Nuffnang

Nuffnang

Jumaat, 26 September 2008

"SeLaMaT HaRi RaYa AiDilFiTrI"

lagi 4 hari lagi kita dah nak beraya...dengan kesempatan yang ada nie aku nak ucapkan 'Selamat Hari Raya Maaf Zahir Dan Batin" kepada semua sanak-saudara aku... kawan-kawan aku.. member-member office aku... member-member FP aku.. member-member blog aku.. dan kepada sesiapa jua yang masuk FP dan Blog aku.... So, aku nak mintak maaf kalau ada kata-kata yang menyinggung perasaan mana-mana pihak sepanjang kita kenal melalui blogging, YM and pada yang pernah jumpa. Kita manusia.. tidak pernah lari daripada kesalahan.... kita hanya manusia biasa... aku doakan semoga perjalanan kalian selamat sampai ke destinasi yang kalian tuju....

Khamis, 25 September 2008

: (

Update..update...updatee.. apalah.... nak update blog pun susah ker....?!!!!!! bukan susahlaa.... tak susahpun .. cuma tekan-tekan keyboard... pilih huruf ajer..... tapi nie kan dah last week .. minggu depan dah nak raya... aku apa lagi pulun sakan laa habiskan buat kerja yang sememang nya aku dok himpun bebanyak tu.... nielah satu perangai aku yang aku sendiri pun aku tak suka... tapi aku tak tahu macam mana nak hilangkan habit aku nie.. tapi bukan kerja apa pun... nak fail surat-surat ajer... tapi itulah... dah banyak baru nak buat tu yang melambak-lambak tu... biasalah kan last minute punya kerja.. kelam kelibut laaa....... semalam dah separuh aku buat.. jadi hari nie kena pulun habiskan buat kerja nie.... lagi pun aku cuti lambat lagi..... tak dek cuti lorrr.... asyik cuti ajer.. habih tu camana cuti aku tak habih.......... cuti pun sebab anak-anak.... demam.. bukannya cuti sebab ber honey moon...... cuti banyak ambik sebab Emergency................
huhuuuhuuuu dah nak Raya dah haaaa...... sekejap ajer kan ..... kita berpuasa..... citer pasal raya tahun nie kan .. aku rasa sedih sangat.... setiap kali dengar lagu raya dalam keta.. aku mesti menangis.. ayaq mata aku mesti mengalir..... aku rindu kan 'MAK NAH'.... ( nie pun tengah dok tersedu-sedan menangis)...... kalau setiap tahun Mak Nah mesti pepagi raya datang rumah... bersalam dengan dia... tapi tahun nie tak ader lagi.. kalau dulu petang -petang raya pertama .. aku satu family mesti pergi rumah Mak Nah .. sebab nak makan rendang ayam MakNah yang sedap.... tapi tahun nie tak ader lagi...... tapi tahun nie kami hanya akan menziarah pusara Mak Nah ajer.... tapi aku redha dengan pemergian Mak Nah.. daripada dia dok menanggung menderita sakit barah dia tu...... semoga Roh Mak Nah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman........................ Alfatihah....................... MAK NAH.......IMAH RINDU MAK NAH.......

Selasa, 23 September 2008

MaKaN BuSaT...



semalam aku dapat undangan dari office aku .. berbuka di JW Marriot, Putrajaya.... aku suka... sebab makan free kan.. hari sebelum tu aku dapat gak undangan berbuka dekat Palm Garden Putrajaya... tapi disebabkan gigi aku sakit... idok le aku dapat pergi ke sana........ aku berolak dari rumah pukul 6:15.. uikkk .. sampai sana aku nengok mak aiii meriah.... macam-macam makanan ada... sampai-sampai tu malu gak aku.. sebab ramai gak yang aku tak kenal.. mana tak nya... orang luar yang belanjan kan....... ahhhhh apa peduli.. dah orang nak belanja.. kita makan ajer laaa......
haa.. kau macam-macam aku makan... habis diet aku... tapi aku peduli haparak... makanan sedap-sedap.. rugi kalau tak makan.....
eiiii... malu betul aku masa makan tu... masa orang dah azan tu.. datang laa sekumpulan manusia... rupanya diorang tu dari syarikat yang belanja tu... tempat plak macam tak cukup.. uiii segan betul aku.. mana tak nya.. orang yang belanja tak ader tempat duduk.. bila aku tanya member aku dia kata tempat ok.. cuma tak leh duduk sefamily..... oooo kalau cam tu ok laaa... dekat meja aku aku 2 kerusi yang kosong.. datang sepasang suami isteri nie duduk satu meja dengan aku... macam-macam dia tanya.... ada plak tu... pegawai aku nie leh plak tanya dekat orang tu.. dah lama ke kerja dengan syarikat nie.. orang tu kata dah lama lebih kurang 10 tahun.. aku plak dengan manis mulut.. tanya plak dekat wife dia... sama kerja dekat syarikat yang sama ker.. bersembang kita orang nie... sekali rupa-rupanya dua orang tu tuan punya syarikat....... makkkkk aiiiii MALU NYA MAK................ huuhhuuuuuhuhuuhuuu... sebelum balik tu.. nak tutup muka malu nie.. aku pun apa lagi pi salam laa.. dengan tuan yang belanja tu.... huhuhuhuu MALU...............................

