....

ok... aper nak citer nieeee..... aduaaaaiiiii nie ler yang aku kata niee.. 
cepat nau idea nie hilang tau.... saaaattttttttt tengahhhh dok fikirrrrr.. (sambil verangan jadi model abang nuar.. kah..kah..)

Cer..citer...Cer..citer........

haaaaaa... dah ingat.....

dua tiga hari nie.. aku dok ralet jadi kepochi... lebih tepat.... aku jadi 'pemerhati' tak bertauliah dekat FB.. aku memang suka.. buat kerja gini.. tapi aku tak mengomen ler.. just tengok dan baca ajer... (tak insaf-insaf kan pompuan nie) ker korang dah tau... pada yang tak tau.. meh sini aku nak story the morry...
Sekarang nie tengah dok hangat dekat FB.. kes nyaaaa ada seorang hamba Allah nie kata... 

WANITA YANG TIDAK MENYUSU KAN BABY NYA.. ADALAH SEORANG YANG CACAT..

lebih kureng macam tu ler ayat nya.....
aduiiiii.. bila dapat tau... statement dia gitu.. mak sentappp hokaayyyy... tapi tak dek laaa marah sangat pun... itu pendapat dia kan.. lantakkkkk diaa ler..... 
tapi aku tak CACAT hokay......... kes aku nieee... sebab niple aku tersumbat.. .... 
ehhh tu kira cacat jugak ek.... kah..kah..kah..kah..... kesian kaaaannn......
meh.. aku citer asal aku jadi cacat... dan sebab  anak aku tak mo BF....

19.7.2003..... haziq irfan
first time jadi mak..... time nie umur baru 23 tayun....gila muda kaaaannnn... tapi vangaaaa hokaaayy sebab dah ada anak.. nak lagi.. anak aku time tu.. besar... 3.95 kg.. lagi laaa vangaaaaaa.... memulaaa baby lahir.. nurse suruh aku BF dekat LR... otak aku dok mikir.. boleh ker kaaaannn... dan lagi baby tak berapa nak pandai menghisap... aku plak macam tak konfiden.. masa dekat ward.. akak-akak aku.. paksa aku BF kan lagi baby... alhamdullilah.. ader susu ko.. tapi kuar tak berapa banyak ler.. tapi ada laaa....bila balik rumah.. baby aku dah tak mo BF... bila aku bagi.. melalak.. bila aku tenyeh melalak.. habisssss ko sanggup tengok anak ko melalak... time tu aku tak berapa nak tau bab BF nie.. pump segala bagai.. semua aku tak tau.. tu ler kan.. muda sangat dah jadi mak... macam tu ko vanggaa...  maka dengan inisiatif laki aku.. dia pun dah tak sanggup.. maka aku terpaksa bagi FM ... dan Breast aku dah bengkak... so.. ubat yang aku tau time tu.. KOBIS.. tempek ler kobissss .. dah macam haper dah ko.... bilaaa aku hitung-hitung... anak aku BF aku.. cuma seminggu...habisssssss nak salahkan saper.. bukan salah mak yang tak tenyeh ok.......

tapi gomok gak anak aku.. tak BF.. motif...!!!

8.03.2006 - Aiman Asyraaf
haaa tu kisah anak fisrt gitu kan.. nie citer pasal anak no.2... dalam LR aku gigih.. bagi dia BF.. aku memang tau aku tak cacat.. aku boleh BF... alhamdullilah.. anak aku pandai mencari.. dan pandai menghisap.. sukaaa hati aku ko... tapi kan.. dari pagi.. sampai ler ke malam.. anak aku tak berak-berak.. apa kes... kalau dah dari pagi sampai malam asyik dok melepek.. tapi tak berak.. bila aku picit niple aku.... rupanyaaa air tak ada koooooooo....... bila aku panggil nurse kata anak aku tak berak dan air susu aku tak ada.. ehhh. bleh plak dia picitnyaaa puting aku... SAKIT HOKAYYY........... so malam tu anak aku nurse tolak masuk nursery.. dan di bagi FM.. selamat kannnnnnnnn....... keesokkan nyaaa pun susu tetap tak ado.... tapi dalam susu tak ado tu.. aku bagi gak ler BF.. mintak-mintak biar susu ado  kan... tapi tak mau kuar gak susunyaaa.. dengan gigih pergi beli pump... breast dah rasa cam nak meletup... bila aku pump.. yang ado hanya sakittttt.. susu langsung tak kuar... mintak tolong khidmat en.somi.. .. en.somi pun kata non adoooo.... jadi aku BF kan second baby aku tanpa susu selama 1 bulan.... CACAT ker tu...

