Nuffnang

Nuffnang

Selasa, 20 Oktober 2009

:.. KiTTT nYa.....::

SAKIITTTTT NYAAAA KEPALAAAAAA.....
NYUT..NYUT.. KEPALA.... RASANYA MAU PECAH..........
SAKIT KEPALA TAMPAL KOYOK... TAPI KALAU TAMPAL COOL FEVER... BEST GAK... SEJUKKKKKKK

Selasa, 13 Oktober 2009

::... aBaH.. KrONiK BuaH PiNGGaNG..::



rehat jap citer open house...



nie aku nak citer pasal abah plak.......



uihhhhh tadi masa lunch .. kebetulan opis ader buat Jamuan Hari Raya.. masa aku tengah baru nak menyucuhkan satey ke mulut aku .. tetiba meja bergegar.......... bukan gempa bumi.. tapi mak tepon... mak cakap.. abah dekat hospital... c/up... dan mak kata..... abah teruk.. kena admit ward.... aishhhhhh terus mengigil aku.. tapi satey .... tetap aku makan..... makan haruslah di utamakan.... bukan apa .. takut membazir laa plak nantikan... RM 5 hinggit tu kena kutip setiap sorang..... ehhhh aku tak berkiraa laa.. tapi kekadang kalau berkira pun apa salahnya kan........

lepas melantak... balik opis terus tepon abah... memula tu ayat dia cam ok ajer....... tapi bila lelama dia mengomel... katanya.. dia sensorang dekat hospital.. dahlaa satu-satu tempat tu jauh... kalau dia kena admit ward.. dia mana tau nak uruskan.. ader anak lelaki pun semua 'sakit'....... bila aku kata... nanti aku sampai... dia kata... tak payah.. susah dengan anak-anak..



abah tu kekadang mulut dia ajer yang bising..tapi hati dia baik.... serius aku memang tak sampai hati nak tinggal kan abah sesorang dekat hospital tu... aku tepon kak ina.. ajak dia teman sekali... sampai HUKM.... rupanya abah ader dekat bahagian RADIOLOGY untuk x-ray.... tapi abah suruh kitaorang tunggu dia dekat bahagian NEFROLOGI-SLE ... bila abah sampai aku tengok muka abah pucat sangat.. dan termengah-mengah dia berjalan dengan tongkat dia tu.... aihhh kalau ader sesaper yang teman kan dia tadi mesti bleh tolak dia naik kerusi roda tu.......

duduk tunggu doctor.. nurse tu cakap... yang abah kena buat dyalisis untuk buah pinggang dia tu.. sebab dalam masa beberapa bulan buah pinggang abah tu naik mendadak... dekat 386... sedangkan masa tengah bulan tu baru 196..... abah tetap berkeras yang dia tak nak buat dyalisis .. dia kata biar lah dia mati.. tapi dia tak akan buat dyalisis..... aduhhhh susah betul hati aku nie... doktor kata.. buah pinggang abah sememang nya dah ke tahap kronik.........


rupanya selama nie abah tipu kitaorang.. rupanya dia tak bagi tau yang buah pinggang dia tu memang dah teruk bila di tanya ... kaki abah nie bengkak nie.. nie mesti buah pinggang abah tak berfungsi nie,... dia kata... eh... doktor kata buah pinggang dia ok .. baik .. tak ader masalah..... tadi masa aku dengan kak ina jumpa doktor tu.. kitaorang kata laa naper tak dapat tau lebih awal.... sebab abah kata OK.... doktor tu kata,....doktor tu kata.. kalau klinik dah refer ker NEFROLOGI.. itu maksudnya patient mengalami buah pinggang kronik.... dan doktor tu kata lagi.... abah tetap kena buat dyalisis.. untu buah pinggang dia tu.. melainkan.... ader orang yang nak dermakan buah pinggang....... dan tadi abah cakap.. kalau dia tetap kena buat dyalisis.. dia tak akan jumpa doktor lagi................

