Nuffnang

Nuffnang

Khamis, 26 Mac 2009

::.. aKu MiNaH auTo..::

yer aku lah minah auto.....
9 tahun aku jadi minah auto..
nie semuanya gara-gara abah aku...
di sebabkan terlalu marah dengan aku...
sebab aku telah memusnahkan harta benda yang paling dia sayang....


ohhhhhhhhhh..... apakah itu... salah aku....

weiiiii sememangnya aku yang salah...........

citer cam nie...


tetibaaaa.... hahahhahahah bikin sikit suspen di hari khamis nie.....

nie aku nak citer sikit kisah aku memula lepas lesen keta dan selepas tu apa jadi dengan lesen keta aku tu...

DENGARKANLAHHHHHHHHHHHHHHH...

aku start ambik lesen kereta masa tahun 1999.. aku ambik lesen dekat sekolah memandu dekat ampang.. aku teruja nak ambik lesen nie pun sebab member aku ajak sekali.. so disebabkan ader teman.. aku on ajer.. kalau nak suh aku pergi sensorang.. uhhhhhh jauh sekali.... aku nie kan PEMALU... ahak's........

setiap petang pas aku habis kerja.. aku g belajar kereta....... pastu kan bila time nak test kereta dengan JPJ... jantung aku.. berdegup kencang.... takut gilaaaa.... masa buat bukit... aku lepas..... parking... aku lepas... u-turn pun aku lepas....... bila time nak naik kereta untuk test dekat jalan raya... haaaa kess nie aku tak leh nak lupakan langsung... lawak gilaaaa siot................................................. aku masuk ajer kereta .. aku terus matikan enjin kereta.... pastu.. JPJ tu tanya aku...

JPJ:.. Eh..naper plak awok g matikan suis keto nie.. (JPJ nie orang kelantan)

aku:.. yer laa instraktor saya kata.. sebelum nak tu start kereta kena free gear dulu...

JPJ:.. oaloh...awok nie.. keto nie doh start... tu maknanya.. gear free laaa......

aku:.. saya ikut arahan.....????

tapi akhirnya aku lulus gak.. markah... (tetiba nak riak..) 19/20.... hahahhaa... sebab satu salah.. kawalan stereng tak betul..... arghhh janji aku lepas... huhuhu.. akhirnya aku dapat lesen......................yuhuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.....

esoknya mak aku buat kenduri kesyukuran.. ehhh.. bukan sebab aku dapat lesen mak aku buat kenduri tu.. tapi sebab time tu mak dapat rezeki terlebih .. tapi kira aku menompang gak arrr.. gilaa kan.. pas lesen kereta pun nak buat kenduri.. haaa sambung balik...

masa orang-orang dalam rumah sedang sibuk memasak... sebelum tu aku dah pesan dengan abah aku jangan bawak kereta proton dia tu... aku suh abah aku bawak kereta satu lagi..... haa masa orang lain tengah sibuk dekat dalam.. aku dengan diam-diam ambik kunci pastu kuarkan kereta abah aku..... yang lagi best tu aku bleh bawak sekali anak buah aku .. masa tu umur dia 2 tahun.... aku bawak pusing-pusing sekitar rumah mak aku... sampai round yang ke berapa entah.. aku nak masuk garaj rumah mak aku tu .. tetiba.. aku tersalah tekan.. aku ingatkan aku tekan brek.. tapi rupanya aku tertekan minyak.. haaaaa kooo BERDENTUMMMMMMMM laaaa ................ weiiiiii tetiba jantung aku terjatuh disitu....gila apa pun aku tak tau masa tu.. lom dapat lesen lagi pun dah tergedik nak bawak kereta... nasib baik area rumah mak aku tu tak ader polis atau JPJ.... kan....... so SELAMAT.. selamat ker.. tak jugak selamat pun

dan selepas kejadian tu.. abah aku telah mengharamkan akau bawak kereta .. walaupun kereta orang lain pun... kereta dia lagi laa dia HARAM kan ...........maka dengan itu.. selama itu laa aku tidak bawak kereta... kesian aku tau...huhuhhuhuu.....

masa tahun 2001.. aku dapat kerja dekat BTN, JPM..... so masa nie aku telah berjauhan dengan abah aku.. sebab aku duduk rumah abang aku.. sebab dekat kan.... mas tu laa aku menggunakan kesempatan yang ada... aku telah memandu kereta abang aku... dan start dari itu laaa.... aku telah menjadi

MINAH AUTO......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

..walaupun ader sesetengah orang mengatakan.. "orang PEMALAS ajer yang drive kereta AUTO.."

dan disini aku nak tegaskan.. bak kata YATT.. bukan malas tapi kita mempergunakan kemudahan yang ada.... so tak payah laa susah-susah nak tekan clutch.. betul tak!!!!! ahak's

beberapa hari selepas kejadian kereta aku dilanggar oleh bontot kereta orang yang budus itu... En.Din telah mengeluarkan kenyataan......

En.Din:.... ummi.. B.. ingat lepas nie B nak belikan kereta kancil ajer dekat ummi senang ummi nak parking dekat office ummi tu...

aku:..... haaaa kancil ker.... ala VIVA laaa baru best... up to date sikit...

En.Din:.. kancil dah laaa... B nak cari yang manual......

aku:... haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!! manual.... tak per laa.. B bawak ajer laa .. ummi tetap bawak wira nie....

