Nuffnang

Nuffnang

Selasa, 27 April 2010

::.. Aku MC Harinie..::

Yer aku MC hari.. nie semuanya gara-gara PIH ler....
apa PIH?..... TEKANAN DARAH TINGGI semasa mengandung... ( kena buat ayat betul.. takut kena kondem lagi)....
Semalam aku ada check up ... sepatutnyaa pagi aku kena check gigi... sebab masa memula aku buat BUKU MERAH tu.. aku tak check lagi sebab aku bukak buku masa tu petang.. so petang klinik gigi hanya untuk appoinment ajer... dan masa aku pergi dekat kaunter, nurse tu suruh aku check up prengancy sekali.. so tak payah aku datang petang tu lagi sekali.. ( sepatutnyaa aku check up perut petang)....
Masa nurse nak ambik tekanan darah tu.. aku dah dapat rasa dah.. mesti darah naik nie.. sekali tu betul ko.. memula ambik tu.. tekanan aku tinggi gila 142/82.. heheheheheh.... sekali lagi .. nurse suruh aku relax dulu... therapy yang sangat baik... aku leh plak terlelap masa nurse tu suruh aku relax.. lepas 5 minit... nurse datang balik... 126/72... alhamdullilah....... len kali kalau time nak check BP tu.. aku kena lelap kan mata laaaaa....
lepas keluar bilik nurse... aku kena refer ke bilik Doc plak.. tapi sebelum tu aku kena pergi klinik gigi dulu.. lepas tu 20 minit lepas tu.. baru no. aku naik.. masuk bilik Doc... dan memandangkan masa aku mengandungkan aiman lagi aku memang dah ada PIH.. so Doc.. advise kan aku suruh refer hospital untuk admit ward.. huhuhuhuu.... aku dah agak dah..... dan semalam bermula laa drama swasta di dalam bilik Doc.. aku merayu tak nak refer hospital.. dan sebagai ganti Doc bagi MC 2 hari start dari smlm dan hari nie...... dan Doc.. suruh aku monitor BP selang sehari.. sekali dengan ujian urien.. so bermula esok aku kena pergi klinik setiap pagi ler.... ok gak.. dari aku kena admit ward.... boring laaa kena admit ward... duduk ward bleh buat kering cecair otak aku....
*TETIBA TERASA RINDU SANGAT MASA PREGNANT KAN HAZIQ.. TAK ADA MASALAH LANGSUNG... SIHAT SEJAHTERA AJER... SANGAT SIHAT.. SETIAP BULAN BERAT NAIK 2 KILO.. HUHUHUHUUHU

Jumaat, 23 April 2010

:... Tekanan Kepala Otak..::

