Nuffnang

Nuffnang

Selasa, 29 Mac 2011

:.. KASIH SAYANG..::


Sweet kannn..
adik cium abang... bukan abang cium adik....
sebenarnyaa aku sajer dok menyakat si aiman tu
di geli dengan air liur kaysah..
kikikiki

Bila dah terkena air liur..
mencicit-cicit dia lari..... sambil lap pipi dia tu
pastu jerit
"hannah busuk"..

kekadang .. kalau mood ok..
dia tak balas...
tapi kalau mood kureng..
tak pasal-pasal.
dengan aku sekali dia balas..
bukan setakat hannah busuk..
dengan aku -aku sekali.. di jeritnyaa
"ummi busuk"

kikikikikiki...



Isnin, 21 Mac 2011

::.. 21 MAC ...::

21 Mac 2011...

Dulu.. setiap pagi.. akan call...
wishhh
Happy Birthday...

dan selalu akan buat surprise party
just beli Kek..
then nyanyi.. nyanyi...
ada kala kalau ada budget terlebih..
buat makan-makan..
just untuk orang yang tersayang....

tapi tahun nie..
pepagi hanya daapat termenung..
sambil ingat kenangan sebelum-sebelum tu.


kalau abah ada lagi..
hari nie umur abah 74 tahun..
huhuh

"Selamat hari ulang tahun abah.. semoga abah tenang dan semoga abah di tempat kan di kalangan orang-orang yang beriman.. kami semua merindui abah"...

AL-FATIHAH..



Khamis, 17 Mac 2011

::.. SiMaTa BooLaaT..::


si mata boolat..
mata ajer yang boolat...
berat tetap maintain comeiii...
semalam timbang berat baru 5.9 kg... kira-kira naik dalam 500 grm ajer...

oooo hannah kaysah sudah pandai meniarap... dan ada hati plak tu.. dok angkat-angkat vontot...

tapi tak per.. badan kecik.. pompuan tak leh gomok.. jangan jadi cam ummi dia.. kikiki


Jumaat, 11 Mac 2011

::...PUAS SUA.. LAGI DI SUA LAGI MELALAK..::

Sayu gilaa hati aku nie
kengkonon hajat hati tu biar ler lama sikit..
kalau tak sampai 1 tahun.. paling lama pun biarlah 7-9 bulan

Aduiiii.
camno aku nak buat nie..
pelaburan dah keluar ratus..ratus.. tak kan 3 bulan jer

camno aku nak buat nie..
puas aku sua kan.. idok nyaa dia mau..
lagi aku sua lagi dia melalak..
baru 3 minggu tak kan sudah lupa kot..

HANNAH KAYSAH
sudah tidak mau BF lagi.. sodihhhhh hati omak kau nie nak oiii...



Khamis, 10 Mac 2011

::... DI WAD PLAK..::

masa aku dekat ICU tu kan.. aku dapat rasa macam mana abah aku rasa laa.. ya Allah hazabaijan.. tak boleh nak gerak langsung.. bila tangan tergerak sikit .. mulaa laa skrin tu memekak.. korang nak tau tak.. ada sekali tu aku kena marah dengan nurse.. kesnyaa sebab tangan aku terangkat... adddduuuuiiii... seksa ko.. dah laa katil tu sempit... kikikiki.. memalam dekat ICU aku memang tak bleh nak tido.. bila dah tak bleh nak tido tu.. apa lagi aku main ler segala suis dekat katil tu.. aku naik kan... aku turun kan.. kikikiki.....

dalam kul 4.30 ptg aku di tolak naik ke wad... dalam pada tu aku cuak gak.. takut gak aku.. mana lah tau.. dibuat nyaa naik ker wad tetiba pernafasan dan jantung aku breakdown balik... sebab masa tu serius aku cakap.. sebenarnyaaa pernafasan aku sememangnyaa tak OK... nak bercakap pun aku semput... tapi aku tawakal... dalam hati aku . aku kena kuat semangat.. jangan cepat mengalah.......

kalau korang nak tau.. aku kena refer ke wad bersalin... kenapa?... seriusss aku pun sendiri pun tak tau.. kenapa... nie semua kerja doktor dekat ICU.... sepatutnyaa aku kena refer ker wad surgery.... lantak ler.. janji aku masuk wad.. kikikiki..... 

masa dalam wad.. tetiba aku akui apa yang doktor dekat ICU cakap... ' dekat icu kami pantau puan.. kalau dekat wad.. dorang akan pantau 4 jam sekali... ' yer saya sangat akui nyaaaa... tetiba aku rindu plak dekat ICU. coz.. dekat saya 1 patient  1 nurse... so nurse akan layan segala -galanya.. bila dah dekat wad.. dengan keadaan ko yang tak bleh bangun.. apa yang ko nak ko kena tunggu ler... tapi tak per... itu dah prosedur kan.. tak kan aku nak tersadai selama-lamanya dekat ICU tu....


muka sememeh.. dengan sembab nya..