En.Din... bila B dah belikan kancil tu.. Wira B dah tak kasi ummi bawak lagi..

aku:.. huhuuuu!!


ohhhhooooohhhooooo... alah... macam mana laa aku nak pujuk En.Din nie... FENIN laaaaaa.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rabu, 25 Mac 2009

::.... KeMBaNG HiDuNg...::


weiii apa hal plak tetiba nak kembang hidung lak nie... ishhhh tak faham laa aku dengan pompuan sorang nie..... kah..kah...kah....kah.... ahak'sssss.......


aku sajer nak kembangkan hidung aku yang sememangnya dah sedia kembang nie kan... dan dengan tetiba kau nak buat ayat riak...... WEIIIII AKU DAPAT AWARD LAAAAA.... ahahahhahahaaaaa.................... kan aku kata aku nie suka perasannnnn............. ahahaha... maunya aku tak happy.. bukan satu tapi sekali dua arrrr......



award nie aku dapat dari CIKGU ... cikgu nie Emy laaaa... haaaaaaaa.... thank's Emy.. I LiKe....

::.... JoM BaCa ABC..aLiF Ba Ta.. BerSaMa aIMaN...::



haaaaa.... jom saksikan cara aiman membaca ABC.. Alif..Ba..Ta..

Selasa, 24 Mac 2009

::... BoLeH KeR CiNTa SaMPaI Ke EtHoPia..::



HALWA TINGE KORANG EK.... LAGU YANG AKU SUKA LAYAN KALAU PERGI KOKE



Kalau kau Benar Sayang Padaku
dan Kalau Kau Benar Cinta
Ucapkanlah.. Janji setiamu..
kalau kau benar sungguh mahu
semua milikku untuk mu..
jiwa dan ragaku. semuanya untukmu...
Bukanlah emas permata.. (intan Berlian)
juga bukan gemerlap dunia.. (bintang-bintang)
bulan madu.. aku pun tak minta..
asalkan kita dapat berdua..
aku pun bahagia
kemana pun kau pergi.. ku kan ikut kamu.. walau kehujung duniaa.....
c/o
jangankan gunung fujiyama..
puncak himalaya ku ikut kamu..
jangankan ke kemboja
ke ethopia ku ikut kamu...
kalau memang kamu cinta aku...
ke kutub utara .. aku ikut kamu....
jangan..jangan...janganlah kau ragu-ragu sayang..
jangan..jangan.. jangan ragukan cintaku...
jangan..jangan.. janganlah bimbang dan ragu sayang..
sumpah mati.. aku cinta kepadamu..

Isnin, 23 Mac 2009

::.. MiNaH SaLLeH SeSaT..::

haaa tengah aku dok kusyuk masyuk tengok belon panas di udara tetiba aku terpandang satu kereta .. yang sememangnya PERGHHHHHHHHHHHHHHHHH.................................................. gila punya sport.. AUDI.. dekat Malaysia tak dak nie jenis kereta tengok arr no. plat kereta tu.. entah datang dari mana pun aku tak tau...... sport ok.... dah cam keta Ferrari .............................
tu 2 orang minah salleh tu yang drive... tetiba rasa cam minah salleh nie sesat ker... ahhh lantak laa.. tapi yang aku nak citer nie... kelakor siut.... En.Din leh perati kan minah nie... masa kereta nie nak jalan.. tetiba dengar cam masuk gear tak betul.. pastu... bunyi semacam ajer.. ibarat cam gini laaa.. macam kita baru nak belajar kereta laaa............. kereta sport.. bergaya.... tapi kalau bawak cam hampesss tak best gak kan... arghhh suka hati dia aarrr... yang aku sibuk apa hal plak kan.. tetiba lak menambah DOSA.....

::.. SeGaLanYa Di SiNi..::



yer.. nie lah entry aku buat sekali... malas aku nak 4.. 5.. 6 kali aku nak buat entry.... Entry yang mengila dengan gambar.... dan satu lagi.. hari nie aku tak berapa nak ader mood untuk bercerita....SAKSIKANLAHHHH.........


1. AKU DAPAT ANAK BUAH BARU

hari sabtu..kita orang berkampung dekat Pusat Rawatan Az.Zahra Bangi.. coz akak ipar aku bersalin baby dia yang ketiga.... syukur.. coz kali nie apa yang di nanti akhirnya di makbulkan olehNya... baby girl.... nama baby nie pun best... maklumlaa first baby girl.. HANNAN AISYAH...... berat hannan 3.757 kg... bam..bam... geram aarrr... aiiiii aku nie bila laa nak bleh dapat baby girl.. huhuu.......

**********************

si tembam Hannan...

..gedebab....

tu dia peha dia yang cam Drumstik.... Ayam Goreng...!!!

nenek .. dengan cucu yang ke 22

akak ipar aku... with Hannan


2. REST.. BELON PANAS..


AHAD.. tak kemana... satu hari aku dok mengemas rumah.. basuh kain.. lipat kain... mop lantai... selesa....semua dah bersih..... petang.... jalan-jalan ke taman.... dan tengok pertunjukan BELON PANAS...

macam photog plak.. hehehhe...

weii apa tongeng tu ..


