Nuffnang

Nuffnang

Rabu, 17 Februari 2010

::.. HaRGai..::

Morning U all..
kot saper yang bukak blog aku pepagi Rabu nie la ek... kira fresh laa entry aku..
tapi kalau bukak minggu depan .. anggap ajer laaa still fresh ek...
so.. pagi nie sebelum mulakan kerja.. seperti biasa.. FB mesti tatap dulu... dah jadi satu habbit.. mesti dan kena bukak FB sebelum kerja... kekadang tu terbabas sampai ke petang.. hahahahaha.
so pagi nie kerajinan melanda pada minda aku nie... aku pun tak tau naper... kenapa?...semalam mimpi hebat?!!!.. tak pun... tak tidur lagi ader laaa... tak leh tidurr laa semalam... PANAS kot...
Kot jer laaa... tapi apa-apa masalah.. biarlah RAHSIA...huhuhu...
Kenapa ek.. korang pernah tak rasa macam..
YANG DIRI KORANG NIE TAK PERNAH DIHARGAI....
(adakah entry nie... entry emo)...

ermmm... kenapa plak .. tetiba aku tanya soalan tu...?!!!!

Isnin, 15 Februari 2010

::.. aKu KiNi DaN DuLu... SeNaNtiaSa ShoMeii ..aHaK's..:

