Nuffnang

Nuffnang

Rabu, 31 Disember 2008

::...TeRJaH..::

Kemana En.Din Bawak aku dengan 2 hero aku masa cuti Krismas tempoh hari......?... haaaa ke Port Dickson .... pergi sana tak ader planning langsung.... kitaorang plan nak pergi next week... entah kenapa entah... tetiba En.Din mengajak plak pagi tu....kitaorang nie sememangnya suka buat planning last minute cam gini..... sebab nya kalau buat planning kebanyakkannya tak menjadi.. so semalam lepas breakfast... tetiba En.Din kata "JOM pergi PD..".. terkejut gak laa aku.. asal lak tetiba ajak g PD.. En.Din kata nak bawak haziq sebab badan haziq gatal-gatal.. so semalam dalam 10:30 pagi kitaorang bertolak dari rumah...... dalam perjalanan banyak betul kereta.. ialah... kan cuti.. banyak laa kereta.. orang nak balik kampung lagi... sampai PD dalam kol 12:00 tgh.. uiiiihhhhhhhh panas giloss..... air pantai pun dah surut.. jauh nun disinun......... sampai ajer haziq dah mengelitis.... nak terus terjah air tu.. yang aiman plak.. takut... aku tak pernah bawak budak-budak nie mandi pantai.. paling-paling pun aku cuma bawak mandi sungai/air terjun atau swimming pool ajer.. tu yang aiman gerun ajer nak masuk dalam air tu.... aku plak dah rasa boring yang amat.. sebabnya aku nie pantang nampak air laut.. aku memang suka.. tapi kalau aku berendam dekat mana plak aku nak bilas badan aku nie... tak ader tempat nak salin menyalin.. dan aku plak tak bawak air bersih dalam kereta,.. dah kata sessi terjah.. maka dengan itu tak ader apa-apa persiapan pun kecuali tikar dan baju salin ajer. .no food and no drink.... leh gitu......... bila aku dah tak leh nak berendam.. aku apa lagi terus naik ker atas laaaaaa.. aku tinggalkan En.Din melayan 2 hero dia tu..... pukul 2:00 tgh kitaorang balik.. inilah... perjalanan yang aku rasa membazir nak gilosss... datang tak sampai beberapa jam dah nak balik....... arghhhhhhhh BORING.... "Bie.. ummi tak kira next week ummi nak gak g PD.. sewa hotel sekali.. kalau tak ummi MOGOK........"............ agak-agak En.Din LAYAN TAK.... huhuhu

masa nie baru sampai..

tarik nafas.. sedut udara dulu

tu dia.. askar dah nak berendam
otoman datang...

aiman dah start takut..

haziq.. dengan aksi berani tapi takut..

nampak tu haziq depan .. aiman nun dibelakang.. TAKUT

haziq dah mula beraksi tapi aiman takut lagi

tu dia.. aksi dugong

**********************************
sebenarnya aiman takutkan siput nie..
sebelum balik makan ice- cream dulu


aiman takut dengan pantai..

Khamis, 25 Disember 2008

DiNNeR...

Malam semalam aku ajak En.Din makan luar.. tak kose aku nak masak.. dah laa mesin basuh aku rosak.... jap..jap..jap.. apa kena mengena mesin basuh rosak dengan masak ek..?... aarghhhh kalau dah malas cakap terus terang ajer laa kan........ Ok ...memang aku malas nak masak malam semalam..... asyik masak ajer.. sampai kering idea dekat kepala otak aku nie.. kalau tanya En.Din nak masak apa jawapan dia..... " ikutla.... masaklah apa-apa" uihhhh tak membantu langsung.. .. kalau bagi idea pun asyik laaa suruh aku masak sup.. tak kira sup apa... asalkan sup... sebab En.Din risau kalau anak kesayangan dia si aiman tu tak nak makan..... ikut ajer laaaaa........ adoiiiyaiii...... ok sambung balik citer makan dekat luar tu.. kitaorang gi makan dekat Dengkil.... tempat nie SIL aku yang suggestkan.. SIL aku kata sedap.. sebab dia duduk Dengkil so dia selalu makan dekat situ.. nama restoran tu MALEE TOMYAM...... makanan dekat situ.. sedap... tapi lambat sikit... aku tak tahu laa selalu lambat atau.. hari tu ajer serve dia yang lambat..... tapi bagi aku tomyam dia tak sedap kot.. sebab tomyam dekat situ diaorang add santan.... lain sikit laa rasanya.... tapi yang lain memang sedap.. macam laa aku order semua..... aku order tomyam.. sup cendawan... keropok... dengan Kerapu Stimm... haaaa ikan nie yang paling MARVELLOUSSS.. bagi selera tekak aku.. En.Din plak kata Ikan tu macam masak 'SINGGANG'.... .. suka hati laaa janji bagi aku sedap.......
muka budak tengah kelaparan..