*******************
2 hero nie dok berkejar nak tengok belon panas..


sunset...
******************

cam mana nak naik nie
********************
***********************
**************************
kredit to haziq..

nie pun haziq yang snap

Jumaat, 20 Mac 2009

::..DaN SeBeNaRnYa..::






LIRIK DAN SEBENARNYA - YUNA

oh bulan

enggan melayan diri ku lagi

pabilaairmata membasahi pipi

dan lagu-l agu di radio

seolah olah memerli aku

pabila kau bersama yang lain

adakah perasaan benci ini

sebenarnya cinta yang masih bersemadi untuk mu

dan sebenarnya ku mengharap kan

di sebalik senyuman mu itew kau juga merindui aku

tarn tarn tarn

ku anggap

ku pura pura ku bahagia

ku enggan melihat kau bersama si dia

oooh ku akui cemburu mula menular dalam diri

pabila kau bersama yang lain

adakah perasaan benci ini sebenarnya cinta

yang masih bersemadi untuk mu

dan sebenarnya ku mengharap kan

di sebalik senyuman mu itew

kau juga merindui aku

pabila kau menrenung matanya

ku rebah

jatuh ke bumiiiiii

di saat kau benar benar mahu pergi

seperti ku bernafas dalam air

::...HanGiN MaK LaMPiR..::

ishhhhhh dari petang semalam aku rasa cam nak mencarut.. bukan nak rasa lagi tapi aku telah melakukannya... mencarut .. memaki.... mehamun....... ishhhhhh apa-apa laaahhhhh.. GERAM.. aku....

KALAU TAK RETI JANGAN SESUKA HATI KO NAK MASUK ATAU PARKING TEMPAT SEMPIT... BODOH...


perangai aku nie .. kalau bukan salah aku... jangan sesekali ko nak blame aku..... berangin mak lampir laa aku nie.........

asal korang pelik ker naper aku tetiba HANGIN MAK LAMPIR.......


apakah ini...

haaaa tengok nie.... pintu kereta aku telah di gobek oleh bontot kereta manusia yang paling bodoh tak reti bawak kereta...... sememangnya orang itu BUDUSSSSSS.......

NI KIRA KES LANGGAR LARI..OK................. %#$$$$@*

terkejut beruk aku.... tetiba pintu kereta aku jadi cam gini... hai kereta apaa laaa nasib ko bulan nie.. asyik malang ajer.... kira duit aku pun kira malang gak laaaa........ TERBANG........

pas tu aku dengan rasa sedih menelefon En.Din..... bukan dia simpati dengan aku... tapi lagi di marahnya aku........ huhhhh!!! kalau cam gini baik tak yah mengadu........ bengang.. bukan aku yang langgar .. orang yang langgar kereta tu... mana laa aku tau........

p/s...:: KEPADA WARGA KKM YANG MELETAK KERETA ANDA DI LOADING BAY E6.. AWAS.. AKAN AKU CARI SATU-SATU KERETA YANG BERDEKATAN DENGAN KERETA AKU SEMALAM... JANGAN CUBA NAK LARI.. AKU KENAL KERETA KORANG!!!!!!!

::.. Ko NaK TaHu aPa YanG aKu Nak...::

aku telah di TAG oleh AIMI .. sekali lagi.. kira banyak lagi TAG yang aku tak buat lagi nie.. tapi aku buat yang nie dulu.. yang lelain tu nanti ek... hehehehe I'M SORRY.....

The Rules:-
1) Make a list of what u want on your birthday
2) The list should be 10 numbers
3) Post the image of this award to your posting
4) Give it to 10 frens of yours

aku nak mulakan sekarang.. apa yang aku nak kan… dalam versi VERANGAN………kalau dapat alhamdullilah.. AMIN…

Bismillahirahmanirahim……..

1. aku berdoa pada Yang Maha Esa, supaya aku dikurniakan kesihatan yang baik. di panjangkan umur agar aku dapat melihat anak-anak aku membesar, sentiasa bersama orang yang aku sayangi dan sentiasa dimurahkan rezeki .

2. aku teringin sangat.. nak buat kek sendiri pada hari jadi aku nanti.. tapi bukan versi yang biasa.. tapi yang versi cam beli dekat kedai.. ada topping.. ada segala benda mak neka dekat atas kek tu..tapi bukan untuk birthday aku saje.. tapi untuk semua family aku.. aku nak buatkan kek… perghhhhhh HEBAT……

3. Kalau bolehlaaaa… aku teringin sangat nak bawak MIL dengan FIL aku pergi buat HAJI.. tapi kalau aku tak mampu at least aku nak bawak dorang pergi UMRAH.

4. Kalau boleh aku nak En.Din buat kejutan yang paling HAPPENING dekat aku masa birthday aku…. Sebab En.Din tak pernah sekali pun dia buat apa-apa special untuk birthday aku.. KESIAN KAN AKU…dan kalau boleh gak aku nak masa surprise PARTY tu … En.Din bagi aku sebakul Bunga ROS yang berwarna MERAH dan PINK…. HEAVEN….Oohhhhh so sweet….hadiah tak ada pun tak per….


5. Haaa yang nie masuk versi verangan …… aku nak sebuah banglo.. ader orang gaji… perabot jati… nak pakai kereta at least NEW ASTIMA .. dan dekat rumah tu siap ader swimming pool.. senang anak aku nak terjun dalam kolam tu…

6. Tetiba En.Din kata……”ummi … jom pergi honey moon dekat BALI… hanya kita berdua…”… ohhhh alangkah…… perghhhhh….. tapi sanggup ker aku tinggal 2 hero aku.. semata-mata aku nak berseronok dengan En.Din.. ohhhhhh nanti aku fikirkan.. hahahahha

7. Dan aku berdoa sesangat.. semoga anak-anak aku nanti menjadi anak yang soleh dan solehah… bleh menjaga kami bila kami dah tua nanti…

8. Ohhh yang nie aku wishhh sesangat…. Semoga dapat memperbaiki dapur dan tandas rumah MIL aku tu… ( huhuhu aku nie jenis demand bila nak masuk toilet ok… tak suka yang jenis cangkung.. coz.. peha aku kan besar.. lengoh… hahahhahahah siut ajer kan…)

9. Semoga aku sentiasa dikelilingi dengan orang-orang yang aku sayangi.. walau dimana aku berada……

10. Semoga aku dengan En.Din.. sentiasa bersama.. sayang menyayangi sehingga keakhir hayat kami.. kalau boleh sehidup dan semati.. gitu…….