YUP.. aku telah merajinkan lagi diri aku untuk mengupdate blog nie.. ermm. aku tak jadilaa nak tutup account blog nie.. walaupun aku tau.. bukannya ader orang follow blog aku nie pun.. melainkan.. orang-orang yang aku kenal.. tetibaaaa.. nak sensitip plak orang tak baca blog dia.. hahahahahahkkkkk...sesekali nak feeling sensitif... layan kan ajer laa yer...
apa yang aku nak citer?... kali nie aku nak citer pasal perjalanan hidup aku.. huhuh.. 'PERJALANAN JAUH TAK KURASA.. KERNA HATI KU MELONJAK SAMA'.. apa kena mengena lagu sudirman tu dengan citer aku nie...sesekali citer pasal aku .. asyik nak citer pasal anak-anak pun boring gak kan....uihhhh nostalgiaaaa oooo...
wokeiii citer bermulaaaaaa.....
Nama aku Hashimah .. saper bagi nama nie.. ermm.. citer dari mak aku.. mak aku kata nama aku nie ATOK (nenek) aku bagi... memandangkan zaman aku lahir tu.. HASHIMAH YON kan tengah glamour.... mak aku kata lagi.. kalau nak diikutkan.., nama penuh aku HASHIMAH YON.. tapi abah aku tak sampai hati kot nak tambah YON dekat belakang tu.. kot Glamour bebenor... anak dia nanti kan...lagi satu kan .. kata mak aku lagi.. atok aku suka maksud nama HASHIMAH tu.. katanya 'BERSOPAN SANTU..'... yer cucu dia sangat bersopan dan bersantun.. bersama dan selamanyaaaa ; ).....
Mak aku kata antara 5 orang anak sebelum nie.. mak aku bersalin dekat rumah ajer.. sebab mak aku kata senang bebenor nak keluarkan dorang tu.. tapi bila tang aku plak mak aku kata.. dari start mak aku mengandung.. sampai laa mak aku nak keluarkan kan aku..semuanya payoh.... masa mengandungkan aku .. mak aku kata.. dia kena DARAH TINGGI.. uiihhh patut ler aku pun kena darah tinggi gak... pastu kan mak aku kata lagi... nak beranak kan aku ajer mak aku kena beranak dekat HOSPITAL... sebab mak aku kata ... .... kepala aku dekat atas.. kaki aku kat bawah.. dah kata SONGSANG kan... uiihh cian mak aku kan.... tapi aku bangga gak ler dengan mak aku.. sebab dia berjaya gak keluarkan aku tanpa melakukan pembedahan.. keluar ikut bawah jer..... HEBAT MAK AKU kan.......
mak aku kata lagi masa aku keluar.. orang semua dekat situ dah tau jantina apa.. sebab keluar 'PUNGKUK' dulu.. so dah nampak laaaaa kan... haaaaa!! keluar pungkuk dulu.. patut laaa pungkuk aku nie lebar kan..... tapi kannnn apa kena mengena nyaaaa.. arggghhhh aku acah ajer.. hahahahahah
Pastu kan mak aku citer lagi.. aku nie dari start keluar dari perut mak aku tu... aku nie hanya minum 'SUSU CAP GANTUNG' ajer...... kira darah aku nie tak dek bercampur dengan darah Lembu laaa... yer aaa sebab aku tak minum susu lembu langsung.. mak aku kata .. aku minum susu mak aku sampai umur aku 2 tahun... lama gilaa kan.. asyik laaa 'Menetek'.. kira tak 'membotol' langsung.. tapi bagus gak kan aku nie.. sebab dapat mengurangkan perbelanjaan abah aku time tu.. tu yang abah dengan mak aku leh menjana pendapatan dorang dengan jayanya.. ahak's........
erm.. aku tak tau nak citer apa lagi nie.. tetiba plak blur...ermmm.. korang nak tau tak masa dulu aku kan tak leh berenggang langsung dengan mak aku... berkepit ajer... kira kemana mak aku ada .. disitu ader aku... berekor ajer..... pastu kan... mak aku kan.. tak pernah potong rambut aku.. rambut panjang ko... kurang sikit dari MAYANG MENGURAI.... kalau aku tak potong sampai sekarang laaa.... kira-kira rambut aku panjang sampai ke BUKU LALI KAKI....
Asal pepagi nak pergi sekolah kan.. mesti kena bangun awal.. sebab mak aku kena ikat rambut aku .. lepas tu kan... aku tak suka kalau mak aku ikat rambut aku longgar... ikat mesti kena KETAT.. getah?... uihhh getah tak main laa getah yang beli dekat kedai SINMA tu.. aku kena pakai GETAH SAYUR... pastu bukan 1 atau 2.. sekali mak aku ikat mesti kena pakai getah sayur tu sampai 5-10 getah.. baru aku confident nak melangkah keluar ke sekolah.. selagi tak ketat dan kemas selagi tu aku tak puas hati.. pernag gak ler mak aku MARAH.. sampai tak nak ikat rambut aku lagi.. sebab aku menangis tak puas hati.. sebabnyaaa tangan mak aku sakit.. bengkak tau sebab dok mengikat rambut aku.. rambut aku nie dah laa PANJANG... TEBAL plak tu.. mak aku kata kalau susah-susah sangat.. POTONG ajer... bila dengar mak aku nak potong rambut aku.. terus abah ikat rambut aku .. sampai tangan mak aku betul-betul ok.. kelakar kan.. kes rambut aku panjang pun sebab musabab yang utama sebab abah aku laaa dia yang tak kasi potong....haaaa lagi satu..dulu kan mak aku kalau tak nak kasi rambut aku kusut.. hari-hari mak aku akan sapu dengan minyak.. uiiiii bukan 'BABY OIL' tu .. tak main lerrr... jaman dedulu baby oil nie mahal... so tak mampu nak beli... jadi mak aku gunakan MINYAK ZAM-ZAM.... apa?... korang tak tau... kalau nak tau.. search internet.. itu pun kalau ada.. kalau tak ada gak korang g laaa kedai india.. gerenti ader punyaa...kalau nak diikutkan.. aku paling tak suka minyak tu.. sebab nyaa bau minyak sangat laa 'tengik'.... dah macam anak india plak dah aku time tu... tapi sekarang minyak tu dah bau wangi.. bau bunga kenanga... kot agaknyaaa pasal mak aku selalu sapu minyak tu kot.. rambut aku jadi lebat.. agak nyaa ler.. aku tak pasti....dan kalau korang nak tau lagi kan... kalau mak aku nak cari kutu dulu .. tak payah susah-susah nak pergi klinik ambik ubat.. mak aku sapu ajer minyak tu.. pastu balut kepala aku dalam sejam.. lepas tu.. haaaa ko.. mak aku.. atok aku.. kakak aku... dengan abang aku sekali dok mengira berapa ekor kutu yang mati....itu baru mengira lom lagi ko tengok sorang-sorang dok letak atas kuku... alaaaa nak tekan kutu tu nak suh kutu tu mati... haaa kan dah masuk kisah kutu.. hahahaha
Tapi Rambut aku hanya bertahan sampai aku darjah 4 ajer.. sebab aku tak tahan... coz ader makhluk lain yang dok bertahta atas kepala aku... benda alah apa lagi kalau bukan KUTU.. banyak ko... asal aku usik sikit rambut aku mesti aku dapat sekor... dan disebabkan mak aku tak tahan dengar aku dok menangis setiap hari.. akhirnyaa setelah 9 tahun ...rambut aku telah berjaya dipotong oleh seorang cina pompuan dekat ampang... tapi potong sampai takat pinggang ajer..... hehehehehehe....
kalau sekrang ko nak suruh aku bela rambut pepanjang lagi.. jangan harap laaa.. baru rambut tu nak mencecah bahu.. aku dah KEPANASAN..... sorry ek... aku dah tak larat nak BELA rambut pepanjang....




