Nuffnang

Nuffnang

Jumaat, 31 Julai 2009

::.. BiLa CiK BeDaH TeRJeBaK..::

a'a ko cik bedah sekarang nie udah terjebak.... sebelum nie cik bedah pernah ler mengeluarkan statement-statement kengkononnyaa cik bedah tak kan pakai benda alah tu.. yer ler time tu cik bedah rasa cam tak berapa nak sesuai dengan muka cik bedah yang boolat .. lemak..lagi gebus nie.... asal cik bedah teringin nengok orang pakai... atenye.. laki cik bedah pun tak berapa nak setuju kalau nengok kan muka cik bedah pakai benda alah tu... di sebabkan itu ler,... cik bedah telah pendam ler hasrat cik bedah tu .. sampai sanggup keluarkan statement tak nak ler pakai benda alah tu.. nampak no cik bedah nie dah tua bebenor.. (itu kan ayat nak cover keinginan nak pakai... jangan tak tau)......

lepeh tu .. nie cik bedah nak citer lagi... ader ler satu hari tu,... akak cik bedah nie ajak cik bedah kuar makan tengahari dengan dia.... ooooo cik bedah paling suka keluar dengan akak cik bedah tu... mana tak suka kan.. kalau dah berambik.. lagi berantor.. nak lagi... makan minum semua free.. dia ler yang bayor kalau cik bedah kuar dengan dia kan.. untung gak cik bedah rasa jadi adik dia... makan atenye semuanya free... .. haaaaaa lepas makan-makan tu.. tetibaa ler plak akak cik bedah tu mengajak cik bedah pergi nengok benda alah nie... dah cik bedah menumpang kereta dia... maka nya sudah semestinyaa cik bedah FOLLOW.. bak kata abang SY.. I FoLLoW.. tempat nyaa di HAJABA.. ehhh bukan Al-Jabar tu tau… nie HAJABA… haa dekat sini.. ader jual sama sebijik macam dekat ARIANI…. Tapi rege dia tak ler mahal bebenor cam dekat ARIANI tu… ooopppsssss lupaa laa plak cik bedah nak bagi tau benda apa ek.. benda tu TUDUNG.. Tudung yang ala-ala IKIN tu ler… tapi kan… sekali cik bedah acu,cuba ,try, test dekat Hajaba tu.. cik bedah terus jatuh cintaaa nak pakai tudung cam gitu… haaa koo sekali cik bedah ambik sampai 3 helai.. tapi yang 2 helai tu kira cam tudung Siti… tapi kat situ panggil Siti Hajaba… seriuss….. cik bedah nak bagi tau.. bila pakai tudung kat Hajaba nie.. rasa elok ajer.. sesuai ajer.. itu pandangan cik bedah laa yer… mata orang yang menengok cik bedah.. idok ler cik bedah dapat baca hati mike semua yer….. nak lagi hari nie cik bedah terjebak lagi.. terbang lagi duit cik bedah haaa.. sekali lagi 2 helai cik bedah ambik….


Moral of the story kannn… tak kenal maka tak cinta.. tak cuba tak tau… yang paling penting… haaaa sekali terjebak.. haaaaa cik bedah jawab laa sendiri kannnn………

Rabu, 29 Julai 2009

::.. PuDiNg RoTi KaRaMeL ...::

PUDING ROTI KARAMEL

nie percubaan pertama aku.. Puding Roti Karamel.. .. semalam masa bukak FP kak madihah
teringin laa plak... bila aku balik umah nengok ader bahan.. apa lagi... berkeletung kelentang laa kat dapur.. tapi kan.. tengah baikkk punyaa mood nak buat karamel nie.. tetiba....... kahabisan gas.. uiihhhhhh hancur habis mood aku ..... so hari nie .. laaa aku menghabiskan kerja-kerja yang tertunggak tu... so sedap gak karamel nie.. kalau nak ikut kan aku memang kureng sikit karamel nie.. sebab kekadang tu bau telur hanyir... tapi disebabkan resepi nie tak guna banyak telur tu yang teringin tu.. tapi kan.... heheheh... karamel nie dah cam lori gula terbalik.. Manis gilaa... aku terlebih sukatan gulaaaaa hahahahahahhahaaaaa........ 'manis leting'...... gamaknya... karamel nie akan 'keras kekung' laa dalam peti ais tu... hahahahahahahhhahaha