Habih….. aku raso tak ado sapo aku nak tag… cian dekat korang nanti…

Khamis, 19 Mac 2009

::... SePanJaNg MinGGu iNi..::

haaaa.. akhirnya.. aku nak cerita apa yang aku nak ceritakan .. kisah sepanjang minggu nie... macam-macam yang jadi... Allah nak menguji kesabaran aku sekeluarga.. aku redha ajer..


1. KERETA ROSAK..


kali nie entah dah keberapa kali kereta aku nie buat hal.. huhuhuuh.. geram aku.. hari tu dah sekali buat hal time aku bawak pepagi... tapi kali nie sekali lagi.. tapi syukur gak laa sebab time rosak tu En.Din ada... kes nya.. hari isnin aku kuar dalam pukul 3 lebih sebab nak pergi pejabat pos... lepas tu aku balik rumah ambik En.Din sebab dah janji dengan En.Din nak pergi pasar beli lauk.. lepas tu aku balik office balik ... masa En.Din tunggu aku dekat lobby bawah.... tetiba kereta aku tak leh start .. alahai......... kelam kabut laaa.. sebab 2 hero tu aku tak ambik lagi.... tapi dengan belas ikhsan member office aku nie aku mintak tolong dia ambik 2 hero aku tu... dekat 1 jam lebih jugak laa aku dok menunggu dekat lobby bawah office aku tu.. akhirnya bleh start sebab guna JUMPER... aik.. takkan bateri kong lagi .. sebab minggu lepas baru pergi tukar... time tu dah terbang RM 200... tukar bateri........ pastu aku ajak En.Din pergi workshop .. sebab aku tak puas hati.. kang esok aku bawak .. kereta ni buat hal lagi.... pergi workshop... makenik tu kata..'internator' problem..... tu ajer menelan belanja dekat RM 500..... uhhhhhhh.. duit lagi...........


nak di tukar kereta nie.. aku sayang laa plak... banyak kenangan dengan kereta nie... kereta nie keluar masa lagi sebulan aku nak kahwin.. itu pun belas ikhsan abah aku dulukan downpaymet.. abah aku kata.. kereta nie sebagai hadiah aku kahwin.. hadiah kahwin?... tapi every month aku laaa yang bayar.. tapi kira aku hargai gak laa downpayment abah aku tu... thank's abah... hehehehee.........



2. ATOK AKU SAKIT..


selasa macam biasa aku keluar rumah.. hantar anak-anak aku... dalam hati aku dok berzikir.. aku takut kereta aku tu buat hal lagi...... alhamdullilah ok.. akhirnya sampai office... baru aku letak beg .. on PC.. tetiba h/p aku berbunyi.. mak aku .. atok aku sakit... masa time subuh.. atok aku jatuh bilik air... dan pengsan tak sedarkan diri.. haaaaaa ko... saper yang tak risau dapat berita cam gini..... aku terus call En.Din..... so hari tu aku half day... terus berdesut ker Bayu Lake Home.. rumah atok aku.... sampai sampai ajer dekat pintu masuk rumah atok aku .. aku nampak kupu-kupu gajah nie... aik... orang tua-tua kata kalau kupu-kupu nie hinggap dekat rumah maksudnya ader orang nak datang.......?!!!!.. tapi kupu-kupu nie cantik sangat... korang perasan tak macam kepala ular dekat tepi tu... unik kan.....ader dua kepala ular.......
aku masuk bilik nengok atok aku lemah semacam.. masa aku sampai tu dia baru sedar.. kebetulan makcik dengan pakcik aku yang DOCTOR tu datang..sebab tu laa kitaorang tak bawak atok aku tu pergi hospital.. lagi pun mana laa orang tua-tua nie nak pergi hospitalkan... macam-macam alasan akan diorang bagi...

Dan yang paling aku terkilan sangat... masa aku baru sampai rumah atok aku tu.. T tepon kata dia turun Putrajaya... alahai tak ader rezeki nak jumpa masa tu.... lain kali insyaAllah yer T...



4. MAKARONI BAKAR
masa hari isnin tu aku puasa.. tetiba En.Din call aku dia kata dia pun puasa jugak.. kengkonon nak teman kan aku pose laa hari tu.. dah plak kereta aku rosak plak... so sebelum tu aku dah plan nak buatkan En.Din Makaroni Bakar nie.. (RESEPI DARI BLOG GREEN APPLE).. makaroni tu dah menjadi dah.. tapi masa aku bakar tu aku tersilap pergi letak Chess Chedar ajer.. so keras laa permukaan MAKARONI aku tu...aku nie biasa la kan kalau buat apa-apa.. mesti dua tiga kali baru berjaya... so semalam aku pergi carefour aku pergi beli Chees MOZARELA... untuk aku campur dengan Chees Chedar.. alhamdullilah akhirnya menjadi

so kepada kengkawan office aku.. insyaAllah nanti kalau aku senang-senang.. akan aku bawak dekat office bagi korang rasa ek..... so SABAR menanti Kehadiran MAKARONI BAKAR aku ini...

::..ReZeKi HaRi KhaMis..::



Burrrrrppppppppp..............................................
Alhamdullilah...... Kenyang................................
rezeki hari khamis..................
pagi nie dapat sarapan free... sedap bangat......
nak tau saper yang masak.....heheehhehee..
anak dara dekat office aku nie........
dia nie jarang masak tapi sekali kalau dia masak.. perghhhhhhh
SEDAP...... MARVELOUSSSSS.......

