Nuffnang

Nuffnang

Isnin, 31 Januari 2011

::..TAK SEMPAT....::

Tak sempat nak mengupdate entry terbaru...
kelam kabut...
semalam kenduri Hannah Kaysah. Hanie Farieysha dan Shahmina Aufa..
Alhamdullilah, semuanya berjalan dengan lancar
nanti aku akan ceritakan kemudian..
sebab minggu nie aku kelek Kelantan...

 pic semua aku dah upload dalam FB..





Jumaat, 28 Januari 2011

::.. AKU BENCI..::

SAYA TAK SUKA...
DAN
SAYA PALINGGGGG BENCI......
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
DENGAN
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

BLOGGER YANG

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
SOMBONG !!!!!!!!!!!!!!



Khamis, 27 Januari 2011

:.. ADA KE PATUT.. DIA AJAK KESITU.::

Aduaiiii.....
Apa laaa yang yang dia fikirkan...
dan apakah yang nampak menarik sangat..
issshhh..ishh..isssshhhh..

Sesungguhnyaaa tak tercapai dek akal tul...

Nie citer semalam...
Semalam tengahari bawak aiman dengan kaysah pergi jenjalan
tujuan utama nak g jumpa mak aku dekat Cheras.
sajer.. jenjalan... kesian plak dekat aiman..
asyik terperuk dekat rumah ajer...

tapi pemanduan semalam adalah sangat mencabar
Hannah Kaysah.. sepanjang perjalanan asyik menangis ajer
selalunyaaa ok jer...
adakah dia tak selesa.. mata asyik laa pandang ke atas
Selalunyaa aku bawak Wira.. tapi semalam.. aku bawak kereta satu lagi..
sebab petang apak dia nak bawak wira pergi service.. so takut balik lambat aku bawak laa kereta satu lagi

nak lagi haru...
dah separuh perjalanan.. baru aku teringat..
beg lagi satu tak ada... aduuhhhh..
tertinggal dekat taman bawah rumah
sebab.. kelam kabut.. alihkan car seat kaysah... dari wira ke exora..
so terpaksa laa patah balik. sebab dalam beg tu ada Thumbler Tupperware air aku, susu perahan, dan  yang paling utama.. kari ikan untuk mak aku.. keh..keh..keh..

Petang,
call apak dorang.. ada kat mana
katanya dia dekat serdang, tempat service kereta.
so aku pun .. tak terus balik.. singgah serdang kejap..
pastu ajak apaknyaa g minum-minum..

Dalam perjalanan nak pergi minum tu..
tetiba... aiman bersuara...
"UMMI JOM KITA SINGGAH SINI"
 bila aku tengok.... tempat yang dia nak singgah tu... aduaaaaaaiii mengucap panjang aku..
'KUIL INDIA' ok...
mau tak sesak nafas aku...


Aiman nie.. perangai dia susah  nak dijangka... aku mak dia pun kekadang tak faham dengan perangai dia...


Rabu, 26 Januari 2011

:.. TERLUAH GAK .. ::

Ko... selama ke hari nie.. aku asyik lerrrr pandang ajer...
nak ambik.... tak bleh....
asal ternampak.. belek...
asal jumpaa.. belek....
selama 7 tahun aku dok 'telan' ajer.....

kekadang tu bila nampak orang ambik
sayu jer hati aku nie...
aihhhhhh.. dok terpikir-pikir bile ler gamaknyaaa
.kat umah aku nak dihiasi dengan 'benda' tu...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
click laaa lagi....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
aku suka.. hehehehehe
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
ni ler..

keh..keh..keh..
mesti ada yang kata aku nie kemaruk kan..
inilah hasil rembatan dekat ampang point haritu..
keh..keh..keh..
tapi bukan duit mak dia yang keluor..
nie duit ihsan apak dia...
cuma baju pink gaun dekat atas tu ajer.. akak ipar aku bagi..
baju tu untuk kenduri Potong Jambul Hannah nanti..

selama 7 tahun kawin kan..
dalam umah nie.. asyik lerr aku nampak BIRU ajer..
KEPINK.. nan ado..
iyolah kan.. anak aku kan lelaki, tak kan aku nak belikan warna pink dan gaun-gaun bagai..
ada sekali kakak aku .. dia g beli kan baju aiman.. VERSI GIRL...
aduaiiii.. siap bunga-bunga..
takkan aku nak pakaikan dekat aiman.. walau hakikatnyaa.. rupaa aiman cam girl..



