Nuffnang

Nuffnang

Khamis, 26 Februari 2009

::...aPaKaH ItU..::

weiii aku masak lagi haaa.. jangan korang termuntah lak ek tengok minggu nie aku asyik dok upload pic makanan ajer.... entah arr.. minggu nie aku terajin lebih plak... adakah aku nak buat blog aku nie macam blog resepi?.... jawapan nyaaaa..... OHHHHHH TIDAK!!!!!!!!!!!!!!

APAKAH ITU?......







.




.




.




.




.


Pie Ayam...
aku dapat resepi nie dari mamawandiha. resepi pun simple ajer.. tu yang aku terlebih rajin untuk mencuba..... kali nie aku nak tepek plak resepi.. kalau korang rajin korang cuba lah ek.. tapi sebelum tu aku nak mintak izin dari kak madiha dulu... "bleh kan kak"... hehhehehe tapi inti nie aku buat cair sikit kengkonan nak rasa cam berjuice laa.. kengkonan laaa kan.....


BAHAN:


  • Untuk inti pai (filling) 1 cawan isi ayam- dihiris nipis

  • 1 cawan cendawan butang- dipotong nipis

  • 1 tin cendawan butang sup Campbell

  • 1 tin(kecil) frozen mixed vege

  • 1 biji bawang besar- dipotong dadu

  • 1 biji kentang- dipotong dadu dan direbus

  • 1 cmb lada sulah 2 cmb mentega/minyak

  • 1 biji kuning telur (mengilatkan pastri) sedikit air (sekiranya terlalu pekat)

UNTUK KULIT PAI (PASTRI) -@ roti pratha jenama "kawan"

  • 100g tepung gandum 50g mentega secubit garam 2 cmb air atau KULIT PASTRI SEGERA

CARA MEMBUATNYA


  • Panaskan mentega. Tumis bawang besar hingga kekuningan. Masukan isi ayam dan biarkan seketika.

  • Masukan cendawan butang sup Campbell, ubi kentang, kacang pis, air dan lada sulah. Kacau hingga sebati & agak pekat.

  • Setelah masak, angkat dan ketepikan seketika.
  • Tuangkan isi pai yg dimasak tadi keatas base pai.

  • Canai kulit pai dan letakan ia sebagai lapisan bawah(base) dan bakar selama 5-6 minit. (aku guna roti phrata jenama Kawan. Guna kaedah cut & paste utk memenuhkan sekeliling base kaserol pai)
  • Canai kulit pai lagi setebal 2 cm dan letakan diatas isi pai tadi sebagai lapisan atas. (Guna kaedah cut & paste juga utk menutup inti pai sehingga habis tertutup). Bahagian tepi pai ditekan2 guna garfu utk melekatkan bahagian base dengan bahagian atas. Cucuk2 sedikit dipermukaan pastri agar pai tidak menggelembung ketika membakar.

  • Sapukan sedikit kuning telur yg dicampur dgn 2 cmt air utk mengilatkannya.

  • Bakar selama lebih kurang 12-20 minit atau sehingga pastri masak di dlm ketuhar yg telah dipanaskan pada suhu 200'c.

DAN KALAU KORANG NAK KETERANGAN LEBIH LANJUT MASUK LAH DEKAT FP KAK MADIHAH....

RIAKSI SETELAH MAKAN PIE AYAM..

EN.DIN....- KATANYA SEDAP ...En.Din makan pun menambah-nambah.... tapi kan En.Din tetap masuk dapur cari NASI ... En.Din kata perut tak leh nak terima.. perut tetap nak NASI jugak...

Haziq....- itu budak jangan cakap laaa... memula buat tu... dekat 4 slice dia bantai.. mulut tak lepas perkataan SEDAP... tapi tetap sama dengan En.Din... nak NASI jugak...... alahai PERUT NASI JUGAK

Aiman...- makan banyak... tapi perut aiman bleh terima.. tak mintak nasi lepas tu.. tak macam abang dengan babah dia..

aku lak...- of course laa kan.... I LiKe........

8 ulasan:

lieya_latif berkata...

kak mmg sedap...first try dah sedap!!! kalah chicken pie kat kedai tau...siyes!!! tak tipu...mmg sedap...tak cukup laak akak bagi org tadi....ha ha ha ha ha...(ayat nak suruh akak buat lagi tu sebenarnyer) keh keh keh

konfom haziq makan semakan-makannye kan kak!!!

shimazahar berkata...

lieya..
nanti len kali akak bawak lagi...
nie kan first time buat.. tu yang kena bagi rasa sikit dulu.. hahahahhaha

MaDiHa berkata...

sodap ehh?? alhamdulillah.. anak2 akak pun suka gak pai ayam tuu.. tambah si dini siap soh buat lagi.. haziq lom reti mintak2 lagi tuu.. tp laju jer dia mkn.. ala pasal resepi tu tepek jer.. akak izinkan.. berkongsi tu kan ker dpt pahala..? hahaha.. akak pun cilok resepi dari FP Kak Zai Dapur Impian tuu.. mmg marbeles pai tu.. tak rugi mencubakan?
ehh.. berkenan akak ngan loyang pai shima tuu... bilalah akak nak sambar satu yg cenggitu ekk?? hehe.. cantik tu kalau buat pai/tart jenis manis sebab ada corak lekok2 kat keliling loyang tuu...
p/s: tengok ipap kat bwh tuu.. teringat lama akak tak nguli ipap..

Zanna_MamaBatrice berkata...

rajin ko masak kak
teruskan usahamu kak...

bab bakar membakar nie yg aku fail kak...
nak gark try.....he he he

~~ciklinn~~ berkata...

sedapnyerrrrr......... wah lieya dah rasa ker... huhhuhuhuhuh pasni bg linn rasa lak tau.....

TQ share resepi dier.. nanti leh lah linn try buat lak...

Emy Omar berkata...

Ala..nampak gambar pun dah kecur!!Nak try la,nanti kita dah try,kalau menjadi kita tepek lak gambo kat blog kita yer ;D

aimi @ kamalina berkata...

amboi2...rajin sungguh la ko shima... pie la pulak.... ni angin rajin tgh dtg ni..betul tak???

seronokla kan bila buat ni dpt +ve reson..tgk lak yg mkn tu bertambah2, lagi hati senang..hubby awak samalah cam hubby saya...kalau buat bende2 gini, confirm nak cari nasi gak..dah nama tekak melayu terakhir..

[[ yong ibu chem ]] berkata...

kak, buatkan utk yong leh??

hehehehehe