Nuffnang

Nuffnang

Isnin, 15 Februari 2010

::.. aKu KiNi DaN DuLu... SeNaNtiaSa ShoMeii ..aHaK's..:

YUP.. aku telah merajinkan lagi diri aku untuk mengupdate blog nie.. ermm. aku tak jadilaa nak tutup account blog nie.. walaupun aku tau.. bukannya ader orang follow blog aku nie pun.. melainkan.. orang-orang yang aku kenal.. tetibaaaa.. nak sensitip plak orang tak baca blog dia.. hahahahahahkkkkk...sesekali nak feeling sensitif... layan kan ajer laa yer...
apa yang aku nak citer?... kali nie aku nak citer pasal perjalanan hidup aku.. huhuh.. 'PERJALANAN JAUH TAK KURASA.. KERNA HATI KU MELONJAK SAMA'.. apa kena mengena lagu sudirman tu dengan citer aku nie...sesekali citer pasal aku .. asyik nak citer pasal anak-anak pun boring gak kan....uihhhh nostalgiaaaa oooo...
wokeiii citer bermulaaaaaa.....
Nama aku Hashimah .. saper bagi nama nie.. ermm.. citer dari mak aku.. mak aku kata nama aku nie ATOK (nenek) aku bagi... memandangkan zaman aku lahir tu.. HASHIMAH YON kan tengah glamour.... mak aku kata lagi.. kalau nak diikutkan.., nama penuh aku HASHIMAH YON.. tapi abah aku tak sampai hati kot nak tambah YON dekat belakang tu.. kot Glamour bebenor... anak dia nanti kan...lagi satu kan .. kata mak aku lagi.. atok aku suka maksud nama HASHIMAH tu.. katanya 'BERSOPAN SANTU..'... yer cucu dia sangat bersopan dan bersantun.. bersama dan selamanyaaaa ; ).....
Mak aku kata antara 5 orang anak sebelum nie.. mak aku bersalin dekat rumah ajer.. sebab mak aku kata senang bebenor nak keluarkan dorang tu.. tapi bila tang aku plak mak aku kata.. dari start mak aku mengandung.. sampai laa mak aku nak keluarkan kan aku..semuanya payoh.... masa mengandungkan aku .. mak aku kata.. dia kena DARAH TINGGI.. uiihhh patut ler aku pun kena darah tinggi gak... pastu kan mak aku kata lagi... nak beranak kan aku ajer mak aku kena beranak dekat HOSPITAL... sebab mak aku kata ... .... kepala aku dekat atas.. kaki aku kat bawah.. dah kata SONGSANG kan... uiihh cian mak aku kan.... tapi aku bangga gak ler dengan mak aku.. sebab dia berjaya gak keluarkan aku tanpa melakukan pembedahan.. keluar ikut bawah jer..... HEBAT MAK AKU kan.......
mak aku kata lagi masa aku keluar.. orang semua dekat situ dah tau jantina apa.. sebab keluar 'PUNGKUK' dulu.. so dah nampak laaaaa kan... haaaaa!! keluar pungkuk dulu.. patut laaa pungkuk aku nie lebar kan..... tapi kannnn apa kena mengena nyaaaa.. arggghhhh aku acah ajer.. hahahahahah
Pastu kan mak aku citer lagi.. aku nie dari start keluar dari perut mak aku tu... aku nie hanya minum 'SUSU CAP GANTUNG' ajer...... kira darah aku nie tak dek bercampur dengan darah Lembu laaa... yer aaa sebab aku tak minum susu lembu langsung.. mak aku kata .. aku minum susu mak aku sampai umur aku 2 tahun... lama gilaa kan.. asyik laaa 'Menetek'.. kira tak 'membotol' langsung.. tapi bagus gak kan aku nie.. sebab dapat mengurangkan perbelanjaan abah aku time tu.. tu yang abah dengan mak aku leh menjana pendapatan dorang dengan jayanya.. ahak's........
erm.. aku tak tau nak citer apa lagi nie.. tetiba plak blur...ermmm.. korang nak tau tak masa dulu aku kan tak leh berenggang langsung dengan mak aku... berkepit ajer... kira kemana mak aku ada .. disitu ader aku... berekor ajer..... pastu kan... mak aku kan.. tak pernah potong rambut aku.. rambut panjang ko... kurang sikit dari MAYANG MENGURAI.... kalau aku tak potong sampai sekarang laaa.... kira-kira rambut aku panjang sampai ke BUKU LALI KAKI....