:.. KARI IKAN ISTERI MAMU PASTI MARI..::


SEPERTI BIASA.. ENTRY MASAKAN/RESEPI...
TAK ADA BAHAN NAK UPDATE...
TAPI HATI TERINGIN NAK DUIT NUFFNANG..
KEH..KEH..KEH..

Kali nie.. KARI IKAN...

Mesti ada yang pelik.. dengan nama kari tu kan...
haaa meh nak habaq..
resepi nie aku ambik dari ISTERI MAMU PENANG..
jadi.. aku bagi ler nama KARI IKAN ISTERI MAMU PASTI MARI
Kenapa PASTI MARI.. sebab.. .. kari nie sangat 'NALA'... tak tipu punyyaaaa.. ( tapi aku buat ajer yang kurang 'nala'.. ceh..)


dan seperti biasa jugak.. aku tarak kudukut.. nak syare resepi dengan korang..
Bahan-Bahan..

Ikan - Ikut Budget Sendr..Kalo Ado Budget Lbh N Nk Sedap Ikan Merah,Ikan Bawal, Siakap..Kalo X, Ikan Kembung Pun Jadii..
Serbuk Kari(Brand Alagappas @ Babas) - Agak2 Dgn Ikan..aku Letak rempah Kari Lebih..
Bwg Putih + Halia - Utk Tumis (Ketuk Ala2 Kadar)
Bwg Putih + Halia - Utk Masuk Bersama Rempah, Dlm 2 Sudu Mkn
2 Bj Tomato (Saiz Chubby2) - Ptg Dadu
2 Bj Bwg Besar (Besarrr Punyeeee!) - Ptg Dadu
Daun Kari + Daun Pandan - Utk Tumis
Rempah Kasar (Kayu Manis, Pelaga & Bunga Lawang) - Tumis
Rempah Halus (Ye Ker Pggl Camni? Yg Ade Jintan2 N Bj Sawi Tue)
Minyak Sapi (Kl Ado) + Myk Masak
Santan - Rm2

air asam jawa

Cara2:
Gaulkan Rempah Kari Bersama Sedikit Air, Kemudian Masukkan Bwg Dan Tomato Yg Dh Diptg Dadu Td. Tumis Rempah Kasar Bersama Daun Pandan Dan Daun Kari, Lps Tu Masukkan Bwg Putih N Halia Yg Tlh Diketuk..Naik Bau, Masukkan Bancuhan Serbuk Kari...Masak Dgn Menggunakan Api Kecil Sehingga Rempah Tersebut Benar2 Masak. Lepas Tu Blh Tambah Air , air asam jawa,Ikan.Dan Sedikit Santan Mengikut Citarasa.. Pastu tambah perisa...

Ahad, 23 Januari 2011

::..TAK BLEH DIHARAP BETUiii..::


"TUNGGU K'TAH.. ABANG DATANG NIE"

kalau korang nak tau itu laa ayat seleman aiman .. kalau aku  suruh tolong tengok kan kaysah..
itu lah ayat yang selalu dia cakap..
tapi yang aku gerammm kan... dok laaaaa ulang..
"tunggu k'tah.. abang datang nie"
tapi dia tak pergi-pergi tengok pun.. dok lagi mengadap TV..
adddduuuuaaaaiiiii

Bila
Suara mak dia dah naik high volume...
dengan hentakan kaki memberontak pergi tengok...
pastu.. tak sampai 3 saat
cakap balik kat aku..

"ummi kaysah nak 'tetek'.. man boleh tengok ajer... man mana ada tetek nak bagi susu"

isssshhhh gerammm betul tau dengan budak nie.. ada aje dia punyaaa alasan
kerja sehari-hari dia.. bergaduh dengan ummi dia rebut remote astro..
channel asyik laaa kartun..kartunn..kartun..





Jumaat, 21 Januari 2011

::.. KENAPA..KENAPA..KENAPA..!!!!!!..::

issssshhhhhhhhhh tak suka.. tak sukaaaa.....
benciiii  aku tau.....
kenapa laaaaa jadi macam nieeee....
kenapa suka nau mengugat keimanan aku yang tulus niee...