Selasa, 28 Julai 2009

::.. KeNduRi MeMBeR oLd ScHooL..::


setiap kali nak mulakan ayat.. mesti aku blur kejap.... tapi otak nie banyak tul nak citer nyaa.... ermmm... hari nie aku bersiaran di opiss.. sebab aku bagi rehat lappy aku itu.... kesian gak kat lappy aku tu... asal petang ajer aku mengadap... asal petang ajer aku mengadap.. nak lagi kalau time cuti... dari pagi sampai ke malam aku dok on ajer... maka nyaaa.. aku bagi laa rehat lappy aku tu.......


so... apa citer aku.... erm.... tak dek mana pun citernya.. cuma hari sabtu tu.. aku g kenduri kahwin umah member sekolah aku dulu... haaaa masa nie laaa kan bleh nak jumpa kawan-kawan lama..... ader gak ler aku jumpa member yang lepas habis sekolah tu aku tak jumpa langsung... haiiii dah berjujut anak-anak dorang..... yer arr kan.. kata dah 13 tahun tamat zaman muda remaja kan.. tapi kan majlis nie aku rasa best sebab anak pengantin tu sporting nanyikan lagu khas untuk mak dia yang sedang duduk atas pelamin tu.. lagu EMAKKU KAHWIN LAGI.. hehehehehehe (nie kira perkahwinan member aku yang kedua) makanan masa hari tu tu meletopssss sedappppp siottt....... opsssss ermm aku nak citer gak.. masa hari tu aku dengan 2 hero aku sahaja.. En.Din.. seperti biasa laaa kannn kerjaaaaaa.. tapi kira ok gak sebab ejea... follow aku... ejea pun.. husband dia tak dek....so dia tumpang aku...




Khamis, 23 Julai 2009

::.. DeNGaN H/P PuN BoLeH..::


saper kata tak bleh.... haaaaa bleh ajer.... tapi tak dek laaa secantik kalau guna yang itu..... kalau guna yang tu.. uiiihhhhhhh lagi superbbb laaaa kan.......... haiiii bilaaa laaa aku nak bleh dapat benda tu kannn.. haiiiiii.. tunggu laaa dulu.. lagi pun rasanya tak ler penting sangat kot..

pic nie aku ambik masa aku kat umah akak aku.... aku sememangnya suka dengan binatang nie.. nak lagi kalau yang warna merah dan bertompok hitam tu.. orang melayu panggil kumbang orang putih panggil Bugs..... hehehehehehe...


nie aku tak guna makcik bedah Coolpix aku... atau jauh sekali aku nak guna Pakcik Nikon SLR Gedabak tu..... aku hanyalah menggunakan H/P nokia 5800 aku tu ajer......(ceh.. tetiba nak berlagak kan.... ) tapi kan kalau guna Pakcik NIKON SLR.. mesti bestkan...(sambil blink-blink kan mata dekat En.Din..)

Selasa, 21 Julai 2009

::..BiRthDaY HaZiQ..::

fuh..fuhhh..fuh..fuh...... ehhhhh bunyi apa tu.......... haaaaaa itu laaaaaaaa.... Cik Bedah..... haaaa cik bedah!!!!!!!.... cik bedah mana?....... ala cik bedah tuan umah ........ laaa naper laaaaakkkk bersembur tu....... haaaaa jangan salah sangka .. cik bedah tengah sapu habuk-habuk kat umah cik bedah nie haaa........ bukan cik bedah dok jampi nak buat guna-guna kat orang yer tak baikkkkkkkkkkk....... DOSAAAAAAAAA........ mak cik bedah kata.... "Biar orang buat kita jangan kita buat orang...."... haaa itu laaa pesanan mak cik bedah pada cik bedahhhhh............

hahahhahahahahahhahahahhahahahahha.. tetiba keluar nama cik bedah kan.... ala.. sesajer... dah boring sangat asyik permulaan ayat yang sama..... heheheh.. a'a kan.. lama betul tak usik blog nie.. nie gara-gara.. taksub dok main game dekat FB.... macam yang aku citerkan hari tu.... sabtu dan ahad pun aku dok mengadap FB... haiiiii sib baik En.Din tak marah.... janji perut kenyang... mulut pun diam laa kan... sebelum mengadap..... kerja rumah haruslah dibereskan dulu...... tapi kekadang tu.. terbabas gak.. sampai si haziq merayu.. meratap... nak suh ummi dia masak....