10.11.10 - Nurul Hannah Kaysah
masa sebelum lahirkan budak kepink nie lagi.. aku dah berazam.. apa nak jadi-jadi laaaa.. aku tetap nak BF direct kat dia..sebab nyaaa aku nengok member opis aku .. sekali dia pump dekat opisss banyak ok dia dapat.. jadi member aku tu perangsang jiwa aku untuk aku BF kan si kepink nie... tapi kan.. lahir-lahir ajer.. anak aku dah kena transfer ke NICU.. sebab kena pantau.... sebab aku GBS positive masa mengandungkan dia.. dah kata masuk NICU... dah tentu-tentu dorang bagi FM dekat anak aku... .. ada satu haritu.. aku dengan gigih kuar umah awal.. sebab nak BF si kepink.. elok aku sampai.. rupanya dorang nak bagi FM.. tapi aku tak kira.. aku tenyeh kan jugak... bila balik rumah... aku dah pesan dengan laki aku.. jangan nak beli FM.. sebab aku dah BF anak aku direct ....tak mo campur-campur...tapi tu laa kan... niat aku nie suci murni.. sekali kul 2 pagi anak aku melalak.. hokayyyyyyy... sebelum tu lagi dia dah melakak.. aki aku dak mengagau nak poergi cari susu.. aku kata tak payah....tapi kalau dah melalak sampai kul 2 pagi apa kejadahnyaaa... laki aku kuar pergi cari susu. nasib baik ada kedai yang belum tutup.. lepas bagi susu terus diaaaammm ko...... masa aku pergi mengurut.. bidan tu urut bagi kuarkan susu... rupanyaaa bidan tu kata.. niple aku tersumbat.. sebab tu anak aku tak leh BF... kah..kah..kah.. memang aku cacat rupanya... 
tapi BF tetap BF.. FM tu bagi time dia mengamuk kuat ajer... nurse yang datang dekat rumah pun tak kisah aku bagi baby FM.. sebab dia kata.. baby dah dapat FM masa dalam NICU.. so nak terus tarik FM tu susah ler sikit.... alhamdullilah... aku dapat ler BF kan kepink.. dan dapat jugak ler buat stok.. tapi FM tetap tak bleh nak tarik..... kepink tetap nak FM... 

tapi tu ler kan.. kita yang merancang tuhan yang menentukan... aku niat kali nie biar laa anak aku BF kalau tak lama pun 7-9 bulan pun rasa nyaa dah nice... kalau boleh memang aku nak anak aku BF sampai 2 tahun macam aku nie.. BF mak aku sampai 2 tahun .. FM langsung tak minum... tapi apa kan daya.. dalam aku dok vangga... yang aku bleh BF kan anak aku... tuhan tu maha kuasa.. tetiba aku sakit.. dan sampai kena admit ICU.. dan doktor kata.. susu aku tak boleh bagi pada baby.... sebab antibiotik yang dorang dok supply pada aku sangat kuat.. takut effect pada baby.. jadi.. selama aku kena admit.. seminggu dekat hospital.. aku tak BF kepink.. susu yang aku pump masuk dalam perut singki...sedih ok..... bila aku balik rumah.. aku tetap tak boleh BF kan lagi.. sebab aku still ambik antibiotik... dan 3 minggu lebih jugak ler aku tak BF.. bila aku rasa aku dah bersedia nak BF kan kepink.. dia sudah tak mau.... menitik air mata aku .. aduaaaaiiiii.. sodihhh aku tau.. 

bila dihitung.. diconggak..... kepink BF 4 bulan ajer hokayyy...... tapi nasib baik stok masih ada... ehh.. kira lebih 4 bulan laa kan... hak..hak..hak...
tapi kira ok laaa dari abang-abang dia yang cuma seminggu dan sebulan kan....

sekarang nie.. Breastpump tersadai... botol-botol storage pun tersadai .... PENGSAN .. hokay.. bilaaa dok pikir duit dah banyak kuarrrr........