tetiba plak bila tinggal ber3 ni.. rasa sunyi la plak.. maka MARI BERCERITA BERSAMA MAK BUYONG...plak kan... saper nak layan.. alhamdullilah.. saper yang tak nak layan.. aku tak kisah.. dan kepada SESIAPA NAK TOLONG BETULKAN AYAT AKU PUN LAGI AKU SUKA.. hahahahkkkkkktuuuiii ...... (itu namanyaaa penyibuk)
oo kenapa tinggal ber3.. sebab en.din harinie kena siapkan kerja dia ... uiiihhh macam tak ada hari esok langsung.... dah laaa aku rindu nie.... ngada-ngadakan... sajer nak meng ngada-ngada ..... orang kata jangan meng ngada-ngada sangat nanti anak dalam perut tu ngikut... habis tu camno.... pregnant kali nie plak jadi cam gitu.. hehehehhehee.....
nie ler sesajer nak citer.. masa 5 hari aku dekat umah minggu lepas.... huhuhu... sangat laaaa beku kepala otak aku nie.. habis cam na tak jadi cam gitu.. habis.. bangun pagi... lepas breakfast.. terus terbongkang depan TV... breakfast plak.. hasil carian en.din laaa.. kalau tak nasi lemak... roti canai.. semua kedai... pendek kata dari breakfast.. lunch.. sampai laa ke dinner semua kedai mari.... habih kalau dah 5 hari cam gitu aktivinya... mana tak beku kepala otak tu kan... nak buat kerja umah.. haraaaaammmmmmmmmmmm....... tak boleh nak buat langsung.... time nie laa tetiba hati aku sayuuu.. bestnyaaa kalau aku duduk dengan mak kan... boleh mak tolong masakkan untuk aku... apa aku nak makan mesti mak masak kan... kannnnnnn.....
umah.. uiiihhhhhhh ko jangan cakaplaaaa .. perghhhhhhhh.. habuk... menyelinap setiap sudut ada... dapur.. ooo.. dapur sib baik en.din jadi sukarelawan... tolong basuh pinggan dan mengemas.. haaa ni satu masalah aku.. dah laa dapur tak leh nak masuk.... bawang tak leh nak bau... PENCUCI PINGGAN tu pun aku bau pun leh nak LOYA... habih apa yang aku nak buat kan.... sib baik laa sebelum aku pregnant hari tu en.din dah belikan vacum.. so .. dalam tak larat tu sempat jugak le aku seret vacum tu.. aku sedut habuk-habuk semua... tapi baru tak sampai 2 minit.. dah laaa plak perut aku sakit... (bawah ari-ari).... duduk balik.. terusss melepak....
ada satu hari tu .. di sebabkan en.din kerja pagi.. aiman plak nak makan. aku memang tak leh nak bangun...... errrrrrrrmmm sib baik laaa ada anak jantan sorang nie.. haziq laa yang tolong buat kan roti untuk aiman... siap buatkan air... heheh.. air masak ajer... tapi alhamdullilah laaa dia dah leh buat kan... dan lagi.. kasut sekolah dia pun dia basuh sendiri.....
kain baju... huhuhuh.. tu laaagggggiiii aku nak menangis...... walaupun en.din tolong mesin kan.. tapi bab melipat tu... waaaaaaaaaaaaaa............ sedihhhhhhhhh.... bestnyaa kan kalau ada 'maid'.. tapi tolong lipat kain ajer laaaa.... tapi apa nak buat aku gagahkan jugak laaa lipat kain tu.. walaupun dalam keadaan keterpaksaan.. dan keloyaaannn..... saper nak tolong lipat kain baju aku tu ader sebakul lagi.. 1 helai aku upah 1 sen.. hehehheheheheheheh

::..... aLahan...::


hari nie.. kerajinan melanda... dan mood hari nie sangat laa ok...
bangun pagi nie pun tak dek rasa mual-mual... gosok gigi pun ok.. tak dek muntah-muntah.... kalau tidak.. asal nak gosok gigi mesti muntah..

cuma satu ni ajer yang tak hilang lagi... paling best.. sebab aku tak boleh nak 'GOSOK BAJU'.. huhuhuh....... so semua baju sekolah haziq.... baju kerja En.Din. dan baju aku... di gosok dengan ikhlasnya oleh suami aku yang tercinta... MOHD NASHARUDDIN...... hahahahhaa.... sonok ko yer shimaaaaaa.... hahahahah.. thanks yer B.. hehehehe..

ala bukan selalu kan... time nie ler aku nak bermanja-manja pun... tapi serius.. pregnant kali nie memang sangat menguji minda dan fizikal aku.. teruk betul alahan nya...... sampaikan nak masuk dapur pun leh nak termuntah.. apa lagi kalau bau bawang.. lagi laaa aku lembik... terus melepek..