Zarina anak 'muloh' Md Zahar.... ko sajer tau....
membuat kan.. iman aku jatuhhhh.....
ko membuat kan air liurrr aku meleleh dengan laju
selaju air terjun 'Niagara'

Kenapa...kenapa....kenapa....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ker ko Dengki.......

tau tak.. aku mengidam nak makan benda alah nie dari aku mengandung lagi..
tapi aku tak dapat nak makan..sebab positif Kencing Manis
lepas bersalin.. sessi berpantang..
lepassss tu..

 aku dah start ambik shake HL...
kalau aku makan benda alah nie.. maka ...
hancusssss laaaaaaaaaaaa......
diettt aku.........



 Kenapa ko bagi benda alah nie .. kalau ko belikan Oat ker... Musle ker.. kan lagi bagussssss....
walaupun ko kata.. ko beli nie untuk Haziq dengan Aiman...
:(

Khamis, 20 Januari 2011

::.. HASIL TENUSU..::

Hasil Tenusu...
yer harinie.. mari kita pelajari kaedah-kaedah mempertingkatkan hasil tenusu dengan jayanyaaa..... produktiviti hasil tenusu haruslah seimbang dan seiring dengan peningkatan ekonomi negara sekarang..

ahak's..

aku kannyaaaa apa weeeiii..aku sebenorrnyaaa dok risauuuu sesangat...sebab malam tadi.hasil nyaaa adalah


ciputttt.. produk tenusu malam tadi..nie pun setelah di campurkan kedua-dua belah.. baru bleh dapat tak sampai 2 oz.... adakah kerana 2.. 3.. hari nie aku kurang mengepam so.. adakah hasil tenusu aku akan berkurangan... tapi walaupun aku tak mengepam, tapi BF kan si tecik tu tetap berjalan seperti biasa.. sebab makcik tecit tu kureng sihat.. so kekdahnyaaa dia asyikk nak mengempel ajer...  tu yang produktiviti untuk mengepam tak berjalan tu.. selalunyaaa kalau aku pump malam kalau di campur kedua-dua belah aku bleh dapat dalam 4/5 oz.. itu pun setelah beberapa minit aku BF kan kaysah direct.... tapi malam tadi.. tu jer yang dapat........ huhuhuu..... risau nie. takut bekalan tak mencukupi untuk si tecit tu nanti.. coz bekalan yang ada dalam freezer ada lebih kurang 40 botol aje........

(yang botol tengah tu ciputkan... kekdahnyaa lepas BF terus pump.. kira mcm susu lebihan laa aku pump...)


maka.. malam tadi sebelum aku titon.... aku bancuh le susu.. mintak-mintak.. hasil nyaaaa bila bangun nanti akan superbbbb....... so...................... tadi dalam kul 6.00 pagi.. setelah selesai BF kan kaysah secara direct.. dan hasilnyaa setelah di bancuh kedua-duanyaaaaa.......


alhamdullilah.. ada peningkatan dari malam tadi.... syukurrrrrr............  harap-harap jangan ler berkurangan lagi.. risau aku...



p/s:....kak inaaa.. saper kata aku tak mampu BF kan anak aku.. haaaaa akhirrnyaaa org sahutt cabaran ko .... hikhikhik.. ( org tau ko baca blog org nie.. )



Selasa, 18 Januari 2011

::.. SUSHI SOT.DOT.TOT.MOT..::

Kah..kah..kah..kah....
ko pernah dengar nama sushi tu...... tak pernah kannn....
ko tak akan pernah jumpa sushi tu dijual dimana-mana....

sushi SOT.DOT.TOT.MOT nie sangat sedapppp...
jangan kata peminat sushi yang suka... malah.. orang yang tak pernah makan / tak suka makan sushi nie.. akan menjamah sushi dengan tanpa rasa was..was...



jangan tak tau.. ini adalah sushi homemade ok.. bukan dibeli di sushi king... sushi kat jusco ... sushi kat c4.. dan jugak bukan sushi apa tah.. aku lupaaaa... yang pentingggg.. hasil kerja tangan.. mak dara dan anak dara.. sangat chudaaaapp dan sangat berbaloi-baloi...

