Nuffnang

Nuffnang

Rabu, 20 Julai 2011

::.. BAGAIKAN PEPETAH DEDULU..::

haaaaaa.. harinie meh kita belajar balik pepatah melayu lelama..... bukan aper laa kan
sajer bagi kembangkan minda yang asyik dok kecut jerk ... hari-hari asyik dok baca citer entah pa per.. mari kita merembeskan cecair otak kita nie sikit.. supaya tak BEKU......

Orang melayu nie banyak sangat pepatahnyaa kan.. pepatah nie dicipta.. untuk bila seseorang tu nak marah atau nak memuji... menggunakan bahasa-bahasa yang lembut dan bukan dengan cacian.. yang tak berapa nak manis di dengar kan...

Ok..Ok.. dalam bebanyak pepatah melayu nie kan.. aku palinggg suka dengan pepatah yang mengatakan....

"BAGAIKAN MELEPAS ANJING YANG TERSEPIT..."

Jahat betul hanjeng tu kan.. dah ler orang dah tolong dia tersepit celah  lubang najis... .. bila dah lepas... ehhhh sesuka suki jerk dia mengigit orang yang melepaskan dia...memang dasar hanjenggg kan... nak wat camna ..

korang tau kan maksud pepatah tu....ker ada yang tak tau maksudnyaaa.. tak per.. tak per.. jangan gelakan orang yang tak tau .. tak baik... maksudnyaa ialah... MENOLONG ORANG YANG TIDAK TAHU BERTERIMA KASIH...

tapi aku tak tau laaa kalau citer yang aku reka nie ada kena mengena dengan situasi HANJENG tu... ..........

Si polan A nie kan.. dia nak wat kenduri makan-makan.. dia pun cari ler katering yang bersesuaian dengan kemampuan dia.. sekali tu cari punyaa cari.. tak ada yang murah... sebelum nie dia dah janji dengan sorang katering yang kebetulan kawan baik dia... tapi last minute tak bleh nak masak... nak cari yang lain tak mampu..

so jalan alternatif.. dia jumpa laa si Polan B nie.. nak mintak tolong ler sesangat ... masakan untuk majlis dia tu nanti... si polan B nie punyaa laa baik... siap suh si polan A nie datang rumah dia dulu test food.. sebab takut tak menepati citarasa anak tekak si polan A tu.. sebab si polan B nie tak pernah buat katering.. just makan-makan 10-20 orang boleh ler... jadi.... bila dah test food nie.. si polan A.. request.. macam-macam... yang si polan B nie sukaa laa.. sbb first time orang nak guna khidmat dia kan....

di pendekkan citer .. masa hari kejadian.... bleh si Polan A nie tel. si polan B.. cakap tak jadi nak order dengan katering dengan si polan B.. sedang kan si polan B dah siap masak bagai.... dengan alasan.. kawan baik dia jadi nak masakan untuk majlis dia......



::apa perasan korang kalau korang di tempat si polan B tu... cer citer....::

thanks to mr google..
 haaaa ambikk ko.. sampai terkangkang ko... ..
euwwwwww geli plak aku nengok muka hanjeng tu


P/S: indah sungguh pepatah orang-orang dulu...JAP..JAP.. HARAP-HARAP TAK ADA SESIAPA YANG TERASA YERK.. CITER NIE TIADA KAITAN DENGAN YANG HIDUP ATAU PUN YANG TELAH MATI.. CERITA ADALAH REKAAN DARI ORANG YANG SUKA MEREKA-MEREKE CERITA DONGENG....


11 ulasan:

~mutiara putih~ berkata...

uihhh....tak patut tul lah si hangjeng tu kan...xreti2 nak thanks kat org yang dah tlng dier tu..pahtu digigitnya lg...ish ish..

kalu aku lah jadi si polan b tu siap lah aku g bom majlis dier tu hahahahaha...

Shima Md. Zahar berkata...

mutiara putih..

hahahahahaha... kan.. memang dasar hanjeng kan.. heheheheh.. alamak.. nak kena bom ek.. hehehe

mysha berkata...

kaK..kLo shA jaDi si Polan B meSti keCik haTi maKan hati saKit haTi, daN bermaCAm2 haTi lagi la..he... gERam...

kAK, ciaN tGk aNjing tu KAk..tu bukan tersepiT kAK, tu terhempAP... hehehe

Shima Md. Zahar berkata...

sya..

a-ah kan..semuanya tentang hati kan..

hahahaha... terhimpap ek anjing tu.. hahaha lagii kesian.. hahahha

ikiqzana berkata...

mmg tergelak negok anjing tu tersepit sampai terkangkang camgitu.. lawak2.

...sWeeT uMi... berkata...

cian kat si polan B tu...apa nye manusia la cam tu huhuhuhu...
jumpe lak nko pic anjing terkangkang cam tu hehehe...cam kesian lak kat dia ekekekeke

WuMing berkata...

Teruk laa macam tuu... Tak tahu menghormati dan menghargai orang...

Shima Md. Zahar berkata...

zana

hahahaha.. kan.. terpelosok bawah kerusi tu

Shima Md. Zahar berkata...

naemah..

ermm tu laa kan manusia kan.. dasyat.. susah nak dijangkakan..

Shima Md. Zahar berkata...

WuMing

manusia sekarang dah kurang rasa hormat dan menghargai pengorbanan org lain

Ruziawati Yusof berkata...

oh! biasalah manusia ma.. t pun dh byk kali laluinya.. dah lali.. nak marah pun spi dh tak terkata dah.. mencik!