Nuffnang

Nuffnang

Ahad, 24 Julai 2011

::PERIHAL CIK NAH KEPINK KEPINK.....FIRST BITES::

Telepon......................................................................... Teleponnnnnnnnnnnnnnn berbunyi...................
ada orang dalam kesusahan......................................................................................... susah ker........ best kan kalau  wonderpets leh tolong aku selesaikan masalah aku nie... .......

aku susah hatiii sebab anak aku tak mo makan.... bukaaann haziq yang tak mo makan... haziqqqq ok jerkkk .. pantang nampak makanan.. sebat semua.. aiman!! ooo aiman pun ok jerk.. sekarang nie mamat nie dah banyak makan... tapi dengan syarat kalau nak bagi dia makan mesti ada air milo.. baru habis nasi sepinggan kekadang berpinggan-pinggan.. tengok mood dia dan lauk apa yang aku masak haritu.. kalau kena dengan anak tekak dia.. ambik ko.. setiap 5 minit mintak nasi.... kalau aku malas nak layan.. dia buat-buat sakitt perutttttt..

tapi sekarang niee kesss cik nah kepink kepink tu... dia tak mo makan langsung... hari rabu dia demam.. aku dah bawak pergi klinik.. doc kata dia demam virus.. habiss naik merah-merah kat muka...hari khamis c/up 8 bulan.... ambikkkkk ko .. berat turun 2 bulan lepas 6.6 kg.. nie turun jadi 6.4kg.. graf menurun gila tak cantik langsung.. lagi 2 line nak turun ke line kuning... addduuuuii masak aku...seingat aku aiman dulu pun gini gak.. tapi alhamdullilah tak dek laa turun mendadak macam nie...haziq dedulu tak yah cakap.. memang terbaik berat badan dia.. walaupun dia demam... berat maintain kekadang naik 2 kilo sebulan.. aku suka jerk.. tapi bila dah besar nie risau sikit laaa... kan sekarang tak kira tua muda boleh dapat penyakit kan.. so kena kawal dia makan sikit.. hahahahahahhahahahaha mesti ada yang cakap.. bila tak mo makan susah hati.. dan bilaa yang kuat makan pun susah hati kan... hahahahahhaahhaha habih camno...

asal minum susu muntah.... minum susu muntah... habih nak lekat apa kat perut .. yang palinggg sadiss kalau aku suap makan bubur.. suap sekali dah nak termuntah.. bilaa ko paksa makan lagi... memang muntah pun .


muka pasrah kena paksa makan...
suapan pertama.... cool lagi...
untuk suapan kedua. dia dah mengelisat....
haaa nie dah mulaa dah..
haaaa kannnnn..... ambikkkkkk... muntahh terusss...

pastu balik dari klinik haritu.. aku cuba-cuba ler tanya dekat orang-orang yang berpengalaman pasal anak-anak nie kan.. ada macam-macam resepi dorang dok bagi kat aku.... ada yang suggest kan aku tukar susu... motip tukar susu sebab badan cik nah merah-merah.. ada yang kata allergic.. so tukar susu.. dari susu dumex.. aku tukar ker Anmum... 4 hari nie nampak ok.. merah-merah dah tak ada.. sebelum nie tekak cik nah penuh kahak/lendir.. tp 4 hari tukar susu nie dah tak ada sangat lendir tu......

hari selasa kakak aku msg.. suruh aku cuba resepi dari 'anakku chak' campurkan bubur dgn fresh milk dan sayur bayam... tapi aku tak cuba lagi.. hari rabu aku cuba tanya dekat kakak dekat opis aku... dia kata.. cuba tumiskan dengan bawang putih... so hari sabtu aku cuba buatkan bubur untuk cik nah.. cara aku tumis macam nak buat sup telur. aku campur kan bawang merah , bawang putih dan ikan bilis aku tumiskan.. pastu aku letak beras dan air.. macam nak buat bubur.. tapi bubur tu tak pekat macam bubur biasa.. aku buat ada kuah-kuah sikit... alhamdullilah.... cik nah makan.. tak muntak pun......habis gak ler semangkuk....

harinie aku buat lagi.. tapi harinie aku campurkan telur dengan carrot.. motif masuk telur.. sebab nurse suruh bagi telur sebab lagi sebulan .. nak injection.. so nak tengok sama ada ada allergic tak kalau makan telur... aku tengokk baikk jerk cik nah telan tadi.. kira ok laa tu kot.. mintak-mintak ler tak ada apa-apa kan.....

tengahari tadi pergi C4.... jenjalan sebelum apak bebudak nie kerja.. so jalan-jalan tu.. cuba belikan cik nah snake untuk dia.. dari dia asyik dok masukkan benda-benda yang tak sepatutnyaa dalam mulut.. adalah lebih baik kita bagi dia benda yang berkhasiat.... sooo aku belikan dia.. 'baby bites'.. hehehehehe.. suka aku nengok.. makan plak...... kalau gini .. mintak-mintak ler bulan depan berat tu naik tak banyak pun tak per asal berat naik dan graf tak turun ke line kuning...

aku beli jenama yang nie... sedapp ....
yang tak tahan.. si aiman plak yang lelebih makan...
aiman kata.. nampak hannah makan sedapp jerk..
kusyuk dan tawadukkk . dah tak padang kiri kanan dah..
aku panggil pun buat tak tau jerk
good hannah...

meh tengok muka cik nah kena sakat dengan ummi dia ...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
kikikikiki.. beria dia mengamuk..menangisss.. kena sakat dengan ummi dia...
aku sakat cik nah.. aku kena marah..
almaklummmm.. anak bapak..
haaa baru kamu tau nikmat makan yerk cik nah..
harap-harap ler kamu bleh makan bebanyak...
biar demok sikit...

6 ulasan:

WuMing berkata...

Kalau makan dan muntah mungkin cacing atau angin kot... Budak budak akan demam bila mereka nak start berjalan, tumbuh gigi, merangkak... Ada yang sampai cirit birit...

Shima Md. Zahar berkata...

wuming...

mungkin kot.. saya nie nama jerk anak dah 3 masih tak dapat nak tau benda-benda nie..

...sWeeT uMi... berkata...

cian tgk dia muntah2 time mkn tu...huhuhu...tak pe hope lepas ni kg che nah kepink2 naik ek...(^_^)

lieyalatif berkata...

akak!!! dengki ko yeak....saje tarik biskut tu ....sian hannah...nanti cik lieya cubit kat umi yeak hehehehe

alahai kak...siannye tgk yg muntah2 tu...beriya2 tu die muntah....nanti org try add akak kat group solid foods for baby....okey gak group tu...leh akak collect ilmu sikit pasal mkn2 ni...org pun syok bace kat situ

Shima Md. Zahar berkata...

naemah..
huhuhu tu laa harap-harap begitu laaa... risau tau...

Shima Md. Zahar berkata...

lieya...
kikikiki.. sajer nak tengok.. dia heran tak kalau orang rampas makanan dia

tu laaa lieya.. asal makan jerk muntah... tu yang risau sangat tu