En.Din nie suka rosakkan gambar aku tau..

buat muka En. Din.

nie semua makanan yang aku order....

Selasa, 23 Disember 2008

::.... HaRu....BirU....::

OK.... Sekarang nie ummi Man.. nak citer plak kisah Man.. masa dalam perut sampai Man Di Lahirkan.... Ok..ummi letak nama Man.. MUHAMMAD AIMAN ASYRAAF.... Ok Ummi mulakan citer Kisah Man Ok........


ok... sekarang nie aku nak citer plak pengalaman aku mengandungkan Aiman... actually lepas aku bersalin dalam 6 bulan cam gitu.. aku disahkan mengandung lagi... uihhhhh masa dapat result tu.. kecut perut aku... mana tak nya.. macam "PADI MELINJA" laa plak.. mula laa aku dengan En.Din tak duduk diam.... resah gelisah... semuanya ader.. tapi nak buat cam mana dah rezekikan... aku terima ajer.. tapi tulah.... tak sampai 8 weeks..kandungan aku ader masalah.. pergi klinik.. Doc.kata tumbesaran Janin tak meningkat so Doc.. sarankan suruh aku gugurkan kandungan tu.. haaaa tu laa memula tu tak nak sangat kan.. tapi bila dah nak masuk 8 minggu tu aku dah mula rasa sayang... berjurai gak laa air mata aku nie.. PADAN MUKA aku........TAK NAK SANGAT .....TUHAN TU MAHA KAYA..... so lepas gugur tu aku dengan En.Din.. terus pergi LPPKN kekonon nak pakai 'IMPLANT'... tapi disebabkan masa aku pergi tu bukan darah PERIOD... so tak leh nak tanam IMPLAT tu... so aku buat plan yang kedua .. makan ubat perancang.....maka dengan itu bermula lah rutin harian aku kena ingat makan ubat...selepas genap setahun aku makan ubat.. masa aku nak pergi ambik ubat aku yang dah habis tu .. tetiba tekanan darah aku tinggi... so mula la nurse tu call Doc.. Doc.. kata aku tak leh ambik ubat aku kena check Blood Presure aku setiap hari.... kalau darah aku normal baru boleh continue ubat... lepas check setiap hari tu... darah aku normal.. sebelum tu aku dah berbincang dengan En.Din... aku kata aku nak pregnant lagi... En.Din.. bagi Green Light.. En.Din setuju... soo masa appoinment aku dengan Doc tu sekali lagi.. Doc kata aku dah boleh ambik ubat balik.. tapi aku kata aku tak nak ambik lagi ubat sebab aku dah dicide nak mengandung... .

Lepas sebulan aku berhenti makan ubat.. aku disahkan mengandung.. tapi aku mengandung kali nie lain sikit daripada aku mengandungkan haziq.. sebabnya bukan aku yang 'MABUK' tapi En.Din yang kena alahan tu.. seminggu sebelum aku tahu yang aku mengandung.. En.Din tetiba kena pitam... tak pernah aku nengok En.Din macam tu.. sampai makan pun kena bersuap atas katil...dah lepas seminggu tu baru aku tau yang aku mengandung ...masa aku mengandung aku dah start kerja dekat Kementerian Kesihatan Malaysia.... kira aku baru lapor diri dalam 3 bulan.... aku disahkan mengandung... tapi alhamdullilah.. boss-boss aku semuanya ok.....