ohhhh lupaaaa... kawan-kawan.. cik bedah dah ok dah.. cik bedah dah tak SENTAP lagi dah... ala biasalakan.... tapi apa-apa pun hati cik bedah nie tetap terluka.... tapi tak dek laa sampai berdendam...... kit..kit jer..... terima kasih yer kawan-kawan yang bagi nasihat kat acik bedah nie.. akan acik bedah kenang sampai bila-bila.... bak kata kawan acik bedah masa time sekolah dulu .. dia kata.. KESEDIHAN ITU HANYALAH SEMENTARA.... ALLAH SENTIASA BERSAMA KITA.......



haaaa nie aku nak tayang sikit.. apa yang aku idam-idam kan selama nie.. fuyooooooo akhirnya menjadi gak impian dan hasrat tu.... untuk menjadi wanita, isteri dan ummi sejati....... yer ... aku telah berjaya menghasilkan sebijik kek untuk Birthday Boy aku.... haziq irfan.. tanpa ada cacat dan celanya.....(tu bukan ayat berlagak ek.. nie kira orang yang selama hidupnya 29 tahun 12 bulan yang tak pernah lanngsung buat apa-apa pun jenis kek) fuuuuuhhhhhhh siap pergi tempah apa kebenda entah yang kat atas kek yang print gambar kartun tu..... a'hhhhhh tak tau nama.. yang itu laaaa.. aku siap tempah kat SR lagi.. demi memenuhi impian anak tercinta.... tapi aku tak buat birthday party besar-besar pun.. aku buat ala kadar ajer.. itu pun berkongsi dengan akak aku.. sebab.. anak dia yang wafa tu sama tarikh dengan haziq.. yang bezanya tahun ajer... ala malas lak aku nak masuk kan piccas masa birthday tak berapa nak party tu.... ala... makanan cuma mee kari... satey... rojak buah.. pastu durian satu bakul .. ooooo itu durian telah disponsor oleh abang ipar aku yang tokei durian itu.. yang paling best kek ader 3 biji... satu aku buat.. pastu akak aku beli satu.. pastu.. akak sepupu aku sampai.. dia seponsor sebijik lagi kek dari SR....... ooooo lupaaa lak... yang durian itu.. separuh mak aku buat bubur kacang.. separuh lagi buat CEKODOK.. dan separuh lagi makan cenggitu ajer...... dan party tu.. tiada orang luar melainkan adik beradik aku.. akak sepupu aku dan BIL aku.. itu sahaja.....


ahad plak.. bawak haziq jenjalan.. sambil menikmati ice-cream.. basken robbin........saksikanlahhhhh ye acik bedah nak g sidai kain dah haaaaa...........



Khamis, 16 Julai 2009

::.. DiBaLiK CeRMiN KaCa..::

LAYAN EK.. LAGU NIE... TANGKAP LELEH TAIK TELINGA BILA MENDENGARNYAA...

PAKCIK M.NASIR.. I LAP U LAAAA... I LAP YOUR VOICE...

Rabu, 15 Julai 2009

::.. BiLa HaTi MeNJaDi SaYu..::

AKU KINI DALAM MOOD SENTAP...

JIWA KACO.. HATI AKU PULA BERASA BEGITU SAYU... JANTUNG AKU RASA NAK LULUH....

DAN KINI HANYA AIR MATA MENJADI TEMAN SETIA DI KALA AKU BERSEDIH.............


BUKAN SENANG KITA NAK BUAT ORANG SUKA DENGAN KITA WALAU DENGAN PELBAGAI CARA KITA LAKUKAN..... TAPI BEGITU SENANG KITA NAK BUAT ORANG TAK PERCAYA DENGAN KITA APABILA KITA TERSILAP SEDIKIT SAHAJA LANGKAH....
WALAU SEBESAR MANA DAN SEBUAS MANA NAFSU ITU.. TAPI SEDARLAH DISEBABKAN NAFSU ITULAH BOLEH MENGAKIBATKAN PERASAAN ORANG LAIN TERLUKA.. JANGAN ASYIK MEMIKIRKAN PASAL NAFSU.. FIKIRLAH JUGA TENTANG PERASAAN ORANG LAIN..... HARGAI NILAI KASIH SAYANG DIANTARA MANUSIA...