Isnin, 12 Oktober 2009

::... SeSSi MeLaNTaK ..::


ermmm.. nie acara tengahari semalam.. semalam aku tak sempat nak terus citer.. sebab aku balik pun dah nak dekat pukul 12.00 malam... jammed gila owhhhh..... sib baik bukan aku yang drive.... kalau tak..... uihhhhh lenguh laa kaki aku yang gebuss nie...... mungkin semalam banyak nau open house kan.. itu pasal la di atas jalan raya berlakunya kesesakan tahap gaban....


ooooohhh semalam aku ke mana?... uihhh penuh tul semalam aku punya jadual.... pack.. memula ke kajang... umah pakcik aku........ makanan.. sedap gila owh... yang paling aku tak tahan.... ketupat palas.... kalau laa mak mertua aku tau laa yang aku makan pulut.. mau menjerit orang tua tu... mana tak nyaa.. aku kan masih dalam berpantang lagi.. tapi nie bukan berpantang lagi.. tapi dah jadi pantang nampakk laa plak.... nasi dagang tu aku tak berapa nak admire se sangat... berapa bijik aku melantak ketupat palas tu.....hanya en.din ajer yang tau.... pandai gak laki aku tu cover bini dia kan... lap u laaa bie........



lepas melepak..bergosip.... dekat pukul 6:30 gak laa aku baru gerak balik.. tapi tu pun bukan terus gerak balik ker umah aku..... aku ader jemputan lain lagi.... kemana?... ke rumah adik en.din di ampang... dari kajang aku lalu hulu langat.... sesak jugak beb... ingatkan lalu dalam tak jammed.... sib baik masa naik bukit hulu langat tu tak berapa banyak sangat kereta.... sampai umah adik en.din pun dah maghrib.... solat.... lepas tu sambung melantak lagi..... menu?.. nak apa .. macam-macam ada... mee kari ada... nasi impit dgn sambal ikan ada... bee hoon goreng ada.. pendek kata.. semuanya ada laa... yang paling mantoppsss dan meletup.. nasi impit tu.. walaupun kekenyangan ... dekat sepiring gak laa aku makan.. mee kari?.. owhh itu en.din yang tolong suapkan dekat aku.... ahhahaha.... makan kena laa berkongsi.......


kami duduk sekejap ajer.. sebabnya?.. aiman mengamuk nak balik.. dia dah kepenatan.. sebab tengahari dia tak tidur langsung ..... .. aku lepak umah adik en.din pun dalam 15 minit.. terus angkat punggung .. gerak plak ke umah abang aku... owhhhh umah abang aku plak.... pizza.... .. melantak lagi... sampai terik perut nie baru laaa balik.......... aihhh bilaa laa bleh aku nak start diet balik nie....

Ahad, 11 Oktober 2009

:.. CiTeR RaYa KeDuA.. ABORTION::


ok.. citer raya kedua plak.. terlewat laa plak.. flight delay......


Sepatutnyaa.. raya kedua nie aku nak pergi beraya kampung abang ipar aku dekat Kuala Pilah.. dan bermalam dekat sana.. sebab katanya.. malam tu nak buat BBQ... uihh aku memang suka BBQ nie.. sakit-sakit pun aku ok ajer..... sekali malam semalam kak ina telefon katanya malam raya kedua tu tak jadi nak buat.. dorang nak buat.. time malam raya ketiga.. so aku delay laaa. esok ajer laaa aku bertolak.. so pagi tu tak tau nak buat apa.... aku tengok En.Din..pun asyik dok terbongkak ajer... aku apa lagi buat kerahan tenaga laa .. KEMAS RUMAH......dah tu tak tau nak pergi mana.. ada lah lebih baik mengemas rumah.... dekat sebulan tak mengemop bagai.. since first pose lagi kan aku tak sihat..... so... mana yang patut kami pun mengemas...