NASI GORENG TOM YAM......

Rabu, 18 Mac 2009

:...CeRiTa..::

BANYAK CERITA YANG AKU NAK CERITAKAN DEKAT SINI
MACAM BUKU CERITA "CERITA LA LAGI"
TAPI NANTI..
TUNGGU AKU FREE.. NANTI AKU CERITA...

Isnin, 16 Mac 2009

::...MeMeRaP..::

MEMERAP...
bukan memerap makanan.. ayam , ikan, daging etc.... tau..
tapi weekend nie aku memerap kan badan aku.. diri aku didalam rumah ajo...
ohhhhh aku memerapkan sekali anak-anak aku dan En.Din.......



APA KES!!!



tak ader apa-apa kes......
cuma minggu nie tetiba En.Din malas nak OT hari ahad..
so dengan itu aku ambik kesempatan... melepak's ajer dalam rumah
uhhhhhhhhhhhhh NIKMATNYA .. aku rasa... tenang fikiran aku....
TETIBA......plak memerap dalam rumah bleh tenang fikiran kan..... Aku pun tak faham ..
tapi sesungguhnya.... TENANG....
nak lagi melepak dengan En.Din sekali ... dari pagi sampai ke malam....


Tugas En.Din.. menyuap nasi si aiman... budak nie ngegade.. kalau aku suap.. makannya ciput.. tapi kalau En.Din suap.. bleh menambah 2 pinggan..


NAPER KORANG PELIK KE ???????

kalau nak tau... En.Din selalu sabtu dan ahad tak ado dekat rumah... asyik KOJO!!!
yer.. betullllll 'Bokorjo la kito sekuek nya'..... haaa gituu laaaa....
so semalam.... En.Din tak kojo... apa lagi MEMERAPLAAA........

dan apa aktiviti aku semalam.... haaaa apa lagi mengemas rumah.... masak.... ala kira cam biasa gak rutin harian aku tu.. samer ajer... tak dek beza pun dengan weekend yang lain... cuma yang beza... sepanjang hari kami bersama En.Din.... ( uhhhhh bermakna tau.. bila En.Din cuti nie )
dan yang paling best aktiviti kami 4 beranak ialah...

MEMBUTA!!!!!!!!!!!!!!!!!........

dan petang kerajinan dan aura aku datang.. untuk aku menguli DONUT.... kira donut aku buat kali nie kira tak lebih dan banyak kurang macam Donut J'Co.. hahahahhahahaa........ En.Din bagi nama donut aku nie.. 'CHUBBY DONUT'..... nak tau naper 'Chubby'.. En.Din kata orang yang buat tu TEMBAM.... tu yang jadi 'Chubby'.... suka hati laaaa...


inilaa Chubby Donut...


haaaa... dah lama aku tak tepek gambar budak kuat makan nie... aku suka try apa-apa masakan .. pastu aku bagi budak nie makan.... sedap ker.. tak sedap ker.. jadi ker tak jadi kermasakan aku nie.. ayat dekat mulut dia yang akan keluar cuma satu perkataan..... SEDAP...

Jumaat, 13 Mac 2009

::..GoLi MaTT..::

Korang baca translation bawah tu...dan korang tafsir kan laa sendiri ek.. ahahhahahahaa..

pecah perut.. sakit rahang pipi aku bila aku.. nengok benda alah nie...

GELI MATTT

Khamis, 12 Mac 2009

::..KeLaPaRaN..::


korang tau kan itu apa... MAGGI la kan... tak kan tu pun korang tak tau plak....

kejadian semalam..... jam menunjukkan tepat pukul 12:00 a.m.....

tetiba perut aku kelaparan...... APA KESSS!!!!!!!!!!!!!

kesnya sebab aku tak leh nak masak ... sebab Gas rumah aku kehabisan......

Maka dengan itu.. aku hanya merendam Maggi itu dengan air panas ajer..

Sebungkus.. Kongsi berdua dengan En.Din....




see... nie saper yang kelaparan nie.... aku ker En.Din.......

opssss.. sebelum korang bertanya anak-anak aku makan ker tidak.... 2 hero tu aku dah bagi makan awal-awal lagi.. sebab makanan sebelum tu ader pun cukup-cukup untuk 2 hero tu.....so maknanya sebelum 'depa' tidur 'depa' dah KENYANG.... cuma aku ajer yang kelaparan .. kengkonon nak jadi ibu mithali .. ahak's...

Rabu, 11 Mac 2009

::...i LiKe..!!!..::




KENAPA AKU SUKA????

ahahahaaa... tengahari tadi akak aku belanja aku makan dekat STARBUCKS............

arghhhhh KECOH ARR MINAH NIE........

makan dekat STARBUCKS pun nak KECOH................. aku kecoh laa sebab nie first time aku makan dekat sini.. kalau aku nak masuk makan dengan En.Din dan 2 hero aku .. tak ader maknanya.. sebab En.Din tu tekak 'orang malaysia'... tak leh layan benda-benda nie semua......

maka dengan disebabkan oleh orang nak belanja... so diet aku hari nie.. musnah.......
tapi makan apa sangat.. just minum kopi yang rege dia tak masuk dek akal.... kek coklat yang ala-ala COKLAT INDULGENS SR.... tapi kek coklat nie lagi sedap dari SR.. serius sedap... dan Sandwish chicken smoke... tu aje.......


so akhirnya dapat gak laa aku merasa masuk makan dekat tempat cam gini... kira tempat-tempat orang-orang SOFISTICATED melepak.....
p/s:..... haaaaa jangan plak ader yang komen kata suh aku BOIKOT plak yer...... STARBUCKS korang BOIKOT... M'cd ..PIZZA.. KFC dan seangkatan dengan itu korang tak BOIKOT plak ....soooo sendiri mau jawab laaa... AKU TAK SENTAP PUN KALAU KORANG STILL KOMEN SURUH BOIKOT.....
I'M SORRY

::..iNiLaH NaSiB Ku...::

perghhh ayat tak hinggat.. kengkonon nak mintak simpati la tu!!!!! huhuhuh.. terpulang koranglaa nak simpati ker Idok... tapi bagi aku sesungguhnya aku FRUST tau.......