esoknyaaa bila doktor pakar datang round.. aku mintak jasa baik doktor tu.. mintak bukak kan segala wayar dekat badan aku.. aku cakap.. aku nak bangun sendiri.. nak pergi bilik air sendiri.. tak sanggup nak mintak tolong nurse uruskan.. sebab semua nurse dekat situ semuanyaa mengandung.. kesian aku nengok kan nya... dah laa masa dalam ICU lagi aku kena cerry berry.. kesian dekat dorang asyik kena uruskan aku ajer...

alhamdullilah doktor kata dia akan tengok dulu macam mana.. kemungkinan dia akan slow kan dulu oksigen lepas tu baru dia akan cabut segala wayar dekat badan aku... dalam pada wayar masih berselirat dekat badan aku nie.. aku gagahkan jugak diri aku nie bangun... tarik segala wayar tu... aku duduk atas kerusi.. kikiki. nie kalau nurse atau doktor tau mau kena ceramah.. kikiki.....

selama aku dekat hospital.. aku tak rasa sakit langsung.. bila nurse tanya tahap sakit aku 1-5.. aku jawab 0...
seriuss aku tak rasa yang sakit aku dok tanggung beberapa hari sebelum tu.. betapa kuatnyaa ubat-ubat yang dorang dok supply dalam badan aku nie..

hari ke2 dekat wad .. pagi tu doktor pakar datang round lagi... dia kata kalau nak bukak oksigen.. dia suruh aku test paru-paru aku dulu.. kalau 3 ball tu naik baru oksigen boleh bukak... haaa ko dengan semangat aku tiup ball tu.. tapi sayang nyaa 2 1/2 ball ajer yang naik.. tapi atas belas ikhsan doktor tu.. dia kata ok boleh bukak segala wayar dekat badan aku.. time tu jugak aku wat sujud syukur.. syukur alhamdullilah....

ini ler alat untuk test paru-paru / pernafasan ok ker tidak

lepas dorang cabut segala wayar.. haaa ko.. ambik tangan aku dah tak rupa tangan dah.. dah laa sembab... setiap tempat biru... kesian tangan aku tau.... selama nie aku beria jaga tangan aku.. hikhikhikhik.. cuba ko fikir.. macam mana tak biru.. setiap hari kena ambik darah..bila tak jumpa .. di tepuk di tamparnyaaa tangan aku... uuuiiii sib baik aku tengah sakit.. kalau tak dengan nurse.. dengan jarum.. semua aku kasi hilang... sakittt dowh.... yang paling sadis kan. bila dorang nak keluarkan wayar 'long line' yang dorang masukkan dalam tangan aku.. ada dekat sejengkal jugak laa wayar tu dalam isi aku yang gebuss nie..


berlubang dan lebam.. situ laa wayar 'long line' tu.. dorang kata tu wayar untuk jantung..

eh... aku ingatkan bila dah di bukak segala wayar-wayar dan jarum.. maka tiada lagi laaa jarum dekat badan aku... ehhhhhh... elok dia bukak yang dekat kanan... di tebuk plak dekat sebelah kiri... rupanyaaaaa antibiotik aku lom habis lagi...



bila semua nyaa dah dibukak.. warghhh dengan rasa vangga.. aku bangun... dan cuba berjalan.. alhamdullilah.. walaupun ada sikit goyang dan semput tapi aku kuat.. aku harus kuat.. .. kerja aku asyik berulang masuk toilet..

hari yang berikutnyaaa doktor kata dia kurang berpuas hati dengan result darah aku.. ayooo.. time tu aku sudah mulaa cuak.. takut kena refer ker ICU balik... jadi doktor suruh aku makan banyak pisang... maka dengan itu.. marathon laa aku melantak pisang.. haaa ambik.. dekat 2 sisir dalam 1 hari.. kikiki..

selama dekat hospital aku kurang makan.. nan ado selera.. aku makan setakat 2-3 sudu ajer.. tapi aku banyak makan buah-buahan.....


Rabu, 9 Mac 2011

::.. 4 HARI DI ICU.. TRANSFER KE WAD..::

4 hari dalam ICU tu macam-macam aku rasa.. kepala weng jangan cakap laaa.. tengah elok bercakap tetiba leh tertido.. cakap merapu-rapu.. kadang kala aku rasa macam orang gilaa pun ada gak...  mana tak jadi cam gitu... sebab nyaaaa asal bacaan dekat skrin tu kureng .. dorang letak ubat (morfin) time ubat tu jalan.. time tu gak ler kepala otak aku pun berjalan.. ..

badan aku penuh dengan wayar.. jarum-jarum ko jangan cakap laa.. setiap sudut ada jarum.. badan aku plak makin hari makin sembab.. dalam ICU aku hanya boleh minum ajer.. .. tapi seriusss laa aku cakap.. badan lemah gila .. walau hakikatnyaaa aku cuba nak kuatkan badan aku .. tapi tak terdaya..