haaaaa ok tak citer aku.. tengok laa gambar kat atas tu.. tu ajer yang ada dlm album aku .. yang lain kat umah mak aku laaa.... SHOMEEEEIIIII kannnn.. ermmm.. aku memang SHOMEIIII ahak'sssssss.........

Khamis, 11 Februari 2010

:..TanJunG HaRaPaN..::

tanjung harapan... ermm.. akhirnyaa tercapai jugak hasrat nak pergi makan ikan bakar + seafood di sana.... kebetulan plak si ellysa mengajak... kalau nak suruh en.din yang bawak kan.. ermmm..... tak dapatnyaaa.. dah lama aku mengajak.... tapi hampesss.. katanyaaa tak tau jalan laa.. member dia kata tak sedap laaa...
kitaorang bertolak dari rumah pukul 6.15 ptg... lepas haziq habis sekolah KAFA.... perghhh jauh gak nak kesana.. macam-macam rintangan yang dilalui... hahahahaa.. akhirnya sampai laa jugak tempat yang dituju... erm... not bad tempat nya.. best..
sampai cari tempat... pilih view yang baikkk punyaaa.... bila nak g pilih makanan.. siap suh haziq duduk dendiam dekat meja tu takut nanti orang ambik.. hahahha... JAKUN.....

banyak gak ler aku ambik food.. ketam masak sweet sour.. udang masak 3 rasa.. ikan jenahak.. aku suh bakar ajer...sotong plak goreng tepung.... tapi aku nak habaq kat korang laa.. memang tak rugi arr datang jejauh.. sebab aku rasa makanan semuanya MARVELOUSS..... seriusss sedap beb... tak tipu punyaaa.. dan harga pun tak ler mahal nau... ikan jenahak punya laa besar aku ambik.. baru RM 29 hinggit.. yang mahal sikit pun ketam arr.. semua sekali aku makan RM 144.++..... memang BERBALOI.. sebab tak habis dan aku bleh tapaw.. dan keesokan harinya aku tak payah masak .. coz makan benda alah nie balik... sedappp weiii pergi ler tak rugi..




















Selasa, 9 Februari 2010

::.. Aktiviti MemanJat BukiT..::

Alhamdullilah dengan kehadrat nya.. akhirnya saya berpeluang semula untuk mengupdate semula blog saya yang sudah sekian lama.. saya tidak menemui jalan untuk menuju ke Blog saya ini.... ini adalah kerana saya mempunyai sifat yang sangat MALAS...