uihhh mengandungkan aiman nie lagi banyak dugaan nya ... masa kandungan aku 2 bulan,, aku tetiba rasa sakit dekat 'ARI-ARI'.... rasa macam mengeras macam tu.. so aku pergi laa Hospital Swasta dekat Bangi... Doc ARAB dekat situ siap scan lagi.. masa dia scan tu aku pelik gak .. eh,... naper tak ader nampak apa-apa... masa dalam bilik tu Doc kata aku mengandung 'LUAR RAHIM'... masa tu hitam ajer pandangan aku nie... dalam kereta meraung aku tepon mak aku.... takut laa weeeiii... Doc tu bagi aku surat untuk aku refer ker Hospital Kerajaan untuk D&C...(betul ker ek..).. malam tu tak leh aku tidur.... dok menangis aje... besok nya aku terus pergi Hospital Putrajaya.... masa dekat Labour Room tu .. Doc dah bagi ubat untuk 'Be*r*k'.... tapi sebelum tu Doc nak start kerja dia tu tetiba Doc tu kata,., nak scan dulu.. masa dia Scan tu...... terkejut gila Doc tu.. Doc tu kata.... ader janin dalam rahim aku.. Doc tu kata Doc yang aku jumpa tu GILA..... thank's God... nasib baik Doc tu scan dulu kalau tidak ......... sendirik mau ingat laakan...

Masa aku mengandungkan aiman.. aku rasa aku ni COMEII sangat.. (tolong muntahkan isi perut anda)...perut aku pun comeii ajer...malahan aku laa yang paling rajin masuk dapur..... dan kalau nak tahu masa aku mengandungkan aiman nie.. berat aku makin hari makin turun... sampai nurse tu risau.. aiiiii masa berat naik susah.. berat turun pun susah... tak faham laaa... tapi yang aku tak suka time mengandungkan aiman nie.. aku ader 'HIGH BLOOD PRESURE'...... dari awal aku mengandung sampai laa aku nak bersalin.. dan masa nie alahan aku ialah badan aku gatal-gatal dan naik biji-biji merah.... dalam fikiran aku dah budget yang dalam perut aku baby girl.... tapi ader sorang nurse tu kata,, jangan mengharap sangat yer.. dia kata tak semestinya aku dapat alahan berbeza...bugdet dapat girl... alahai.. nurse nie telah buat aku sikit down......

Masuk 5 bulan kandungan aku nie .. dengan bangganya aku KONVOKESYEN..... kira masa mengandungkan haziq aku study... aiman plak aku KONVO.. kira adil laa kan.. heheheheheee......... tapi masa nie aku risau sebab tak tau nak pakai baju apa... at last ader gak baju kurung aku yang muat dengan perut aku masa tu.. lagi pun perut aku tak lah besar sangat.....dan aku terpaksa pakai kasut high heel... mak maintain... heheheheheh.. lepas konvo... keesokan hari nya terjadi lagi.. bawah perut aku .. mula mengeras.... aku pergi klinik swasta... Doc tu scan... Doc tu kata plasenta aku kebawah... alamak... risau gilaa aku.. dan lagi... Doc tu kata dia nampak macam 'BABY BOY'.. sebab dia dah nampak 'ANU' baby masa scan... so dah tak surprise...... Doc bagi surat suruhaku refer lagi ker Hospital Putrajaya.....so aku pergi Hospital.. dan aku kena Admit ward.. sebabnya kes Plasenta kebawah dan paling utama sebab DARAH TINGGI.. maka dengan itu duduk laaa aku dalam ward selama 1 minggu.. uihh.. cian En,Din .. masa tu .. mana nak g kerja lagi.. nak jaga haziq lagi.. ( masa nie haziq dah 2 tahun lebih ).. nak datang hospital jenguk aku lagi... cian En.Din masa tu tau.... selepas aku keluar dari hospital... maka bermula laa appoinment aku di Hospital... sebulan dua kali aku kena Check up.. di Klinik dan di Hospital.....

