Nuffnang

Nuffnang

Khamis, 18 Disember 2008

::.... PenGaLaMaN PeRTaMa......::

hehehehe... hari nie ummi abang nak citer sikit pasal pengalaman ummi abang mengandung dan melahirkan abang...... oppsssssss.. sebelum tu.. abang nak kenalkan diri abang dulu.. ummi letak nama abang nie.. MUHAMMAD HAZIQ IRFAN ...... umur abang 5 tahun.. tahun depan abang 6 tahun.... pada auntie-auntie yang ader anak pompuan tu leh arr.... kenalkan dekat abang ek... ok ummi start citer sekarang.....


Senggaja aku nak imbau kenangan masa aku mengandungkan haziq... uhhhh rindunya saat-saat mengandungkan haziq.. banyak sungguh kenangan yang susah betul aku nak lupakan.... lepas aku kahwin dengan En.Din lebih kurang sebulan macam tu.. aku disahkan mengandung... tapi seminggu sebelum aku tahu yang aku mengandung tu.. aku kena PITAM... pusing-pusing kepala nie.. muntah-muntah....aku ingat kan aku kena darah tinggi lepas seminggu tu aku dah lewat ... tapi aku tak check lagi.. takut... pas 2 minggu lewat aku pun buat prengnant test..... berdebar-debar... sekali tengok... uhhhhhh POSITIF....... masa tu bulan pose tau... tahun 2002 cehhh ingat lagi tu...hehehee...En.Din laa orang yang paling excited sekali .. iyalah.. kira nie pengalaman pertama En.Din kena jaga orang mengandung. . seminggu lepas tu aku pergi check up dekat Klinik Kesihatan Putrajaya... Doc. sah kan aku mengandung 4 weeks.... tapi tu laa kan... masa tak tahu mengandung.. tak ader apa-apa alahan pun.. tapi bila doc dah kata positif.... tu mulalaah muntah-muntah... tak leh bau dapur...dan yang pasti aku tak leh nak makan Ayam.. dan tak bleh nak makan sangat.... tapi kesian jugak laa dekat En.Din.. sebab aku tak masak langsung.. asyik makan dekat luar ajer... tapi En.Din redha kot dengan keadaan aku masa tu... masa aku mengandungkan haziq aku tak ader laa kena darah tinggi atau pun kencing manis tapi yang pasti dan yang paling menakutkan aku dan Doc.. berat badan aku naik mendadak.. kira laa dalam masa sebulan berat aku leh naik dekat 2 kilo.... uhhh sungguh memeranjatkan....masa mengandungkan haziq nie.. aku jadi seorang yang pemalas..asyik melepak ajer.. mana tak naik... berat badan nie.... nak bangun pun malas... tapi yang pelik tu aku bukannyan makan pun tapi berat tetap naik mendadak....... sampai 2 kali aku kena buat test air kencing.. takut kena kencing manis.... haa lagi satu aku masa mengandungkan sememang nya aku elergic dengan kamera.. uihh.. aku paling tak suka nak bergambar.. sebabnya aku rasa.. buruk gila rupa aku masa mengandung... perut memboyot... badan plak punya laa besar.... masa aku mengandungkan haziq aku kerja dekat Biro Tatanegara , JPM.... dekat situ ader aarr sekoq pegawai yang paling aku menyampah.. ya Allah.. sememangnya aku tak leh nak tengok atau pun tegur dia tu... aku meluat .. benci.. tapi nasib baik muka haziq tak mengikut.. rupa dia tu... mulut dia yaAllah.. macam p**d^K aYam........dia suka sangat perli-perli aku... macam-macam dia kata aku... tapi kalau nak tahu sebanarnya dia jelous sebab bini dia tak ngandung lagi.. dia kawin sama tarikh dengan aku.. tu yang jelous tu.... arghhh lupakan lah dia tu......... tetiba plak aku citer pasal dia....

sambung balik citer aku.. masa fisrt week aku mengandung tu .. aku sambung belajar dekat UPM... nie lagi satu cabaran yang aku kena harungi... sebabnya.. aku mabuk gila-gila punya.. lepas tu bila kena attend class aku dah rasa semacam.. mula la kau rasa nak pitam... nak muntah.. aiii nasib baik laa kawan-kawan aku time tu baik... so dia orang laa yang melayan karenah aku .....
masa kandungan aku baru nak masuk 2 bulan... masa tu aku ingat lagi cuti tahun baru cam gitu laa.. aku dekat rumah mak aku... tetiba aku rasa perut aku semacam.. rasa cam orang nak peiod.. bila aku masuk tandas aku nengok ader kuar darah sikit.... aaaa.... apa lagi meraung laa aku dalam bilik air... mak aku kata tu darah hidup.. aku tak tahu laa apa maksud mak aku darah hidup tu.. pas tu kakak aku kata nie macam darah nak gugur ajer..... bila kakak aku kata cam tu lagi nak lembik laa aku .. menangis tak berhenti2 laa aku.. time tu plak En.Din kerja.. aku tepon dia suh balik ... En.Din balilk terus bawak aku g hospital.... masa dekat hospital tu aku kena admit sebab tak ader Doc. .. petang tu baru Doc On call datang.. Doc tu periksa.. dia kata uri aku dekat bawah sebab tu keluar darah.. dan dia tak jamin gak.. dia kata.. kemungkinan besar kandungan aku leh gugur..... so aku kena admit dekat ward dekat 4 hari jugak laaa... lepas keluar ward tu aku dapat mc 2 minggu lagi.. seronok makcik time tu.... hahahhahaaaaaaaaa.........

