Nuffnang

Nuffnang

Selasa, 22 September 2015

:.. GEBUS-GEBUS DI MUSIM JEREBU.. - AMNAH A'ISYAH MASUK WARD DAN MOOD MENGULI BUN ROTI INTI KELAPA DAN BUN MARJERIN GULA...:

Hollaaaaa...
shima zahar kembali.. 
apa cita!!..
hopefully korang semua bebaik semua la ek.. 
musim jerebu sekarang nie.. so jaga kesihatan semua ek.. 


AKU SUNYI!!!!! hiksss

weiiii tetiba machik ghajin plak nak menaip  pepetang harinie..
korje melambak.. kite kasi side kick dulu.. huhuhuhh
penangan 2 minggu cuti + mc.. MIA dari opis.. hahahahahhaha
my cinonet Amnah A'isyah sakit.. #broncopneumonia.. 
5 hari dalam ward.. dan selebihnya machik menjaga di rumah
doktor kata.. "mummy.. saya bagi amnah balik. bukan esok mummy kena hantar amnah ke rumah pengasuh"... gitu ayat doktor kan.. kikikikikiki..
mintak balik pun sebab mak dia pun demam.. almaklum 5 hari tido atas katil baby yang kocik ..kiri kanan ada pagor.. dah la mak dia gedebab.. dah macam beruang dalam kandang..ghupernya.. bughuk ghuper.. heheheh.. ehh..  opsss.. .. hahahah.....


 Cian Cinonet kena ambik Neb.. lepas buat neb.. sure dia akan batuk dan muntah .. keluar la kahak kahak hijau tu.. sebenaunya dah 2 bulan cinonet nie batuk tak baik baik

haaaaa katil nie yang amnah berkongsi dengan mak dia tu.. bayang  kan mak dia yang gedebab tido sekali dalam tu.. tak macam mak panda dah ghupernya tu kan.. 5 hari ok machik tido atas katil tu.. tu yang demam tu..sakit badan.. 


ok.. nak chegiter ler.. 
dah kata mencuti dan mengMC kan diri rumah kan..
opkos la otak nie dok memikior jerk ler apa yang nak dibuat selain kena mengadap si cinonet tu
sebu gak otak mak dia.. asyik perhatikan dia jerk.. nak berdokong la.. nak melekap laa.. kan..
perut nie pun satu hal.. asyik laa lapor memanjang.. asal lapor makan.. asal makan pasti la lapor kan
almaklum anak susu badan gitu la kekdahnya yer tak.. mak lapor jerk. yang peliknya.. anak tak plak gemok gemok.. yang makin gemok mak dia.. ehhhh tetiba pelik plak.. kemana pergi makanan yang mak dia makan tadi ek.. hahahah.. bukan ke makan tadi tu untuk susukan anak ke.. ehhhh.. konfius.. 
bila perut asyik lapor so mak dia dapat idea.. mau try and error.. buat roti dan pau kampung citernyaa.. 
maka suruh la haziq beli kelapa.. buat inti dulu.. inti kelapa sememangnya kesukaan machik dan pak incik.. harinie buat inti. esok-esok la uli tepung.. kikikikiki

tiba hari kejadian.. 
kebetulan pakincik bleh tengok tengok kan cinonet, sementara mak dia nak menguli.. 
uli.. uli.. uli.. dan terus uli.. 
haaa ambik gebussssss gila doh yang di uli tu. 
oppss lupa.. resepi machik guna resepi buat donut tu jerk. 
tak gheti laa hai nak bertepung roti bagai tu.. leceh.. banyak nau bahan nya.. 
apa ke heii kan.. kite permudahkan ajer kerjanya.. janji jadi sedapppp dan disukai.. 

Kasi up 2 kali ganda

dah siap bolat bolatkan masukkan inti semua.. kasi rehat kan kejap doh dalam 20 - 3- minit. bagi doh kembang setaman.. pastu kasi bako.. yihaaaaaa jadiiiiiii roti machik haaa.. machik vangga.. nak lagi bila pakincik kata sedapppppp.. 