Masuk 8 Bulan sekali lagi aku kena admit ward sebab darah tinggi ... masa nie plasenta dah ok. sebab sebelum tu aku balik kelantan.. aku berurut dengan nenek sedara En.Din....aku kena admit ward 5 hari ... senggal kepala otak aku kena duduk ward nie,., dah laa makanan semuannya tak sedap... tawar ajer.... nak rasa camana tak ader garam langsung... bila aku mintak En.Din bawakkan makanan.. nurse tu tak kasi...sebab tu kot berat aku tak naik.. bagus gak kan.... masa doc scan... nak tengok plasenta.. aku tanya Doc. tu boy atau girl.. doc tu gelak .. dia kata.. "awak tak nampak tu.. nampak tu tegak tu..... BOY laaaa".... huhuuh...... tergelak aku nengok masa Doc tu scan.... kelakar... besar siut.. .hahahahhaaaa.......
9 bulan genap... perut aku udah mula ader contraction... memulas-mulas... dan satu hari tu.. masa aku nak mandi nak pergi kerja.. tetiba ader darah keluar... tapi aku pergi jugak kerja.. sampai office aku jumpa dengan Doc .. dah kata kerja KKM.. dah tentu-tentu banyak Doc. kan... aku mintak Doc tu check aku... Doc tu kata kepala baby masih tinggi lagi tapi di sebabkan darah dah keluar dan aku dah ader contraction.. so Doc tu suruh aku terus pergi Hospital.. Doc tu tanya aku nak pergi dengan apa.. aku kata aku nak pergi sendiri.. Doc tu dah nak telefon ambulans.. arghhh haru aku masa tu... TAK NAKKKKKKKKK !!!!!!!.. tapi aku mintak kawan aku.. cakap yang aku pergi dengan dia..... so terlepas........
Sampai Hospital ... aku kena admit.. masa dekat dalam ward.. Doc kata aku kena induce.... inilah first time aku kena induce.... pagi esoknya dalam pukul 7:30 pagi aku kena induce,. masuk ubat sebiji... masa memula masuk tu.. tak laa rasa sakit sangat.. tapi bila dah 2-4 jam cam tu.. aku dah mula rasa sakit yang teramat.. pukul 4:30 petang macam tu.. DOc Check ,,, jalan still bukak 2 Cm.. dan Doc nak masuk lagi ubat..tapi aku merayu aku dah tak leh nak tahan sakit... so aku tak kena masuk ubat lagi... tapi makin lama makin sakit... sampai laa kemalam... lepas En.Din balik aku dah tak bleh nak duduk diam lagi.. aku start tawaf ward tu lebih dari 7 kali... kira kalau pergi tawaf dekat mekah tu.. cukup satu haji @ umrah aku.. hehehee..... dalam pukul 12:30 malam.. nurse tu kata ader air selusuh tak.. aku kata ader.. tapi dia tak cakap laa selanjutnya.. aku ingatkan dia suruh aku minum.. rupanya dia suruh aku sapu dekat perut ajer.. yang aku plak pergi minum.. patutlaa sakit... tapi terus terang aku kata... layanan nurse sepanjang aku kena admit .. sangat laa baik. nya.. layanan yang sungguh marvelous.... sebab aku kerja KKM.... hehehehehe... dalam pukul 6;30 pagi.. aku dah tak bleh nak tahan lagi.. nurse datang check.. tapi pintu bukak masih 2 cm... aku rasa macam nak pengsan dah.. aku mintak Nurse tu bagi aku injection tahan sakit.. memula tu nurse tak nak bagi sebab tak dapat kelulusan Doc lagi.. tapi bila aku merayu akhirnya nurse tu bagi gak... dan nurse tu kata,, kalau esok aku tak bersalin jugak aku terpaksa di OPERATE.... sebab tekanan darah tinggi aku dah mencapai tahap maksimum.. 