APAKAH SEBAB NYA!!!!!!




sebabnya aku telah berniat dalam hati aku..... sesungguhnya untuk birthday of the year.. aku nak buat KEK sendiri.. kengkonon KEK dari air tangan aku sendiri laaa... warghhhh cita-cita aku besar melangit..... aku sebenarnya tak pernah selama aku hidup dalam dunia nie aku buat KEK.. tapi since aku nengok oven yang kakak aku bagi masa wedding aku tu tersadai bawah katil.. maka aku tanam satu azam yang aku nak belajar buat pelbagai food yang menggunakan oven tu.... haa BLEH GITU.............. bleh ajer kan.... ahak..!!




so sebelum nie birthday En.Din... aku dah siap beli barang untuk buat kek.. opsssss mana aku dapat resepi buat kek tu... aku ambik dari FP kak hanieliza... pernah laa aku cuba buat Brownise kek resepi kak hanieliza tu... tidak menghampakan langsung.. sungguh marvelous... bagi aku yang first time membuatnya.. hahahahhaa......... ok kembali story... pastu entah apa hal entah.. En.Din marah aku sambut birthday dia tahun nie..mungkin sebab umur meningkat dan tak leh nak terima hakikat kot...... bila aku nak buat kek dia marah.. aku wish birthday pun dia marah.. aiiiii pelik aku.... semuanya tak kena.... akhir sekali aku ajak En.Din pergi rumah mak aku... kengkonok aku nak buat Steamboat dekat rumah mak aku.. tapi sebenarnya aku nak sambut birthday dia..... so terlepas laa kek untuk En.Din......




hari ahad baru-baru nie birthday Aiman yang ke 3 tahun..... aku dah plan baik punya... aku siap beli mixer.. whisker... penimbang. segala benda alah untuk buat kek laaa....... so hari sabtu malam tu aku pun try laa buat...... nak tau apa jadi pada kek aku tu ..................................................




HAMPESSSSSSS




masuk ker tong sampah..... tapi kali nie aku tak buat brownise aku buat kek lain.. resepi pun aku ambik dari salah satu FP......... yang si hziq dengan aiman dah merenggek nak makan kek.... untuk tidak menghampakan tekak anak-anak aku.... aku buat lagi kek.. tapi kali nie KEK 300 grm.. sebab akak aku kata... anak sedara laki dia yang belajar pasal masakan tu kata.. kalau nak kek sedap.. buat adunan semuanya 300 grm.. aku pun buat laaa..... tapi disebabkan KEBONGGOKKAN aku .. kek dalam loyang tu telah melimpah ruah.... korang nak tau tak apa ayat haziq bagi dekat aku..




" TAK JADI LAGI LAA TU... SUDAH LAA UMMI TAK PAYAHLAA NAK BUAT KEK LAGI.. BUANG AJER KEK TU DALAM TONG SAMPAH.. LEPAS NIE UMMI BUAT KARIPAP AJER"..




bila kek tu dah siap... nampak gebuss... dalam hati aku berkata.. 'EH..jadi ker KEK aku nie'... LANTAK laaaa.. malas nak fikir.. saper nak makan... makan.... tak nak kang apa susah aku baling ajer dalam tong sampah tu lagi.............


10 minit lepas tu.. En.Din call.. tanya kek aku jadi ker tak........ yang aku tak tahan ayat dia tu.. bleh plak.."hai dah beli macam-macam benda alah tu pun tak menjadi gak ker?'...


apakah!!!!!!


si aiman plak.. hari ahad tu.. aku beria-ia laa nyanyi birthday untuk dia.... weiiii dia bleh marah aku... "amie.. yam(diam) ising laaa...."........ pastu haziq lak nyanyi... lagi cian si haziq,.. kena lepuk dengan si aiman.... uikkk... dah jadi macam babah dia jugak ker..... suka hati ko laa aiman.... maka hari ahad tu pun tak dek gak laa kek nya..... yang ader kek yang malam sebelum tu.......... so sebagai ganti ... aku belanja aiman makan ais krim ajer... itu pun dia demand yang murah punya

ISNIN....

pepagi lagi mak aku tepon..katanya nak datang rumah aku..... haa ko macam kipas kudung laa aku kemas rumah... dan ke pasar nak cari lauk... dan kebetulan plak abangn aku baru balik dari memancing so dia dapat ikan duri..ikan mayong,.. ikan baung..... maka dengan itu aku masak asam pedas laaa...... dan sarapan sebelum tu aku buat kan roti tuna untuk abah aku........ petang sikit... akak aku datang ... dia tanya nak buat kek tak.... uihhhh pucuk di cipta laa kan.. kali nie resepinya ialah KEK COKLAT KUKUS........ akak aku siap ajar aku satu persatu... last sekali bila lagi 20 minit nak masak cam gitu .. tetiba aku terbau semacam... arghhhhhhhh air dalam kukusan aku kehabisan.. tinggal setitik ajer.. nasib baik tak meletop dapur aku........... masa bukak kek tu.. uihhh naik .. menjadi... tetiba... siuuuuuuuuuuuuuuhhhhh.. mendap.... laaa nie apa kes!!!!!!! mungkin sebab air kukusan tu habis kot....... arghhhh aku pedulik apa.. aku ambik kek yang aku buat semalam sebelum tu.. aku top up tengah-tengah.. pas tu aku letak topping coklat... haaaaaa ambik ko... semua mengatakan KEK COKLAT tu SANGAT SEDAP.....