tengahari tu... cadang dengan En.Din nak pergi Care4.. nak beli barang dan nak lunch sekali.. sebab kami anak-banak tak breakfast langsung...... masa tengah dok tunggu En.Din bersiap.. aku dah rasa lain macam.... rasa semacam ajer.... Sebelum keluar rumah aku suruh En.Din turun dulu .. sekali bila aku masuk bilik air..... perghhh banyak gilaa darah........ keluar berketul-ketul dan last sekali keluar karung macam mata ikan...... AKU KEGUGURAN............. so planning nak g makan semua nya hancur... terpaksa terus ke emergency ... aku kena tahan dekat ward..... sebab Doctor kata esoknya baru leh buat D&C.... so kami anak banak lunch di hospital ..... si haziq plak.. mata asyik laa dok berair... sedih katanya...... dan malam tu aku start puasa dari pukul 12 malam.... dan kena masuk air....
Esoknya..pepagi .. nurse dah suruh aku mandi... dan tukar baju bagai.... time tu perut aku.. punyaa laa sakit.. macam nak keluar baby.... contraction kurang dari 5 minit.. sakit nyaaa... hanya tuhan ajer yang tahu.. kalau sakit cam gini nak keluar baby ok gak kan... nie ... ermmmm...... tak leh nak banyak mengomen,.. dah itu ketentuan dari Nya.. kan.. mungkin ader hikmahnya kan..... ok sambung balik.. dalam pukul 8:30 pagi tu.. Doctor kata kena scan balik.. kalau darah dalam rahim dah nipis.. so tak payah D&C.. sekali bila scan.. ketebalan dinding rahim masih tebal.... so pukul 10:30 aku kena tolak ke bilik bedah.. kecut perut aku... takut gilaaa...... sib baik time tu aku tak pakai cermin mata.. so aku tak berapa nak nampak laa keadaan dalam bilik bedah tu sangat...... so masa Doc bius check aku.. aku mintak dengan dia full bius.. kalau boleh aku tak nak tau apa yang dorang buat dekat aku......... tapi yang kelakar tu bila dah habis D&C.. dalam mamai.. bila nurse tu tepuk aku.... aku leh cakap..
"alamak... sorry laaa saya tertidur... siap mimpi lagi haaa..." .....orang punya gelak laa..
1 jam lepas tu aku ditolak balik naik ward... bila nurse tu tunjuk ajer spesimen yang dorang keluarkan tu... dengan itu air mata aku keluar bagaikan air hujan... aku sedih sangat.. sebab nya.. kandungan nie yang aku nantikan.... aku memang nak sangat ... kira setelah beberapa bulan aku mencuba.. akhirnya.. kandungan nie tak berjaya... seriuss aku sedih sangat... dah tak dek Rezeki nak wat camner kan.... sabar ajer laa ... dan dengan itu berjalan laa kehidupan aku seperti wanita yang berpantang.........

:..JaLaN-JaLaN BunCitKaN PeRuT..::


semalam.. haziq ader persembahan sempena hari kanak-kanak di Time Square... pagi hantar haziq ke taska..... aku tak tau persembahan apa yang haziq masuk.. tapi .. tiap hari bila balik.. asyik nyanyi lagu raya..... semalam bila tanya lagi.. dia kata.. patut dia pakai baju polis.. tapi cikgu tukarkan dengan orang lain.. sebab baju tu dia tak muat... haaaaa... tu laaa.. saper suh makan banyak kan... cian.........

lepas hantar haziq... aku dengan en.din... terus menuju ke shah alam..nie bukan rumah terbuka.. tapi... untuk perabihkan duit di poket nie haaaa... pergi tukar tayar kereta.. wira aku tu dah 2 tahun tayar tak bertukar.. dah bunyi semacam..... perghhh ngantuk gilaa menunggu dekat kedai tayar tu...

apakah kaitan pic nie semua.... arghhh pikir laa sendiri....




senyuman semanis kurma..







masa dekat kedai tayar.. dapat 3 msg.. perghhh open house tu.... satu kak ina... kak hanim... dan umah akak sepupu aku dekat Tasik Permaisuri...lepas tukar tayar.. terus ke rumah kak ina dekat presint 9.... thank kak ina.. laksa yang sedap dan nasi tomato yang paling marvelous... .. lepas rumah kak ina.. berdesuppp ke tasik permaisuri.... menu.... nasi jagung.... perghhh sedap giloss... tapi memandang kan perut aku dah terlalu ketat.. maka nya makan nya hanya laa seciput... Malam... ke rumah kak hanim plak.. laksa kelantan ko.... paling marvelousss.........pic?.. alahai... aku nie ader satu simptom yang kekadang aku sendiri tak tau.... mungkin semalam aku MALU lebih kut...... so.. hari nie kemana plak............!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sabtu, 10 Oktober 2009

::..RaYa PeRTaMa KaMi.. 1430 H..::