150/90..... pagi dalam pukul 7:00 pagi tu... aku rasa perut aku memulas-mulas.. dalam kepala tengah ting tong sebab injection tu... aku masuk toilet... tapi tak kuar gak.... masa aku kuar dari toilet tu kakak sebelah katil aku tegur.. tanya sakit sangat ker..... aku dah tak leh nak jawab dah.. aku masuk lagi toilet.. tapi kali nie darah dah keluar seketul-seketul.... masa tu gak aku meneran+ menjerit... terus nurse.. ketuk pintu..... toilet.... nurse papah aku naikkatil... masa tu mula laa aku dengar staff nurse tu berceramah dengan aku.. "jangan macam tu.. kalau sakit sangat pun tarik nafas dalam-dalam..... kalau awak terberanak dalam toilet tu.... HINA anak awak tu nanti...."... aku dah tak bleh nak cakap apa-apa lagi dah,... nurse check.. kepala budak sudah mau keluar..... terus aku di bawa ke labour room.. sepanjang perjalanan ke labour room tu.. diaorang tak bagi aku meneran... dan aku hanya boleh tarik nafas ajer... aku ikut ajer.... sampai labour room .. aku leh check miss call h/p aku hehehheeee... tepat 7:45 aku selamat melahirkan,,, ya Allah.. terasa betul masa aiman keluar... BLURRRPPPPP...... bunyi beb,,,, tak tipu... macam bola bergolek...... masa aiman keluar aku tak pandang pun baby.. entah ek aku pun tak tahu kenapa.... nurse tu kata anak aku handsome pun aku buat tak tahu ajer... mesti tertanya-tanya .. mana EN.DIN kan..kesian EN.Din.. sekali lagi dia tak dapat tengok aku bertarung dengan MAUT.. sebabnya nurse tak ader dekat kaunter depan.. so EN.DIN tak leh nak masuk.. bila dah selesai.. nurse 'menjahit'... baru lah En.Din masuk..... lama betul nurse tu dok 'menjahit'.. sampai aku kata..."macam jahit baju dik ek.." hehehheee....aiman lahir dengan berat 3.41 kg ajer.. tak besar pun aiman....
selasai kes mengandung dan bersalin. masuk cerita berpantang plak....... lepas seminggu aku bersalin... aku buat kenduri potong jambul.. dan malam tu jugak KAKAK IPAR aku pun bersalin.. di tempat yang sama dan katil yang sama.. hehhehe......... masa aiman 8 hari cam tu.. aiman susah nak bernafas sebab lendir masih banyak dalam badan aiman... bawak pergi klinik.. kena 'NABULAIZER'( betul ker ejaan aku nie).. lepas 14 hari tu En.Din plak kena DEMAM CAMPAK(CHICKEN POX).. uihhh... terseksa aku.. mana taknya bukan dia yang jaga aku.. aku plak yang kena jaga dia... masak lah.... masa tu aku dah balik rumah aku.. Mak aku tepon.. suruh aku balik Ampang... masa dalam pantang aiman MERAGAM.. melalak aje.. pernah lah 2 minggu aku tak tidur.. dok melayan dia..... sampai menangis aku dibuatnya.. En.Din plak tak ader.. so terpaksa laa mak aku tidur dengan aku .. cian mak aku... masa aiman buat hal tu .. terus terang aku cakap.. KESABARAN AKU DAH HILANG.. MACAM-MACAM AKU FIKIR.. tapi berkat kesabaran mak aku dok nasihat dekat aku.. akhirnya aku pasrah...... 2 minggu lepas tu EN.Din dah OK .. so aku pun balik rumah aku balik... 3 hari balik rumah Haziq plak kena DEMAM CAMPAK tu.. selang 2 hari aiman plak yang kena.. so aku kena jaga 3 orang SAKIT... cian aku tau.... habih nak buat camana kan........
Aiman nie segala-gala nya lambat.. merangkak lambat.. berjalan lambat... gigi lambat.. bercakap pun lambat.. yang kes gigi dia tu aku sampai mintak surat dengan Doc dekat office aku nie nak bawak pergi jumpa DENTIST... masa pergi tu Doc tu kata ok.. tapi lambat sikit.. sebab gusi tebal... aiman boleh berjalan masa umur dia 1 tahun 3 bulan...sekarang nie aiman bercakap tak berapa faham sangat... mengalahkan budak umur 1 tahun 5 bulan .. style dia bercakap..... tapi kalau bab menjerit dia laah NO.1...............