En. Din kata.. aku mengandung kali nie laa yang paling teruk sangat.. tak macam haziq dan aiman..... masa aku mengandungkan haziq.. nak kata tak mabuk.. mabuk jugak laaa... tapi ok lagi.. masa aiman plak.. perghhh aku laaa wanita yang paling cergas di dapur dan dimana-mana sahaja.. sebab aku tak mabuk langsung.. (yang mabuk En.Din).. cuma masa aiman aku selalu kena admit ward.. sebab High Blood Preasure...

ni aku nak citer.. masa kandungan aku nak masuk 8 minggu.... ohooooo... pucat lesi muka aku.. masa nak mandi pagi nak pergi kerja.... tetiba.,. keluar darah.. yuoooooo..... menangis ler aku.. mau tak nyaaa... tak kan.. aku akan diduga sekali lagi ... sebab masa aku gugur dulu pun dalam minggu - minggu tu jugak laaaa... so aku pergi klinik swasta... doc tu scan... dan tetiba doc tu kata ancaman keguguran... tapi yang kelakar bila aku tanya.. 'denyutan jantung' 8 minggu dah ada ke ?.. doc tu kata dia pun tak pasti... huhuhuhuhu..........

so 2-3 hari jugak laaa bleeding.. kenapa aku tak pergi hospital?... oooooo.. hospital tak akan layan.. kalau ko keluar darah sikit-sikit nie.. doc kat situ nak tengok 'pad' yang ko pakai .. banyak ke tidak.. (jangan kata aku buat cerita yer.. inilah kes yang jadikan kat aku sebelum nie).....kebetulan isnin aku ada c/up dekat klinik.. so aku jumpa doc kat situ ajer... aku sangat-sangat bersyukur.. cos masa doc scan.. doc.. nampak 'denyutan jantung' dan nampak janin pun ok.. alhamdullilah.. tapi aku di beri MC selama 5 hari untuk aku betul-betul rehat sebab Doc takut 'keguguran' sekali lagi..

5 hari aku kat umah... alhamdullilah.. tak dek 'pendarahan' yang keluar.. dan lagi sebabnya.. aku makan ubat 'DUPHASTON'.. untuk kuat kan rahim..... kali nie.. semua ubat yang klinik bekalkan aku makan.. tak dek skip-skip.. hehehe... selalu kalau mengandung.. mmg aku akan buat galeri ajer ubat-ubat tu.. hehehehe....


Khamis, 22 April 2010

:... TERIMA KASIH TANPA NAMA..::


ENTRY..khas untuk TANPA NAMA..

ok.. saya sesangat berterima kasih sebab dengan prihatin membetul kan ayat saya tu.. TERIMA KASIH BEBANYAK ek..... tapi kalau kamu ikhlas nak membantu.. asal publish TANPA NAMA ajer.. publish laa nama sekali ek..

sebenar nyaa saya gunakan ayat yang telah DOC tulis dekat BUKU MERAH.... so DOC tu juga salahkan .. okk.. nanti akan saya cakap dengan DOC tu...

apa-apa pun TERIMA KASIH......

Rabu, 21 April 2010

:.. I'm Pregnant Again..::

Bermula lagi sekali untuk update blog nie... sebulan 1 entry.. ahhahhha... jadi laa kan..

nak citer apa.......
enjin lom panas..... kang bila dah ada topik... mulaaa penuh laa entry nie plak kang ....
ohhh yaaaa... dengan ini aku ingin men war-warkan kepada semua yang kini aku sudah 'Pregnant' untuk anak yang ke3 tetapi kira kandungan yang ke5.. kenapa kandungan yang ke5?.. sebabnya.. aku pernah gugur 2 kali... first abortion masa tahun 2004.. yang second abortion tahun lepas... betul-betul masa Raya bulan 10.... masa tu baru 2 bln 1 minggu... time tu aku terpaksa redha.. nak buat macam mana dah tak ada rezeki kan...
'kandungan' aku kini dah masuk 10 minggu... alhamdullilah.. kandungan aku sihat.. walaupun sebelum nie ada 'bleeding'.. dan doc sahkan... yang kemungkinan besar 'threat abortion'.. so far.. alhamdullilah dah tak ada bleeding..
ok... kali nie aku pregnant.. sangat laaa 'teruk'... mabuk?.. ko jangan cakap laaaa... tuhan ajer yang tahu... melepek ajer aku nie.. nak buat kerja tak bleh.. sebab doc suruh aku rehat.. sebab takut bleeding lagi...