Selasa, 14 Julai 2009

:.. DeMaM La PlaK.::

aiiii.. dah dekat seminggu blog aku nie bersawang... weiii aku demam laaa plak.... hari sabtu lepas tournament bowling.. badan aku dah rasa seram sejuk.. En.Din malam tu lagi dah panas badan dia... termasuk laa 2 hero aku tu...tapi malam tu kitaorang keluar gak gi makan dekat bangi.. esoknyaaa... ahad... pala aku dah semacam... .. semalam g klinik.... dah laa kepala panas... sekali check darah aku naik laa plak.... isshhh gerun tul.. nie pun pala rasa pening lagi.. tapi ader sikit kebah laaa... alhamdullilah.. semalam En.Din teman kan dekat rumah.. dan hari nie.. tinggal laa aku anak-banak......

Jumaat, 10 Julai 2009

::.. KeMaRuK FB.. KeK HaZiQ..::

ermm.. ketika ini.. saat ini dan malam ini... aku cuma bersama 2 hero aku tu ajer.. En. Din.. baru berangkat ... yerr minggu nie En.Din kerja malam... so kebiasaannya malam-malam macam nie memang kami bertiga sahaja... uhhhhh kalau En.Din kerja malam kebiasaannya... bila En.Din nak melangkah keluar pintu.. aku akan.. terus beradu... tapi sejak ader 'Buah Hati' baru nie... kekadang tu nak dekat pukul 12 malam pun lom tido lagi... nak-nak lagi semenjak dua menjak nie aku dok kemaruk dengan Game dekat FB...apa lagi bercucuk tanam laa dekat mana nak.. semuanya aku ada.. Farm Town... Barn Buddy.. FarmVille.. pendek kata.. kengkonon sekarang nie aku lah PETANI BERJAYA... dekat office dok mengadap FB.. balik ajer rumah.. terus on lappy dan mengadap FB.. kalau nak tau lagi... bila bangun ajer tido.. aku terus on kan lappy aku.. nak tau laa kan dah berbuah hasil atau belom.. nak lagi... pantang lepa ader ajer kang yang mencopetnya... huhuhu...


ader satu hari tu.. sampai En.Din merajuk laa dengan aku.. hehehhehe.. ala bukan selalu pun kan... kang aku dok manja-manja kang dia rimas plak... nie bila aku dok kemaruk dengan Lappy... uiiiii marah laa plak... hehehehehheh....so untuk membolehkan aku mengadap lama sikit lappy aku nie... maka dengan itu.. balik ajer aku terus masak...... lepas masak.. bagi makan semua... haaaa.... apa lagi mengadap arr kan....





dalam dok kemaruk ber FB. sempat lagi tau aku dok buat kek... ermmm lagi seminggu Birthday haziq.. si jantan tu.. siap demand lagi dengan aku.. nak kek yang ader pic BEN 10 la... aihhh macam-macam laaa..... so semalam aku bakar kek dulu... dan hari nie baru aku buat topping.. tapi messy gila kek aku... kes nya aku ikutkan ajer.. kehendak haziq... nie kira hasil tangan haziq gak laa... oo yer kek aku kali nie agak kureng manis.. dan ader rasa terlebih koko sikit.. sebabnya.. susu pekat yelek.. tak berapa nak mencukupi.. tapi kira ok gak laa.. sesuai untuk orang-orang kencing manis... hehehehhee......