masa nie kandungan aku 8 bulan.. kecik kan perut aku...
nie dengan officemate aku.. yang lelaki tu laa BOSS aku
aiman masa 8 hari

********************************
masa nie aiman dah kena Chicken Pox

En.Din dan aiman.. aku suka Pic nie.. macam lukisan plak aku nengok dua beranak nie

...aiman 10 hari...

aiman dengan cousin dia yang beza 7 hari tu

masa cukur jambul


aiman 2 bulan

5 bulan

***********************************
aiman 6 bulan

Khamis, 18 Disember 2008

::.... PenGaLaMaN PeRTaMa......::

hehehehe... hari nie ummi abang nak citer sikit pasal pengalaman ummi abang mengandung dan melahirkan abang...... oppsssssss.. sebelum tu.. abang nak kenalkan diri abang dulu.. ummi letak nama abang nie.. MUHAMMAD HAZIQ IRFAN ...... umur abang 5 tahun.. tahun depan abang 6 tahun.... pada auntie-auntie yang ader anak pompuan tu leh arr.... kenalkan dekat abang ek... ok ummi start citer sekarang.....


Senggaja aku nak imbau kenangan masa aku mengandungkan haziq... uhhhh rindunya saat-saat mengandungkan haziq.. banyak sungguh kenangan yang susah betul aku nak lupakan.... lepas aku kahwin dengan En.Din lebih kurang sebulan macam tu.. aku disahkan mengandung... tapi seminggu sebelum aku tahu yang aku mengandung tu.. aku kena PITAM... pusing-pusing kepala nie.. muntah-muntah....aku ingat kan aku kena darah tinggi lepas seminggu tu aku dah lewat ... tapi aku tak check lagi.. takut... pas 2 minggu lewat aku pun buat prengnant test..... berdebar-debar... sekali tengok... uhhhhhh POSITIF....... masa tu bulan pose tau... tahun 2002 cehhh ingat lagi tu...hehehee...En.Din laa orang yang paling excited sekali .. iyalah.. kira nie pengalaman pertama En.Din kena jaga orang mengandung. . seminggu lepas tu aku pergi check up dekat Klinik Kesihatan Putrajaya... Doc. sah kan aku mengandung 4 weeks.... tapi tu laa kan... masa tak tahu mengandung.. tak ader apa-apa alahan pun.. tapi bila doc dah kata positif.... tu mulalaah muntah-muntah... tak leh bau dapur...dan yang pasti aku tak leh nak makan Ayam.. dan tak bleh nak makan sangat.... tapi kesian jugak laa dekat En.Din.. sebab aku tak masak langsung.. asyik makan dekat luar ajer... tapi En.Din redha kot dengan keadaan aku masa tu... masa aku mengandungkan haziq aku tak ader laa kena darah tinggi atau pun kencing manis tapi yang pasti dan yang paling menakutkan aku dan Doc.. berat badan aku naik mendadak.. kira laa dalam masa sebulan berat aku leh naik dekat 2 kilo.... uhhh sungguh memeranjatkan....masa mengandungkan haziq nie.. aku jadi seorang yang pemalas..asyik melepak ajer.. mana tak naik... berat badan nie.... nak bangun pun malas... tapi yang pelik tu aku bukannyan makan pun tapi berat tetap naik mendadak....... sampai 2 kali aku kena buat test air kencing.. takut kena kencing manis.... haa lagi satu aku masa mengandungkan sememang nya aku elergic dengan kamera.. uihh.. aku paling tak suka nak bergambar.. sebabnya aku rasa.. buruk gila rupa aku masa mengandung... perut memboyot... badan plak punya laa besar.... masa aku mengandungkan haziq aku kerja dekat Biro Tatanegara , JPM.... dekat situ ader aarr sekoq pegawai yang paling aku menyampah.. ya Allah.. sememangnya aku tak leh nak tengok atau pun tegur dia tu... aku meluat .. benci.. tapi nasib baik muka haziq tak mengikut.. rupa dia tu... mulut dia yaAllah.. macam p**d^K aYam........dia suka sangat perli-perli aku... macam-macam dia kata aku... tapi kalau nak tahu sebanarnya dia jelous sebab bini dia tak ngandung lagi.. dia kawin sama tarikh dengan aku.. tu yang jelous tu.... arghhh lupakan lah dia tu......... tetiba plak aku citer pasal dia....

sambung balik citer aku.. masa fisrt week aku mengandung tu .. aku sambung belajar dekat UPM... nie lagi satu cabaran yang aku kena harungi... sebabnya.. aku mabuk gila-gila punya.. lepas tu bila kena attend class aku dah rasa semacam.. mula la kau rasa nak pitam... nak muntah.. aiii nasib baik laa kawan-kawan aku time tu baik... so dia orang laa yang melayan karenah aku .....
masa kandungan aku baru nak masuk 2 bulan... masa tu aku ingat lagi cuti tahun baru cam gitu laa.. aku dekat rumah mak aku... tetiba aku rasa perut aku semacam.. rasa cam orang nak peiod.. bila aku masuk tandas aku nengok ader kuar darah sikit.... aaaa.... apa lagi meraung laa aku dalam bilik air... mak aku kata tu darah hidup.. aku tak tahu laa apa maksud mak aku darah hidup tu.. pas tu kakak aku kata nie macam darah nak gugur ajer..... bila kakak aku kata cam tu lagi nak lembik laa aku .. menangis tak berhenti2 laa aku.. time tu plak En.Din kerja.. aku tepon dia suh balik ... En.Din balilk terus bawak aku g hospital.... masa dekat hospital tu aku kena admit sebab tak ader Doc. .. petang tu baru Doc On call datang.. Doc tu periksa.. dia kata uri aku dekat bawah sebab tu keluar darah.. dan dia tak jamin gak.. dia kata.. kemungkinan besar kandungan aku leh gugur..... so aku kena admit dekat ward dekat 4 hari jugak laaa... lepas keluar ward tu aku dapat mc 2 minggu lagi.. seronok makcik time tu.... hahahhahaaaaaaaaa.........