Ahad, 21 September 2008

KeSiaN.......

haaaa nie nak citer sikit.... tapi camana nak citer ek.... kira cam nie laa... susah jugakkan kalau isteri tak sihat.... kesian dekat suami yang kena buat semuanya... tapi tak jugakkan.. tak semua lelaki yang tak reti nak buat kerja rumah...kan..... sebenarnya aku nak citer laa pasal suami aku tu... kan hari jumaat tu aku aku sakit gigi...... tak kan aku nak masak kot.. iyalah sakitnya berdenyut-denyut.. kira time tu saper yang buat hal memang kena laa.... ( mak aiiii garangnya) heheheeee... jangan kata nak buat kerja.. haziq baru tegur suruh ajar kerja sekolah pun aku dah menyingga nie kan plak nak menumbuk bagai........dari pukul 4:30 petang aku dok terperap dalam bilik.. sampai laa bie nak pergi kerja... aku keluar pun sebab nak minum... mana leh nak makan kan.... jadi untuk berbuka malam tu Bie.. pergi beli gulai itik dengan ayam percik.. dekat Param..presint 2...... makan laaa dua beranak tu dengan tak berseleranya..... ciannnnn diorang...
Semalam lepas cabut gigi... petang tu aku tanya bie nak makan apa.. hajat hati aku nak suruh dia beli jugak.. konon macam sakit lagi laaa.. sebetulnya idok le sakit pun lagi haaa..... sesajer malas.. heheheeeeeeee....... bie suruh aku masak jugak dia kata ... ummi masak laaa .. semalam bie beli pun dah berapa hinggit.. kalu sedap tak per..nie semuanya hampeh!!!!! ooooo nak suruhaku masak gak laa yer.. aku ingat nak masak simple ajer... goreng ayam dengan buat bee hoon sup.. uihhh tak mau .. demand betul...... kesian kan sebab semalam makan tak sedap.. so petang tu aku masak gulai ikan tongkol.. goreng ayam... aku buat burger.. dengan goreng nuggets..........

dan makanan nie seperti biasa sememang nya menu wajib atas meja rumah aku .. apa lagi kalau bukan ulam kacang panjang dengan BUDU.......

bila aku tanya bie.. susah tak kalau ummi tak dek.. bleh dia jawab... biasa ajer........... haaa kalau dah biasa naper suruh ummi masak... alasan dia.. makanan dekat luar tak sedap.... kalau tak sedap masak laa sendiri.... nie lagi sakit hati .. tak reti nak masak...... nyesel tanya.. huhhuuuuu..

Sabtu, 20 September 2008

BiLa aKu SaKiT GiGi......HanGiN....