Rabu, 8 Julai 2009

::..SaKiT TeKaK.. ProMoTe..:;


huhuuu.. morning kengkawan.... hari nie aku bersiaran di rumah .. kesnyaa tongsil aku bengkak lagi.. mungkin gara-gara terlebih makan durian kot.... tapi kalau tak makan rugi laa plak kan.... dari semalam lagi badan aku nie dah seram sejuk.. ditambah lagi dengan kesejukkan dekat office tu... uihhhh sampai kaki pun leh 'tersentak'... semalam ingatkan nak g dah klinik tak berbayor tu... tapi di sebabkan hujan.. terbengkalai laa niat tu... so pergi hari nie nampak gayanya.. tu budak-budak tu pun semalam tak tidor... muntah+cirit.... ermmmm.. dah laa minggu nie En.Din kerja malam.... adoiyaiiiii..... tak tidur laaa semalaman..... apa nak buat kan... dan sekarang nie tengah dok layan Twilight... dua badek tu tengah dok tidor.. leh laa layan movie
nie citer aku nak promote sikit kedai makcik aku.. rasanya dulu aku ader promote... tapi kali nie makcik aku dah bukak cawangan baru dekat Bangi.. sebelah dengan Old Town ... signboard kedai tu LESUNG EMAS.. makcik aku beli atas orang... kira nie pengurusan baru Lesung Emas laaa..... kira macam owner baru laaaa..... walaupun menu lebih kurang sama.. tapi cara masakan dan kesedapan sangat laa berbeza.... masakan makcik aku nie kira turun temurun dari arwah nenek aku.. Bagi aku kan Nenek aku masak memang sedap..... alahai.... rindu laa plak dekat nenek aku tu.. banyak-banyak resepi dia aku cuma sempat belajar buat kuih 'lopat tikam' ajer... itu ajer yang mampu aku belajar masa tu.. sebab dulu aku dok sibuk bercintun dengan En.Din.. so tak terpikir laa plak nak belajar masakan nenek aku tu..tapi now walaupun nenek aku tu dah tak ader.. tapi makcik aku kira bleh gak laa ajar aku resepi tu semua.. yang aku dah leh masak.. NASI KERABU.... hehehehheehe


depan kedai

banner


inilah mee kari yang betul-betul hor liow... uhuuhuh

air yang paling best.. air asam boii

Isnin, 6 Julai 2009

::.. CeNDoL PeNGGaT DuRiaN+iCe CReaM VaNiLLa..::


yer inilah dessert yang paling marveloussssss..... Cendol Pengat Durian bersama ice-cream vanilla.... yummmyyyyy habissssss.... cubaaaa laaa memang menyegarkan ruang tekak sesiapa sahaja yang menikmatinya ......sluurrrrrpppppppppppppppppp...

::.. DiNNeR MaLaM NiE..::



burrrppp.. kenyang alhamdullilah.....



ermmm... baru lepas dinner.......




tadi haziq mintak aku masakkan.. bee hoon kicap...... dan telur 1/2 masak... untuk aiman.....suka betul aiman makan telur ... tadi ajer 3 biji dia makan... aiii nasib baiklaa badan dia kecik kan.. aku redha gak laa dia makan telur tu banyak.. supaya gemuk sikit.. tapi yang paling aku tak tahan nak gelak bila haziq tak puas hati nengok aiman boleh makan telur banyak

... uiiiii.... haziq mana bleh makan .. makanan macam tu banyak-banyak.. alamatnya OBESITI laa anak aku tu nantikan.... sedang kan nie pun baju sekolah dah ketat.... asal pagi ajer nak pergi sekolah... mulut mesti muncung.. muka mesti masam... kesnyaaa. seluar ketat... habih tu nak wat camna kan... nak beli baju baru .. tahun depan dah darjah satu... baju tadika dengan sekolah rendah mana nak sama... nak suh aiman pakai.. uiiiiii.. jangan haraplaaa.. pinggang ajer dah 2 kali ganda..... tapi kekadang tu cian gak kat haziq.... bila nafsu makan dia tengah naik... tetiba kena control .. takut gak.. nanti terbantut plak tumbesaran dia.. tapi kalau tak dipantau.. OBESITI plak....

Ahad, 5 Julai 2009

:..BeCHa uSaNg..::