masa aku mc 2 minggu tu bila aku masuk balik class.. orang semuanya dah siapkan assignment.. aku plak satu benda tak buat lagi so terpaksa laa aku buat last minute.. mintak kebenaran dengan prof.... dan yang paling best sesangat kan masa nak exam.. aku tak boleh nak duduk kerusi dalam dewan tu... aku tak leh nak menulis dekat meja tu.. sebab perut besar sangat... so terpaksa duduk dekat meja khas.... hahahhaaa.. masa tu malu jugak laaa.. tapi berkat kesabaran first year tu aku dapat anugerah dekan.. CGPA 3.56.... hahahaaaaa........

tapi yang paling aku tak leh lupa.. masa tu kandungan dah masuk 7 bulan setiap kali pergi check up.. masa tu En.Din dah serahkan kereta dekat aku.. En.Din kesian kot tengok aku balik kerja naik bas... tapi bila dah bagi kereta tu.. haaa ko segala-galanya aku.... check up sendiri pergi tau.. kalau nak tahu makanan kesukaan aku masa mengandungkan haziq ialah.. makanan yang dijual dekat kedai mamak....so setiap kali habis check up tu aku mesti singgah kedai mamak... nak tau aku beli apa...... aku beli IDLI... dengan Nescaffe Ais.... uhhhh marveloussss.. tapi aku tak makan dekat kedai atau dekat office tu tau... tapi aku pergi taman permainan yang berdekatan... haaaa dekat situlaa aku pulun IDLI tu.. sekali beli bukan sebiji atau 2 biji tau.. tapi 4 biji.....sebab tu laa kot haziq sekarang nie pantang nampak kedai mamak .. mesti nak kena singgah... sebelum aku mengandung berat aku 75 kilo.... sehari sebelum nak bersalin tu berat aku telah mencecah 98 kilo.. hebat kan......
2 minggu sebelum aku nak bersalin tu.. aku dah kena admit ward.. kesnya sebab... air ketuban dah keluar... sampai Doc dah inject ubat untuk matangkan paru-paru baby..... tapi bila dekat hospital.. air tu dah tak ader kuar la plak .. dan Doc check ok lagi...so Doc suruh balik dulu.... lepas tu seminggu sebelum nak bersalin aku kena admit lagi sebab dah rasa sakit.... tapi kali nie aku mintak balik awal.... tak tahan duduk hospital lagi.. sebab tak beranak pun....

lepas 3 hari aku dah rasa semacam dah perut aku dah mula memulas-mulas... aku tepon pakcik aku yang Doc tu.. dia kata tu dah kira contraction... so dia suruh aku pergi hospital.. tapi aku tak terus pergi hospital tau.. aku pergi klinik kesihatan... aku pergi sensorang tau.. En.Din tak ader .. kerja... kalau nak tahu.. setiap kali pergi klinik aku pergi sendiri... betapa survive nya aku ( kengkonon )... hahahaaaa... jangan marah haa En.Din.. sajer jer nak citer............... bila Doc tu selok.. dah keluar darah...dan jalan pun dah bukak 3 cm.. dan Doc suruh aku terus pergi hospital... pastu Doc. tu suruh aku panggilkan En.Din masuk.. sebab Doc.. nak jumpa.. tapi bila aku kata aku datang sorang.. TERKEJUT Doc. tu... pastu dia kata.. nak hantar aku ke Hospital dengan ambulans.. opssss Sorry tak hinggin aku nak naik ambulans tu tak kose aku... aku kata aku boleh drive sendiri .. memula tu Doc tu tak kasi tapi aku yakinkan dia yang aku boleh .. .. akhirnya Doc tu kasi aku drive ....tapi aku tak terus pergi hospital tau.. aku boleh balik dan tunggu En.Din balik.. baru aku pergi hospital.. masa dekat rumah tu.. aku dah tak boleh duduk diam... asyik keluar masuk toilet..... En.Din sampai rumah.. terus pergi hospital.. sampai hospital... kena admit dulu.... sebab masih 3 cm lagi..... malam tu En.Din tak boleh nak teman kan aku... masa dekat hospital malam tu.. aku dah tak boleh nak tidur.. SAKITnya... TUHAN ajer yang tahu.. berjurai ayaq mata aku nie tau.. dah lah En.Din tak ader.. sensorang plak tu.. nak harap kan nurse... uhhhhh hampehhh.... dalam aku dok tahan sakit tu aku dengar ayat kakak depan katil aku tu cakap..."sian shima......." .. ahahhh.. memang laa kesian kak oiiii....... aku tengah sakit gilosss dah nie........ huaaaaahuaaaahuaaaa.a......

