Nuffnang

Nuffnang

Rabu, 26 Januari 2011

:.. KARI IKAN ISTERI MAMU PASTI MARI..::


SEPERTI BIASA.. ENTRY MASAKAN/RESEPI...
TAK ADA BAHAN NAK UPDATE...
TAPI HATI TERINGIN NAK DUIT NUFFNANG..
KEH..KEH..KEH..

Kali nie.. KARI IKAN...

Mesti ada yang pelik.. dengan nama kari tu kan...
haaa meh nak habaq..
resepi nie aku ambik dari ISTERI MAMU PENANG..
jadi.. aku bagi ler nama KARI IKAN ISTERI MAMU PASTI MARI
Kenapa PASTI MARI.. sebab.. .. kari nie sangat 'NALA'... tak tipu punyyaaaa.. ( tapi aku buat ajer yang kurang 'nala'.. ceh..)


dan seperti biasa jugak.. aku tarak kudukut.. nak syare resepi dengan korang..
Bahan-Bahan..

Ikan - Ikut Budget Sendr..Kalo Ado Budget Lbh N Nk Sedap Ikan Merah,Ikan Bawal, Siakap..Kalo X, Ikan Kembung Pun Jadii..
Serbuk Kari(Brand Alagappas @ Babas) - Agak2 Dgn Ikan..aku Letak rempah Kari Lebih..
Bwg Putih + Halia - Utk Tumis (Ketuk Ala2 Kadar)
Bwg Putih + Halia - Utk Masuk Bersama Rempah, Dlm 2 Sudu Mkn
2 Bj Tomato (Saiz Chubby2) - Ptg Dadu
2 Bj Bwg Besar (Besarrr Punyeeee!) - Ptg Dadu
Daun Kari + Daun Pandan - Utk Tumis
Rempah Kasar (Kayu Manis, Pelaga & Bunga Lawang) - Tumis
Rempah Halus (Ye Ker Pggl Camni? Yg Ade Jintan2 N Bj Sawi Tue)
Minyak Sapi (Kl Ado) + Myk Masak
Santan - Rm2

air asam jawa

Cara2:
Gaulkan Rempah Kari Bersama Sedikit Air, Kemudian Masukkan Bwg Dan Tomato Yg Dh Diptg Dadu Td. Tumis Rempah Kasar Bersama Daun Pandan Dan Daun Kari, Lps Tu Masukkan Bwg Putih N Halia Yg Tlh Diketuk..Naik Bau, Masukkan Bancuhan Serbuk Kari...Masak Dgn Menggunakan Api Kecil Sehingga Rempah Tersebut Benar2 Masak. Lepas Tu Blh Tambah Air , air asam jawa,Ikan.Dan Sedikit Santan Mengikut Citarasa.. Pastu tambah perisa...

2 ulasan:

yatt berkata...

wah nak..nak...:-)

MamaBatrice berkata...

aduh kak
aku rasa kan...sesekali aku kena masak gark ler kari kepala ikan nie...
aku tak pernah masak2 kari ko kak..
nak test kari ko nie ler...