huhuuuuuu...... penyakit nie laa paling aku boring sekali .. mana tak nya.. sakitnya mengalahkan sakit nak beranak..... tapi kiranya.. salah aku jugak .. ya lah kan.. kalau dah tahu gigi tu dah berlobang pergi laaa tampal... nie tak di tunggu sampai sakit baru nak pergi tampal.. memang nak kena maki dengan Doktor laa.. ala... aku nie bukannya apa.... ....... hehehehe..heheh... sebenarnya aku nie takut nak jumpa Dr. Gigi nie.... lelagi kalau nak pergi jumpa Dr. gigi dekat KK bandar nie... uihhhhhhh bengisssssss mengalahkan mak tiri bawang merah....... kalau datang kita tunjuk gigi berlobang ke... sakir ker.... haaaaa tahan telinga ajer laaa.... macam-macam Dr. tu kata.... oiiiiii Dr.. suka hati aku laaa nak buat camana dengan gigi aku nie.. kau kan Dr. buat ajerlaa dah kerja ko.. buat ajer laaa........ uihhhhhhhh emo nya aku...... hehehehehe bukan apa.. nie nak citer sikit.... hari jumaat tu .. dengan tetiba gigi aku nie mengelitik.... kesakitan... dengan tidak melenggahkan masa aku pun terus laa pergi klinik.. niat hati aku nak pergi klinik swasta ajer.. tapi entah kenapa tetiba stereng keta aku pergi melunjur terus ke KK dekat bandar nie tu.. aku dah ambik no. dan dah daftar.. aku menunggu agak lama jugakla.... masa dalam bilik Dr. tu.. soalan pertama dia tanya aku.... ni cik ke Puan.... hello Dr.. tak kan tak baca dekat rekod aku tu.. dah sah-sah tertera.. Puan lagi mau tanya..... pas tu tanya lagi tu.. aku mengandung ke tak.... uhhhhh.. dia tak tahu gigi aku tengah menyingga ajer kesakitan nya... rasa cam nak baling ajer Dr. tu dengan alat-alat yang ader dekat situ.. tapi sabar......... dah tu... bila dia nengok gigi aku.. haaaaaaaaaa.. aku dah kata dah.. oiiiiii Dr. kalau aku tak sakit idok le aku nie pergi jumpa kamu... tapi kan aku paling sakit hati sesangat.... bila dia tampal tempat yang tak berlubang.... dan yang berlubang tu dia kata datang lain kali untuk di cabut... sebab dah tak leh nak tampal.. alasannya sebab aku datang pukul 10.00 tak leh nak cabut gigi tu.. .. nanti lambat..... oiiiiiii nie apa citer nie..... aku datang pukul 10.00 pagi laa bukan nya 10.00 malam.................................................. bleh plak tu dia suruh jururawat jantan dia tu ambik appoinment untuk aku cabut gigi.... @#*^ angin ajer aku.... pas tu bila aku mintak ubat tahan sakit....... nak tahu dia bagi ubat apa dekat aku.... ubat paracetomol... AKU SAKIT GIGI LAAAAAAAAA BUKAN DEMAM!!!! bila aku tanya dekat farmasi tu.. dia pun pelik........... BODOHHHHHH TAHAP GABANNNNNLAAAA DOKTOR TUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU............. balik rumah apa lagi aku meraung laa kesakitan.. ..... makan ubat PARACETOMOL tu pun tak ok gak.. .... sampai laa ke pagi nie aku dok menahan kesakitan.. tak leh nak tido....... uhhhhhhhhhhhhh.. bie balik ajer kerja pagi tadi terus aku ajak bie pergi klinik gigi dekat sungai besi...... Dr. tu tak banyak cakap pun terus bius.... dan terus cabut..... haaaa bleh pun cabut .... aku datang tu pun pukul 10.00 pagi gak.................SENGGAL.. TAHAP GABAN.............................

Khamis, 18 September 2008

MaSiH KaH KaU InGaT.....

kita membesar dgn menonton G-Force, He-man, Transformers, Thundercats, Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks and Mickey Mouse. Not to forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron. berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang cawan warna-warni kan. mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat seblah... ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment. pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi yang berlubang, kene laa tampal. ni sure korang igt...program minum susu di skolah. nak galakkan budak2 time tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb... cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu. pukul tapak tangan...kan? semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 30 sen jek kat kantin. Hankyu Jaya, Yaohan - shopping complex yang popular utk meluangkan masa dgn family. ni for those yg dok KL laa time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atau Pallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada yang suka stoking tebal laaa... internet? email? mendalah ape tu? CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr. tiket wayang pun 5 inggit je. kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya, Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum. tak dilupakan, 'Ti Kam'. bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class. tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan apek kat luar skola tuh... lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal. lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa, rounders laa... permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three', 'Police & Sentry', kejar2 duduk... kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. yang tube aiskrim, ada byk2 color tu. kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die! lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu ni. baling2 kapur laa. hmm...budak2 kat university skarang, kebanyakan nye lahir thn 1987/88. skarang digelar 'remaja'. bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the World, We Are the Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau, yg Westlife nyanyi....bkn Billy Joel nyanyi... bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam. AIDS wujud sejak diorg lahir. CD pun wujud time diorg lahir. Michael Jackson dah putih dah time tu. Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru. Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer. Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch'. Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih...dan diorg skarang tak reti nak switch on TV kalau xde remote control. dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa handphone... hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:
  1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum
  2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin
  3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je
  4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone
  5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari
  6. dan last sekali bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembang pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2, nakal2 dulu...