Dalam tak berdaya tu.. aku gagah kan jugak diri aku nie... aku nak cepat keluar dari ICU .. lagi lama aku duduk dekat situ .. makin banyak aku dok fikir.. kan korang tau kan.. abah aku meninggal dalam ICU..  ada jugak aku dok merayu dekat doktor mintak lepaskan aku naik ker Wad...  korang percaya ker tak.. doktor boleh mintak aku bagi sebab-sebab kenapa diaorang kena lepas kan aku naik wad?... boleh !!!..

nak suruh aku huraikan.. boleh ajer.. aku cakap.. kalau aku naik wad aku boleh BF kan anak Hannah Kaysah... dan aku boleh jumpa anak-anak aku. .. dengan cara tu aku boleh kuatkan semangat aku nie.. dan lagi. aku cakap laaa history abah aku.. ...

ko nak tau doktor jawab apa.... dia kata.. aku mana boleh BF kan anak aku selagi antibiotik masih masuk dalam badan aku.. sebab antibiotik yang dorang masukkan dalam badan aku nie antibiotik yang paling kuat.. bab nak jumpa anak-anak.. doktor tu tak cakap apa-apa.. dan pasal abah aku pun dia diam... tapi... dia tak terus diamm terussss.. dia kata lagi.. kalau dia lepas kan aku naik wad.. pernafasan aku tak stabil.. nanti dekat wad dorang tak pantau macam dekat ICU.. .. dan.. dan.. doktor tu kata apa ko nak tau... dia kata.. kalau awak dah naik wad... saya tak nak tengok lagi muka awak turun dekat ICU nie... haaaaaaaa!!! bleeehhh... dia cakap macam tu.....

lantak laaa ko nak cakap apa kannn.. janji ko bagi aku naik ke wad.....


BERSAMBUNG

:: BILA ALLAH TELAH TENTUKAN (KUNFAYAKUN).::

BAGAI MATI HIDUP SEMULA..

Sadis kan ayat... tapi itu laa kenyataan nyaaa.... aku sendiri tak jangka benda nie akan jadi.. meh aku cuba ringkaskan seringkas mungkin.. sebenarnyaa aku tak mau citer .. sebab bila aku ingat balik... mesti aku menangis.. menangisss sampai tersedu-sedu....

citernyaaaa Sabtu pagi.. 19.2.11...
tetiba bangun ajer pagi.. perut aku rasa semacam... sakit yang teramat sangat.. .. bangun.. pergi dapur minum air panas.. dengan makan ubat gastrik.. tapi tak ok gak.. makin sakit sampai tak leh nak bernafas... terus ajak en.din pergi hospital.. rasanya kalau pergi klinik pun pasti kena refer ker ED... .. sampai ED.. terus kena tolak masuk dalam.. sebab aku dah tak leh nak bernafas.. perut plak macam dah kena hiris-hiris.. aku masuk ED dari kul 10.30 am... dalam tu semua prosedur di lakukan.. x-ray.. pergi dewan bersalin buat scan.. ( sebab baru 3 bulan bersalin.. takut ada sangkut paut).. dalam pada aku dalam ED tu.. aku kesian dekat En.Din dengan hannah dekat luar.. sebab kena tunggu lama.. ooo haziq dengan aiman terpaksa kitaorang tinggalkan dekat rumah..

Dalam kul 4.30 doktor datang.. bagitau yang lagi sejam aku kena operation.. sebab masa dorang buat x ray.. perut aku nampak bengkak.. dan doktor takut appendix tu pecah.. tapi masa tu aku sensorang.. en.din dah balik.. hp aku plak memang tak ada dengan aku.. nak tak nak kena mintak tolong doktor tu telefon en.din...

kul 5.30  aku ditolak naik ke wad... dekat wad habis ler tangan-tangan aku kena cucuk dek jarum.. masuk ubat bagai.. tapi time tu aku tak rasa apa.. yang aku rasa perut aku sakit macam nak pecah....

dalam kul 7.30 mlm.. rupanyaaa mak aku dengan adik badik aku semuanyaa ada.. ya Allah.. terharu sungguh aku rasa... mak jangan cakap laaa asyik menangiss ajer...kul 8.00 mlm aku di tolak ke bilik OT.. kata en.din pembedahan berjalan dari kul 8.30 mlm sampai kul 11.30 mlm.. aduuuuiiiii lama gilaaa kan....

bila aku sedar... aku tau aku dah ada dekat ICU/CCU.. kenapa?.. aku sendiri kurang pasti.. tapi dalam aku dok mamai tu.. aku sedar mak aku tengah baca yassiin.. dan en.din tengah dok menangis tersedu-sedu......
rupanyaaaaa... aku kena admit ccu sebab.. Blood Preasure aku drop, bacaan dalam 90/70. wohoooo sangat sadiss ok.. memang kritikal rupanyaa aku.. dan lagi jantung aku ada problem dan paru-paru aku ada berair .. adddduuuuaaaaiiiii.. macam-macam kes rupanyaaaa....

BERSAMBUNG..