Nuffnang

Nuffnang

Isnin, 21 Jun 2010

::..MGTT @ 19 Weeks..::


huhuhuh... kita langkau sekejap citer pasal abah ek....

hari nie mood nak citer pasal aku nie...
tetiba waktu ini.. jam ini.. dan saat nie....
hati aku berdebar-debar...

kesss.......

ESOK AKU KENA BUAT MGTT (MINUM AIR GULA) ..
Awal gila ok kena wat MGTT.. nie lah akibatnyaa.. kalau berat naik 2 KG dalam masa 2 minggu.. gila ok.... apa yang naik pun aku tak tau.. nak kata aku kuat makan.. idok ler... ermmmmmm... pasrah je laa kott
risau sangat.. takutt.. kalau ada diabetes....
apa-apa pun.. tunggu ajer result esok ek...

HARAP-HARAP JANGAN LAA AKU TERMUNTAH...


Hari ini mood adalah BERPUASA.. bagi cover untuk esok..

Khamis, 17 Jun 2010

::HaTi PuLa MuLa SaYu..::

salam....


abah dah masuk wad dalam 15 hari.. punca masuk sebab nak wat MRI ajer.. nak tengok buah pinggang ajer.. tapi terpaksa ditahan sebab kaki bengkak dan ada kuman dalam badan. masuk hari yang ke 12 , pernafasan abah dah tak elok.. dan doc kata itu berpunca dari keadaan jantung abah yang lemah dan juga kuman dah merebak ke paru2. so hari tu abah ditolak ke wad RICU untuk pemeriksaan rapi..hari isnin dan selasa.. keadaan still lemah tapi nampak dah ok sikit..

semalam.. petang mak telefon kata..tetiba abah meracau.. yaAllah.. masa aku tengok abah masa tu... SEDIH sangat. kaki dan tangan abah di ikat.. sebab abah dah meronta dan abah dalam keadaan yang kurang sedar..ini adalah disebabkan oksigen dah tak sampai ke KEPALA..

Pagi tu abang enal ada call aku.. nak bagi tahu yang dia dah sign borang untuk abah buat dialisis.. tapi sebelum tu doc terpaksa tebuk dulu untuk buat saluran dekat pangkal peha abah untuk stabilkan jantung abah dulu.. sebelum buat dialisis.. tapi tetiba masa tengahari tu.. keadaan jadi semakin teruk bila abah terus meronta-ronta dengan keadaan yang tak sedar.

dan semalam jugak doc terpaksa masukkan tiub dalam paru-paru abah untuk masukkan oksigen dan skrg keadaan abah adalah dalam keadaan KOMA.. dan semalam jugak abah terpaksa jugak di buat dialisis... Doc kata kalau abah kuat mungkin abah akan sedar.. tapi kalau sebaliknyaa terpaksa berserah kepada TUHAN..

Ya Allah .. tak sampai hati aku nak tengok abah semalam... seumur aku hidup .. aku tak pernah tengok abah menangis.. walaupun masa atok dan mak nah meninggal.. setitik air mata pun tak gugur ke bumi.. tapi semalam... tak berhenti-henti air mata abah mengalir... mungkin abah sedang menanggung kesakitan yang teramat sangat.

errmmmm tapi sebelum abah tak sedar tu... ada sesuatu yang abah nak cakap... APALAH YANG ABAH NAK BAGITAHU ?....

Isnin, 14 Jun 2010

::BiLa JaRi MuLa MeNaRi..::

salam..
dah lama sangat tak update.. almaklum laa kan... . bukan malas.. tak leh nak bukak langsung blog nie.. tapi kalau jenjalan dekat blog orang lain.. laju ajer.. laju membaca ajer .. nak komen?.. sorry.. itu pun tak termampu dek akal...
lagi pun tak dek apa nak di citerkan.. walaupun citer banyak... kebetulan hari nie.. mood adalah sangat-sangat ok.. so update sikit sebelum mood bertukar ..
erm.. sekarang nie kandungan aku dah masuk 17w4d.. macam-macam rintangan kena lalui.. bleeding .. masih lagi.. PIH.. ermm itu on/off.. dan sekarang nie yang terbaru.. huhuhu.. berat aku naik 2 kg dalam masa 2 minggu.. huhuhuh... terkedu mak kau... mau tak nyaaa... dan-dan tu ler aku kena wat MGTT awal.. takut aku ada diabetes.. berat naik , HB turun... tu yang kena wat awal tu.. so 22hb nie kena laa telan air gula... perghhhhhhhh... gerenti termuntah..
jangan cakap aku tak jaga makan ek.. kalau nak tau .. akulah ibu mengandung yang menjaga berat badan.. ahahaha.. seriusss aku tak memain.. sampai kan .. telinga aku nie asyik kena dengar bebelan en.din.. aku bukan apa.. aku takut nanti jadi macam mengandung kan haziq.. setiap bulan berat naik 2-4 kg.. mau tak macam badak..
Hari jugak.. aku kena refer ke Doc Pakar hospital putrajaya..... kes bleeding laa... so tadi doc dah buat pemeriksaan ... sah.. uri kat bawah .. dan hari ini jugak doc dah ambik spesimen 'keputihan' dan siap buat 'pap semear'.. untuk pastikan ada jangkitan kuman atau tidak .. so lagi sebulan baru dapat result .. dan tadi jugak doc buat scan.. alhamdullilah baby sangat sihat... aktif sangat.. sampai doc nak ukur kaki pun susah.. jantina?.. lom pasti . coz masih kecik.... tak kisah laa.. asalkan baby sihat dan cukup sifat yer...
Hari nie aku EL.. coz.. abah kena admit kat ICU, kes kuman dah penuh dalam badan abah.. kuman dah masuk ke paru-paru abah.. abah kena admit ward dah 12 hari. motif admit ward sebab nak buat MRI.. doc nak tengok .. kerosakan buah pinggang abah.. tapi disebabkan badan abah dah penuh dengan air.. so doc terpaksa tahan abah sampai air betul2 keluar.. so far alhamdullilah.. kaki abah yang bengkak pun dah mengecut.. dan perut abah yang buncit tu pun dah kempis sikit.. dan alhamdullilah sesangat... result MRI, buah pinggang abah tak rosak teruk sangat.. so abah tak perlu buat DIALISIS.....
sepatutnya hari ni abah dah boleh keluar.. disebabkan semalam dengan tiba-tiba abah sesak nafas dan lemah sangat... sampaikan... orang sekeliling pun abah tak berapa nak kenal.. maka semalam jugak abah di tukar kan ke WAD ICU, Nefrology...... smlm doc kata.. kuman dah merebak satu badan.. sebab tu abah lemah sangat dan doc suspek abah ada JANTUNG....
Kesian sangat aku tengok abah semalam.. satu lagi abah.. tak nak makan.. kira 12 hari dalam ward.. abah tak makan langsung.. kalau makan pun hanya sesudu nasi ajer...YA ALLAH KAU SEMBUHKAN LAH PENYAKIT ABAH... TAK SANGGUP AKU TENGOK PENDERITAAN ABAH YA ALLAH...