........ bila kita ingat kan balik mesti kita rindu gila suasana tu kan... bagi aku itu semuanya kenangan terindah yang susah nak dilupakan .adakah bila kite ingat semuanya itu bermakna kite dah semakin tua !! kira dah tua ke aku nie.....??????!!!!!!!

Rabu, 17 September 2008

LuPa La PlaK ... TaK aDeR CiTeR....

issshhhh.. ari nie aku terlupa plak nak update blog aku nie... kes sebab dari pagi tadi aku dok minit surat masuk boss aku... macam aku nie P.A plak... aku nie kerani aje.. perasan betuiiiii anak md.zahar nie.... heheheheheee .. iyalah bukan apa.. aku buat cam gitu sebabnya aku takut le bila bos aku tanya 'shima, mana surat hospital nie... payment nie.. surat nie.. surat tu.' senang laa aku nak jawab.. surat tu pergi mana... sebab aku wat cam gini.. aku minit surat masuk.. pastu bila keluar surat dari bilik dia aku minit.. dengan saper surat tu di minit oleh boss aku.. so senang laa aku nak menjawab kemana pergi surat-surat tu... heheheeee. so tak dek laa aku kelamkelibot nak menjawab dengan muka yang penuh bersalah.... heheheheeeeee... lagi pun nie semuanya jasa si lieya jugak.. sebab aku meng'copy' minit tu dari dia .. lieya kan P.A... heheheeee thank's lieya....dah habis surat-surat aku minit..aku tolong menghiaskan office aku nie.. kan nak RAYA.. jadi acara memasang lampu kelip-kelip laa...meriah sungguh aku rasa office aku nie time lunch aku bleh plak dok layan baca blog orang.... kusyuk betoii aku baca blog orang tu.... sambil lampu office aku nie aku padam kan... huuuuuuu asyik sungguh aku membaca heheheheheheheeeeeeeee.........
ermmm apa aku nak citer dekat blog aku arini.. boring laa plak aku nak menempek makanan berbuka aku.. asyik nak menempek makanan ajer .. boring gak laaa kan.... nak citer apa ek..........
kang citer lelebih kan kata mengumpat laaa plak.... bulan-bulan pose nie..... ala ... nak citer apa nie... BLURRRR tetibaaaaaaa............ ahhhhhh tak perlaaa.... aku citer kemudian laa... aku simpan ajerla citer aku arini.... malas laa nak fikir apa yang aku nak citer........
( gambar nie tak ader kena-mengena dengan citer di atas)

Isnin, 15 September 2008

aKu MaSaK LaGi....