dan yang palingg pentinggg.. laki aku yang tak suka pun makan sushi nie.. selalu kalau beli .. aku dengan aiman ajer yang 'bedal' tapi kali nie.. perghhh dia makan ok.. vanngaaa... tapi........ hahahahahah.. kelakar ok.. kalau makan sushi .. kita cicah dengan kicap khas untuk sushi... tapi..... laki aku telah berjaya melayukan sushi nie.. makan sambil cicah dengan SAMBAL KICAP.. cool kan.... ahahahahah

::.. BILA DIA DI KATAKAN BIRAT/TINTED..::

BIRAT?
ada yang tak tahu apa maksudnya BIRAT...
birat lebih mudah maksudnyaa nampak agak kehitaman..
itu yang aku faham.. kalau korang rasa pelik.. aku suggestkan.. korang pergi google.. atau cari dalam kamus
contoh ayat... ".. eh biratnyaaa kulit anak ko nie.."
dan ada plak yang keluarkan statement terbaru.
TINTED
contoh ayar..." eh.. kulit tinted laaa"

haaaa... macam mana ek aku nak cakap.. dan kenapa aku buat entry BIRAT nie..
huhuhuhu..

Ada insan-insan sekeliling aku telah mengeluarkan statement tu dekat anak aku
si tomeiii kepink..kepink.. Kaysah
yer aku.. memang mengaku kulit anak aku tu memang agak manja dari abang dia.. kalau nak bandingkan dengan haziq.. memang tak ada beza.. sebab sama ajer kulit nyaa.. tapi kaysah cerah sikit dari haziq
Tapi kalau orang bandingkan kaysah dengan aiman memang laaa jauh beza..

Sensitif..?.. aku rasa aku tak berapa sensitif sangat
sebab kalau dah mak dengan bapak nyaaa kulit birat/tinted ... tak kan anak nak putih melepak cam tepung.
kalau dapat tu kira bonus laa kan..
macam aiman nie.. kira bonus laaa .. aku dapat anak yang putih..


tapi yang sensitif adalah.. apaknyaaa..
korang jangan.. laki aku tu.. sensitif bab isu anak dia tau..
nak lagi. nie anak pompuan.. lagi laaa dia sentap bila orang kuarkan statement gitu..

GINI LAAA.. BIRAT KER.. TINTED KER...
ADA AKU KISAH...!!!!!!!!!!!!!\
JANJI NURUL HANNAH KAYSAH... MANISSSSS.. :)


Jumaat, 14 Januari 2011

::.. TAUHU STIM..::


walla... akhirnyaaa berjaya jugak buat .. menu kegemaran aku nie.. yumm..yumm.. hari tu jenjalan singgah makan dekat Red Work Bangi... cuba order tauhu nie.. perghhh memang sedaaaapppp... sambil makan.. sambil dok menikmati dan merasai apa laaa benda alah bumbu atas tauhu tu... seriuss sebelum nie aku memang tak tau apa bumbu atas tauhu tu.. main bedal mentekedarah ajer... masa menikmati tu.. ada rasa udang kering.. oooooo udang keringgg ghupernyaaaa kaaannn........ lepas makan dekat red work haritu.. tekak nie nak makan lagi... kebetulan nak pergi momslittlesone dekat bangi.. so singgah laa plak dekat Mohd Chan Abdullah... alahaiiiiii.. non chudaaaaaappp arr.. terbantuttttt tekak aku nak telan tauhu tu.. kalau tau laa tak chudaaaapp baikkkkkk berdezuppp ke red work ajer. disebabkan makan kali ke 2 tidak menepati citarasa.. maka.. aku pun meng google le resepi tauhu nie.... dan akhirnyaaa berjaya .. tapiii.. nie bukan tauhu lembut tu... hasil tangan sendiri.. saaaannngggaaaatttt chuuuuddddaaaaapppppp... tapi disebabkan tauhu lembut non ado.. maka di gantikan dengan tauhu biasa sajork.. tapiii chuddaaaappp jugaaaakkkkk..