ALAHAI.. apalah nasib aku weiiiiii...


::....KemBaLi BeRsiaRaN..::

hikhikhikhikhik...


lama tull aku tak bersiaran.. almaklumlaa.. kan 3 hari cuti... aku nak bersiaran dirumah.. haiii... kan aku dah 'koba'an'.. komputer aku dekat rumah tu dah TING TONG.....aiii bila laa En. Din nie nak mengantikan balik komputer aku tu..
'B .. ummi tengah sabar menanti nie tau'.....
pastu semalam lak..satu insiden telah berlaku... keta aku buat hal lagi... aiiiii asyik laa buat hal.. time En.Din bawak tak nak plak dia buat hal.. time aku ajer mesti meragam...
'weiiii keta... ko tu didaftarkan atas nama aku tau.. ko jangan nak buat hal .. kang aku jual kang baru ko tau nasib ko...'
daftar ajer atas nama aku.. tapi yang dok membayar En.Din .. tu yang dia bawak selalu tak dek hal... hampessssssss............... sambung balik apa yang berlaku seterusnya... tengah aku kusyuk masyuk memulas stering keta tu.. sambil mendengar SINAR FM.. I FOLLOW......... dengan tak semena-mena keta aku terbenti sendiri.... adussshhhhhhhh apa hal lak nie...... aku nie pandai memandu ajer... benda lain aku tak reti.. I'M SORRY......... aku tengok jam.. pukul 7:15 am.... nasib baik gak laa minggu nie En.Din kerja petang.. so aku ader la penyelamat.... 5 minit kemudian penyelamat datang.. sambil membuat muka yang agak kelat..... dalam hati aku kata..
' weii nie apa hal tetiba nak buat muka dengan aku nie plak.. bukan salah aku... dah keta nie tetiba nak benti sendiri...'
nie aku cakap dalam hati ok ... aku tak cakap cam tu depan laki aku tau.. DOSA.. hahahahhahaa dalam 15 minit En.Din godek... tak berjaya jugak.... yang aku plak semalam aku kena 'KERACUNAN MAKANAN'... so faham-faham laa kan... emergency kitaorang anak beranak naik motor.. satu motor 4 orang... silaa laaa korang bayang kan.. aku rela di kutuk.... aku rasa dah macam iklan 'GRAND LIVINA' laa plak.... hahahahahhahaaaa........... tapi lepas En.Din hantar aku balik rumah... En.Din pergi balik ke kereta sambil meminta pertolongan dari Abang aku.... rupanya BATERI tu dah KONG.... tapi pelik gak aku... bulan 11 tahun lepas baru tukar bateri... pinjam bateri kereta abang aku... En.Din terus bawak pergi bengkel.... tengahari baru siap... so semalam dengan aku.. dengan 2 orang budak tu.. dan termasuk laa En.Din tak 'BOKORJO....' disebabkan oleh KERETA ITU.......

Jumaat, 6 Mac 2009

::...TuKaNg KaPaK,MuNgKaR DaN NaNgKiR..::