haahaaaaa..... poyosss ajer tajuk atas tu... tapi memang pun aku masak lagi.. masak lagi.. dan lagi.. dan lagi.. asyik masak. masak asyik.... isshhhh tak habis-habis masak... habis tu kalau tak masak saper plak yang nak masak.. aku nie kan isteri.. dan seorang ummi so kena laa masak.. tapi aku tak kisah sangat.. sebabnya aku memang suka masak.. aku lebih rela memasak daripada aku kena lipat kain.... hehehheeeeee..... iyalah macamana tak malas nak melipat kain tu.. sebab masa kecik-kecik dedulu atok(nenek) aku yang lipat...kakak aku tolong basuh baju.. dan mak aku plak dah semestinya memasak..... aku plak time melompat dengan penuh keriangan... heheheheeeeee..... tapi bila mak aku sakit, time tu.. aku form 2.. maka aku kesian dekat mak aku.. aku belajar laa memasak... tapi atok masih lagi dengan kerja-kerja melipat kain dan kakak ipar aku plak yang menguruskan bab mencuci baju.. ala guna mesin ajer........................ jadi tugas memasak aku laa kena buat time tu ... masakan pertama yang aku masak ialah ikan masak lomak cili api....kakak aku yang ajar.... tapi bila atok meninggal masa aku form 5... maka dengan itu mak aku dah mengeluarkan arahan.. basuh dan lipat baju-baju sendiri...... uhhhhhh time tu aku asyik laa teringat dekat atok aku... bleh plak tu aku bila aku lipat kain ajer.. mula la aku menjerit panggil ATOK.......isshhhhhhh mengada-ngadakan... hahahahahahaaaaahhahaheeee
dah la tu mengarut ajer.. sebenar nya aku nak citer apa yang aku masak masa hari ahad ari tu.. memula tu aku ingat nak masak sup ayam.. kesukaan anak aku yang kocik tu...... tapi bila aku pergi kedai bawah rumah aku tu ... tetiba aku terpandang kan udang.... uissshhhhh buat masak lomak udang sodap gak haaa... tapi bila mata aku memandang akan rempah kari udang adabi .. aku teringin laa plak nak makan kari udang.... bie kata mentang-mentang laa dah pandai masak kari , asyik kari ajer laa.... ala bie makan ajer laaa yer.... heheheeeeeeee.... kira kari udang nie pun first time aku masak.. dan rasanya uhhhhhhh bleh tahan.. sodap gak...... heheheheeeeeeeeeesebelum tu... aku risau ajer kalau kari aku nie tak sedap.. yalahkan first time masak.. takut gak kang bie tak makan plak... jadi aku buat laa ayam kicap lagi sekali.... heheheeeeeee........ ayam kicap nie plak kesukaan si haziq.. yang bam..bam tu.... pastu aku aku goreng ikan selar sekor... tempe cicah kicap... dengan ulam sayur kacang panjang.. dan tak lupa jugak Budu...... nie makanan wajib atas meja rumah aku.......

kuih plak aku buat donut... dan yang paling aku admire sesangat... donut burger.. heheheee.. selalunya orang buat donut sambal kan.. tapi kali nie aku buat donut burger.... sedap dan menyelerakan.....yummmmmmmyyyyy......... heheheheeeeee...............

Ahad, 14 September 2008

DeMaM...MaSaK...sAnTai...

arghhhhh.. tongsil aku datang balik... naper laa ko datang time orang pose-pose nie.. sib baik iman aku nie tebal lagi... (arrrggggghhhh kunun....... ) jadi tak der laa aku tinggalkan pose aku tu... Bie dah kata kalau takleh pose jangan pose... tapi aku kuat kan jugak ... ngada-ngadakan... hehhe... aku g klinik aku dapat mc 1 hari... uhhhhh .. dapat mc pun tak leh nak berehat sangat.. anakanda aku yang comei-comei belaka tu ader dekat rumah.. aku malas nak hantar... kang aku hantar taska kang aku jugak yang kena pergi ambik.. Bie hari jumaat tu masuk kerja petang....... dan malam tu aku dengan haziq makan cekodok sotong aje..... sedap gilosss cekodok sotong aku nie.. tapi yang tak sanggupnya.. mak aaiiiii malotop...... habih dapur aku terbarai.... heheheheeee.
lepas berbuka tu aku apa lagi tala ler air masak bebanyak.. sebab aku rasa kalau bab sakit tekak nie.. minum ajer air bebanyak mesti ok punya... so alhamdullilah... tekak aku pun beransur surut bengkaknya... boring sebab bie tak ader.. aksi aku dengan anak-anak.. apa lagi bergambor laa


nie plak gambor aku yang telah di snap oleh anak bujang aku... uhhhh time nie tengah dok menangung kesakitan yang teramat sangat... sampaikan anak aku snap gambor pun.. aku tak sedor......

hari sabtu tu .. tak tahu nak buat apa... aku beriyalah janji dengan shinda nak pergi berbuka dekat rumah mak.. tetiba bie bawak keta lak.. nak pakai sistem air plak.. kunun nak jimat kan minyak..almaklum ajerlaaa orang lelaki nie kalau dah ke bengkel kereta tu... lama laa kan...bila aku tanya balik pukul berapa bleh plak jawapan dia.. "entah... kot bie berbuka dekat bengkel kot.." uikkk sampai sanggup nak berbuka dekat bengkel cina tu... aku pun dah pening dengan saper lak aku nak pergi nie.. mak plak dah siap masak nasi lemak.. sebab aku yang request nak makan nasi lemak tu... last-last aku merayu dengan shinda suruh dia datang ambik aku...tq shinda sebab ko sayang gak dekat aku.. datang ambik aku dekat rumah yer.. sayang ko... ummmmmmmhhhhhhhhhhh ..... heheheeeeeee......