masa aku mc 2 minggu tu bila aku masuk balik class.. orang semuanya dah siapkan assignment.. aku plak satu benda tak buat lagi so terpaksa laa aku buat last minute.. mintak kebenaran dengan prof.... dan yang paling best sesangat kan masa nak exam.. aku tak boleh nak duduk kerusi dalam dewan tu... aku tak leh nak menulis dekat meja tu.. sebab perut besar sangat... so terpaksa duduk dekat meja khas.... hahahhaaa.. masa tu malu jugak laaa.. tapi berkat kesabaran first year tu aku dapat anugerah dekan.. CGPA 3.56.... hahahaaaaa........

tapi yang paling aku tak leh lupa.. masa tu kandungan dah masuk 7 bulan setiap kali pergi check up.. masa tu En.Din dah serahkan kereta dekat aku.. En.Din kesian kot tengok aku balik kerja naik bas... tapi bila dah bagi kereta tu.. haaa ko segala-galanya aku.... check up sendiri pergi tau.. kalau nak tahu makanan kesukaan aku masa mengandungkan haziq ialah.. makanan yang dijual dekat kedai mamak....so setiap kali habis check up tu aku mesti singgah kedai mamak... nak tau aku beli apa...... aku beli IDLI... dengan Nescaffe Ais.... uhhhh marveloussss.. tapi aku tak makan dekat kedai atau dekat office tu tau... tapi aku pergi taman permainan yang berdekatan... haaaa dekat situlaa aku pulun IDLI tu.. sekali beli bukan sebiji atau 2 biji tau.. tapi 4 biji.....sebab tu laa kot haziq sekarang nie pantang nampak kedai mamak .. mesti nak kena singgah... sebelum aku mengandung berat aku 75 kilo.... sehari sebelum nak bersalin tu berat aku telah mencecah 98 kilo.. hebat kan......
2 minggu sebelum aku nak bersalin tu.. aku dah kena admit ward.. kesnya sebab... air ketuban dah keluar... sampai Doc dah inject ubat untuk matangkan paru-paru baby..... tapi bila dekat hospital.. air tu dah tak ader kuar la plak .. dan Doc check ok lagi...so Doc suruh balik dulu.... lepas tu seminggu sebelum nak bersalin aku kena admit lagi sebab dah rasa sakit.... tapi kali nie aku mintak balik awal.... tak tahan duduk hospital lagi.. sebab tak beranak pun....

lepas 3 hari aku dah rasa semacam dah perut aku dah mula memulas-mulas... aku tepon pakcik aku yang Doc tu.. dia kata tu dah kira contraction... so dia suruh aku pergi hospital.. tapi aku tak terus pergi hospital tau.. aku pergi klinik kesihatan... aku pergi sensorang tau.. En.Din tak ader .. kerja... kalau nak tahu.. setiap kali pergi klinik aku pergi sendiri... betapa survive nya aku ( kengkonon )... hahahaaaa... jangan marah haa En.Din.. sajer jer nak citer............... bila Doc tu selok.. dah keluar darah...dan jalan pun dah bukak 3 cm.. dan Doc suruh aku terus pergi hospital... pastu Doc. tu suruh aku panggilkan En.Din masuk.. sebab Doc.. nak jumpa.. tapi bila aku kata aku datang sorang.. TERKEJUT Doc. tu... pastu dia kata.. nak hantar aku ke Hospital dengan ambulans.. opssss Sorry tak hinggin aku nak naik ambulans tu tak kose aku... aku kata aku boleh drive sendiri .. memula tu Doc tu tak kasi tapi aku yakinkan dia yang aku boleh .. .. akhirnya Doc tu kasi aku drive ....tapi aku tak terus pergi hospital tau.. aku boleh balik dan tunggu En.Din balik.. baru aku pergi hospital.. masa dekat rumah tu.. aku dah tak boleh duduk diam... asyik keluar masuk toilet..... En.Din sampai rumah.. terus pergi hospital.. sampai hospital... kena admit dulu.... sebab masih 3 cm lagi..... malam tu En.Din tak boleh nak teman kan aku... masa dekat hospital malam tu.. aku dah tak boleh nak tidur.. SAKITnya... TUHAN ajer yang tahu.. berjurai ayaq mata aku nie tau.. dah lah En.Din tak ader.. sensorang plak tu.. nak harap kan nurse... uhhhhh hampehhh.... dalam aku dok tahan sakit tu aku dengar ayat kakak depan katil aku tu cakap..."sian shima......." .. ahahhh.. memang laa kesian kak oiiii....... aku tengah sakit gilosss dah nie........ huaaaaahuaaaahuaaaa.a......