SEKADAR RENUNGAN DI HARI JUMAAT


Al-kisahnya seorang jutawan telah menulis satu wasiat -barang siapa yang dapat menjaganya di dalam kubur setelah beliau mati nanti akan diwarisi separuh dari harta peninggalannya. Lalu ditanya pada anak-anak semua adakah mereka sanggup menjaganya di dalam kubur nanti.
Lantas menjawab anak, mana mungkin kami sanggup menjagamu wahai ayah kerana pada masa itu ayah sudah pun menjadi mayat.Selang keesokan dipanggil semua adik-beradiknya dan beliau berkata, "Wahai adik-adikku sekalian sanggupkah kamu menjaga akan daku setelah aku mati nanti bersama selama 40 hari di dalam kubur yang kuhias indah seperti banglo mewah ini dan aku juga akan memberi setengah daripada harta ku kepada di antara kamu yang sanggup bersamaku."Adik-adiknya pun menjawab, "Wahai abangku, adakah engkau sudah gila mana mungkin manusia sanggup bersama mayat selama itu di atas bumi inikan pula di dalam tanah."
Lalu dengan sedih jutawan tersebut membawa diri ke kamarnya. Beliau masih bertegas dengan hajatnya yang ingin ditemani di dalam kubur nanti apabila beliau sudah mati nanti. Dipanggil setiausahanya supaya diwar-warkan di dalam akhbar dan media akan wasiatnya itu.
Akhirnya sampai jugalah hari di mana jutawan tersebut kembali ke rahmatullah. Kuburnya dihias indah dan digali seperti sebuah banglo di dalam tanah yang mempunyai kemudahan harian selama 40 hari.
Pada waktu yang sama seorang Tukang Kapak yang sangat miskin telah mendengar akan wasiat tersebut lalu diberitahu kepada isterinya apakah dia perlu mengambil kesempatan ini untuk menjadi kaya.
Isterinya berkata, Wahai suamiku, apalah sangat menjaga mayat tersebut selama 40 hari dibandingkan kerja-kerjamu di dalam hutan bertemu harimau dan hantu bajang ketika menebang kayu. Lagi pun makanan disediakan.
Tukang kayu tersebut dengan tergesa-gesalah ke rumah jutawan tersebut untuk memaklumkan kepada waris jutawan tersebut akan niatnya.
Keesokan harinya dikebumikanlah jenazah jutawan tersebut walaupun mendapat bantahan dari orang-orang yang tahu akan agama. Si Tukang Kapak tu pun ikut sekali turun ke dalam tanah bersama kapaknya.
Setelah tujuh langkah para hadirin meninggalkan tanah perkuburan maka datanglah Mungkar dan Nakir ke dalam kubur tersebut.
Si Tukang Kapak yang tahu sedikit pasal agama menyedari akan siapa yang hadir itu pun menjauhkan diri dari mayat jutawan tersebut. Terdetik di fikirannya bahawa sudah tiba masanya jutawan tersebut akan disoal oleh Mungkar dan Nakir.
Tetapi sebaliknya yang berlaku, Mungkar dan Nakir telah menuju ke arahnya dan lalu berkata.Apa yang kau buat di sini?
Aku menjaga mayat tersebut selama 40 hari untuk mendapat setengah harta wasiatnya.Apa harta yang kau ada sekarang?
Aku cuma ada sebatang kapak ini sahaja untuk mencari rezeki.
Dari mana kau dapat kapak ni?
Aku membelinya.
Lalu hilanglah Mungkar dan Nakir di hari pertama di dalam kubur tersebut.
Hari kedua di tanya pula, apa yang kau buat dengan kapak ni?
Aku menebang pokok untuk dijadikan kayu api untuk dijual.
Hari ketiga di tanya lagi pasal kapak tersebut pokok siapa yang kau tebang dengan kapak ni?Kat hutan mana ada orang punya pokok.
Adakah kau pasti?
Lalu hilang lagi Mungkar dan Nakir hari ke empat.
Adakah kau potong pokok tersebut dengan kapak ini ukurannya dan beratnya sama untuk dijual?

Aku potong cincai-cincai je, mana boleh ukur sama rata lalu hilang dan muncul Mungkar dan Nakir tersebut selama 39 hari dan soalannya tetap sama berkisarkan kapak tersebut.
Di hari terakhir yang ke 40, datanglah Mungkar dan Nakir sekali lagi bertemu dengan Tukang Kapak tersebut.Berkata Mungkar dan Nakir hari ini hari terakhir aku bersamamu buat seketika tapi aku akan bertanya pasal kapak ini. Belum sempat Mungkar dan Nakir menyoal beliau, si Tukang Kapak tersebut telah melarikan diri ke atas dan membuka pintu kubur tersebut.lalu di perhatikannya begitu ramai orang sudah menantikan kehadirannya untuk keluar dari kubur tersebut.
Si Tukang Kapak tersebut dengan tergesa-gesa keluar dan meninggalkan mereka semua dan sambil berkata ambillah korang semua harta tersebut dan aku tidak menginginkannya lagi.
Sesampai di rumahnya lalu si isteri berkata wahai suami ku, di manakah setengah harta peninggalan jutawan tersebut.
Maka jawab si Tukang Kapak. Aku tidak mahukannya lagi. Sedangkan harta aku yang ada kat dunia ini hanya kapak. Tapi apa yang di soal Mungkar dan Nakir selama 40 hari semuanya hanya pasal kapak ini. Apa akan jadi sekiranya harta aku begitu banyak. Bagaimana dapat aku menjawabnya.

::.. DiNNeR...::

Disebabkan mood aku dah kembali seperti normal.. so dapur rumah aku pun kembali berasap... tiruk kan.. mood kureng sampai dapur rumah tak berasap langsung...

semalam balik petang aku goreng 'cekodok seafood'.... untuk minum petang....


pastu aku goreng ayam kicap

dan sayur buncis bertelur..

lepas aku habis bersiram.. aku keluar nengok makanan atas meja habis licin.. mukhlisin... nasi dalam periuk pun 'yelek'.... haziq kata ..."ummi masak hari nie sedap... lain kali jangan laa tak masak... susah perut abang nie tau ummi"........

::..SiHaT..::

...HANYA PIC SELNGAN...

AKU DAH OK !!!!!!!!!!! MOOD AKU DAH DATANG BALIK... TAPI MINGGU NIE AKU BUKANNYA TERSENTAP TAU..... CUMA TAK ADER MOOD AJER.... DAN BETUL GAK LAA TEKAAN KAK AI TU... ANGIN PUS-PUS TENGAH MELANDA...DAN LAGI SATU AKU BUKANNYA 'MENTAL DISORDER' OK......
THANK'S SEMUA... HEHEHEHEHEHHE

Rabu, 4 Mac 2009

::.. NoN AdO mOOd..::

aku minggu nie tak berapo nak ado mood... badan nie rasa lotih... otak nie raso blurr.... pastu aku rasa cam nak MARAH dan MENGAMUK ajer.... tapi bukan dekat semua orang aku nak AMUKKAN... adalah...... KENAPA NI!!!!! hari nie pun aku g office En.Din hantar.... lagi pun aku kena tunggu dia gak sebab si Aiman dengan Haziq demam... so semalam aku dah cuti dan hari nie... turn En.Din plak jaga...... arghhhhhhhhhhhh Rimas laaa......... dah laa kerja aku tengah melambak nie.... camana ek aku nak SERU balik MOOD aku nie..... TENSIIIIIII