Selasa, 11 Januari 2011

::.. VIRUSS MELANDA...::

uhukkk..uhukkk..uhukkkkk...
arrrrghhhhhhhh.... arrggggghhhhhhhhhh
errrmmmmmmm...errrmmmmmmm...
snifffffff...snifffffffffffffff..sniffffffffffffffff
apa ke heee' nyaa laa pompuan nie kan.... ko asal pompuan........ !!??

uwaaaaaaa...
saya tak sihat.. saya selesema ... badan saya sakit-sakit..
tongsil saya sudah bengkak , bukan aku sorang yang demam.. sudah semestinyaa laaa
aiman juga demam..(bdk nie kan kurang antibodi.. org baru bersin.. esok dia yang selsema)
nie semuaaa gara-gara berjangkit dengan en.din laa nie

bilaa aku dah tak sihat.. so.. semalam seharian
aku tak dapat nak polok-polok,tium-tium, gomol-gomol
dan yang palinggg kesian sesangat tak dapat nak 'menetek' kan
en.din   eh.. si kepink-kepink hannah kaysah..

yang paling sedihhh.. bilaaa dia pandang ajerrr dekat breast ummi dia..
malam tadi pun dia susah nak tido.. dekat kul 1 pg tak tido jugak.. puas babah dia ulik mayang dodoikan
last-last aku tak sampai hati aku terpaksa gak ler BF kan dia.. aku risau.. nanti dia plak berjangkit.
huhuhuhu... cian anak ummi


kepink kepink.. sudah 2 bulan..


Isnin, 10 Januari 2011

::.. KETUPAT SOTONG..::


Nampak menyelerakan tak... kalau nak tahu... ketupat sotong nie.. sememangnyaaaa tersaaaaannngggggaaaatttttttt super duper.. yummy....ko..... seriusss anak tekak aku nie tak pernah tipu kalau bab makan.. alwaysss perfect.. hahahahahha.... sebenorrnyaaa aku pun first time gak buat ketupat sotong nie.. nie pun sib baik opis mate aku dengan rela hati nak tunjuk ajar dekat aku... uhhhh maluu siot.. anak dara ajar mak dara memasak.. tapi tak per laa kan.. kalau tak belajar mana nak tau kan.. nak lagi kalau makanan yang kita suka.. tak kan 'sokmo' nak suruh orang buat kan.. sekali dua.. ok laaa. kalau dah tiap kali mintak.. mungkin dia bagi gak.. tapi.. bagi penamporrrrr.. haaaa nakk.... !!.. tima kasih bebanyak ler dekat opis mate aku...

kalau dulu .. aku memang tak berapa gemor ketupat sotong nie.. masa mula-mula aku rasa .. time tu aku bercuti di terengganu... OMG.... seriussssss.. tekak aku tak leh nak terima langsung.. tapi.. sejak member aku  nie buat dan bagi aku rasa.. aku rasa.. perghhhhhhhh 'daknye'.....  dan selepas tu.. rasa cam nak lagi.. lagi .. lagi.. dan terusss akan lagiiii.
ermmm.. buat ketupat sotong nie rasanyaaaa tak ler susah sangat.. tapi yang kerisauan.. takut pulut dalam sotong tu tak masak.. haaaa tu yang tak syiokkk kan.. tapi alhamdullilah.. jadi ko... jadi laaa sebab sifu ada depan mata.. korang nak belajar jugak ker.. meh aku kongsi kan ilmu kat korang plak...


tekun.. menyumbatkan beras pulut dalam sotong.. tok guru yang bertudung kepink-kepink.

Bahan-bahan.
(nie anggaran yang aku buat semalam.. ikut suka korang laa nak buat banyak mana)

30 Ekor Sotong
2 peket santan
5 genggam pulut - basuh dan tos
2 keping gula melaka 'nise'
4 s/b gula merah
1 s/b gula
1/2 s/k garam
air
daun pandan
lidi pencungkil tajam depan belakang



Cara-cara..

-Bersihkan sotong... masukkan beras pulut kedalam sotong (anggaran setengah badan sotong), kemudian sumbatkan kepala sotong dan cucuk dengan lidi. sampai habis sotong
- masukkan sotong kedalam periuk , masukkan lebihan beras pulut+ santan+daun pandan+garam + air (masuk air agak-agak menutupi semua sotong ).. masak sehingga mengelegak.. dengan api yang sederhana kecil .. bila sudah mengelegak kacau supaya pulut tidak melekat
- bila sudah mengelegak, masukkan gula melaka+gula merah+gula..
- masak sehingga beras pulut kembang dan sampai kuah pekat..


