Nuffnang

Nuffnang

Khamis, 18 September 2008

MaSiH KaH KaU InGaT.....

kita membesar dgn menonton G-Force, He-man, Transformers, Thundercats, Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks and Mickey Mouse. Not to forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron. berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang cawan warna-warni kan. mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat seblah... ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment. pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi yang berlubang, kene laa tampal. ni sure korang igt...program minum susu di skolah. nak galakkan budak2 time tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb... cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu. pukul tapak tangan...kan? semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 30 sen jek kat kantin. Hankyu Jaya, Yaohan - shopping complex yang popular utk meluangkan masa dgn family. ni for those yg dok KL laa time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atau Pallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada yang suka stoking tebal laaa... internet? email? mendalah ape tu? CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr. tiket wayang pun 5 inggit je. kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya, Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum. tak dilupakan, 'Ti Kam'. bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class. tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan apek kat luar skola tuh... lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal. lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa, rounders laa... permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three', 'Police & Sentry', kejar2 duduk... kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. yang tube aiskrim, ada byk2 color tu. kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die! lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu ni. baling2 kapur laa. hmm...budak2 kat university skarang, kebanyakan nye lahir thn 1987/88. skarang digelar 'remaja'. bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the World, We Are the Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau, yg Westlife nyanyi....bkn Billy Joel nyanyi... bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam. AIDS wujud sejak diorg lahir. CD pun wujud time diorg lahir. Michael Jackson dah putih dah time tu. Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru. Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer. Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch'. Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih...dan diorg skarang tak reti nak switch on TV kalau xde remote control. dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa handphone... hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:
  1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum
  2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin
  3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je
  4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone
  5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari
  6. dan last sekali bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembang pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2, nakal2 dulu...

........ bila kita ingat kan balik mesti kita rindu gila suasana tu kan... bagi aku itu semuanya kenangan terindah yang susah nak dilupakan .adakah bila kite ingat semuanya itu bermakna kite dah semakin tua !! kira dah tua ke aku nie.....??????!!!!!!!

4 ulasan:

mysha berkata...

aKAKKKKK....
waLaupuN sHA nih tua SKet jer daRI akak,( akAK tua baNYaK wakakaka )sHa tetaP terseNgih baca bLog akak nih..
Bukan apa terIngat tgk MASkman, gABan, suria baJa iTAm, sume tu herO
peBreT tuh... erm anyway eSok sHa dah
24 akAKK huhuhuhuhu ada lak 4 kat belakang nasib bek bukan depan..

Big Mamma Bukhari berkata...

salam shima..
ingat.. mana buleh tak ingat.. zaman kanak-kanak nilah yg paling best.. ada ramai kawan.. petang2 dh set time nak g main galah panjang, nyurok, main kat taman ada buai jongkang-jongket bagai.. masa rehat main batu seremban tu.. pulak tu pandai bisnes lagi.. t g jual nasi lemak kat sekolah tu.. ramai yg tempah.. then waktu tgh hari lak, bawa 2 bakul kuih, g jual kuih 1 kampung t tu.. masa tu t dlm drjh 5 dan 6.. upahnya ma bagi duit masuk dlm akaun bsn.. mmg sronok sangat.. em, kalau nak bercerita zaman kanak2 mmg takkan habis .. ada je modalnya utk bercerita.. mmg seronok.. mmg mengujakan sekali..
apa menu berbuka hari ini.. t ingat nak masak gulai ikan patin masak tempoyak, goreng ikan tilapia dan buat sambal ikan masin talang.. then nak buat air tembikai laici... selamat berbuka puasa nanti ye shima.. tq sudi singgah di blog t selalu... muah.. p/s... tq bg no phone n emel tu..

Big Mamma Bukhari berkata...

hi shima.. oklah harganya rm80, tikar t bli semalam rm89.90.. tp tulah, payah nak bawa balik ke kl pulak kan.. hok aloh.. hehee...

Ayong berkata...

betul tu kak shima!!!! akak bikin yong teringat2 kembali zaman kegemilangan dan kenakalan ku dulu...wohoooo alangkah bahagianya jadi kanak2...hati sentiasa gumbira..tiada masalh yang perlu dipikirkan!!!!! hohohoho sgguh rindu dgn saat2 main onda kondi..main buai kat taman...main bola chp..kena kejor anjing bagai...bahagianyeeeee kena pukul dgn abah pun bahagianyeeeee hahahahahhahaha