sebelum tu aku dah masak.. aku masak ayam kicap dengan buat sagu gula merah... bawak g rumah mak.... tak laa plak aku teringat nak snap gambar makanan yang aku masak tu.. sebab kelamkelabot... masa dekat rumah mak aku pun aku tak sempat nak ambik gambor.. orang azan ajer... terus ngap... tapi kan yang aku paling kelakar sesangat kan keletah budak-budak yang pose.. sebelum azan.. makaiiiiii macam pasar dekat rumah mak aku tu.. uihhhh bising.. binggit.... sekali orang azan ajer... terus sunyi sepi.. orang kata ... Malaikat lalu..... heheheheeeeeeee
Balik dari rumah mak... bie.. tetiba plak... keluarkan burung hantu(tabung) tu.. siap bentang surat khabar lagi... rupanya nak kira duit syiling dia ader berapa..... dah kira-kira ader laa dekat RM500.00... aku yer..yer laa ingatkan bie nak buat duit raya bagi budak-budak.. rupanya dia nak buat isi minyak balik kelantan nanti... arrrggghhh suka hati bie laaa... bukan duit ummi pun.. duit bie....

kalau nak tahu tabung nie.. member baik aku zaman sekolah bagi ..aku kawan dengan dia dari darjah 6 sampai la form 5 sehingga laa sekarang thank's Fiza.. bila aku pandang tabung nie aku ingat dekat ko.... sempena dengan birthday aku yang ke 22 tahun... dia kata aku nie boros sangat... so dia suruh aku menyimpan.. tapi bukan aku yang guna tabung nie pun.. bie ajer yang rajin menabung...heheheeeeeeee..... kira menabung jugak laa kan.......

nie aku nak citer pasai anak aku yang kuasa(pose)... hari khamis petang tu balik ajer dari taska.. muka dah semacam.. bila aku tanya kenapa... "perut abang sakit".... alamak.. camana nie.. sebab abah aku kata jangan paksa budak pose... kalau dia tak larat suruh ajer makan.. sebab abah aku kata lagi dedulu ader kes dekat Kampung Pandan,.. mak budak tu paksa budak tu pose... budak tu dah bagi tahu yang dia sakit perut.. tapi mak dia tak bagi berbuka lagi sampai laa ke waktu nak berbuka.. bila budak tu makan ajer... tak sampai 10 minit budak tu pengsan... bawak pergi spital ..budak tu meninggal ...... tu yang aku takut tu.. bila aku kata naper tak berbuka dekat taska .. dia kata... nanti kalau dia tak pose tak dapat basikal.... uihhhhh dasyat betulll .... bila aku suruh minum.. dia kata :tak per laa ummi.. abang tido dulu.. nanti orang azan ummi kejut abang yer"... sabar sungguh anak aku sorang nie..

Khamis, 11 September 2008

kHaMis..DaH..KeR......

ermmm... dah masuk hari khamis rupanya ari nie.. cepatnya sekarang masa berlalu...... dulu aku ingat lagi time sekolah rendah dulu... mak aaaiiiii dah perabih satu hari tu... uuhhhhhhh jenuh.. lama nyaa... nak lagi bulan pose cam gini.... aiiiii lagi laaa rasa lama..... nak nunggukan petang tu .. hanya tuhan ajer yang tahu.. tapikan aku ingat lagi masa nak nunggu waktu berbuka tu... kan dedulu petang-petang ader drama 'Rumah Kedai'.... aaa..... drama tu laa yang aku dok layan petang-petang zaman dulu.... dulu kalau bulan pose ajer.. drama tu mesti ader.. kira dah sinonim dah... kekadang tu rasa seronok inngat zaman kecik-kecik tu .. tapi ader jugak yang aku tak suka ingat...... sebab zaman kecik dulu aku nie dikatogorikan sebagai budak yang paling nakal dalam keluarga aku.. walaupun aku nie anak bongsu.... so tak bermakna aku tak kena 'bantai'.... yang selalu 'bantai' aku saper lagi... oooooppsss bukan bapak aku... tapi MAK aku... heheheheheee..... banyak-banyak rotan yang aku tak leh lupa.... aku kena 'bantai' dengan pelepah betik... fullamaaaakkk mashukkkkk beb.. kena benda alah tu........ kesnya aku merayap gi rumah orang.... bukan rumah saper pun rumah nenek aku jugak dekat belakang rumah tu....... kalau nak tahu bapak aku memang tak pernah pukul aku.. jentik pun tak pernah.. orang lain semua pernah kena... tapi aku sememangnya tak pernah kena pun.... heheheeeeeee.............