Sabtu, 8 Januari 2011

:.. KURMA AYAM RESEPI AKU..::




Haaaaaa ambikkk ko.. posing dalam periukk ayam aku tu.. silang panggong cili hijau tu dok berposinngg.. kah..kah..kah.. haaa ko !!! kalah blog masakan yang lain... hahahhahahahha ..... memang tak bleh buat blog masakan laaa kalau cam gini gayanyaaa kan.... tak menarik langsung... owang tengok pun pelik.. apa kebendaaaa laaa gamaknyaaa kan... tapi jangan dipandang rendah .. walaupun nampak tak menarikk janji rasanyaaaa... perghhhhhh 'nala'...... hukhukhuk... (habis ler.. ada orang mati tercekik baca statement perasan..)

ok ler.. aku sajer jer buat entry masakan nie.. cam biasa .. aku tak ada idea nak update citer apa sebenorrrnyaaa... jadi dari kosong.. janji ada ... ko ada!!!! errrrmmmmm ini laaa menu kegemaran anak-anak aku.. termasukkk laaaaaaa En.Somi terchennntaaaa... asal tanya nak masak apa.... mesti suruh masak lauk nie.. tapi kalau aku tak tanya tak plak dia cakap nak suruh aku masak lauk nie.. (korang faham tak aku merepek tu).. kalau masak lauk nie.. mesti aku kena buat cili kicap.. ... entah aku pun tak tau kenapa... dah alang-alang buat cili kicap.. aku goreng laa sekali tauhu.. kan sedap tu kan.. tauhu cicah cili kicapp. perggghh heaven ko....

ok..ok..aku baikkk hati nak kongsi resepi kurma ayam aku yang super duper yummy.. hik hik hik.... tak caya korang cuba laa resepi aku nie.. tapi tak laa sehebat... masakan korang ...

Bahan Utama
AYAM

Bahan A - Hiris
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih  
2cm halia                  
bunga lawang
kulit kayu manis
buah pelaga

Bahan B - Blander
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
air
rempah kurma - ( setengah ekor ayam aku guna 4 kampit rempah kurma)

Bahan sampingan
ubi kentang
bawang besar - belah 4
Cili Hijau
air asam limau nipis
air
santan
garam
ajinomoto


Cara-cara.. :-)

memula tu.. korang tumis bahan A dahulu.. tumis sampai bawang nampak sekit garing... kemudian.. masukkan bahan B.. rempah nie korang kena tumis sampai rempah garing.. bila rempah dah garing.. masukkan ayam...  gaul ayam sebati/mesra dengan rempah.. masukkan plak air.. masak sampai ayam betul-betul empuk .. bila ayam dah empuk.. masukkan laa ubi kentang.. so tungu laa sampai kentang ala-ala empuk.. baru masukkan santan.. pastu masukkan air asam limau nipis+garam+ajinomoto... bila santan dah mengelegak masukkan bawang besar dengan cili hijau.. masak sampai bawang nampak sedikit layu.. pastu korang rasa laaa.. masin masam .. baru tutup api.. DONE...



::.. SAPER CAKAP BADAN BESAR TAK KENA BULI..::

perghhh bebudak jaman sekarang nie.. hebatttt.. sangattt hebatttt........
kocik..kocik dah tunjuk kehebatan .... kalau kehebatan dalam pelajaran rasanyaaaaa adalah lagi baikk kan..
tapi kehebatan yang aku nak citer nie, bukan pasal hebat dalam pelajaran.. tapi KEHEBATAN DALAM MEMBULI ORANG.......

nie.. kes anak aku laaa si Haziq tu... jangan dok ingat badan dia besar orang takut dengan dia... kena buli ada laaa.. kekadang aku kesian sangat dengan dia.. coz.. haziq nie jenis tak melawan apa yang orang buat dekat dia..

aku paling sedih sesangat.. bila dia balik dari sekolah.. dia cerita dekat aku yang kawan dia ejek dia.. 'PONDAN GEMUK'... masa dia cerita dekat aku tu.. dia bleh gelak-gelak...aduhaiiii.. luluh rasa hati aku.. bila orang panggil anak aku macam tu..... lagi aku sedih.. haziq bleh gelak tu.. aku cakap dengan dia.. cakap dengan kawan dia tu.. jangan panggil dia macam tu.. haziq cakap.. tak per laa ummi.. nanti tuhan balas laaa.. aduhaiiii.. baikkkknyaaaa laaa anak aku nie......