Asal pepagi nak pergi sekolah kan.. mesti kena bangun awal.. sebab mak aku kena ikat rambut aku .. lepas tu kan... aku tak suka kalau mak aku ikat rambut aku longgar... ikat mesti kena KETAT.. getah?... uihhh getah tak main laa getah yang beli dekat kedai SINMA tu.. aku kena pakai GETAH SAYUR... pastu bukan 1 atau 2.. sekali mak aku ikat mesti kena pakai getah sayur tu sampai 5-10 getah.. baru aku confident nak melangkah keluar ke sekolah.. selagi tak ketat dan kemas selagi tu aku tak puas hati.. pernag gak ler mak aku MARAH.. sampai tak nak ikat rambut aku lagi.. sebab aku menangis tak puas hati.. sebabnyaaa tangan mak aku sakit.. bengkak tau sebab dok mengikat rambut aku.. rambut aku nie dah laa PANJANG... TEBAL plak tu.. mak aku kata kalau susah-susah sangat.. POTONG ajer... bila dengar mak aku nak potong rambut aku.. terus abah ikat rambut aku .. sampai tangan mak aku betul-betul ok.. kelakar kan.. kes rambut aku panjang pun sebab musabab yang utama sebab abah aku laaa dia yang tak kasi potong....haaaa lagi satu..dulu kan mak aku kalau tak nak kasi rambut aku kusut.. hari-hari mak aku akan sapu dengan minyak.. uiiiii bukan 'BABY OIL' tu .. tak main lerrr... jaman dedulu baby oil nie mahal... so tak mampu nak beli... jadi mak aku gunakan MINYAK ZAM-ZAM.... apa?... korang tak tau... kalau nak tau.. search internet.. itu pun kalau ada.. kalau tak ada gak korang g laaa kedai india.. gerenti ader punyaa...kalau nak diikutkan.. aku paling tak suka minyak tu.. sebab nyaa bau minyak sangat laa 'tengik'.... dah macam anak india plak dah aku time tu... tapi sekarang minyak tu dah bau wangi.. bau bunga kenanga... kot agaknyaaa pasal mak aku selalu sapu minyak tu kot.. rambut aku jadi lebat.. agak nyaa ler.. aku tak pasti....dan kalau korang nak tau lagi kan... kalau mak aku nak cari kutu dulu .. tak payah susah-susah nak pergi klinik ambik ubat.. mak aku sapu ajer minyak tu.. pastu balut kepala aku dalam sejam.. lepas tu.. haaaa ko.. mak aku.. atok aku.. kakak aku... dengan abang aku sekali dok mengira berapa ekor kutu yang mati....itu baru mengira lom lagi ko tengok sorang-sorang dok letak atas kuku... alaaaa nak tekan kutu tu nak suh kutu tu mati... haaa kan dah masuk kisah kutu.. hahahaha
Tapi Rambut aku hanya bertahan sampai aku darjah 4 ajer.. sebab aku tak tahan... coz ader makhluk lain yang dok bertahta atas kepala aku... benda alah apa lagi kalau bukan KUTU.. banyak ko... asal aku usik sikit rambut aku mesti aku dapat sekor... dan disebabkan mak aku tak tahan dengar aku dok menangis setiap hari.. akhirnyaa setelah 9 tahun ...rambut aku telah berjaya dipotong oleh seorang cina pompuan dekat ampang... tapi potong sampai takat pinggang ajer..... hehehehehehe....
kalau sekrang ko nak suruh aku bela rambut pepanjang lagi.. jangan harap laaa.. baru rambut tu nak mencecah bahu.. aku dah KEPANASAN..... sorry ek... aku dah tak larat nak BELA rambut pepanjang....




haaaaa ok tak citer aku.. tengok laa gambar kat atas tu.. tu ajer yang ada dlm album aku .. yang lain kat umah mak aku laaa.... SHOMEEEEIIIII kannnn.. ermmm.. aku memang SHOMEIIII ahak'sssssss.........

1 ulasan:

NeenaAnuar berkata...

loorr jgn lar sampai nak tutup blog akak ku... huhuhu..

rambut akak sama ngan neena la... rambut neena pun panjang, lebat & kerinting!

hiik.. hikks.. memang sgt2 chumel lar kak shima.. dari kecik sampai lar skg nie ha... :D