Bun Inti Kelapa

esok nya plak buat lagi.. tapi inti marjerin campur gula.. itu pun kesukaan machik .. tapi kebencian pakincik.. nampak.. sesekali citarasa tak sama ... nak makan sila makan.. kalau tak mo jangan makan.. hikhikhik
Bun Marjerin Gula


Pau Kampung Inti Kelapa.. opsss kertas putih tak ado.. kertas buku sekolah anak pun bolehhh.
asalkan ado.. hahahahha

so lepas nie kite bakor jerk roti sendiri. dan kukus la pau bila tekak terasa nak makan. kan.. jiimaaaattt.. ok bai..



Rabu, 8 Julai 2015

:.... apa citer..?!!!....



salam uolss..

ayat biasa.. 'LAMA NAU TAK UPDATE BLOG...  kan....


ok lah.. sesajer kasi up satu entry.. 

kasi ceriakan blog.. katanyaaaa..

hakikat sebenar tuan rumah dah malas nak mengarang

dah malas nak berkarya

dah malas nak berceloteh...


apa citer korang.. hopefuly sihat la hendaknya

untuk korang..


SELAMAT BERPUASA dan SELAMAT HARI RAYA..


kalau rajin citer lagi..

kalau malas bertemu di lain kali...


nampak.. !!! pemalas nau...


ok bai..


ASSALAMUALAIKUM.... 

ADIOSSS

Isnin, 23 Februari 2015

:.. New BaBy...:

Assalamualaikum!!!

sihat semua... alhamdullilah.. 
aku ... alhamdullilah sihat gak... 

apa cerita.. cuti 4 hari...
aku.. macam biasa melepak dekat rumah..
pak incik korje..
lagi pun tahun nie haziq nak exam UPSR... so aktiviti jenjalan kena kurangkan 

wokeiii... 
everybody... harinie iolss nak memperkenalkan
kepada semua.. baby baru aku.. ahli keluarga baru dalam family kami..


tada!!!!!!!
.
.
.
.
.
.
.

Nurul Amnah A'isyah..
3 bulan 20 hari


haaaaa.. disebabkan ini lah kenapa  blog  aku berkubur buat sementara waktu
time pregnant banyak menyembunyikan diri
tak suka expose diri.. 
tak suka bercampur dengan orang
tak suka bercakap dengan orang
kalau boleh tak nak semua orang tau pasal aku..

gitu

teruk nau pe'el pregnant kali nie
mabuk jangan cakap la

uihhhhh..
rasa macam nak pengsan..
faktor umur kot 

dari start pregnant.. sampai la bersalin kan amnah..
memang mencabar..

actually amnah lahir tak cukup bulan
35 weeks.. baby prem
awal sebulan

ok tu nanti nanti aku citer..

kalau sesiapa tanya aku masih terus kan diet atkins..
opkos la diet atkins aku dah terjunam ke lautan hindi
selagi amnah tak berumur 6 bulan gemok gedempol la aku selamanya
tak apa demi nak membesarkan anak
nak membesarkan anak prem nie sememangnya mencabar..

ok..bai..


Khamis, 12 Februari 2015

...GeNDuT BeRsaMa aiskRim MaGNuM....

Salam uolsss..
Lama sangat  tak corat coret dekat blog nie.. hampir setahun kan.. kan.
Jadi mari kite mulakan citer..
Citer-citer lelain kite simpan dulu..
Tunggu machick masuk kerja minggu depan..
😆
Harinie  berouting bersama bff.. melepak dekat ioi mall.. time weekdays  jerk bleh terjah  tanpa gangguan  dan sesak .. sebab hajat utama adalah.. nak merasai keenakkan.. kemanisan.. serta kelemakan Aiskrim Magnum yang sangat fofular itew..
😉
Yer..yer.. iolss tau.. aiskrim magnum dekat kedai runcit tu pun banyak.. sama jerk rasanyaaa.. tapi.. kegedikan dan untuk memanjakan anak tekak.. dan untuk menternak lagi lelemak dalam perut gendut nie..  opkos la kena try.. dan lagi .. kan tengah  fofular .. fofular  ok.. so harus la mencuba.. ohhh untuk pengetahuan  semua.. diet atkins aku dah lama kelaut.. tunggu lah nanti nanti lah aku sambung diet balik..
😍
Nasib baik la bff nak meneman yer tak.. lap u la bff.. walau pun bffmakjemah . . Yang lain  tak dapat join sekali. Dorang tetap bersama kami . . Kerana.. setiap masa kami berwhatassp.  Kikikikiki.. so bffmakjemah.. aku sayang korang..
😘😘😘
Gendang  gendut tali kecapi.. kenyang perut senang hati.. opkoss la  perut gendut bergedat gedat lagi suka hati..