ada satu hari tu.. aku bekal kan dia nasi impit dengan rendang ke sekolah.. sebab katanyaaa dia nak makan dekat kantin dengan Best friend dia... so aku bekalkan laa lebih sikit.. lagi pun aku kenal BFF dia tu.. bila dia balik.. aku tanya dia makan tak bekal tu dgn BFF dia.. dengan suara sedih + takut-takut.. dia cakap.. dia cuma sempat makan seketul ajer nasi impit tu.. yang BFF dia plak tak sempat nak jamah.. sebab ada sorang budak rampas bekal dia.. dan terusss makan .. memula tu aku ingat kan dia makan sesama dengan budak yang rampas makanan dia tu.. rupanya idok.. budak tu bedal semuaaaa sekali....... aduhaiiii.... kenapaaa laaa haziq tak ambik balik bekas tu dan marah budak tu.. katanyaaa abang dah marah tapi dia nak tumbuk abang.. ... adoooooiii haziqqqqqqq....... dah laa haritu dia tak bawak duit.......


dan banyak laaa lagi.. tapi .. aku malas nak pergi jumpa-jumpaaa budak-budak tu.. sebab aku rasa.. masaalah budak-budak.. kang aku masuk campur kang .. kata mak budak lelebih dari budak... tapi aku selalu cakap dengan haziq.. kalau sesaper buat dia.. terus mengadu dengan cikgu.. ada jugak laa aku cakap.. kalau dah melampau sangat... kasi penampar sekali.. hahahahhaha....

tapi semalam.. kakak aku tepon bagitahu,... dekat sekolah QAFA haziq kena buli dengan budak sekelas dia... beg kena sorok  dan  botol air kena buang dalam tong sampah........ perghhh menyiraaaappp gilaaa darah aku.. awal tahun dah ada yang buat perangai.....haziq tak cakap apa-apa pun masa balik tu.. kakak aku dapat tahu pun dari anak dia.. coz anak dia satu sekolah dengan haziq.. katanyaaa haziq selalu menangis dekat sekolah..sebab kena buli.. cuba korang bayangkan... kalau anak korang yang kena... menangisss aku beb.... apa laaa salah anak aku .. sampai 2 tahun berturut-turut kena buli..... kali nie aku tak diam kan..... gigih aku angkut kaysah dengan aiman.. pergi sekolah Qafa haziq pergi jumpa budak tu.... aku siap-siap warning dekat dia.. masa aku jumpa budak tu.. ustazah kelas dia pun ada.. jadi lagi sedap laa aku cakap.. sebab tiap-tiap hari kalau macam nie melampau laaaa kan....

seingat aku dulu laaaa... masa aku sekolah rendah... tahun 80an.. tak ada rasanyaaa kes buli membuli nie... jangan kata nak membuli... nak buat hal dekat sekolah pun rasanyaaa tak berani laaa.. coz time dedulu.. budak-budak takut dengan guru... tapi jaman la nie.. jauhhh berbeza.... tak kira.. sek. rendah ker.. sek.menengah ker.. sama ajer.... uhhhhhh.. ZAMAN YANG PENUH DENGAN CABARAN....





Rabu, 5 Januari 2011

:..THERAPY MINDA KONONNN::

KALAU LAPAR MINUM AIR..
KALAU LAPAR MINUM AIR..
KALAU LAPAR MINUM AIR...

...............................................................................................................................................................

Kengkonon ayat untuk therapy minda dan yang palingg penting therapy untuk peruttt...
kah..kah..kah..kah....
gila meroyan kan.... hahahahha..
habiss nak wat camno... lepas pantang nie berat aku makin melambung-lambung... pepejal makin membuak-buak...
asal aku lepas BF kan si kecik ajer.. aku laporrr....
asal aku lepas pump ajer... aku laporr..
habisss kalau dah lapor.. mesti ler aku makan kan...
asal makan ajer.. mesti lepas aku BF dan pump...
orang kata kalau kita BF kan baby.. badan kita maintain ..... ehh asal aku tak....
ker memang aku nie jenis baka besaaaaaaauuuuuuuuuuuuuuuu ... maka ko BF ker.. ko diet bagai nak mati ker.. badan tetap.. maintainnnnnn membuaaaaaaakkkkkkkkkkk..........