dalam pukul 5:30 pagi macam tu.. aku dah tak boleh tahan dah makin sakit.... yang paling aku sakit hati kan.. nurse boleh tido...... uhhhhhh.. pastu bila aku kejutkan kata aku dah sakit... mula laa nurse tu buat muka.... pastu dia boleh cakap..... "haaaa ... kang saya selok kang.. bukak 3 cm tu lagi...." pastu aku kata " kalau tak nak selok tak yah laa selok.. tapi hakikatnya saya dah sakit sangat nie"..... dengan muka yang tak semenggah tu nurse tu pun check aku.. yang aku pelik tu terus dia keluar..pelik gak kan.. tak bagi tahu apa-apa... rupanya dia panggil Doc.. sebab jalan dah bukak 9 cm.. masa nurse tu keluar aku bangun laa dari katil sebab aku sememangnya dah tak leh nak baring-baring lagi...... haiii tetiba minah nurse tu bleh sound aku..." haaaa nie saper suruh keluar nie..kang jatuh saper yang susah... asyik nak menyusahkan orang ajer..." .. uikkk sedap mulut.... aku pun apa lagi tengah sakit tu.. mulut aku memang tak leh nak diam dah... "oiiii pompuan.. aku dah sakit laaa ko faham tak AKU TENGAH SAKIT..." lepas tu dia terus diam... nurse lain plak yang take over... dan aku masa tu terus kena bawak ke labour room.. tapi tak bersalin pun.. pukul 7:30 pagi baru aku bersalin.... uhhhhh tak sangka aku... haziq lahir dengan berat dia 3.95+++.... dekat 4 kilo Doc tu cakap haziq laa baby yang paling besar dilahirkan pada hari tu... tapi yang paling aku sedih sesangat.. En.Din tak ada masa aku bertarung kesakitan tu.. nurse tu tak telefon En.Din.... sampai sekarang aku ingat lagi rupa nurse tu....... pukul 10:00 pagi baru aku boleh naik ward... masa tu rupanyan En.Din dah tunggu dekat ward.... dan En.Din tak tahu yang aku dah bersalin.. En.Din ingatkan aku pergi check ajer.... sedihhhhnya aku.. menangis aku tau time tu.. SAYU siot..

haziq masa dalam pantang sememangnya tak banyak ragam.. senang jaga.... tido ajer kerja dia.. senang hidup aku masa dalam pantang....

masa nie haziq baru 3 hari... sehari lepas kuar hospital
aku suka pic nie... pagi sebelum mandi..

nostalgia betul pic nie...
7 hari lepas bersalin terus buat potong jambul
Haziq masa sebulan.. berat masa nie dah sampai 6 kilo..

*************************************

****************************************

Selasa, 16 Disember 2008

DaPaT.. HaDiaH.....

Pagi nie aku dapat hadiah.. dari saper... dari lieya... sebab apa aku dapat hadiah nie.. sebabnya aku dapat jawab soalan teka teki yang lieya bagi hari tu...... hehhhee... suka aku dapat hadiah... lain kali buat laa lagi ek teka teki cam gini.... nak tahu apa ader dalam nie.. jap ek.. aku bukak....



.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.

yer ini dia... frame gambar... cantik gilosss..... aku suka bangat... thank's lieya...

::...JanGaN TeRLiUr...::

SAKSIKANLAH .. AKSI BUDAK KUAT MAKAN.. JANGAN TERLIUR ...

::.. aPa Tu .....::


Apa.. ada dalam oven aku tu yer.. heheheee.....


eh.eh.eh.. tetiba plak benda alah nie mengembang plak ek.. apa benda tu ek....


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.

hehehehhehe PUDING ROTI...... nie percubaan pertama aku buat puding roti nie.. resepi aku ambik dari FP kak HANIELIZA.... sememangnya MARVELOUSSSS