huhuuhuhu..... tetiba hari nie teringat satu kisah dulu-dulu .. nie gara-gara tengok drama.. citer becha usang dekat Astro Prima laa nie... citer pasal becha usang... sambil aku menghayati citer tu.. tetiba aku teringat kisah aku dedulu.. ehhhhh bukan aku yang bawak becha .. aku mana reti kayuh basikal... haaaa itula satu kelemahan aku.. TAK RETI KAYUH BASIKAL........ jangan gelak.. tak baik tau.......... hehehehehhehe..... 
ok nie kisah masa family aku balik ke Pasir Mas Kelantan..... kampung aku nie dengan pasar pasir mas tak jauh,, ada laa lebih kurang 1 km ajer..... so setiap pagi.. mak dengan makcik-makcik aku nie.. aktiviti dorang adalah setiap pagi akan pergi ke pasar.. nak beli sarapan dan lauk-lauk untuk di masak tengahari..... yang kitaorang budak-budak (time tu laa kan),,, mestila mengelitik nak ikut gak.... nak lagi aku nie, memang jenis tak leh berenggang dengan mak aku tu.. asyik nak men'gekor' ajer....bila dorang pergi selalunya kereta akan penuh... dan ader kalanya.. bila kaum-kaum bapak tak nak hantarkan ke pasar... so diaorang akan charted Becha..seronok gak tau naik becha nie... fresh air lagi..... 
ader satu hari tu.. kitaorang pergi pasar... bila nak balik terpaksa laa sewa becha... yang kaum-kaum ibu semunya dah balik tinggal aku dengan kakak sepupu aku dengan adik sepupu aku ajer.. masa sewa becha tu... aku suruh laa adik sepupu aku tu sewa lagi satu.. ye laa kan ,mana nak muat satu becha naik 3 orang... adik sepupu aku tu mengelitik tak nak naik becha lain... nak tak nak pakcik tu terpaksa laa menghantar kami 3 orang nie... bukan apa .. aku kesian gila dengan pakcik tu.. uiiiihh dah laa tua.. pastu kurus gilaaa.. masa dia nak kayuh tu alahai kesian gila laa aku nengok kan.... yang paling kelakar.. masa nak lintas jalan keretapi tu... jalan tu agak berbukit sikit.. haaaa nak tau... pakcik tu terpaksa tolak basikal tu........ sampai ajer kat rumah.... kebetulan semua tengah dok bersantai kat balkoni... bila becha tu behenti ajer.. semua pakat gelakkan kitaorang... sebabnya satu becha naik sampai 3 orang pastu yang naik bukannya kecik-kecik tiga-tiga macam tong drum....... nak plak yang tukang kayuh tu... pakcik yang tua dan kurus gilaaa.... disebabkan kesian dengan pakcik tu.. mak aku bagi laa upah lebih.. masa kitaorang bagi duit Rm 20 hinggit kat pakcik tu.. dia punya laa suka ... sebab biasanya dia cuma akan dapat sekali hantar penumpang cuma RM0.50 sen ajer...

Sabtu, 4 Julai 2009

:: ..New LaPPY.. UnCLe JoHN..::




hari nie pepagi aku dah sms En.Din.... selepas sms... telefon.... berfikir.... akhirnya.. aku telah berjaya memujuk En.Din ke Mines .... eh..eh.... asal tetiba nak pergi mines.. nak sms bagai kan... huhuh.... kan ader aku citer yang aku nak En.Din belikan lappy untuk aku... dan semalam akhirnya .... aku berjaya gak laa merembat satu... jenama COMPAQ.... kengkonon nak rembat Touch Smart.. sekali nengok rege.. fulllllamak......hentikan ajer laa mimpi tu.... mahal bebenor..... nie pun kira ok gak le.. dari tak dek langsung kan...... dan aku dibantu oleh lisa dan ayiep...

tapi yang paling aku tak sangka sesangat.. bila aku terjumpa KAK MIMI.. (mama farhan/Emily). comeii laa kak mimi nie....tak sangka sesangat.. selama nie memang tak pernah jumpa.. cuma tegur dalam blog ajer.. dibuatkan kelam kabut nak cari surau.. so tak sempat nak bergambar dengan kak mimi...

lepas tu solat bagai... cari tempat plak untuk basahkan tekak.. so singgah minum dekat UNCLE JOHN.. sedap gak menu kat situ.. kira tak lebih dan tak kurang macam dekat Old Town ajer...... dan sempat gak laa dua badek nie bagi ikan makan... ermmm.. memang dah jadi rutin kitaorang kalau pergi mines.. mesti bagi ikan makan... siap bawak makanan ikan lagi


suka betul dia...


budak nie kalau pilih makanan... mesti nak order nasi lemak..

sedap gila roti nie.... tapi ermmm.. cam biasa aku hanya makan sikit ajer.. yang lain haziq and En.Din yang perabihkan....