Nuffnang

Nuffnang

Khamis, 25 November 2010

::... BF + FORMULA ...::

tu dia.... hari nie citer pasal BF yer....
act, nie first time aku BF anak aku.. sebelum nie bukan aku tak mau BF kan dorang.. tapi anak-anak aku yang tak berapa nak BF.. haziq BF cuma seminggu ajer.. perghhhh gilaaa kan... time tu ramai le yang dok cemuh kat aku.. kononnyaaaa aku nie sengaja tak mau BF kan anak aku sendiri.. keji kan... kalau ikutkan aku mmg nak BF anak aku sendiri..... aiman plak.. aku sempat gak laa BF dia selama 1 bulan ajer... lepas tu di jeluakkan nyaa susu dan nipple aku... sedihhhhh dowhhhh.... sampai bengkak-bengkak breast aku...

So... kali nie aku betul-betul berazam.. nak BF sepenuh masa...
masa aku mengandung lagi.. aku asyik mimpi BF baby aku.. itu yang aku ingin kan... rasa syok plak aku nengok member-member opis aku dok perah susu dekat opis.. vangga ko.. bila nengok hasil pengeluaran susu dorang yang sangat banyak.. sebab aku tak pernah berjaya macam dorang kan.. dan dah nak dekat akhir-akhir mengandung.. aku dah prepair macam-macam bentuk supliment untuk penambahan susu aku nanti.. cth:- aku beli kurma cina dan longan kering.. rebus dan minum.. katanyaaa boleh membantu untuk penambahan susu... lepas bersalin.. keluar ajer ward aku terus beli pil untuk tambah susu jugak....................

Errrmmm betul laaaa.. anak lelaki dengan anak perempuan cara BF sangat lain
alhamdullilah.. kaysah pandai sangat menyusu... masa dalam L&D lagi.. tapi sayangnya time tu air tak banyak lagi.. tapi aku tetap berusaha jugak .. aku yakin kali nie aku BOLEH.. tapi.. sayang sangat.... ......................sebab lepas deliver kan kaysah.. kaysah kena admit NICU .. coz problem dari aku.. GBS +... so selama 3 hari dalam NICU tu.. kaysah dah diberi susu fomula... walau macam mana cara pun.. bila aku sampai nak BF kaysah... dia dah tak mau BF.. sebab dia dah kenyang.. lama jugak laaa aku kena pujuk baru dia bukak mulut...

yang kelakar kan....
di sebabkan aku dah berazam nak BF sepenuhnyaa.. hari kaysah discharge NICU... en.din dah tanya.. nak beli susu apa.. tapi aku tak benarkan.. sebab aku yakin yang aku boleh BF kaysah... tapi.... kelam kabut kitaorang malam tu.. kaysah mengamuk sekuat hati...  aku sua kan breast pun dia tak mau.. mengamuk.. nak tak nak.. aku dah mengalah.. pukul 2 pagi en.din keluar cari susu... nasib baik kedai bukak lagi.. kalau tidak.. perghhh pasti satu blok aku nie tak leh nak tido.. dengar kaysah menangis.... lepas dia minum susu fomula.. baru laa dia tido..... akhirnyaaa aku terpaksa akui yang aku terpaksa BF+susu formula pada kaysah.. tak per laaaa janji dia still nak BF....

memula tu.. bengkak jugak laaa breast aku..
bukan kaysah tak BF tau.. aku pun tak tau,... tapi bila aku perah tak keluar plak susunyaaa.. dah laaaa aku guna pump manual.. perghhh gilaa sakit nipple aku.. sampai menitisss air mata aku... tapi... aku tetapkan jugak keinginan dan azam aku BF kan jugak walau pun nipple aku sakit..

hari yang aku kena mengurut tu..
bidan dekat hospital tu.. urut breast untuk pengeluaran susu.. perghhh baikkk punyaa dia dok uli breast aku.. dan sampai le di tarik nipple aku.. perrrrrrrrggggggggggggggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh sakiiitttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt giiilaaaaaa dowhhhh.. menjerit aku..... bidan tu kata... nipple aku tersumbat sebab tu susu tak bleh nak keluar......... owwwwwwwwhhhhhhhh jahil sungguh laa aku.. anak dah 3 pun tak tau lagi.. tapi lepas bidan tu mengurut dan uli.. alhamdullilahhhhhhh.. susu banyakkk sangat keluar... alhamdullilah.. bila dah banyak sangat susu kan.. bila aku perah tu.. alhamdullilah.. bleh mencapai ke 3 oz dalam sekali pump... ada satu hari tu aku pump aku bleh dapat dalam 7 oz.. MAK VANGGAAAA Ko.......

tapi...
susu banyakkkk pun .. kaysah tetap nak jugak susu formula....kaysah macam tak puas kalau BF ajer...

susu yang berjaya di pump dalam masa 2second...

1 ulasan:

Emy Omar berkata...

Takpe shima..usaha tangga kejayaan..Saya masa Mia kat NICU dalam inc saya memang pump susu bagi dia..memang dia minum susu ibu sepenuhnya..tapi tula dia BF tak lama..setahun 3 bulan je lepas tu susu saya kering huhuhu walaupun azam saya sangat tinggi time tu