'huhuhuuu.. ayat tak bleh blah...... ko tengok laaa nie.. disebabkan udah lama tak mengupdate.. sampaikan.. bila aku taip tetiba keluar underline nie haaa... cam hampagas.... puas godek.. aku tak tau kat mana nak setting balik.... arggghhh lantak laaaa.. malas nak melayan.. cam gini pun 'care' gak ek.. hahahahahhahahaahhaha...' (ayat sebelum di edit)..ohhh dah ok………hikhikhik

memula kengkonon nak tutup terus a/c blog nie.. tapi bila di pikir-pikir... aissshhh cayang laa plak.....banyak kenangan sebenarnya.. Fotopages tu pun aku tak private kan lagi… erm.. biarkan ajer atau nanti akan di fikirkan.. tu ler orang buat tu gatai nak buat.. orang buat nie pun nak buat gak.. habisnyaa tersadai.. terbongkak.. terkangkang….. haaa ambik ko semua ‘kang’..’kang’ hukhukhuk


wokeyyyyy nie citer hari ahad... citer-citer dan pic-pic yang lelepas.. nanti kalau aku rajin aku update... kalau tak KIM SALAM.... ermmm setelah 5 tahun akhirnyaaa berjaya jugak aku naik BUKIT DEPAN UMAH aku tu.... cantik ooo.. bleh jogging... layan pic ajer bleh tak.. tak dek idea nak mengomel....(itu ajer lah ayatnyaaa....) ..ok aku dah start rajin nak citer.. tapi tak panjang.. sekadar termampu......


ermm.. ahad tu lepas balik birthday party umah BAI… aku pergi hantar si hafiya dulu dekat umah dia…. Kelako g birthday party siap bawak angkatan tentera… memula tu segan gak aku.. sib baik ler aku kenal rapat dengan si BAI nie.. tapi sebenornyaaa MALU SIOT… haaaaa lepas hantar dorang.. aku anak banak… telah berjaya menawan satu bukit…. Uihhhh.. bukan BROGA HILLS yang glamour rama tu… situ lom termampu lagi aku nak pergi.. sebab jauh…. Bukit nie kira sekentut aje… kalau aku menjerit dari atas bukit panggil En.Din.. sure En.Din akan dengar punyaaaa.. sebab suara aku memang kuat pun…… tak lah… bukit tu depan umah aku ajer.. betul-betul kalau dari balkoni umah aku.. memang akan memandang ke bukit tu.. memang pemandangan dari balkoni aku ler.. susah nau nak terangkan….. uiiiihhhhhhh letih gak ler tapi sonok sangat….. aiman dengan si haziq jangan cakap ler… saksikan ajer laa pic nie.. nie semua candid.. bukan senang nak shoot pic bebudak nie…..
























Isnin, 8 Februari 2010

::.. SORGA...:: Birthday Party..::

ahad pepagi hidup aku bagai kan sorga... sebab En.Din.. balik kerja belikan sarapan teruss.. so aku tak payah berserabut kepala hutak aku nie nak masak apa kan.... nak lagi hari tu... si hafiya tido umah aku.... nak lagi sorgaa.. bila En.Din belikan aku NASI KERABU.... uiihhh favorite aku tu.. dan sangat SORGA bila lepas makan gerenti timbang berat akan naik... ( saper suruh lepas makan g timbang.. memang ajer 'KEBANG' laa kan...)....


lepas makan.. mengemas satu umah... clean dan clear.... tengahari masak apa?.... ermmmm.. sangat SORGA.. sebab aku dapat jemputan Birthday Party umah member aku.. dedulu kami seangkatan di BTN...... sekarang nie haluan memasing laa kan.. tapi rumah tetap berdekatan... sebelah block ajer..... itu laaa sorga nyaa.... Pendek kata hari ahad tu adalah SORGA bagi aku......


Happy Birthday Aimi Batrisya...