dalam pukul 5:30 pagi macam tu.. aku dah tak boleh tahan dah makin sakit.... yang paling aku sakit hati kan.. nurse boleh tido...... uhhhhhh.. pastu bila aku kejutkan kata aku dah sakit... mula laa nurse tu buat muka.... pastu dia boleh cakap..... "haaaa ... kang saya selok kang.. bukak 3 cm tu lagi...." pastu aku kata " kalau tak nak selok tak yah laa selok.. tapi hakikatnya saya dah sakit sangat nie"..... dengan muka yang tak semenggah tu nurse tu pun check aku.. yang aku pelik tu terus dia keluar..pelik gak kan.. tak bagi tahu apa-apa... rupanya dia panggil Doc.. sebab jalan dah bukak 9 cm.. masa nurse tu keluar aku bangun laa dari katil sebab aku sememangnya dah tak leh nak baring-baring lagi...... haiii tetiba minah nurse tu bleh sound aku..." haaaa nie saper suruh keluar nie..kang jatuh saper yang susah... asyik nak menyusahkan orang ajer..." .. uikkk sedap mulut.... aku pun apa lagi tengah sakit tu.. mulut aku memang tak leh nak diam dah... "oiiii pompuan.. aku dah sakit laaa ko faham tak AKU TENGAH SAKIT..." lepas tu dia terus diam... nurse lain plak yang take over... dan aku masa tu terus kena bawak ke labour room.. tapi tak bersalin pun.. pukul 7:30 pagi baru aku bersalin.... uhhhhh tak sangka aku... haziq lahir dengan berat dia 3.95+++.... dekat 4 kilo Doc tu cakap haziq laa baby yang paling besar dilahirkan pada hari tu... tapi yang paling aku sedih sesangat.. En.Din tak ada masa aku bertarung kesakitan tu.. nurse tu tak telefon En.Din.... sampai sekarang aku ingat lagi rupa nurse tu....... pukul 10:00 pagi baru aku boleh naik ward... masa tu rupanyan En.Din dah tunggu dekat ward.... dan En.Din tak tahu yang aku dah bersalin.. En.Din ingatkan aku pergi check ajer.... sedihhhhnya aku.. menangis aku tau time tu.. SAYU siot..

haziq masa dalam pantang sememangnya tak banyak ragam.. senang jaga.... tido ajer kerja dia.. senang hidup aku masa dalam pantang....

masa nie haziq baru 3 hari... sehari lepas kuar hospital
aku suka pic nie... pagi sebelum mandi..

nostalgia betul pic nie...
7 hari lepas bersalin terus buat potong jambul
Haziq masa sebulan.. berat masa nie dah sampai 6 kilo..

*************************************

****************************************

5 ulasan:

aimi @ kamalina berkata...

khusyuk saya membaca kisah awak ni... ishh.. paling geram pasal nurse yg kurang ajar tulaaa... kalau saya pun, mmg confirm kena fire time tu gak... selamba je nak cakap kasar, takde manner betul laa.. dahla kita tgh bertarung nyawa...hmm....emotional lak saya...
semangat giler haziq awak yg...3.95 kg... fuh..dpt saya byngkan kepayahan nak kluarkan dia.. dahla 1st baby... cam saya ni yg last tu yg besar.. tapi 3.8kg je laa.. still tak blh beat haziq awak.. :D

ai berkata...

mak aiii..sonok tul aku baca. Amik kau! kene sound tepek balik misi bangang tu! kahhhhhhhhhh...

sebijik haziq ngan pak dia kan??

Grow2g3th3r berkata...

wah..seronoknyer baby haziq semangat abis.... 3.95kg tu... kalau baby awak baby yg paling besar,... my baby plak (tahun 2000 @ ampang putri hospital) adalah baby paling kecil.. Hanya 2.1kg jer....

rose emely berkata...

cayokk la haziq!!!
wa saloute samer lu....
gilos berat...dpt ku bygkan perut kak shima yg menggelembung...hik hik hik (gelak setan!!!)
tapi tak kesahlaa...besar pun senang aper...bdn dah kuat, nak pegang tu tak takot patah tulang. den pun kocik2 jejak 3kg gaks....
cumer bezanyer...skrg makin comeiiiii...hwa hwa hwa (perasan gilos!!)

Zanna_MamaBatrice berkata...

kak shima
khusyuk zana baca kisah si haziq bam bam nie kak..
yg tak leh tahan drama ko ngan nurse...hampeh jer...org dah sakit mana ingat apa2 kan kak...nasib ler nurse tu..he he he