ahhhhh nanti laa aku citer lagi pasal zaman aku kecik-kecik... sekarang nie aku nak citer pasal apa yang aku masak semalam.............................. tapi sebelum tu aku nak meluahkan sikit ketidak puasan hati aku terhadap Menteri kewangan aku dekat rumah tu... uhhhhh semalam aku kena balik lewat sebab pagi nie boss aku nak meeting dengan menteri.. so aku kena laa siap kan folder dan fotostat minit-minit dan segala maklum balas .. itu pun nasib baik boss aku tolong buatkan maklum balas tu... berbalik pada menteri kewangan aku tu.. aku mintak tolong ambik 2 hero aku tu dekat taska... tapi .... banyak sungguh alasan.. sebab dia kata naik motor bahaya... tapikan budak2 tu ader topi keledar..... aku tahu laa memang bahaya bawak budak naik motor.... tapi kan aku nie tengah dalam darurat.. takkan tak leh nak tolong...... nak tak nak terpaksa laa aku ambik sendiri jugak.... itu pun kerja aku tak siap lagi.... aku tinggalkan ajer.. pagi nie baru aku sambung...
dah habis citer pasal kerja.. sekarang plak aku nak citer apa yang aku masak malam tadi untuk berbuka.. aku teringin sangat nak makan kari ikan.... so aku mintak laaa resepi dengan member aku.. (aida).. sebab mak mertua dia orang penang... mesti keri dia sedap kan... tu yang aku mintak resepi dengan dia tu.. tpi sememangnya.. kari tu sedap.. sebab selama ni.. aku mmg tak reti masak kari .. pernah cuba tak tak menjadi...
huhuuuuuuu marvelosssss.. lelagi makan dengan roti.... haaaaaaa petang nie aku ingat nak buat lempeng makan dengan kari kepala ikan tenggiri nie....... hhuhuhuuuuuuuu slurpppppppppppp..

Rabu, 10 September 2008

JDM 5

Lama sungguh aku tak update blog aku nie... huuuuu bersawang penuh... nie bukan sebab aku malas tau... tapi internet dekat meja aku niee.. tetiba tong.. ting..tong... habih camana nak mengexplorer benda alah nie semua... sampaikan FP aku pun aku tak update... maka dengan itu tak ader ler citer-citer pasal hero-hero aku yang makin meningkat kelasakan mereka tu ...
haaaa dah masuk 10 hari kita berpuasa.. so far puasa aku ok ajer.. tak dek tinggal-tinggal lagi..... dan alhamdullilah setakat nie.. gastrik aku tak datang menyinggah.. nie semuanya disebabkan aku minum................................... Tadaaaaa.. JDM 5... aku saja nak try.. berkesan tak air oren yang sememangnya... boleh layan..... maka dengan ini aku rasa sememangnya JDM tu mampu membuatkan gastrik ku tidak datang menyinggah.. dan so far berat aku pun dah turun.... heheheeee sebelum puasa berat aku nie.. 88 kg... aku nie memang dikatogorikan sebagai budak gomok's dari zaman sekolah lagi.... tapi semenjak aku meminum JDM 5 tu selama 10 hari maka dengan itu berat aku telah turun ke angka 83 kg.. huhuhuhuhuuuuu sudah turun laa tu berat badan gua.. berapa kilo ek... jap..jap..japp.. aku kira... 1,2,3,4,....5.. huhuuuuuu sudah 5 kilo tuyun loooorrrr..... hihihihii... tapi tulaa .. bie kata.. jangan time puasa ajer berat tu turun.. nanti lepas raya naik balik...... alalaaaaa tak nakk laa naik lagi.. biar aarrr turun lagi nak..... dengan penurunan berat badan tu.. seluar Jeans aku yang ketat-ketat semuanya dah bleh pakai bali.. baju-baju yang dulunya aku tak leh nak sarung pun dah leh sarung balik.... tapi 83 kg tu kira gomok's laa lagi.. nanti akan aku usahakan lagi untuk turun lagi.......