Nuffnang

Nuffnang

Khamis, 31 Julai 2008

apa aku masak...

kali nie aku nak publis kan apa yang aku masak untuk weekend tu..
ni pasta carbonara .. aku masak untuk sarapan... walllaaaa memang marvelous... pas tu si Ellysa bagi plak Spagetthi Bolognise(betulke aku eja)... mmg walllaaa .....





tengahari plak aku.... masak gulai lemakketam... nie permintaan Bie.. supaya aku masak style Gulai Lemak Kelantan.. aiii macam-macam laaa.. sebab sebelum-sebelum nie aku kalau masak lemak aku lebih pada style Negeri Sembilan.......



pastu aku goreng ikan selar 2 ekor.. ader plak tempoyak.. campur plak sikit dengan budu.. dan ulam timun ajer.. tapi mmg malatop oooo... petang tu plak ipah datang.. aiii lagi berselera laa makan.. sebab makan kalau ramai baru best...



AL-Fatihah


AL-Fatihah Sabtu... pagi dalam pukul 3.00 pagi kami sekeluarga dikejutkan dengan panggilan telefon ... memberi tahu yang Mak Nah.. telah meninggal dunia ...Sedihnyaaaa.... sebenarnya malam sebelum tu mak dah telefon bagi tahu yang mak Nah dah tenat.... mata asyik pandang ke atas ajer..... so aku kata tak apalah pergi esok ajer lah.. sebab masuk malam tu entah dah berapa kali Mak Nah tenat.... jadi aku ingatkan tak ada apa-apa... dan aku pun dah plan dengan kak ina nak pergi esok lepas bie balik dari kerja..... bila pagi tu dapat panggilan aku rasa terkilan sungguh......kenapalah aku boleh terpikir macam tu....kalau tidak sempatlah aku jumpa dengan Mak Nah dan dapat jugak menatap wajah nya buat kali terakhir. Selama 3 tahun Mak Nah menderita penyakit nie.. KANSER USUS..... selama itu jugaklah Mak Nah menahan kesengasaraan dan jugak tetap meneruskan hidupnya seperti biasa.... tak tahu nak cakaplah.. sudah berapa kali Mak Nah di Operate.... dah berapa kali buat Kimo... dan entah berapa kali Mak Nah keluar masuk Hospital..... dan bila kami pergi melawat dia.. dia selalu cakap.... "Mak sentiasa doakan agar anak-anak mak semuannya tak kena penyakit nie... sakit Nak.. tak tahu Mak nak cakap macam mana... " tapi Mak Nah nie tak pernah mengeluh atau menyusahkan orang-orang disekeliling dia... masa di akhir-akhir hayat dia... keadaan dia gelisah ajer....... tak tentu arah... dia kata sakit nie memang dah tak dapat di tanggung lagi... bila aku usap dengan lembut dekat badan dia.... Mak Nah kata jangan kuat-kuat yer.... sakit nak.... cepat-cepat aku keluar tak nak dia nampak yang aku menangis... 2 Minggu sebelum Mak Nah meninggal aku dengan kak ina ader ziarah Mak Nah dekat Hospital, akku keluar time lunch... so tak leh laa lama sangat nak teman kan Mak Nah.... masa kami pergi tu keadaan dia memang sungguh menyedihkan... dah tak boleh nak makan .. cakap pun antara dengar dengan tak dengar... mulut dia asyik sebut "Dah nak Balik dah"... "dah lama dah"..... ngantok sangat" dan yang kerap dia sebut... "nak balik Muar"....... lepas tu bila mata Mak Nah dah terlelap sikit tetiba Mak Nah kata " tu hitam tu.. datang... besar...haaaaaa dia nak ambik kaki....." terkejut ummi.....Bila aku dengan kak ina dah nak balik... aku kata dengan Mak Nah.. "Mak Nah.. imah nak balik yer... Ermmm.. imah sayang sikit".... dengan sepontan Mak Nah Kata "JOM"........ pelik jugak.... aku kata tak boleh balik... kena tinggal sini Dr. nak periksa.... bila aku keluar dari pintu ajer.. dengar dia kata "Pimpin....bibik pimpin...." alaaaaa ciannya dia........ SEMOGA ROH MAK NAH DICUCURI RAHMAT DAN MUDAH-MUDAHAN NEK NAH DITEMPATKAN DI KALANGAN MEREKA YANG BERIMAN.......... AMIN


Khamis, 17 Julai 2008

Keletah...anak-anak ummi......


warghhh dah lama aku tak update blog aku nie.. malas arrr.... tak ader apa yang nak aku citerkan.. tapi kekadang tu ader ajer yang nak aku coretkan dekat sini... tapi penyakit 'M' telah memasuki setiap saluran darah aku... itulah jadi cam nie..... hikhikhikhikkkkk..............................

ermmm... kali nie aku nak citer pasal 2 hero aku yang semakin meningkat naik kelasakan.. kecerdikan dan macam-macam lagi ker laaa..... so layan yer citer pasal 2 hero aku nie...

ni lah keletah aiman sekarang... berat badan aiman pun dah ok sikit... naik jugak laaa.. baju-baju pun dah nampak ketat... nak tahu cerita tak... ada satu hari tu.. tengah kitaorang duduk-duduk tetiba terkeluar dari mulut aiman.. 'MOK'...... pelik gak aku .. tetiba plak keluar perkataan 'MOK'... bila aku tanya saper 'MOK'... dengan wajah yang selamba... aiman menunjuk kepada Haziq......ciannya abang... tapi abang tak plak marah senyum ajer..... Cian abang... tak per abang... abang gemuk pun ummi suka...... sekarang nie bila aku kata panggil abang ... aiman akan panggil "Mok."... lagi satu aiman nie.. konon-konon sekarang nie dia plak jadi macam assistan aku.. kalau aku marah haziq... seminit selepas tu tetiba aku dengar haziq nangis... dan dengan selamba aiman kata .. ' Mieeee ... dah..dah..dah..' pelik gak aku apa yang dahh.. rupa-rupanya dia pukul abang....alalaaaa..


Muhammad Haziq Irfan...... erm... semenjak balik dari mandi-mandi dekat Sungai Tekala tempoh hari... Haziq dah kena lelah... seminggu demam.. sampai suara pun tak keluar.... haziq cakap dekat babah "mulut abang sudah di tukar........." ayat baru nie.... pergi klinik Dr. kata haziq kena Lelah... sebelum nie pun haziq memang ader Lelah. tapi tidak melalui pernafasan... tapi pada kulit.. pelikkan .. dulu masa memula dengar pun aku pelik ... masa haziq umur 5 bulan kulit haziq dah mengeluarkan macam kudis.... setiap bulan aku kena bawak dia pergi Check-up dekat Hospital Putrajaya unit Dermatologi... then Dr. pakar tu kata haziq nie... ader lelah tapi melalui kulit.. lebih kurang macam xzema...lama jugak laa nak baikkan penyakit kulit tu.. sampai haziq 1 tahun 5 bulan baru penyakit kulit tu hilang......