Nampak kan pipi sudah bam bam

Tu dia.. presentation  harus mantopss

yang nie super duper marveloussss
Ada rasa maniss.  Masam.. pahit ceklat..
dan krup krap pavlova

Nyumm nyumm curah ceklat lebih sikit
baru mantopps

Lemak manis.. slurpp

Dah habis..
 seluar ketat perut sendat

Nampak.. dah  dah jom balik.. 

Rabu, 16 Julai 2014

..... SAWANG RAMADHAN....

Assalamualaikum!!!!!



hai korang!!!!!!!!!!!
ingat aku lagi ke tak.. ke dah tak ada yang singgah blog usang hampir nak pupus nie..
hikhikhikhikhikhik.. hampir sebulan baru terhegeh-hegeh nak menjengguk blog..
ehhh... sebulan kebenda.. 2 bulan ler.. kah..kah..kah.. 
al-maklum ler.........
iolls alergik nak pandang screen komputer lelama..

so.. tahun nie tiada resepi di sepanjang bulan ramadhan..
masak apa yang sempat jerk.. 
asal bleh isi tembolok  perut anak beranak.. dah kira bersyukur kan..
alhamdullilah.. 

so .. lepas raya jek laa 
sambung sessi merepek meraban dekat sini ek
terima kasih pada yang masih sudi menyinggah yerk..


tunggu ek.. nak buang sawang dulu nie .. hikss..



Jumaat, 2 Mei 2014

... kemalasan di hari jumaat...

Salam uolss..
Ada yang sambung cuti ker hari ni. .
Warghh heaven kan.. sambung cuti
Dapat 4 hari cuti..
Tapi hakak.. korje..
Korje..korje.. time opis sunyi lagi heaven.
Harinie bawak cik kak nie .. bleh la jadi peneman mak dia time sunyi sunyi nie..

Selasa, 22 April 2014

::... POPIA PISANG DAN AISKRIM VANILLA.. PENGARUH JJCM SANGAT....::


Hollllaaaaaa everyone...
amacam korang sihat ker..
semalam hujan lebat sangat kan....
basah lencun aku dengan hannah kaysah semalam

dengan ribut... angin kuat...
sampai payung dekat tangan berterbangan..
tu yang kami dua beranak lencun tu..
lari berteduh 
dok bawah garage motor.. 
dahan pokok dok gedegang gedegung .. jatuh atas bumbung..

lagi mengerunkan.. kami tekad
harung hujan .. memang mandi hujan sangat la kami semalam
dari tempat parking sampai ke lift rumah
impian menjadi kenyataan .. dah lama teringin nak mandi hujan katanya
tapi sangat kesian dekat hannah.. memang basah..

bila hujan.. perut harus kelaparan
lepas mandi... hannah dah mintak makanan
errmmm.. mau makan apa..
lom masak lagi...

jom la kita makan dessert jerk..

 popia pisang dan aiskrim vanila 
(pisang digulung dengan kulit popia dan digoreng)

nie semua akibat pengaruh JJCM sangat..
ahad tu tengok jjcm.. tengok ada menu nie.. 
haiiii.. tekak nie nak makan jerk
suruh pak incik belikan bahan.. buat petang ahad tu jugak..
so semalam continue buat lagi.. makan time petir dan kilat berdentum dentam

memang heaven.. 
sejuk-sejuk makan plak benda sejuk.. 
hannah makan sambil tutup mata..
'uihhhh dappppp nyaaa ummi'

memang sedappppppppp.. pisang dan kulit popia tu memang serasi bersama.. kalau ada madu dengan coklat cair tu.. pergghhhhhhhh sure lagi meletop dan mantopsssss... tapi tak ada semua tu.. tetap licin sedapppp katanyaaa ko... korang try laaa.. senang sangat.. pasti anak korang suka..