Orang lain dah basi gila citer pasal raya.. aku .... baru laa dok sesibuk nak buat.... cuti lama pun tak sempat nak citer... tapi sebenarnyaaa panjang citer nyaaa..
Raya tahun nie aku tak balik kelantan pun.. sebab utama sebab kereta aku tak pergi servis.. sebab ingat sempat laaa keluar.. tapi hampehhh.... tu kira alasan kedua.. tapi alasan yang utama.. sebab aku TAK SIHAT...... Malam raya hanyalah di rumah aku.. cuma berbuka tu ajer aku dekat rumah mak.. lepas maghrib terus balik.. sebab En.Din.. kesian kan adik dia tumpang tidur umah aku.. itu lagi kesian.. tak dapat cuti langsung.. raya pun kena kerja... cian mak aku... tahun nie tak ramai yang beraya dekat ampang... inda dengan iwan tahun nie beraya di kampung masing-masing... abang enal dengan kak ina cam biasa ... yang tinggal hanyalah.. penghuni tetap umah mak aku tu..
Pagi Raya.. En.Din ker masjid dengan haziq.. aku tinggal dengan aiman... perghh sunyi gila keliling umah aku nie... yang kedengaran.. 'aku yang sedang mengerang kesakitan'... perghh sakit gilaa..dekat pukul 11 baru aku pergi umah mak aku.. itu pun lepas mak aku tepon.. sampai umah mak... dah ramai orang.. orang-orang yang sama tetiap tahun.... sampai umah mak .... salam-salam semua orang... tapi yang kelakar tu... aku terlupa salam seseorang .. itu pun setelah dia sendiri menrunggut... ooooooooooooppsssss aku terlupa salam En.Din.. ... sorry B... tak sengaja laaa...... lepas tu.... sessi bergambar.. alahai.. tahun nie tak banyak gambar laaa.. uihhh sakit-sakit pun.. sempat lagi bergambar tu.. habih tu.. kenangan tu.. ingat senang ker nak kembali zaman silam.. hanya gambar ajer yang bleh kembalikan kenangan tu semua..
Raya tahun nie tak kemana pun.. ramai yang tak ader.. ader yang kerja laaa..... so lepas maghrib aku balik ke rumah aku sendiri......... citer raya kedua di next entry..


bergambar sebelum sembahyang raya



Jumaat, 9 Oktober 2009

:.. TaK SuKa KeR.. TaK KeSaH PuNN::

hai....
lamanyaa aku tak update blog aku nie..
citer bulan pose tahun nie pun tak banyakk...


uihhhh panjang citernyaa... tapi tu laa kang aku citer kang .. ader plak.. yang kata.. alah.. citer cam nie pun nak citer ... haaaa tu kang nak citer dalam blog laa tu..... kang itu laa .. kang ini laahh


aiiiiii rimas betullll..... ader ajer ayat-ayat menyakitkan hati.. kekadang ayat cam tu pun leh buat kan kita malas nak update blog tau..... tetibaaaaaaaa.......



tapi ayat bagi orang-orang yang cam gini senang ajer...KALAU TAK SUKA BACA JANGAN BACA... KALAU TAK SUKA TENGOK JANGAN TENGOK.. DAN ADER LAH LEBIH BAIK LAGI.. JANGAN LAA DOK SIBUK-SIBUK NAK MASUK BLOG AKU NIE... TAK SUKA BAIK KORANG BUKAK WEB LAIN... DAN KALAU DAH TAK SUKA TU.. ..AKU PEDULI APA KAN... ADER AKU KISAH...... !!!!!!!!!!!!



tak suka..... lagi tak suka.. lagi aku tepek.....

haaaa .. yang lain tu jangan ingat plak entry nie.. entry sessi 'memaki hamun' orang plak ek... sajer ajer... nak buat permulaan citer..... kisahhhhhhnnnyyyaaaa....


alhamdullilah.. berakhir sudah bulan ramadhan... dan kini hampir jugak berakhirnyaa bulan Syawal..... syukur sangat.. sebab dapat merasai nikmat di bulan yang mulia tahun nie... walaupun hakikatnyaa.. tahun nie laaa tahun yang aku rasa sangat menguji kehidupan aku ..... Allah akan menduga setiap makhluk nya.. dah aku antara makhluk Allah yang dipilih.. aku redha....

ermm.. insyaAllah ..citer tu lain entry..... gambar-gambar Raya pun aku tak sempat nak citer kan lagi.. walaupun basi.. tapi mesti citer.. itu kenangan owhhh..... mana leh tak citer,.,....