akak iparrr aku kata.. kalau nak maintain kan badan.. makan nasi dengan sup sayur.... dan elok jugak untuk penambahan susu... jadiii.. dah ler hari-hari aku masak sup sayur sawi..
sampai si haziq.. kena panggil budak sawi.. ......
kenapa asyik sawi..?? dah kata berpantang.. sayurrr tu ajer pun yang bleh makan..

aku rasa hari-hari aku dok makan laukk yang sama ajer... tapi so far idok ler aku bosannn lagi.. makin sukaa ada laaa.. kekadang tu.. bila aku tambah jugak laa fish ball atau wantan.. sebab lagi pun bukan tekak aku sorang yang nak makan kannn..... .. kang elok-elok.. anak tak besauu mana... mak plak yang terlebih besauuuuu..

haaaa macam mana tu.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
aku dah warning kat laki aku...

AGAK-AGAK KALAU BADAN AKU LEMAK TEPU TERLEBIH MEMBUAK.. KIRA HALAL..





::.. SAMBAL MANGGA..::


Harinie.. tak ada benda nak di update kan... so untuk tidak 'menyawang' kan blog yang sememangnyaaaa selama nie dah bersawang.. maka kita update dengan entry masak memasak..... ini laaah dia.. SAMBAL MANGGA.... kebetulan hari sabtu tu balik ampang... tengok buah lebat gilaaa.. en.din bukan boleh tengok buah mangga bergayut-gayut....apa lagi dia pun bergayut sama ler... memang kesukaan dia pun mangga-mangga nie.. masa aku mengandung haritu pun.. dia yang lebih makan asam-asam nie.. mengalahkan orang yang mengandung... oooooo.. buat sambal nie senang gilaaaa.. tutup mata ajer dah siap.... zassss..zasssss..zassssssssssss......... jer..... Sambal nampak kusam adalah disebabkan .. cili padi hijau belako... tu yang kusam tak menarik tu.. tapi yang penting rasanyaaa.. MELETOP........

Bahan-bahan...

Mangga Muda
Cili Padi
Ikan Goreng Tawar
garam


Cara-cara..

Tumbuk semua cili padi sehingga lumat.... kemudian.. ambik isi ikan yang di goreng dan di tumbuk bersama cili padi... racik mangga.. dan tumbuk ala-ala manje kadar ajer.. tambahkan garam sikit.. DONE..

Selamat mencuba laa ek...




Selasa, 4 Januari 2011

:: ENTRY PENDEK DI TAHUN BARU..::

salam.. semuaaa..

HAPPY NEW YEAR.... ..

sowwyy ler baru nak wishhh.. coz blog lama tak di bukak.. kira halal laaa kalau dah basi yek..

huhuh.. first entry di tahun baru... .. lama tak berupdate.. tapi tak laaa lama sangat.. rasa-rasanyaaa bila di hitung, di belek, di kaji.. alaaaaaaahhh baru seminggu jer pun.. tak ada bahan ler.. nak lagi minggu lepas aku kesibukan menyiapkan keperluan akhir ke sekolah haziq irfan... macam-macam perlu di selesaikan..  dan lagi minggu lepas.. en.din kerja malam.. so.. tengahari tu tak berapa nak beronline ler.. habihhh camno nak beronlineee.. habissss ajer masak,..... aihhhhhhhhhh depa pakat tido.. aku mana leh tahan kalau nengok semua tido.. ... asal lepas masak ajer.. gedebommmm terbongkang... sampai ler ke petang.. perghhhhhh gilaaa heaven ko tido pepetang nie ghupernyaaa yer... hahahahahahhha... syokkk ooooo.... syok tak syok laaaaa.... badan pun ada sikit naik laaa.. sebab dah senang lenang kan... habih tu.. sessi berpantang dah habissss... hikhikhikhik....

dan sekarang pun aku dah ada aktiviti baru.. kalau dulu aktiviti beronline ajer.. tapi kali nie.. aktiviti menge'pump'.... yer aku telah berjaya menghasikan susu untuk stok si kaysah kepink kepink.... alhamdullilah.. hasrat nak BF terlaksana walaupun masih campur dengan FM... dalam seminggu nie dah ada dekat 11 tabung susu .. tapi aku nie kira masih dalam belajar lagi tentang susu ibu nie.. sebab sebelum nie aku tak BF haziq dengan aiman... kepada sesiapa yang berpengalaman meh ler syer-syer ilmu yerk.... :-)


 penghasilan nyaaa.. setakat seminggu..